Gönderen Konu: 50 İli Kapsayan Büyük Stokçuluk Operasyonu!  (Okunma sayısı 875 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Dört Dörtlük Şehir (44) MALATYALI
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '18
  • 217 kere teşekkür etti
  • 321 kere teşekkür edildi
50 İli Kapsayan Büyük Stokçuluk Operasyonu!
« : Aralık 15, 2021, 16:59:22 »

51 şüpheli hakkında göz altı kararı verildi!

Stokçuluğa yönelik operasyonlara bir yenisi daha eklendi. Geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İzmir’de bir otomotiv bayisine stokçuluk yaptığı gerekçesiyle 545 bin 550 TL ceza kesildiği açıklanmıştı. Bugün ise, Karabük merkezli, toplamda 50 ili kapsayan araç stokçuluğu hakkında gözaltı kararları geldi.

Buna göre, Karabük merkezli 50 ilde, "bayilerdeki araçları toplayarak tekel oluşturdukları ve araç fiyatlarındaki artışı etkiledikleri" gerekçesiyle 51 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Henüz önceki gün, TBMM’ye sunulan yasa teklifiyle stokçulukta para cezasının üst sınırı da 2 milyon TL olarak belirlenmişti.

Stokçuluğa karşı mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu açıklamasından sonra, otomotiv minvalinde üst üste operasyonların gelmesi konunun ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne seriyor. Her an yeni bir stokçuluğa yönelik ceza ile karşılaşmamız mümkün.

Kaynak: https://tr.motor1.com/news/554641/arac-stokculuguna-yonelik-gozalti-operasyonu/

Toyota Club Türkiye

50 İli Kapsayan Büyük Stokçuluk Operasyonu!
« : Aralık 15, 2021, 16:59:22 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 218 kere teşekkür etti
  • 1364 kere teşekkür edildi
Ynt: 50 İli Kapsayan Büyük Stokçuluk Operasyonu!
« Yanıtla #1 : Aralık 15, 2021, 21:50:23 »
Bayi 0 km aracı birden fazla adet olarak 1 kişiye veya tırdan inmeden toptan galericilere sattı ise cezalandırmaya bayiden başlamalı,bayi satış fiyatı ile galericinin noter satış fiyatı(bir kısmı belki elden alınmıştır)üzerinden makul kar haddini aşan kısmı için hem ceza hem de özel gelir vergisi tahakkuk ettirilebilir,bayiden aldığı fatura fiyatı belli arabasını 6 aydan hatta 1 yıldan önce satan kişiye özel gelir vergisi tahakkuk ettirilmeli böylece az da olsa disiplin gelir,serbest piyasa ile karaborsacılığı,fırsatçılığı ve de stokçuluğu birbirinden ayıracak olan devlettir,işin bir başka yönü her gün isteyen zam yapıyor malına bizlerde isterse marul,sebze olsun ister araba ev vs ne yapalım bu böyle deyip kabullenmek suretiyle alıyoruz.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 16, 2021, 00:03:44 »
Bu tam olarak serbest piyasa Tokay Bey, tam olarak serbest piyasa... Tekelleşme ve kartelleşme hariç, piyasa fiyatı belirler, bu çok temel bir kuraldır. Ben de bu durumdan çok rahatsızım ama galeriden araçları toplayan da piyasada serbest hareket etmesi gereken bir aktördür, satmaya niyeti olmadığı halde aracını fahiş fiyata sarı siteye yükleyip gördüğü rağbet sebebiyle orgams olan da. Ve piyasa aktörlerine müdahale edilmesi, bizzat piyasaya müdahale etmektir. Piyasaya bu şekilde suni müdahale edilmesi ise, aşağıda izaha çalışacağım üzere vatandaş aleyhinedir.

