Gönderen Konu: Şarj Dinamosu Sorunum Hk.  (Okunma sayısı 1941 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 170000
  • Model Yılı: '06
  • 6 kere teşekkür etti
Şarj Dinamosu Sorunum Hk.
« : Ocak 06, 2022, 14:20:50 »
Herkese merhaba 7 ay önce akü şarj lambası yandığı için arabayı sanayiye çektik araç şarj etmiyo dendi ve şarj dinamaosu söküldü konjektör ve iyot tablası orjinalleri ile değiştirilerek tekrar takıldı. Ve sorun çözülmüştü. 2 ay önce araç rölentide çalışırken iç tavan lambası ve farların gaza basmamla daha canlı yanmaya başladığını farkettim ve akümün eskidiğini düşünerek varta marka yeni akü alıp taktım ama sorun düzelmedi. Şarj dinamosu ölçüldüğünde rolentide şarj etmeyi kestiğini (12 volt) gaza dokunmamla şarja başladığını (14 volt) olduğunu farkettik ama hiç bi şekilde şarj lambası yakmıyor. Tekrar 3 farklı ustaya gittim şarj dinamosu dağıtıldı kontrol edildi deneme amaçlı konjektor yine bosh marka orijinal ürün ile değiştirildi tekrar takıldı ama sorun hiç bir şekilde düzelmedi.
Ustalarda çok şaşırdı şarj lambası yakmadığı için sorun olmadığını düşünende var, ne olursa olsun her şartta şarj etmesi gerektiğini düşünende var, Toyotanın rolentisi çok düşük olduğu için şarjın tasarruf amaçlı kesildiğini düşünen de var.

Sonuç olarak bu durumu yaşayan varmı? Bu bir sorunmu çözümü varmı ? Sizlerin araçları rolentide şarj ediyor mu ?
(2006 Model Corolla Sol Sedan Lpg+Benzin düz vites)

Toyota Club Türkiye

Şarj Dinamosu Sorunum Hk.
« : Ocak 06, 2022, 14:20:50 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
Ynt: Şarj Dinamosu Sorunum Hk.
« Yanıtla #1 : Ocak 07, 2022, 01:03:34 »
Hocam selamlar,

Motor model kodun nedir?Bunlar gibi:

• 1.3 L 2NZ-FE I4
    1.4 L 4ZZ-FE I4
    1.5 L 1NZ-FE I4
    1.6 L 1ZR-FE I4
    1.6 L 3ZZ-FE I4
    1.8 L 1ZZ-FE I4
    1.8 L 2ZZ-GE I4

Eğer motor kodunu söyler isen service manualinden (nette aramak gerekecek var mıdır senin model için bilmiyorum) ölçmen gereken değerleri ve hatayı adım adım bulmanı sağlayabiliriz.Örnek olarak benim aracımın motoru olan 1ND-TV için akü ve şarj dinamosu kontrolleri söyle yapılıyor:

Tabi bunları ölçmek için multimetre falan lazım.Kendiniz hiç ölçtünüz mü rolantide iken motor?Veya alternatör sarımlarının ohm değerlerine baktı mı usta?Emin değilim ama bana alternatör doğrultucusunda  (rectifier(iyot tablası dediğiniz şey), bir tür köprü diyot çılgın yüksek devirlerde sabit voltaj çıkışı amanızı sağlayan parça :) ) sorun var gibi geldi çünkü devir yükseldiğinde sorun görünmüyor .Çoğu toyotada rolantide 13.2 volt 2000 sabit devirde 14.8 volt görmeniz gerekiyor.

Örnek alternatör testi:

Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 07, 2022, 06:34:16 »
Şarj dinamosu üzerinde aküden gelen 12 volt tetikleme ucu var onu ve hattını iyi kontrol edin eğer şasi zayıf geliyorsa düşük devirde alternatörü tetiklemiyor olabilir,araç alternatörleri pozitif tetik olmadan şarj üretmez,aküden başlayarak sona kadar takip ederek kablosunu bağlantı yerlerini vs kontrol edin.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Ocak 07, 2022, 10:04:52 »
Mustafa Bey selamlar aracımın motor kodu 1.6 L 3ZZ-FE I4 ben el kitapçığında bununla ilgili bişey bulamadım başka nerden bakılır bilmiyorum

Ümit Bey selam ustamız onları kontrol ettiğini bi sorun olmadığını söyledi ama ne kadar doğru bilemiyorum. Ayrıca bu bahsettiğiniz yerdense şarj lambası yakmazmı araç şarj lambası yanmıyor

Başka bir Toyota bulup onunda rölantide şarj durumunu ölçtürcem yakın zamanda belki normali budur diye düşünmeye başladım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 07, 2022, 10:47:46 »
Hocam selamlar,

El kitapçığında yoktur çünkü bunlar yetkili servisin kullandığı tamir klavuzları service manualda deniliyor.
Sizin motorda 2 tip alternatör kullanılmış olabilir.Denso yapımı veya bosch yapımı ikisi içinde ölçüm ve test methodlarını aşağıdaki pdf de paylaşıyorum.

https://www.dropbox.com/s/ezavmt1vzoknc54/3zz-fe-4zz-fe-repair-manual.pdf?dl=0

Alternatör testi Sayfa 115'den başlıyor 126'da bitiyor.Eğer ustanız burdaki kömür uzunluğu, komutatör uçları arası direnç, diyor köpru arası uçları vs ölçmediyse tam ölçüm yapmış sayılmaz.Hiç sökmeden diyot köprüsünü ölçün-ölçtürün diyeceğim fakat yenisi ile değiştirildiğini söylüyorsunuz.

