Gönderen Konu: Yaris 2009 AUX-Bluetooth Girişi Ekleme W58824  (Okunma sayısı 2919 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 24 kere teşekkür edildi
Yaris 2009 AUX-Bluetooth Girişi Ekleme W58824
« : Aralık 31, 2021, 22:25:42 »
Selamlar Arkadaşlar,

Yaris (2009) W58824 model teybine aux kablo girişi veya bluetooth modülü eklemeyi anlatacağım. Aşağıdaki işlemleri elektronik bilgisi olan birisi kolaylıkla yapabilir fakat bu tarz işlerle özellikle SMD parçalar ile çalışmamış olan arkadaşlar var ise bu işe girişmelerini tavsiye etmem. Her zamanki gibi riski kabul ederek işe başlayınız, çıkabilecek sorun veya sorunlarda hiçbir sorumluluk kabul etmiyorum.

Şimdi konuyu anlatıma geçelim ve neler yapacağımızdan bahsedelim.

Aşağıdaki işlemler sonucunda modern araçlarda bulunan bluetooth aux gibi özellikleri eski teybimize mümkün olduğunca orijinal özelliklerini bozmadan kazandırmak amacımız. Kullanım amacınıza göre aux (Mp3 player veya cep telefonu gibi 3.5mm jack girişi olan aygıtlar) veya bluetooth ( genellikle cep telefonu) yöntemini seçebilirsiniz ikisinde de yapılacak işlemler aynı fakat son aşamada L(Sol) R(Sağ) ve GND(Şase) uçlarını aux kablosu yönteminde jacklı kabloya, bluetooth yönteminde modüle lehimlemeniz gerekiyor. Ben kullanım kolaylığı açısından bluetooth modül ile yaptım ama tercih size kalmış.

Bu modülü internetten 40-100 TL civarında temin etmeniz mümkün, almışken kaliteli birşey almanızı öneririm ses kalitesi açısından.(Ben ilerde telefon konuşmaları için mikrofon girişi (resimde mic yazan yer) olan aşağıdaki modeli tercih ettim ama sade olanda sadece müzik dinlemek için iş görecektir. Sadece modülün 5V ile çalışmasına dikkat edin geri kalan piyasadaki modülerin neredeyse hepsi olur. Reklam olmasını istemediğim için link vermiyorum ama aşağıdaki benim kullanmış olduğum model:

Bize başka gerekecek olan ise modülü beslemek için voltaj regülatörü, zaten bu modül yükte iken bile düşük güç çektiği için ben LM7805 kullandım. İlk olarak modülü teyp içerisindeki 5V’la beslenen bir entegreden almayı denedim ama sorun çıkardı o yüzden voltaj regülatörü ile beslemek daha uygun. Bu regülatörü internetten veya elektronik parça satan her yerde bulabilmeniz mümkün. Aşağıda bir görsel bırakıyorum:

Son olarak bize SMD olan;

-2 adet 1000 pikofarad seramik konsansatör
-3 adet 10 kilo ohm direnç (Bi tanesi Teyp PCB’si üzerinde var yani 2 adet almanız lazım)
-2 adet 1 mikrofarad seramik konsansatör
-2 adet 1 ohm direnç (2 adet Teyp PCB’sinde var almanıza gerek yok aslında ben yedek olsun diye aldım)[/li][/list]

ve

-Lehim makinası, (Kalem TS100 var bende ama siz üflemeli havya da kullanabilirsiniz.)
-Lehim teli ve pastası,
-Pasta atıklarını temizlemek için selülozik tiner veya alkol,
-Çeşitli el aletleri,

gerekiyor.

Yine bunları internetten alabilir veya devre elemanlarını eğer elinizde varsa eski boardlardan sökebilirsiniz.

Tüm malzemeleri ve aletleri temin ettiğimize göre artık eğlenceli kısma geçebiliriz.

-Teybi arabadan sökün, bu işlem için tornavida veya lokma takımı kullanabilirsiniz. Sökerken soket tırnaklarına dikkat edin.Hatırladığım kadarıyla 4 adet vida olmalı.
-Ünitenin üzerindeki hava kanalını yine plastik tırnaklara dikkat ederek ön panelden sökün.
-CD çalar kısmının flex kablosunu söktükten sonra vidalarını sökerek ana üniteden cd çalar kısmını ayırın.
-Ana ünitedeki ön ekran ve tuş takımını sökün.(Bunu sökmeden de yapabilirsiniz sanırım ama alan dar olduğu için çalışmak zor olabilir.)
-Son olarak ana ünitenin üst sac kapağını çıkartın.
-Yukardaki adımlarda çok detaya girmiyorum (zaten sökme işlemini yapamazsanız bundan sonraki işlemlere devam etmenizi önermem) sadece sökerken dikkatli sökün özellikle CD çalar flex kablosu hassas bir kablo.