Mesela galeriden 0 araçları toplayan galericiye devlet müdahale etse, araç firmaları zarar görür. Zira bu adam hazır müşteridir, normal tekil müşteri gibi fiyat dalgalanmalarına mırın kırın etmez ve bayiye sürümden kazandırır. Şimdi bu adam toplamasa arabaları bayi müşteri bulmaya çalışacak. Hadi şimdi çip krizi var diyelim, tekil müşteriler de fiyatı ne kadar değişirse değişsin araç almaya istekli. Peki bu adamlar o galericiden daha beterini yapmayacaklar mı vatandaşa? Açın sarı siteyi bakın insanlar ikinci el araçlarına ne fiyat istiyorlar. Hem de tekil satıcılar tok satıcılar, aracı satmak için değil binmek için aldıklarından yüksek fiyata satma eğilimleri daha yüksek. Oysa toplu alım yapan galerici karına kavuşabilmek için, özellikle bu döviz kurları karşısında, aracını ilk kar gördüğü noktada satmak zorunda. Bu sebeple fiyatı daha insaflı. Yanlış anlaşılmasın kimseyi savunmuyorum, her ikisi de aynı bohun çingiş penbesi. Ancak piayasa işleyişini az çok anlatmaya çalışıyorum işte.

Sarı siteye aracını ekstrem fiyata koyan adam da haklı. Çünkü o da aracını sattığında yine aynı piyasadan yüksek fiyatlandırılmış bir araba almak durumunda kalacak. Mesela ben şu an civic almak istiyorum. Örnek olsun diye demiyorum, gerçekten. Sarı sitedeki civiclere yetişebilmem için aracımı muhtemelen forum tarafından eleştirilecek, hatta alay edilecek bir fiyata satmalıyım. Neden, çünkü civic'in fiyatı da aynı şekilde alay edilecek bir fiyat. Dediğim gibi fiyatları piyasanın bizzat kendisi belirliyor.

Bu yazdıklarım çok acı ve kabullenilemez biliyorum ama piyasada fiyat oluşumuna yapılacak en ufak müdahale biz vatandaşların aleyhinedir. Mesela Biontech aşısının formülü, Dünya Sağlık Örgütü ile ücretsiz paylaşılırsa ne güzel olur değil mi? Afrikada bizim ana akım medya sayesinde haberdar olmadığımız aşı olamayan milyonlar aşı olabilirler bu sayede. Ama bu insanlık için çok daha kötü bir şey. Eğer bir ilaç firması ar-ge'ye, know-how'a milyonlar harcayarak ürettiği bir ilaçtan karını maksimize edemeyecekse bir daha asla böyle bir riske girmez. Zira o milyonluk yatırımların boşa gitme ihtimali de mevcuttur. Dolayısıyla benzeri bir salgında, kar elde edemeyeceğini düşünen ilaç firmaları bir daha böyle bir risk almayacağından biz da aşısız kalırız.

Ülkemizde bu duruma tek çözüm ekonominin ehil kişilere teslim edilmesidir. Zira yaşadığımız bu sorunların temeli, ekonominin yönetilemiyor oluşudur. Galerici araç stokluyor, neden? Çünkü araç dediğimiz şey (yerli üretim bile olsa ham madde açısından baktığımızda) ithal olduğu için kur endeksli. Böylesine yükselen kurda, galerici sattığı aracın yerine yenisini koyamayacağından batacaktır. Dolayısıyla hayatta kalma refleksiyle risk alıp piyasadan 0 araba toplamaktadır. (Risk dediğim şeyi olası ötv ve kdv indirimi vb.) Aynı şekilde sarı sitede aracını satan tekil vatandaş da aracını iyi br fiyata satamazsa, ikame araç almak için her geçen günün aleyhine işlediğini bilmektedir. Bu sebeple piyasa dengesini bozmaya devam ederek bozuk piyasaya entegre olmaya çalışmaktadır.

Eyyorlamam bu kadar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Dört Dörtlük Şehir (44) MALATYALI
  • Kilometre: 57000
  • 217 kere teşekkür etti
  • 321 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 16, 2021, 08:19:02 »
Sarı siteye aracını ekstrem fiyata koyan adam da haklı. Çünkü o da aracını sattığında yine aynı piyasadan yüksek fiyatlandırılmış bir araba almak durumunda kalacak. Mesela ben şu an civic almak istiyorum. Örnek olsun diye demiyorum, gerçekten. Sarı sitedeki civiclere yetişebilmem için aracımı muhtemelen forum tarafından eleştirilecek, hatta alay edilecek bir fiyata satmalıyım. Neden, çünkü civic'in fiyatı da aynı şekilde alay edilecek bir fiyat. Dediğim gibi fiyatları piyasanın bizzat kendisi belirliyor.

