Gönderen Konu: 2020 Corolla Uçak Motorunu Andıran Ses  (Okunma sayısı 1859 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 50900
  • Model Yılı: '20
  • 94 kere teşekkür etti
  • 95 kere teşekkür edildi
2020 Corolla Uçak Motorunu Andıran Ses
« : Ekim 06, 2021, 14:59:32 »
Herkese merhaba.
Araç 2020 model 9 bin kilometrede 1.6 CVT Corolla. 4 bin kilometre civarında uçak motorunu andıran bir ses gelmeye başladı. Önceden çok rahatsız etmiyordu fakat bu aralar ses arttı gibi. Özellikle ara sokaklarda veya otoparkta net duyuluyor. 20 km hızda başlayıp 50 km hıza kadar artarak devam ediyor. Şanzımandan gelebileceğini düşündüm. Boş viteste yokuş aşağı deneme yaptım ve ses aynen geldi. Bu sebeple şanzımanı eledim. Boş viteste motor devri artmadığı için motoru da eledim. Frenlerden gelebileceğini düşündüm fakat frene basmadığımda da ses geliyor. Bastığımda ise seste bir değişim olmuyor. Hızlandıkça arttığı için teker bilyalarından olabileceğini düşündüm ama 50 km hızı geçtikten sonra ses kesiliyor. Teker bilyaları bozuk olsa yüksek hızlarda uğultudan durulmazdı. 10 bin bakımda serviste şikayetimi dile getireceğim fakat büyük ihtimalle normal diyecekler.

Bu arada kaldırımda yürürken yoldan geçen arabaların seslerini dinlemek gibi bir huyum var. Bazı Corolla'larda birebir aynı sesi duydum. Belli ki kronik bir problem bu. Sesi videoya pek yansıtamadım fakat dikkatli dinlendiğinde sesin artarak geldiği belli oluyor. Çok ciddi bir problem olduğunu sanmıyorum ama beni rahatsız ediyor. E160 kasada 80-90 km hızda sürtme sesi geliyordu. Fren balatalarını değiştirerek sorunu çözmüştük fakat bu araçtaki problem frenden değilmiş gibi geldi bana. Rüzgardan dolayı pek belli değil gibi ama hızlandıkça arttığı belli oluyor. Sizlerin de fikrini almak istedim.

Toyota Club Türkiye

2020 Corolla Uçak Motorunu Andıran Ses
« : Ekim 06, 2021, 14:59:32 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 1900
  • 5 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
Ynt: 2020 Corolla Uçak Motorunu Andıran Ses
« Yanıtla #1 : Ekim 06, 2021, 15:39:29 »
Fren balatalarından geliyor. Garanti kapsamında servisler ücretsiz çözüm sağlıyorlar.
2020 Corolla 1.6 Dream MDS Kar Beyaz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 94 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Ekim 06, 2021, 16:07:42 »
Fren balatalarından geliyor. Garanti kapsamında servisler ücretsiz çözüm sağlıyorlar.
Cevap için teşekkürler. Forumda araştırma yaptığımda aşağıdaki videoya rastladım. Videodaki sesin birebir aynısı E160 kasa aracımızdan geliyordu. Fren balatalarını değiştirerek problemi çözmüştük. Yeni araçtaki ses biraz farklı gibi geldi bana. Servis sanırım balatalara kanal açıyor. Fren performansında düşüş yaşar mıyız acaba?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 06, 2021, 19:14:50 »
Ben bir kaç hafta önce açtırdım. Geçen hafta Hatay-Adana-Hatay yaptım. Şimdi de Hatay-Suvaz(Sivas) yaptım. Yarın Hataya geri dönecem kısmetse. Haftaya Salı da Hatay-Malatya-Hatay yapacam. Şimdiye kadar balatalarda herhangi bir sıkıntı farketmedim. Ses de tam olarak kesildi zaten. Üstelik kelebek camından rüzgar sesi geliyor da demiştim servise kanal açılacağı zaman. "Abi bu balatadan sen öyle sanıyorsun. Bin hele" dedi. Kelebek camından değilmiş meğerse gerçekten:D