Artık PCB’ye ulaştığımıza göre devam edelim.

Bu W58824 numaralı teybin mikrokontrolcüsü olan NXP SAF7730HV/224 toyotanın orijinal aux çıkışlı başka modellerinde de kullanılıyor yani aux modu aslında mikroişlemci içerisinde fiziksel olarak mevcut fakat bizim teybimizde aktif edilmemiş. Aux modunu aktif etmemiz için R837’deki 10k (103 yazması lazım üzerinde) direnci söküp R692’ye lehimliyoruz.

R837 ve R692’nin PCB üzerindeki yeri:

Yaptığımız işlemin fotoğrafları:

Bunu yaptığımızda disc tuşuna iki kez bastığımızda teyp aux moduna geçecek aşağıdaki gibi:

Ben aşama aşama gitmeyi sevdiğim için direnci lehimledikten sonra aux moduna geçiyor mu diye denedim, o yüzden yukarda teyp sökülmüş vaziyette. Siz isterseniz tüm işlemleri bitirdikten sonra deneyebilirsiniz.

Evet mikroişlemciyi aux girişi olduğuna ikna ettik :) ama ses yollarını düzeltmemiz gerekiyor.

Değerleri 1 ohm olan (1R0 yazar üzerinde) R470’i söküp R471’e, R472’yi söküp R473’e lehimlememiz gerekiyor, özetle mevcut 1 ohm direçlerin yerini değiştiriyoruz yani.

Sonrasında 1 mikrofarad (minimum 10 v) seramik kondansatörü C481’e ve C483’e lehimlememiz gerekiyor. (Benim elimde o dönem SMD seramik konsansatör olmadığı için 2 adet 470nf DIP kılıf kondansatörü paralel bağlayarak 1 mifrofarada yaklaşarak taktım ama arabada titreşimler falan olacağından ve lehim noktaları çatlayabileceğinden SMD kılıf montajlamanızı öneririm. Ayrıca aşağıda göründüğü üzere çok çirkin duruyor :D)

Son olarakta C482 ve C480’e 1000 Pikofarad seramik konsansatörlerimizi lehimliyoruz.

Aşağıda bahse konu direnç ve kondansatör yerleri görünebilir.

Burda ise yukardaki 3 işlemin yapılmış ve yapılmamış halleri mevcut:

Özetle koyu mavi ile işaretlediğim kısımlara 10Kohm dirençler, kırmızı ile işaretli kısımlara 1000Pf kondansatörler ve pembe ile işaretli kısımlara 1 ohm dirençler lehimlenecek fotoğraftaki gibi.

Bu kısma kadarki olan kısım zor kısımdı sonrası daha kolay ama işlem daha bitmedi.

R833 ile C833 uçlarını kısa devre yapıp bluetooth modülünün R yani sağ jack çıkışına, R835 ile C835 elemanlarını çapraz kısa devre yapıp L yani sol jack çıkışına kablo ile lehimliyoruz.Son olarakta GND yani şase ucumuzu L419 üzerinden (PCB üzerinde başka bir yerden de ölçü aleti ile şase bulup alabilirsiniz.) alıyoruz ve jack çıkışının GND kısmına bağlıyoruz. Burda dış parazitten etkilenmek istemiyorsanız coax kablo kullanabilirsiniz ses için zırhlı olanlardan ben normal kablo kullandım problem yaşamadım.

Aşağıda şematik olarak bağlantıyı göstermeye çalıştım:

Tabi bu bağlantı şeması benim bluetooth modüle özel sizin piyasadan aldığınız modüllerde bağlantı yerleri değişiklik gösterebilir. (Aldığınız modül resmini buraya koyarsanız nereye ne bağlayacağınızı söyleyebilirim.) Eğer telefona çağrı geldiğinde de konuşmak istiyorsanız mikrofon bağlantısı da yapabilirsiniz.

Son olarak besleme yapacağımız regülatör bağlantısını aşağıdaki gibi yapıyoruz:

Besleme devresini yaparken opsiyonel olan fakat devrede ters bişeyler bağlayarak veya kısa devre yaparak yangın çıkarma olasılığına karşı ben sigorta kullandım. Tamamen opsiyoneldir fakat bağlamanızı şiddetle öneririm.

Son olarak modülü FM tunerine USB port kulaklarından lehimliyoruz, başka uygun bir konum varsa oraya da sabitleyebilirsiniz. Altını da beyaz bant ile sarmıştım devreyle temas edip kısa devre yapmasın diye.