Bu arada merak etttim ölçüm yapan ve parça değiştiren usta bu civataları torkladı mı diyeceğim ama daha tork anahtarı kullanan (motor kapağı harici, bazıları burda da kullanmıyor) sanayi ustası görmedim malesef.

Neyse ben arıza ışığınız yanmadığı için sorun olduğunu pek sanmıyorum.Aynı model araç ve alternatöre sahip araçtan ölçmek en mantıklısı.

Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ocak 07, 2022, 11:26:21 »
Mustafa Bey ilgi alakanız için çok teşekkür ederim gönderdiğiniz dökümanlar ile tekrar sanayiye gidip konuyu konuşucam tork anahtarı kullanmadılar, şu an tek tesellim şarj lambasının yanmaması.
Hem benzer bir aracın ölçümü hemde bu teknik dökümanlarla tekrar bir dinamo muayenesi faydalı olacaktır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Viofo, aydınlatma pk, koltuk ısıtma, ses yalıtım
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 3550
  • Model Yılı: '23
  • 28 kere teşekkür etti
  • 60 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 07, 2022, 11:57:56 »
Araç e180 ise (öncekilerde de var diye hatırlıyorum) sürekli şarj yapmaz zaten, ihtiyaç az veya yok ise şarjı keser ki tüketim azalsın, ihtiyaç varsa şarja geçer ve 14.2V'u okumanız lazım. Seyahat halinde de olabildiğince ayağın gazdan çekildiği zamanlarda şarja geçmeye çalışır.
Sen harika bir uçurtmasın, bende senin ipinim unutmayasın...
Corolla Flame X-Pack Mds 1.5 Benzin 2023-.....
Corolla Advance Manuel 1.6 Benzin&Lpg (Zavoli) 2018-2023 (105.000 km)
Corolla Hb Sol Manuel 1.6 Benizn&Lpg (Zavoli) 2016-2018 (45.000 km)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 426 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 07, 2022, 17:36:49 »

Mesaj Birleştirildi: [time]Ocak 07, 2022, 17:38:59[/time]
Mustafa Bey selamlar aracımın motor kodu 1.6 L 3ZZ-FE I4 ben el kitapçığında bununla ilgili bişey bulamadım başka nerden bakılır bilmiyorum

Ümit Bey selam ustamız onları kontrol ettiğini bi sorun olmadığını söyledi ama ne kadar doğru bilemiyorum. Ayrıca bu bahsettiğiniz yerdense şarj lambası yakmazmı araç şarj lambası yanmıyor

Başka bir Toyota bulup onunda rölantide şarj durumunu ölçtürcem yakın zamanda belki normali budur diye düşünmeye başladım

Ayni kasa ayni model arac bende de var. Rolantide 14.2 volt veriyor..
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 218 kere teşekkür etti
  • 1364 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 07, 2022, 18:25:09 »
İlginç bir konu,merakla izliyorum,Ümit Şahantimor beyin söyledikleri ile orijinal  dediğiniz diyot ve diğer parçalar model yılı ve alternatörle tam uyumlu mu? rölantide bile olsa araç şarj etmeli diye düşünenlerdenim,hangi elektrikçiler tarafından kontrol edildi bilemiyorum ama forumda bahsedilmişti Ankara Şaşmaz'da oto elektrikçi 0533 812 01 17 Çakır Şener usta var,bir telefon açıp fikir almaya çalışabilirsiniz,sonuç ya yedek parçadan ya da çok basit bir yerden çıkacak ama çözüm bulunamazsa ışık yakmıyor,aküyü bitirmiyorsa böyle kullanılacak herhalde..
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Ocak 09, 2022, 10:17:12 »

Mesaj Birleştirildi: [time]Ocak 07, 2022, 17:38:59[/time]
Ayni kasa ayni model arac bende de var. Rolantide 14.2 volt veriyor..

Mahmut Bey çok teşekkür ederim bu cevabınız ile sorunun sadece benim aracıma ait bir sorun olduğu ve bu durumun olmaması gerektiği kesinleşmiş oldu. Farklı bir tecrübeli usta bulup tekrar baktırmakta fayda var.

Mesaj Birleştirildi: Ocak 09, 2022, 10:20:41
İlginç bir konu,merakla izliyorum,Ümit Şahantimor beyin söyledikleri ile orijinal  dediğiniz diyot ve diğer parçalar model yılı ve alternatörle tam uyumlu mu? rölantide bile olsa araç şarj etmeli diye düşünenlerdenim,hangi elektrikçiler tarafından kontrol edildi bilemiyorum ama forumda bahsedilmişti Ankara Şaşmaz'da oto elektrikçi 0533 812 01 17 Çakır Şener usta var,bir telefon açıp fikir almaya çalışabilirsiniz,sonuç ya yedek parçadan ya da çok basit bir yerden çıkacak ama çözüm bulunamazsa ışık yakmıyor,aküyü bitirmiyorsa böyle kullanılacak herhalde..

Hocam selamlar yorumunuz için teşekkür ederim verdiğiniz numarayı kaydettim, şaşmaza yakın bir yerde yaşamıyorum ancak 2 hafta sonra gidip bahsettiğiniz ustaya aracı göstermeyi düşünüyorum yönlendirme için teşekkürler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ocak 09, 2022, 14:53:21 »
Akü sayfamızda akü test yöntemi detaylıca açıklandı, yönergelere uygun şekilde ölçüm yapmanızı tavsiye ederim. Araç ilk çalıştırma anı voltaj, rölanti voltaj ve sizin durumda belli devirlerde (ara devirkere de bakarak, hangi devirde voltajın arttığının tespiti için) veriler alınmalı.