Gönderen Konu: Lpg deposunu boş ya da dolu bırakma tehlikesi.  (Okunma sayısı 5820 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '19
  • 16 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
Lpg deposunu boş ya da dolu bırakma tehlikesi.
« : Aralık 07, 2021, 10:49:25 »
Malum son zamanlardaki yakıt fiyatlarından dolayı lpg'li araç sahipleri araçlarının sağlığı ve diğer sebeplerden  dolayı araçlarını benzin ile kullanmaya başladılar. Benim sorum şudur ki; Benzinde kullandığımız süre içinde lpg tankının tam dolu ya da boş olarak bırakılması tehlike arz eder mi ? Uzun vadede sonuçları ne olabilir ?

Toyota Club Türkiye

Lpg deposunu boş ya da dolu bırakma tehlikesi.
« : Aralık 07, 2021, 10:49:25 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '21
  • 35 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
Ynt: Lpg deposunu boş ya da dolu bırakma tehlikesi.
« Yanıtla #1 : Aralık 07, 2021, 11:52:20 »
Bu benim de merak ettiğim bir husus.

Farz edelim ki birkaç sene boyunca lpg hiç kullanmadınız ve tank boş kaldı. Acaba bu yüzden tersine bir basınç oluşturup tehlikeli olur mu? Contalar, fitiller, kauçuk aksam kullanılmadığı için erken deforme olup kaçak yaptırır mı?

Sanki uzun süre boş kalıp kullanılmaması, öngörülmeyen deformasyonlar ve tehlikeler oluşturabilir gibi geliyor bana..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 07, 2021, 13:13:28 »
Forumda değinildiğine göre enjektörlerde kuruma vs  olacağı için,ayda bir hiç olmaz ise 15-20 km kullanım tavsiye edildi,tabii yine yıllık bakımın yapılması da öneriliyor.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 07, 2021, 15:26:01 »
Doğa yasası gereği hiçbir zaman ters basınç olamaz ek olarak pompa vs yok ki sistemde. Ayrıca tank en sert kazada bile şekil değiştirmeyecek şekilde tasarlanmıştır.
Tam dolu durum deseniz zaten %100 dolmuyor, %70-75 lik bir kısım doluyor, bu da yazın sıcağında ek basınç için bırakılıyor. Ki %100 bile doldurulsa ve basınç limit değerin üstüne çıksa patlamasın diye yüksek basınç güvenlik valfi var fazla gazı dışarı veriyor şamandıra. Merak etmeyin 20 sene öncesinin kara düzen teknolojisini kullanmıyorsunuz.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 07, 2021, 18:24:19 »
Lpgyi ara sira kullaniyormusunuz yoksa benim gibi kapattiniz öyle duruyor mu? Ne yapcaz dostlar? Ara ara kullanin diyenler var fakat hicbir teknik yonu yok bu tavsiyenin. Ayni sekilde bisey olmaz diyenler de var. Tabi bunun da hicbir teknik yani yok.

Şöyle işin uzmani biri bizi aydinlatsa ne guzel olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 58000
  • Model Yılı: '18
  • 67 kere teşekkür etti
  • 172 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 07, 2021, 18:59:23 »
Lpgyi ara sira kullaniyormusunuz yoksa benim gibi kapattiniz öyle duruyor mu? Ne yapcaz dostlar? Ara ara kullanin diyenler var fakat hicbir teknik yonu yok bu tavsiyenin. Ayni sekilde bisey olmaz diyenler de var. Tabi bunun da hicbir teknik yani yok.

Şöyle işin uzmani biri bizi aydinlatsa ne guzel olur.
yanı aslında bu konuya net cevap için kullanılmayacak sürenin önemi var, yani kapattınız 1-2 yıl hiç kullanmayacaksınız diyelimki, enjektörlerde veya regulatörede uzun süre calışmamadan dolayı içerisinde biriken yağ kurum vss sorun yaratabilir, ama kapattınız 1 ay sonra 40 50 km kullandınız sonra yeniden kapattınız bu şekilde sorun olacağını kesinlikle düşünmüyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 07, 2021, 19:09:51 »
Tank tamamen boş kalırsa sıkıntı olur contalar vs kuruma yapar,ara ara düğmeye basıp LPG/benzin geçişi zor olmasa gerek.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 5500
  • 38 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 08, 2021, 02:43:57 »
Ben bir aydır araç sıcak iken haftada bir LPG de 5 dakika kadar kullanıyorum depomu da yarı seviyede tutmaya özen gösteriyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Trafik medeniyettir, buna uyan medeni kişidir...
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 254 kere teşekkür etti
  • 303 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 08, 2021, 12:20:06 »
Bu durumu hiç düşünmemiştim. Paylaşım için teşekkürler.
1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
5)  2005 Honda Jazz Elite Cvt Kırmızı 6)  2011 Honda Civic A/T Elegance Füme
7)  2012 Honda CR-V Executive Beyaz 8) 2011 Kia Picanto Hiper A/T
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 60
  • 5 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 09, 2021, 22:33:18 »
Bir ay benzinde bindim. Birgün kırmızı ışıkta beklerken Biraz da LPG ile bineyim dedim ve aracı LPG ye aldım.Araç bi tuhaf oldu sonra stop etti.Ekranda şimdiya kadar görmediğim birşeyler çıktı.Kontağı kapattım tekrar çalıştırdım benzinle eve kadar gittim.Orada tekrar lpg ye aldım bu sefer sorun çıkmadan çalıştı.O günden sonra hafta da birgün 5 km kadar lpg ile gidiyorum.Depomu doluya yakın tutuyorum.Uzun süre kullanmayınca sıkıntı oluyormuş.

Ben sadece lpg düğmesini kapattım benzinle biniyorum.Başka birşey yapmak gerekirmi (sigortayı çıkarmak gibi) bilmiyorum Bilen arkadaşlar açıklarlarsa memnun oluruz.
Olduğu Kadar Olmadığı Kader.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 09, 2021, 23:03:31 »
Bir ay benzinde bindim. Birgün kırmızı ışıkta beklerken Biraz da LPG ile bineyim dedim ve aracı LPG ye aldım.Araç bi tuhaf oldu sonra stop etti.Ekranda şimdiya kadar görmediğim birşeyler çıktı.Kontağı kapattım tekrar çalıştırdım benzinle eve kadar gittim.Orada tekrar lpg ye aldım bu sefer sorun çıkmadan çalıştı.O günden sonra hafta da birgün 5 km kadar lpg ile gidiyorum.Depomu doluya yakın tutuyorum.Uzun süre kullanmayınca sıkıntı oluyormuş.

Ben sadece lpg düğmesini kapattım benzinle biniyorum.Başka birşey yapmak gerekirmi (sigortayı çıkarmak gibi) bilmiyorum Bilen arkadaşlar açıklarlarsa memnun oluruz.
Eğer LPG ayarlarınız çok iyiyse Afr ayarı varsa bişey yapmaya gerek yok ama tam anlamlı olsun isterseniz LPG sigortasını sökün akü eksi kutup başını söküp 10 dk kadar bekledikten sonra geri takın ve aracı benzinde kullanın (100 km kadar) sonra sigortayı geri takarsınız.
Bu yazdıklarım 1.6 ve sıralı sistem LPG kullanan araçlar için geçerlidir, direk enjeksiyonlu karma yakıt sistemleri farklı yazılım kullanmakta.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.