Kontağı tek tık çevirdiğinizde modülünüzün aktif olması lazım (12voltu aldığımız yer dolayısıyla araç kontak kapalı iken aküden amper çekmiyor merak etmeyin) artık bluetooth modülünüze telefon üzerinden bağlanıp disc tuşuna 2 kere basıp aux modunda şarkı dinleyebilirsiniz.Benim modül bluetooth bağlantısı yapınca bağlandığına dair konuşuyor.

Test ettikten sonra hiçbişey olmamış gibi teybin kapağını kapatıp toplayabilirsiniz.  :)

Bu arada tüm equalizer, ses azaltma açma, mute gibi özellikler çalışmaktadır ve teybinizin orijinalliği mümkün olduğunca bozulmamaktadır.Teybin diğer özellikleri eskisi gibi çalışmaktadır.

Sistemin tüm halinin fotoğrafını maalesef çekmedim böyle bir anlatım yapacağımı düşünmediğim için fotoğraflar nerde ne yaptığımı unutmamak için zamanında çektiğim fotoğraflar, uygun bir zamanda daha detaylı fotoğraflar çekip konuyu düzenlerim.

Merak edenlere, bu yöntemi yaklaşık 2 yıl önce rus bir siteden bulmuştum (webde aradım ama bulamadım, belki site kapanmıştır) onlar benzer bir teyp modeline direk aux kablosu takıyorlardı şuan linkini bulamıyorum bluetooth ekleme ve besleme kısımlarını ben ekledim anlatım ve görseller bana aittir.2 yıldırda sürekli kullanmaktayım bir sorun yaşamadım.

Aşağıda ilgilenenler için yüksek kalite çekilen fotoğrafların dropbox linkini de bırakıyorum.

https://www.dropbox.com/sh/6qwamdu2tmpwwix/AADjCiwqWSIdan_uRQWVgvaYa?dl=0

Konu hakkında aklınıza takılan bir şey olur ise veya anlaşılmayan bir kısım var ise yazın mutlaka.

Saygılar.

Toyota Club Türkiye

Yaris 2009 AUX-Bluetooth Girişi Ekleme W58824
« : Aralık 31, 2021, 22:25:42 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
Ynt: Yaris 2009 AUX-Bluetooth Girişi Ekleme W58824
« Yanıtla #1 : Ocak 01, 2022, 02:19:39 »
Hocam emeğinize sağlık. Hacker anlatıyormuş gibi okudum. Merak ettim, ayıptır sorması meslek nedir?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 24 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 01, 2022, 12:52:00 »
Hocam emeğinize sağlık. Hacker anlatıyormuş gibi okudum. Merak ettim, ayıptır sorması meslek nedir?

Hocam selamlar.
Diğer konuda bahsetmiştim unuttunuz sanırım. :)

Hocam selamlar,
Beğenmenize sevindim.
İnşaat mühendisiyim ama bu işlere meraklı bir insanım.Mekanik ve elektronik işleri hobi olarak yapmaktayım.Fotoğrafları eklesem daha güzel olacaktı ama konu anlaşılıyor sanırım.
Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 01, 2022, 13:42:19 »
Çok pardon, bir kez daha hayranlık duydum. İsim hafızam çok zayıf gerçekten. Elinize sağlık

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 111111
  • Model Yılı: '08
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Şubat 28, 2022, 09:01:07 »
@Mustafa Özayneci (53499) hocam eline sağlık, ben de uzun zaman önce araştırmıştım ve sadece boştaki soketlere takılan ve torpidodan çıkartılan cihazları görmüştüm. Zamanında çinden 150-250 tl arasına geliyordu. Ben de işi bluetooth hoparlör ile çözdüm 😂

fakat senin çözüm aşırı hoşuma gitti ve bu işlerden de anlarım. reklam olmasın diye paylaşmadım demişsin ama kullandığın devre ve diğer elemanların marka model seri bilgilerini paylaşabilir misin? Sonuçta başarılı bir örnek var farklı bir kart riskine girmeye gerek yok bence

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Temmuz 09, 2022, 16:49:20 »
Mustafa Bey öncelikle çok teşekkür ederim bilgi paylaşımınızdan dolayı.

Ben de sizin yaptığınız paylaşım neticesinde bluetooth modül alarak orijinal teybi bluetoothlu yaptım. Bu arada elektronik altyapı bilgisine sahibim. Ben teyp üzerinden bluetooth moduna geçtiğimde şöyle bir sorunla karşılaşıyorum. Bluetooth ile eşleştirme yaptıktan sonra kaynaktan  kayıt oynatılırken teypte 5 dk kadar davul tokmak sesi benzeri ses geliyor ve bu alttan ilk başta zayıf olarak gelen kaynaktan gelen ses bir süre sonra baskın olup dinlenebilecek duruma geliyor. Bağlantılarda soğuk lehim veya kötü temas bulunmamaktadır. Devrenin besleme girişini de filtreledim.

Şimdiden teşekkürler.