Gönderen Konu: Ateşleme bobini ve Bujiler hakkında ?  (Okunma sayısı 1767 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '12
  • 11 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
Ateşleme bobini ve Bujiler hakkında ?
« : Aralık 15, 2021, 10:29:05 »
Herkese merhaba, konu yanlış yerde açıldı ise taşınmasını rica ederim.
Yaris benzinli aracım var. Yaklaşık 1 ay kadar önce bakıma girdi sanayide. Rutin bakım ekstra olarak bujilerim değişti. 1 ay sonra sabah işe giderken bir şey yoktu ama akşam eve giderken aracım rölantide titremeye başladı. Bir terslik olduğunu anladım. Kenara çekip ustam ile görüştüm yavaş yavaş gidebilirsin dedi. Tabi eve gidene kadar motor ışığı sarı yandı zaman zaman yanıp söndü ama 50 km hızı geçmedim. Evelsi gün ustaya gittim. Ateşleme bobinleri kablolarını söktü taktı vs sonrada beraber teste çıktık. Ustalar aracı deneme amaçlı yüksek devirde basarlar bilirsiniz. Giderken gene araba devir almıyordu geri döndük. Elinde ateşleme bobini olmadığı için bir yerden alacağım dedi. Onlardan göndermesini istersek olmazsa geri iade almıyorlar dedi. Aracımla gitti oradaki arkadaş, döndüğünde ben içerde idim. Usta ile bir şey konuştuyorlardı. ( Aracımda ki sorun çözülmemiş ! ) Aracımı görünce dışarı çıktım, usta bir de sen dene dedi, bende denedim ama araç devir almıyor. Geri döndüm bırakman lazım dedi. Akşama doğruda işleri bitti, ateşleme bobinleri komple değişti ve buna bağlı olarak da bujileri yakmış. Bujilerde komple değişti. Kafama takılan sorunlar ise ateşleme bobinleri tek parça satılmıyor mu, hepsi mi değişmek zorundaydı? Bujilerin yanması konusuna gelince ben düşük devirde aracı getirdim ama ustanın öyle sert basması sonucu yanma ihtimali var mi ? Ayrıca bi buji takımına 550 tl verdim. Bujiler bildiğim kadarıyla 50 lira bişey, neden bu kadar maliyetli oldu buji takımı ? Gene benzer şekilde yanan bujiler tek tek değişmez miydi ? Her şeyi geçtim usta ateşleme bobinlerinden sonra aracı bana denemem amaçlı verdiğinde eğer sorun yok desem o şekilde teslim edecekti !? Son olarakda aracımda 100 tl ye yakın yakıt vardı o bitmiş üstüne birde 50 tl lik yakıt alınmış, o da bitmek üzereydi. Gezdiklerini düşünmüyorum ama bu kada benzin içer mi bi araba.. Görüş ve yorumlarınızı yazarsanız sevinirim...

Toyota Club Türkiye

Ateşleme bobini ve Bujiler hakkında ?
« : Aralık 15, 2021, 10:29:05 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 218 kere teşekkür etti
  • 1364 kere teşekkür edildi
Ynt: Ateşleme bobini ve Bujiler hakkında ?
« Yanıtla #1 : Aralık 15, 2021, 13:47:25 »
İnternette baktım şimdi buji takımı, iridium olanları 400-500 tl gibi markaya göre farklılık  gösterebilir,orijinal denso markalar ise daha pahalıdır,bobin konusunda takım halinde değiştirirsek daha randımanlı olur demişlerdir,benzin konusunda 50 tl benzin aldılar ise benzinci fiş veriyor onu gösterebilirdi,bujiler neden yansın? her gaza yüklendiğimizde bujiler yanıyorsa vay halimize..Önemli olan şu an da aracınız tam randımanlı olarak çalışıyor mu? bundan sonrası için usta veya servis değişimine bakarsınız eğer tereddütleriniz devam ederse, her seferinde arabanın başında durmak lazım demek ki !
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '12
  • 11 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 15, 2021, 15:21:38 »
Bende baktım ama o kadar denk gelmedi demek ki benim baktıklarım yan saniye ya da dandik markalar..
50 lt değilde 50 tl alıp fişini verdiler zaten de bu kadar benzini nasıl içti araba onu anlamlandıramadım.
bujiler konusunda hala kafam karışık, ustanın dediği bobin yandığı için bujileri yakmış dedi pek ikna olmadım ama bilemiyorum.
aracım su an iyi sayılır sadece ilk çıktığında devir saati çok az da olsa kafasına göre yukarı aşağı hareket ediyordu o da düzeldi.
usta değiştirme düşüncem var, arabanın yanında durma taraftarıyım ama sürekli biri gelip gittiği için 2 saatlik iş 1 günde bitiyor onlara da hak veriyorum haliyle.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 520000
  • Model Yılı: '01
  • 4 kere teşekkür etti
  • 32 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 15, 2021, 22:04:07 »
iriyum bujiler pahalıdır.Ancak ömürleri 80-100 bin km gibi uzun periyotludur.Ateşleme bobinlerinin de bir ömrü var 200.000 km üstü gibi ömrünü tamamlayabiliyor.aynı anda takılmışsa eğer biri ömrünü tamamladıysa diğerleri de son demlerinde oluyor. internet ortamında yabancılar tarafından  multimetre ile bobinin ne kadar ömrünün kaldığının ölçümüne ait videolar var. araştırısanız nasıl yapıldığını görürsünüz.bizim ustalar bunu bilmiyorlar.yada bilmek işlerine gelmiyor diyeyim.benim başıma geldi tek bobin değiştirdim.100km yapmadan diğeri arızalandı.sonra o videolardan yaranarak ölçtüm ki diğer iki bobinde bitik(500 ohm gibi değerlerde) .Yeni gelen bobinler ise ömrünün baharında diyelim (1750 ohm değer veriyor).Eski bobinleri elinizdeyse ölçüm yaparak durumlarına göre saklayabilirsiniz.benimkileri hepsi çöpe gitti.çünkü hepsii ömrünü tamamlamıştı.