Gönderen Konu: 2011-2015 arası üretilen Prius'lara lityum iyon batarya ile upcycling ve plug-in  (Okunma sayısı 1714 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Prius
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 2 kere teşekkür etti
Merhaba Toyota Club Üyeleri ve Okuyucuları! Ben Pirsu Türk. Media Dynamics isimli Alman menşeili medya-araştırma şirketinde idari işler asistanı olarak görev yapıyorum. Araştırma konularımdan biri "Toyota Hybrid araçlarda (2011-2015 yılları arasında üretilmiş olan Prius model öncelikli olarak) lityum iyon batarya kullanılarak upcycling (geri dönüşümü güç olan maddeleri, yeniden kullanılabilir, orijinal ve çevre dostu ürünler haline dönüştürme işlemi) veya upgrade işlemi ve bu araçlara sonradan plug-in özelliği ekleme". Türkiye'de lityum iyon batarya kullanarak değişim yapabilen veya yapan birini bilen ve sonradan plug-in özelliği ekleme işlemi hakkında bilgi sahibi bir uzman danışman var mı? Yöneticim Gabriel M. böyle bir uzman bulabilirse konuyla ilgili kendisi danışmanlık hizmeti almak ve eğer iki taraf da uygun görürse bu projeyi gerçekleştirmek ister. Forumda yer alan hiç bir konuda upcycling'den bahsedilmemiş, çoğunlukla batarya tamiri veya eskiyen bataryanın aynısının yenisini taktırmaktan söz edilmiş; upcycling maalesef konularda yok. Paylaşacağım linkler İngilizce, çünkü uzun araştırmalarım sonucu ne yazık ki Türkiye'de bu konuyla ilgilenen birini bulamadım, toplum olarak çevreye zarar veren petrolü (çünkü en ulaşılabilir yöntem bu) kullanmaya daha eğilimliyiz sanıyorum.

Bu linkte bahsettiğim batarya mevcut; https://projectlithium.com/?ref=e9JRo

Bu linkte de bahsedilen lityum iyon bataryalar kullanılarak eski bataryayı çok daha iyi olanlarıyla güncelleme işlemi yapan Amerikalı bir uzman var:
Bu linkte ise Hybrid aracı plug-in araca dönüştüren bir uzman var: Umarım ülkemizde de bunları yapabilen birileri vardır çünkü bu projeler hem çevre dostu hem de bütçe dostu. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.  :saygi:  :saygi:

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '15
  • 65 kere teşekkür etti
  • 127 kere teşekkür edildi
Forumda eski bataryaların pillerini ölçüp ölmüş olan parçalarını kullanılmış ama çalışan pillerle değiştiren bir arkadaş vardı, daha ötesini yapanı ben de bilmiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
Avrupa ve ABD de,
Daha yüksek kapasiteli piller ile, 50 km elektrikli menzile ve 100km/h hız'a ulaşanlar var.
Yazılıma felanda müdahale ediliyor, ICE kill diye bir sürüş mantıgı var, arıza lambası yanıyor ama, termik motor çalışmıyor, dügmeyi kapattıgınızdada normale dönüyor.

Tr de ne kadar bu araçtan var ki yapılsın??
Zor bi ihtimal.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 2 kere teşekkür etti
Avrupa ve ABD de,
Daha yüksek kapasiteli piller ile, 50 km elektrikli menzile ve 100km/h hız'a ulaşanlar var.
Yazılıma felanda müdahale ediliyor, ICE kill diye bir sürüş mantıgı var, arıza lambası yanıyor ama, termik motor çalışmıyor, dügmeyi kapattıgınızdada normale dönüyor.

Tr de ne kadar bu araçtan var ki yapılsın??
Zor bi ihtimal.