alıntı...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hiç sormayın Ali Bey, bundan yaklaşık bir buçuk ay önce 259 bin lirada ilanda olan 2018 Corolla Premium en dolu 50. yıl paket aracım yüzünden burada lince uğramıştım. Şİmdi o arabaya malum sitede 440 bin lira yazıldığını görünce ilanı yayından kaldırdım. En son üç hafta önce  bir galerici 350 bin lira vermişti, satmadım, İyi ki de satmamışım diyorum, yoksa şu an belki de arabasız kalacaktım. O araba o fiyatı eder mi hayır kesinlikle etmez hatta sıfır arabaların hiçbiri istenen fiyatı etmez ama maalesef dediğiniz gibi piyasa şartları sistemi alt üst etti. Eskiden 3 liraya sattığınız arabanın üzerine 3- 5 kuruş daha koyunca istediğiniz arabayı alabiliyordunuz. Şimdi geçmiş olsun, Clio, Egea, polo gibi herkesin burun kıvırdığı arabalar bile 400 bin liranın üzerinde satılıyor. Devir elindekinin kıymetini bilme devri :tamam:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '15
  • 65 kere teşekkür etti
  • 127 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 16, 2021, 08:59:50 »
Bunlar son derece yanlış uygulamalar, piyasaya devlet müdahalesi kaçınılmaz olarak durumu daha da beter hale getirir. Aynı şeyi marketlere yaptılar ne oldu ? Adam satmıyor artık riskli ürünleri, rafları boş durursa ceza yemez çünkü ! Evet arkadaş haklı, ekonomi yönetimi işten anlamayanların elinde olunca böyle silah zoruyla insanların ekmeğiyle oynarsanız yarın Venezüella nasıl böyle oldu diye şaşırmamıza gerek kalmaz, bizatihi içinde yaşarız.
Lafa bak yaa : Stok yapıyormuş ! Yarın aynı adam bütün akrabalarına satsa o arabaları, depoya kaldırsa ne diyebilirsin ? Boş beleş işler, sanki çocuk kandırıyorlar. Adam zarar da edebilir bu işten, o zaman da devlet ona yardım edecek mi? Te allaammm ...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 218 kere teşekkür etti
  • 1364 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 16, 2021, 10:45:57 »
Taşıt üretimi şu veya bu nedenle artmadığına,yine şu veya bu nedenle döviz dalgalanmaları sürdüğüne göre bu durum da fiyatlar bu şekilde artarak devam edecektir,bekleyip göreceğiz piyasa nasıl şikayet edilmeyecek şekilde düzelecek.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 58000
  • 67 kere teşekkür etti
  • 172 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 16, 2021, 11:07:38 »
 Herşeyden önce herkesin hemde herkesin şu soruyu sorması gerekir bundan 4 ay öncesine kadar neden STOK gündemde değildi? Ne oldu da gündeme STOKÇULUK gündeme geldi? Demekki bozulan değişen birşeyler var ki gündeme gelmiş, ticaret yapanlar, sıradan vatandaş, alıcı satıcı ....  önlerini görebiliyor olsaydı, 1 ay 3 ay 6 sonrası için fiyat tahmini yapabiliyor olsalardı STOK gündemde olurmuydu? İnsanları stok yapmaya iten nedenleri ortadan kaldırmadan, bu sorun DÜZELMEEEZZZ! Fiyat istikrarı olmadan bu sorun DÜZELMEEZZ!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '17
  • 156 kere teşekkür etti
  • 402 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 16, 2021, 12:00:47 »
Bu tam olarak serbest piyasa Tokay Bey, tam olarak serbest piyasa... Tekelleşme ve kartelleşme hariç, piyasa fiyatı belirler, bu çok temel bir kuraldır. Ben de bu durumdan çok rahatsızım ama galeriden araçları toplayan da piyasada serbest hareket etmesi gereken bir aktördür, satmaya niyeti olmadığı halde aracını fahiş fiyata sarı siteye yükleyip gördüğü rağbet sebebiyle orgams olan da. Ve piyasa aktörlerine müdahale edilmesi, bizzat piyasaya müdahale etmektir. Piyasaya bu şekilde suni müdahale edilmesi ise, aşağıda izaha çalışacağım üzere vatandaş aleyhinedir.