Bundan sonra kelebek camından ses gelen herkese balataları değiştirmesini önerecem. Tabi ki TEM Otodan:D

Not: 10000 bakımı yaklaşıyor ve 0w16 yağ alma arifesindeyken az yanlayayım dedim. TEM otoya:D Kusuruma bakmazlar umarım:D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 06, 2021, 21:30:57 »
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 94 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ekim 06, 2021, 22:45:31 »
Ben bir kaç hafta önce açtırdım. Geçen hafta Hatay-Adana-Hatay yaptım. Şimdi de Hatay-Suvaz(Sivas) yaptım. Yarın Hataya geri dönecem kısmetse. Haftaya Salı da Hatay-Malatya-Hatay yapacam. Şimdiye kadar balatalarda herhangi bir sıkıntı farketmedim. Ses de tam olarak kesildi zaten. Üstelik kelebek camından rüzgar sesi geliyor da demiştim servise kanal açılacağı zaman. "Abi bu balatadan sen öyle sanıyorsun. Bin hele" dedi. Kelebek camından değilmiş meğerse gerçekten:D

Bundan sonra kelebek camından ses gelen herkese balataları değiştirmesini önerecem. Tabi ki TEM Otodan:D

Not: 10000 bakımı yaklaşıyor ve 0w16 yağ alma arifesindeyken az yanlayayım dedim. TEM otoya:D Kusuruma bakmazlar umarım:D
Teşekkür ederim. Bizim bakım da yaklaştı. Liqui Moly veya Motul yağ arasında gidip geliyorum.

Mesaj Birleştirildi: [time]Ekim 06, 2021, 22:47:41[/time]
https://www.toyotaclubtr.com/index.php topic=93113.msg1137698;topicseen#new

Sanki burda da ayni ses olayi konusuluyor gibi...
Teker bilyası ve frenden şüpheleniyorum ama 4000 kilometrede bozulması tuhaf gibi. Bakıma gittiğimde incelenmesini talep edeceğim. Sonucu yazarım.

Mesaj Birleştirildi: Ekim 07, 2021, 00:04:12
1-2 video daha çektim. Ses otoparkta daha net duyuluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 94 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Nisan 20, 2022, 13:00:14 »
Aralık ayında 10 bin bakımı yapılırken sesi belirttim fakat pek ilgilenmediler. Randevu alıp bugün tekrar götürdüm aracı.
- Camlar yarım açıkken ses geliyor. Krikolara gres yağı süreceklermiş. Araç bunun için 1.5 gün kalacak.
- İlk mesajda bahsettiğim sesin katalizörden olabileceği söylendi. Bana çok mantıksız geldi. Boş viteste araç hızlanırken katalizör neden ses yapsın ki? Ben teker bilyalarından şüpheleniyorum. Çünkü araç viteste de olsa boşta da olsa ses aynı ritimde geliyor. Gerekli kontrolleri yapacağız dediler.
- Ön konsoldaki sol hoparlör hafif bir zırıltı yapıyor. Buna da bakılacak.
- Bazen 2000 devir civarında bozuk bilya sesini andıran bir ses duyuyorum. Motor soğukken daha belirgin geliyor fakat ısındığında da dikkatli dinlediğimde duyabiliyorum bu sesi. Kısa bir video çektim. Servis danışmanı buna da katalizör diyor :) Ses bence alternatör bilyasından geliyor. Araç 1.5 gün boşuna yatacakmış gibi hissediyorum. Umarım yanılırım. Benzer problemleri yaşayan var mı acaba? Bunlar çok ciddi sorunlar değil aslında ama 14 bin kilometredeki bir araçtan bu tip sesler duymak hoşuma gitmiyor. Normal olmasını da kabullenemiyorum çünkü ilk günlerde bu seslerin hiçbiri yoktu. 4 bin kilometreden itibaren duymaya başladım. Arkadaşımda da aynı araçtan var, 30 bin kilometrede ve bu seslerin hiçbiri yok. Ayrıca aracı net 2 litre daha az yakıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Nisan 20, 2022, 21:27:07 »
Bir ses duyamadım ama bu kadar fazla takılmayın. Camları kapatıp açın klimayı aracınızın tadını çıkarın.

