Gönderen Konu: 1.6 vvti subap ayarı  (Okunma sayısı 1695 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148
  • Model Yılı: '06
  • 4 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
1.6 vvti subap ayarı
« : Ocak 04, 2022, 22:34:47 »
Merhaba aracım 2006 model 165 bin kmde 1.6 AT lpg li daha önce hiç subap ayarı yapılmamış bu araçlara subap ayarı yapılıyormu yaptıran varmı hiç
Şikayetim şu trafik kurallarına uyan birisiyim hiç hız yapmam ama kuzeymarmara otobanında bi deneme yaptım lpg de ve bezinde 150 km üstüne araç çıkmıyor zaten çıkıcagımdan değilde kafama takıldı neden çıkmıyor diyor 120 den sonra hızlanmıyor baya zaman aldı 150 ye çıkması neden böyle sorun ne olabilir subap lar ayarsız olabilirmi

Toyota Club Türkiye

1.6 vvti subap ayarı
« : Ocak 04, 2022, 22:34:47 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • 7 kere teşekkür etti
Ynt: 1.6 vvti subap ayarı
« Yanıtla #1 : Ocak 04, 2022, 23:59:45 »
2005 RAV4 LPG li. Aynı konuyu ben de merak ediyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 05, 2022, 09:12:41 »
bunlarda fincan varmış torna ile onu ayarlıyorlarmış ama neye göre yapılıyor bu ayar daha önce yaptıran varmı açıkcası çok merak ediyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '21
  • 763 kere teşekkür etti
  • 798 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 05, 2022, 16:06:05 »
Zahmetli iş bölgenizde düzgün ustaya gidin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 05, 2022, 16:12:49 »
Merhaba aracım 2006 model 165 bin kmde 1.6 AT lpg li daha önce hiç subap ayarı yapılmamış bu araçlara subap ayarı yapılıyormu yaptıran varmı hiç
Şikayetim şu trafik kurallarına uyan birisiyim hiç hız yapmam ama kuzeymarmara otobanında bi deneme yaptım lpg de ve bezinde 150 km üstüne araç çıkmıyor zaten çıkıcagımdan değilde kafama takıldı neden çıkmıyor diyor 120 den sonra hızlanmıyor baya zaman aldı 150 ye çıkması neden böyle sorun ne olabilir subap lar ayarsız olabilirmi
Kapak sökülmeden yapılma imkanı yok yağ basıncı ile kendisi otomatik ayarlıyor,aracınızdaki sorun sibob ile alakalı değil uzun yıllardır kullanım tarzıyla alakalı,motor üst devirlerde sağır kalmış açılmamış biraz benzinde gazlamanız lazım devamlı yüksek devir görmesi lazım,yavaş yavaş açılır ama yorgun motoru zorlamak çok iyi değildir.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 06, 2022, 00:26:46 »
bunlarda fincan varmış torna ile onu ayarlıyorlarmış ama neye göre yapılıyor bu ayar daha önce yaptıran varmı açıkcası çok merak ediyorum

Bahsettiğiniz "fincan tornalama" işi şayet araçta "supap uzaması" sorunu var ise yapılan bir piyasa işi, fincan'ı taşlamak yerine supap uzaması var ise supap'ları yenilemek daha doğru bir işlem olur zira fincanların taşlanması neticesinde üzerindeki aşınmaya dayanıklı katman alındığından daha kısa sürede daha çok aşınacaktır, bazı servisler fincan yerine uzayan supapların tepesini taşlamayı tercih ediyor ancak belirttiğim gibi eğer supap uzaması sorunu var ise supap değişimi daha mantıklı bir işlem.