Mesela galeriden 0 araçları toplayan galericiye devlet müdahale etse, araç firmaları zarar görür. Zira bu adam hazır müşteridir, normal tekil müşteri gibi fiyat dalgalanmalarına mırın kırın etmez ve bayiye sürümden kazandırır. Şimdi bu adam toplamasa arabaları bayi müşteri bulmaya çalışacak. Hadi şimdi çip krizi var diyelim, tekil müşteriler de fiyatı ne kadar değişirse değişsin araç almaya istekli. Peki bu adamlar o galericiden daha beterini yapmayacaklar mı vatandaşa? Açın sarı siteyi bakın insanlar ikinci el araçlarına ne fiyat istiyorlar. Hem de tekil satıcılar tok satıcılar, aracı satmak için değil binmek için aldıklarından yüksek fiyata satma eğilimleri daha yüksek. Oysa toplu alım yapan galerici karına kavuşabilmek için, özellikle bu döviz kurları karşısında, aracını ilk kar gördüğü noktada satmak zorunda. Bu sebeple fiyatı daha insaflı. Yanlış anlaşılmasın kimseyi savunmuyorum, her ikisi de aynı bohun çingiş penbesi. Ancak piayasa işleyişini az çok anlatmaya çalışıyorum işte.

Bu yazdıklarım çok acı ve kabullenilemez biliyorum ama piyasada fiyat oluşumuna yapılacak en ufak müdahale biz vatandaşların aleyhinedir. Mesela Biontech aşısının formülü, Dünya Sağlık Örgütü ile ücretsiz paylaşılırsa ne güzel olur değil mi? Afrikada bizim ana akım medya sayesinde haberdar olmadığımız aşı olamayan milyonlar aşı olabilirler bu sayede. Ama bu insanlık için çok daha kötü bir şey. Eğer bir ilaç firması ar-ge'ye, know-how'a milyonlar harcayarak ürettiği bir ilaçtan karını maksimize edemeyecekse bir daha asla böyle bir riske girmez. Zira o milyonluk yatırımların boşa gitme ihtimali de mevcuttur. Dolayısıyla benzeri bir salgında, kar elde edemeyeceğini düşünen ilaç firmaları bir daha böyle bir risk almayacağından biz da aşısız kalırız.

Ülkemizde bu duruma tek çözüm ekonominin ehil kişilere teslim edilmesidir. Zira yaşadığımız bu sorunların temeli, ekonominin yönetilemiyor oluşudur. Galerici araç stokluyor, neden? Çünkü araç dediğimiz şey (yerli üretim bile olsa ham madde açısından baktığımızda) ithal olduğu için kur endeksli. Böylesine yükselen kurda, galerici sattığı aracın yerine yenisini koyamayacağından batacaktır. Dolayısıyla hayatta kalma refleksiyle risk alıp piyasadan 0 araba toplamaktadır. (Risk dediğim şeyi olası ötv ve kdv indirimi vb.) Aynı şekilde sarı sitede aracını satan tekil vatandaş da aracını iyi br fiyata satamazsa, ikame araç almak için her geçen günün aleyhine işlediğini bilmektedir. Bu sebeple piyasa dengesini bozmaya devam ederek bozuk piyasaya entegre olmaya çalışmaktadır.

Eyyorlamam bu kadar...

Konuyu okurken nasıl yazsam anlatsam diye düşünüp üşeniyordum, benden önce davranmış, açıklamışsınız.. Parmaklarınıza sağlık :) Artık herkes farkında.. Göstermelik stokçu avı ve bunun haber yapılması hedef şaşırtma taktiği..Asıl çözülmesi gereken sorun fiyat istikrarı.. Fiyat istikrarı sağlandığı anda bu konu zaten gündemden kalkmış olacak..
2017 C-HR Hybrid Diamond