Sesin kaynağı lastik de olabilir. Lastik sesi belirli bir hıza kadar gelip sonra kesilebiliyor enteresan bir biçimde. Porya değildir dediğiniz gibi 100bin km.den önce kolay kolay porya bozulmaz. Ama lastik değişim esnasında çok kolay deforma olabildiğinden deseni değişip sese sebep olabiliyor.

Konunun süresini gözden kaçırmışım cevap vermişim.

Emre bey sorununuzda haklısınız. Alternatör bilyası 2000 devir gibi ses çıkartıyor. Ufuk Sönmez abi bu Kanada üretimi alternatörlerin kronik sorunlu olduğunu önceki kasada da bu problemle karşılaştığını söylemişti. Takmayın kafaya. Yetkili servis değiştirse bile yeni takacağında da olmayacağına dair garanti yok. En büyük sorunlar böyle sesler olsun.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 94 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Nisan 21, 2022, 00:37:20 »
Bir ses duyamadım ama bu kadar fazla takılmayın. Camları kapatıp açın klimayı aracınızın tadını çıkarın.

Sesin kaynağı lastik de olabilir. Lastik sesi belirli bir hıza kadar gelip sonra kesilebiliyor enteresan bir biçimde. Porya değildir dediğiniz gibi 100bin km.den önce kolay kolay porya bozulmaz. Ama lastik değişim esnasında çok kolay deforma olabildiğinden deseni değişip sese sebep olabiliyor.

Konunun süresini gözden kaçırmışım cevap vermişim.

Emre bey sorununuzda haklısınız. Alternatör bilyası 2000 devir gibi ses çıkartıyor. Ufuk Sönmez abi bu Kanada üretimi alternatörlerin kronik sorunlu olduğunu önceki kasada da bu problemle karşılaştığını söylemişti. Takmayın kafaya. Yetkili servis değiştirse bile yeni takacağında da olmayacağına dair garanti yok. En büyük sorunlar böyle sesler olsun.
Cevap için teşekkürler. Klima da ses yapıyor aslında ama o hepsinde var :D O yüzden ona çok takılmıyorum. 2000 devir civarında gelen sesi de sürekli duymuyorum zaten. Motor ısındıktan sonra sakin kullanımda devir 1200 1800 civarında geziyor. Uçak motoru sesini videoya çok yansıtamadım. Özellikle sokakta ve kapalı otoparkta bayağı yankılanıyor. Dediğiniz gibi çok da kurcalatmamak lazım. Biraz meraklıyım, ses kesilmese bile sebebini bilmek istiyorum en azından :)

Mesaj Birleştirildi: Nisan 21, 2022, 16:12:19
Aracı servisten aldım. Camlardan ses gelmiyor. Şuan için hallolmuş görünüyor. Birkaç ay sonra problem tekrarlamaz umarım. Hoparlöre ve kapağına yalıtım yapılmış. Kapak 1 mm yukarıda duruyor. Cızırtı sesi aynen geliyor. Uğultu seslerine bir müdahalede bulunulmamış. Teste çıkmışlar ve bir problem görememişler. 2000 devir civarında gelen ses katalizörden geliyormuş :) :) Peki deyip geçiştirdim ve teslim aldım aracı. Daha da kurcalatmak istemiyorum ama hareket halinde gelen sesin sebebini çok merak ediyorum. 1-2 video çektim. Kulaklıkla dinlendiğinde net duyuluyor.
https://youtube.com/shorts/iT-WD9d63cQ?feature=share 2020 1.6 Corolla - Uçak Motoru Sesi