Ahmet Bey, en azından üniversitelerimizde bunun üzerine çalışan öğrencilerimiz veya profesörlerimiz yok mudur? Bir proje üzerine çalışmak için o projenin illa Türkiye'de halihazırda var olması mı gerekir sizce? Bahsettiğiniz ülkeler bizim "geleceğin projesi" dediğimiz projeleri geçmişte yapıp geliştirdiler bile, aynı bu bahsettiğim proje gibi. Bu düşünce tarzı ülkemizin genelinde var ve gerçekten üzücü. Size bir örnek vereyim şimdi neden üzüldüğümü daha iyi anlarsınız. Türkiye'nin Kuzey Ege illerinden birinde bulunan oto sanayinin içinde bir dükkanda (net lokasyonu paylaşamıyorum kvkk sebebiyle) kendi imkanlarıyla muazzam kalitede uçak simülasyonları ve cihazları üreten bir teknisyen bey var. Şimdi Türkiye'de herhangi bir pilot eğitiminde göreceğiniz simülasyon cihazları yurt dışından çok pahalıya ithal ediliyor. Bunun yerine yerli üretim yapan bahsettiğim teknisyen beye imkan verilse ülkemiz için işe yarayacak bir sürü projeyi hayata geçirebilir, çünkü kendisiyle sohbet ettiğimizde öğrendim ki daha önce hükümetle iletişime geçmiş ve ülkemize yararlı olan projeleri ücretsiz sunabileceğini ve bundan gurur duyacağını belirtmiş ancak maalesef geri dönüş olmamış. Kısacası, bilmediğimiz çok başarılı işler yapabilecek insanımız var bu ülkede eminim, ancak maalesef ya keşfedilmiyor ya da umursanmıyor...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Bedava sunacağı için kimse arkasına düşmemmiştir,ama ortada bir para olsa herkes arkasından koşardı.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 2 kere teşekkür etti
Merhaba Toyota Club Üyeleri ve Okuyucuları! Ben Pirsu Türk. Media Dynamics isimli Alman menşeili medya-araştırma şirketinde idari işler asistanı olarak görev yapıyorum. Araştırma konularımdan biri "Toyota Hybrid araçlarda (2011-2015 yılları arasında üretilmiş olan Prius model öncelikli olarak) lityum iyon batarya kullanılarak upcycling (geri dönüşümü güç olan maddeleri, yeniden kullanılabilir, orijinal ve çevre dostu ürünler haline dönüştürme işlemi) veya upgrade işlemi ve bu araçlara sonradan plug-in özelliği ekleme". Türkiye'de lityum iyon batarya kullanarak değişim yapabilen veya yapan birini bilen ve sonradan plug-in özelliği ekleme işlemi hakkında bilgi sahibi bir uzman danışman var mı? Yöneticim Gabriel M. böyle bir uzman bulabilirse konuyla ilgili kendisi danışmanlık hizmeti almak ve eğer iki taraf da uygun görürse bu projeyi gerçekleştirmek ister. Forumda yer alan hiç bir konuda upcycling'den bahsedilmemiş, çoğunlukla batarya tamiri veya eskiyen bataryanın aynısının yenisini taktırmaktan söz edilmiş; upcycling maalesef konularda yok. Paylaşacağım linkler İngilizce, çünkü uzun araştırmalarım sonucu ne yazık ki Türkiye'de bu konuyla ilgilenen birini bulamadım, toplum olarak çevreye zarar veren petrolü (çünkü en ulaşılabilir yöntem bu) kullanmaya daha eğilimliyiz sanıyorum.

Bu linkte bahsettiğim batarya mevcut; https://projectlithium.com/?ref=e9JRo

Bu linkte de bahsedilen lityum iyon bataryalar kullanılarak eski bataryayı çok daha iyi olanlarıyla güncelleme işlemi yapan Amerikalı bir uzman var:
Bu linkte ise Hybrid aracı plug-in araca dönüştüren bir uzman var: Umarım ülkemizde de bunları yapabilen birileri vardır çünkü bu projeler hem çevre dostu hem de bütçe dostu. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.  :saygi:  :saygi:

Konuyla ilgili detaylı bilgi alabileceğim bir profesör buldum, kendisi Gebze Teknik Üniversitesi'nde eğitim veriyor ve bahsettiğim konu üzerine onlarca makaleleri var. Yardım alabilmek için e-mail yönlendirdim. Gelişmeler için haberdar edeceğim sizleri de.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '20
  • 174 kere teşekkür etti
  • 204 kere teşekkür edildi
Konuyla ilgili detaylı bilgi alabileceğim bir profesör buldum, kendisi Gebze Teknik Üniversitesi'nde eğitim veriyor ve bahsettiğim konu üzerine onlarca makaleleri var. Yardım alabilmek için e-mail yönlendirdim. Gelişmeler için haberdar edeceğim sizleri de.

Mehmet hoca mı? Aynı zamanda pil değişimi yapan gebze’de başka bir ağabeyimiz var. Kendisi elektrikli forklif servis sahibi. Geçen günlerde bulgaristan’dan gelen hybrid tahoe’nin pillerini değiştirdiler. Hatta europa 19 ile pilli maceraları vardır :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
Bence yeniden dönüştürme işi için pillere değil akülere bakmak lazım. Eski aküler plakaları değiştirilip kullanılıyor.

Plug in hybrid bence çok zor bir işlem değil. Eminim bizler 10 yıl sonra batarya paketimiz tamamen kullanılmaz duruma geldiğinde elimizdeki imkanlarla güzel projeler yapabiliriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 2 kere teşekkür etti
Mehmet hoca mı? Aynı zamanda pil değişimi yapan gebze’de başka bir ağabeyimiz var. Kendisi elektrikli forklif servis sahibi. Geçen günlerde bulgaristan’dan gelen hybrid tahoe’nin pillerini değiştirdiler. Hatta europa 19 ile pilli maceraları vardır :)

Merhaba Tansu Bey, bahsettiğiniz beyefendiye ulaşabilme imkanımız varsa harika olur. İş yerinin ismini paylaşabilir misiniz rica etsem? Vakti olursa ve bu konuyla ilgilenirse bana mail yönlendirebilir. Tecrübeli bir uzman danışman olarak kendisi mutlaka faydalı bilgilere sahiptir. İlginiz için teşekkür ederim.