0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arkadaşlar herkese merhaba, birkaç ay önce 2010 model 1.33 motor bir Auris aldım. Aracım benzinli. Aslında yeni bir konu açmak istemedim ama yaşadığım probleme benzer bir problem içeren bir konu başlığı göremedim. Aracı alırken hem expertiz yaptırdım hem de expertiz tek başına yeteli olmaz diyerek bölgede bulduğum özel bir Honda-Toyota servisine aracı gösterdim ve aracı bu şekilde satın aldım. Aldıktan sonra da aracı kendi ustama götürüp bakımını yaptırdım. Usta aracın bakımının geçtiğini ve yağının kötü olduğunu ikinci yağ bakımının daha erken olması gerektiğini söyledi ancak yaklaşık bin km sonra araç düşük yağ uyarısı verdi. Aracı tekrar götürdüm. Aracın yağ eksilttiğini ve motorun sökülmesi gerektiğini bunun da ortalama 15-16 bin lira tutacağını söyledi usta. Ben de aracı Pendik Dumankaya Toyota Servise götürdüm. Aracın geçmiş bakımlarında 10-40 yağ kullanılmış ancak şu an 5-30 var. Servisteki usta bunun çok fark yaratmayacağını ve aracın ciddi anlamda yağ eksilttiğini söyledi. Yine motorun sökülmesi gerektiğini yaklaşık 20 bin lira masrafı olabileceğini söyledi. Ben aradaki çok az fark nedeniyle servisi tercih etmeyi düşünüyorum. Siz ne düşünürsünüz? İkinci problem ise servisteki usta araca özellik eklemek için aracın gösterge panelinin ve direksiyon simidinin değiştirildiğini söyledi. Beni asıl endişelendiren konu bu. Ekspertiz yaptırırken hava yastıklarını bakılmasını özellikle istedim ve sorun yok dendi. Zaten aracı tek parça sağ arka çamurluk boyalı olarak aldım. O yüzden şüphe de oluşmadı. Aracı aldığım kişiyi arayıp durumu anlattığımda "Ben de expertiz raporuyla aldım. Sen de böyle aldın, yetmez dedin ustaya da gösterdin. Mahkemeye versen bir şey olmaz en fazla sattığım fiyattan alır yaptırıp tekrar satarım, ben kazançlı çıkarım." şeklinde bir cevabı oldu kısaca. Ne yapmamı önerirsiniz?
Araç kaç km.de? Satıcı arkadaşın yerine koydum kendimi 12 yaşında bir araç alınıyor sonuçta 2 yere kontrol edilmiş, daha nolsun? sıfır araç alınmıyor sonuçta. 5w-30da ne kadar km.de ne kadar mL yağ eksiltti? Ona göre 10w-40 kullanmaya devam etmek belki sorunu çözebilir. Yağ kalınlık değişimleri sonrası yağ yakma çok olabilir, gözetleyin belirli bir süre.Gösterge paneli yetkili serviste değiştiyse aracın orjinal km.sine getirip takarlar ya da dökümanlarda çıkar kaç km.de sıfır göstergenin takıldığını. Sonradan takıldıysa da muayene ve bakım kağıtlarına bakacaksınız, senede yaptığı km.de çok değişiklik var mı ya da km.de geriye gitme var mı detaylıca kontrol edin. Yoksa sorun olmaz.
Elektronik araclarda Aracin km si gosterge panelinde mi beyninde mi saklaniyor?..
İkisi de olabiliyor diye biliyorum.