0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Bu tam olarak serbest piyasa Tokay Bey, tam olarak serbest piyasa... Tekelleşme ve kartelleşme hariç, piyasa fiyatı belirler, bu çok temel bir kuraldır. Ben de bu durumdan çok rahatsızım ama galeriden araçları toplayan da piyasada serbest hareket etmesi gereken bir aktördür, satmaya niyeti olmadığı halde aracını fahiş fiyata sarı siteye yükleyip gördüğü rağbet sebebiyle orgams olan da. Ve piyasa aktörlerine müdahale edilmesi, bizzat piyasaya müdahale etmektir. Piyasaya bu şekilde suni müdahale edilmesi ise, aşağıda izaha çalışacağım üzere vatandaş aleyhinedir.Mesela galeriden 0 araçları toplayan galericiye devlet müdahale etse, araç firmaları zarar görür. Zira bu adam hazır müşteridir, normal tekil müşteri gibi fiyat dalgalanmalarına mırın kırın etmez ve bayiye sürümden kazandırır. Şimdi bu adam toplamasa arabaları bayi müşteri bulmaya çalışacak. Hadi şimdi çip krizi var diyelim, tekil müşteriler de fiyatı ne kadar değişirse değişsin araç almaya istekli. Peki bu adamlar o galericiden daha beterini yapmayacaklar mı vatandaşa? Açın sarı siteyi bakın insanlar ikinci el araçlarına ne fiyat istiyorlar. Hem de tekil satıcılar tok satıcılar, aracı satmak için değil binmek için aldıklarından yüksek fiyata satma eğilimleri daha yüksek. Oysa toplu alım yapan galerici karına kavuşabilmek için, özellikle bu döviz kurları karşısında, aracını ilk kar gördüğü noktada satmak zorunda. Bu sebeple fiyatı daha insaflı. Yanlış anlaşılmasın kimseyi savunmuyorum, her ikisi de aynı bohun çingiş penbesi. Ancak piayasa işleyişini az çok anlatmaya çalışıyorum işte.Sarı siteye aracını ekstrem fiyata koyan adam da haklı. Çünkü o da aracını sattığında yine aynı piyasadan yüksek fiyatlandırılmış bir araba almak durumunda kalacak. Mesela ben şu an civic almak istiyorum. Örnek olsun diye demiyorum, gerçekten. Sarı sitedeki civiclere yetişebilmem için aracımı muhtemelen forum tarafından eleştirilecek, hatta alay edilecek bir fiyata satmalıyım. Neden, çünkü civic'in fiyatı da aynı şekilde alay edilecek bir fiyat. Dediğim gibi fiyatları piyasanın bizzat kendisi belirliyor.Bu yazdıklarım çok acı ve kabullenilemez biliyorum ama piyasada fiyat oluşumuna yapılacak en ufak müdahale biz vatandaşların aleyhinedir. Mesela Biontech aşısının formülü, Dünya Sağlık Örgütü ile ücretsiz paylaşılırsa ne güzel olur değil mi? Afrikada bizim ana akım medya sayesinde haberdar olmadığımız aşı olamayan milyonlar aşı olabilirler bu sayede. Ama bu insanlık için çok daha kötü bir şey. Eğer bir ilaç firması ar-ge'ye, know-how'a milyonlar harcayarak ürettiği bir ilaçtan karını maksimize edemeyecekse bir daha asla böyle bir riske girmez. Zira o milyonluk yatırımların boşa gitme ihtimali de mevcuttur. Dolayısıyla benzeri bir salgında, kar elde edemeyeceğini düşünen ilaç firmaları bir daha böyle bir risk almayacağından biz da aşısız kalırız.Ülkemizde bu duruma tek çözüm ekonominin ehil kişilere teslim edilmesidir. Zira yaşadığımız bu sorunların temeli, ekonominin yönetilemiyor oluşudur. Galerici araç stokluyor, neden? Çünkü araç dediğimiz şey (yerli üretim bile olsa ham madde açısından baktığımızda) ithal olduğu için kur endeksli. Böylesine yükselen kurda, galerici sattığı aracın yerine yenisini koyamayacağından batacaktır. Dolayısıyla hayatta kalma refleksiyle risk alıp piyasadan 0 araba toplamaktadır. (Risk dediğim şeyi olası ötv ve kdv indirimi vb.) Aynı şekilde sarı sitede aracını satan tekil vatandaş da aracını iyi br fiyata satamazsa, ikame araç almak için her geçen günün aleyhine işlediğini bilmektedir. Bu sebeple piyasa dengesini bozmaya devam ederek bozuk piyasaya entegre olmaya çalışmaktadır.Eyyorlamam bu kadar...