Eksantrik ile fincan arasında belirli bir boşluk olması gerekir, bu boşluk azaldıkça supap'ın açılması artar ancak daha yüksek oranda kapanma hızı da artar, bu da özellikle egzoz supaplarının gereğinden hızlı kapanarak yanmamış egzoz gazının silindir içerisinde daha fazla kalmasına sebep olur, zaten LPG sistemi ile AFR ayarı yüksek çalışan motor bu durumda yanma odasında daha fazla kötü yanma, daha yüksek ısı ve daha yüksek kompresyona maruz kalır. Aşıntı sebebi ile bu boşluk artar ise supaplar yeterince açılamaz ve gerekli yakıt hava karşımı silindire giremediğinden yine kötü yanma oluşur yine daha yüksek ısı ve daha yüksek kompresyona maruz kalır, bu sebeple tamir kataloğu fabrikasyon supap boşluğu için gerekli ölçüde fincan değişimi önerir ancak fincan fiyatları yüksek olduğundan piyasada çeşitli ayar yöntemleri uygulanır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 06, 2022, 11:37:46 »
bilgi için teşekkür ederim sanırım benim araç sağır kaldıgı için sorun yaşamaktayım subap lar ile ilgili bir ses vurma vs hiç bir şeç yok ben sadece merak etmiştim
bi ara trafike kapalı alan bulup bi üst devirlerde zorlama yapacagım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 74856
  • Model Yılı: '15
  • 5 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 06, 2022, 17:37:32 »
Bu motorun yağ basıncıyla ayarladığı şey kam mili ile fincan arasındaki boşluk değil. Yağ basıncıyla ayarladığı bir şey elbette var bununla karıştırılmamalı.
Bahsedilen kapak açıldığında görülecek kısım fotoğraftaki gibidir. Fotoğrafta görülen sayılar ustanın elinden çıktıktan iki ay sonra yaptığım ölçümlerin verileridir. Fincanları mikrometre ile ölçüp hangisini nereye takarsam ne yükseklik elde edeceğimi hesapladıktan sonra fincanların yerini değiştirdim. Girişleri 20, çıkışları ise 30'a en yakın değere ayarladım.

Sadece ölçüm yapılacaksa çok zahmetli değil ancak fincanların yerini değiştirebilmek için kam millerini sökmeli, zamanlama zincirini ayırmalı, sente ayarını gözümüz kesmiyorsa bu işe hiç girmemeli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 06, 2022, 19:42:35 »
görsel için teşekkür ederim aracınızda nasıl bir sıkıntı vardı bunu yaptırma geregi duydunuz bende yaptırmak istiyorum ama gerek varmı açıkcası bilmiyorum

Mesaj Birleştirildi: Ocak 06, 2022, 19:45:12
bilgi için teşekkür ederim sanırım benim araç sağır kaldıgı için sorun yaşamaktayım subap lar ile ilgili bir ses vurma vs hiç bir şeç yok ben sadece merak etmiştim
bi ara trafike kapalı alan bulup bi üst devirlerde zorlama yapacagım.

bilgilendirme için teşekkür ederim
benim araç yüksek hızlarda hızlanmıyor limitörde yok bildiginiz gitmiyor benzinde ve lpg de sanırım motor sağır ondan 140 üstü 150 ye kadar max dahası yok tamam trafik kurallarına uyumlu olarak sürüyorum çıkmasada olur ama sıkıcı bir durum bugun hava filitresi aldım tem otodan onu değişip bakıcam birde üstündeki filitre piyasa malı baya uygun ve dandik sonrdan fark ettim belki o bile etki ediyordur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 74856
  • Model Yılı: '15
  • 5 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ocak 07, 2022, 07:08:25 »
Aracınızda nasıl bir sıkıntı vardı da bunu yaptırma gereği duydunuz ben de yaptırmak istiyorum ama gerek var mı açıkcası bilmiyorum.

3. silindir 80psi gibi bir basınç tutuyordu, diğerleri 110-140 aralığında idi. Subap değişimi sonrası yaptığım basınç ölçümlerinde - 15psi tolerans değerini aşmamasına rağmen - silindirler arası basınç  farkı  gözlemledim. Motorun en verimli haliyle çalışması için yaptım. Şimdiki fark -+3psi civarıdır.

Hızla alakalı problemim yoktu. Üst kapak işleminden önce çekiş düşüklüğü vardı, araba zıplamıyordu ama er ya da geç x birim hıza çıkıyordu.

Dediğiniz soruna etken çok. Diğer her şeyi hallettiniz ve doğru çalıştığından eminseniz külbütörü hiç açmadan basınç testiyle başlarsınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 170000
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Ocak 25, 2022, 19:33:42 »
Merhaba subap değişimi yapılmış benzinli lpgli bir aracın sesi nasıl olmalı? Soğukken baya şıkırtılı çalışıp ısınınca biraz daha sesin azalması nasıl yorumlanır subap değişminin doğru yapılıp yapılmadığını nasıl anlayabiliriz?