Gönderen Konu: şoför koltuğundan gelen gıcırtı  (Okunma sayısı 4098 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 5500
  • Model Yılı: '19
  • 10 kere teşekkür etti
  • 17 kere teşekkür edildi
şoför koltuğundan gelen gıcırtı
« : Ağustos 19, 2021, 19:56:09 »
Merhaba arkadaşlar. Şoför koltuğundan özellikle araç hareket halinde iken fren ve gaza basma sırasında koltuğun ileri ve geri hareketinde gıcırtı şeklinde ses gelmesi beni çok rahatsız etmeye başladı. Koltuk yükseklik ayarını üst kademelere getirince ses azalıyordu fakat yüksek koltukta araç kullanmaktan hoşlanmadığım için çözüm aradım. İlk etapta alt mekanizmayı yağladım ama sonuç alamadım. Mekanizmayı incelediğimde sesin fotoğrafta işaretlediğim yerden geldiğini tespit ettim ve çözüm olarak karton parçasını mekanizma arasına sıkıştırmak suretiyle sesten kurtuldum. Sorunun nereden kaynaklandığını bulmak açısından önemli olduğunu düşünerek paylaşmak istedim. Çözümü daha profesyonel yapacak arkadaşlar muhakkak vardır. Herkese iyi sürüşler dilerim.

Toyota Club Türkiye

şoför koltuğundan gelen gıcırtı
« : Ağustos 19, 2021, 19:56:09 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Primum non nocere
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 27000
  • Model Yılı: '20
  • 20 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
Ynt: şoför koltuğundan gelen gıcırtı
« Yanıtla #1 : Ağustos 19, 2021, 20:32:27 »
Teşekkürler benzer bir durum arada bende de oluyordu deneyelim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 19, 2021, 21:00:49 »
Çok sağolun, direksiyon altından arka tarafa bakarken koltuğun arka ayakları mı acaba?
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 10 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Ağustos 19, 2021, 21:57:07 »
Direksiyon tarafından arkaya bakarken sağ ön taraftaki ayak Mutlu Bey. diğer bir ifade ile koltuğa oturma pozisyonundayken sol dizinizin altına gelen ayak.

Mesaj Birleştirildi: Ağustos 19, 2021, 22:08:20
Koltuk yükseklik ayarını en üst konuma getirdikten sonra karton parçasını mekanizma arasına koydum ve tekrar yükseklik ayarını en alt konuma kadar getirip sıkışması sağladım. Umarım faydalı olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 19, 2021, 22:46:46 »
Elinize sağlık kısa vadede çözüm odaklı çalışma olmuş,eldeki imkanlar ile kafayı çalıştırmak en güzeli ama işi kökünden çözmek için daha etkili çalışma yapılabilir karton zamanla özelliğini kaybeder ve parçalanmaya dökülmeye başlar,koltuktaki sesler makasları birleşim yerlerinde fiber burç kullanılmamasından kaynaklanıyor,Japonlar sağlamlık adı altında işin kolayı na kaçıyor bazen,metal pres burç yapıyorlar ve sonucunda kulağa hoş gelmeyen sesler hâsıl oluyor,
Haklı olarak kullanıcıda verdiği paranın karşılığını bekliyor ama maalesef otomotiv sektöründe artık herşey pazarlama üç kağıtlarına kurban oluyor,
İşin köklü çözümü için koltuğun makas birleşim yerlerine tornada fiber burç yapılmalı ama çok işçilik ister insanın sabrı yetmiyor.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 109 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 20, 2021, 11:44:21 »
ben wd40 sıkıp kullanmıştım uzun süredir ses yok
belki koltuğu söküp altına silikon bir conta vs yerleştirilebilir denemek lazım
2019 Corolla Hybrid Passion X-Pack e-CVT

Efsaneler ölmez şekil değiştirir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 10 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ağustos 21, 2021, 09:08:52 »
Elinize sağlık kısa vadede çözüm odaklı çalışma olmuş,eldeki imkanlar ile kafayı çalıştırmak en güzeli ama işi kökünden çözmek için daha etkili çalışma yapılabilir karton zamanla özelliğini kaybeder ve parçalanmaya dökülmeye başlar,koltuktaki sesler makasları birleşim yerlerinde fiber burç kullanılmamasından kaynaklanıyor,Japonlar sağlamlık adı altında işin kolayı na kaçıyor bazen,metal pres burç yapıyorlar ve sonucunda kulağa hoş gelmeyen sesler hâsıl oluyor,
Haklı olarak kullanıcıda verdiği paranın karşılığını bekliyor ama maalesef otomotiv sektöründe artık herşey pazarlama üç kağıtlarına kurban oluyor,
İşin köklü çözümü için koltuğun makas birleşim yerlerine tornada fiber burç yapılmalı ama çok işçilik ister insanın sabrı yetmiyor.
Haklısınız Ümit Bey. Joponları anlamak biraz zor :) ama itiraf etmeliyim güvenlik ve sorunsuzluk kafaları hoşuma gidiyor. Birazda Almanlar gibi olsalar keske.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 21, 2021, 09:43:49 »
Haklısınız Ümit Bey. Joponları anlamak biraz zor :) ama itiraf etmeliyim güvenlik ve sorunsuzluk kafaları hoşuma gidiyor. Birazda Almanlar gibi olsalar keske.
Aslında bütün mesele "Ne kadar ekmek o kadar köfte" meselesi,Japonların da Almanlar dan daha konforlu araçları var mesela Lexus hem sorumsuzluk hem güvenlik bir arada ama bizim ekonomik gücümüz yetmiyor (bir şekilde vergi vs ) engelleniyor,alman araçları konforlu yalnız arızası bitmiyor,ikisi bir srada olduğu zaman fiyatlar güç yetmez oluyor.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kilometre: 60000
  • 2 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 18, 2024, 16:47:48 »
.

Merhaba. Foruma üye olmamı sağlayan başlık bu oldu. Başka yerde de başlık bulamayınca yeni başlıktan ziyade buraya yazmayı uygun gördüm.

2020 model Corolla Dream 1.6 Mds aracım için biraz önce servisten geldim. 50bin bakımında da konuda bahsedilen bu sesten şikayeti olmuştum, aşağısı çok yoğun ilerleyen günlerde getirin demişlerdi.

İmkanım olmadı ta ki bugün 60bin bakımında arabayı servise götürünceye kadar. Aracı satacak kadar olduğumdan mutlaka bugün çözülmesi gerektiğinden bahsettim.

Bakım bitti, yağlamışlar ama ses kesilmemiş. İskelet değişecek dediler. Garantiyi 7 yıla kadar uzatmama rağmen garantiye girmediğini söylediler. Sadece işçiliği 5-7bin tutar, iskelet fiyatı almadım dedi danışman.

Şikayetvar’dan başlayarak taa Japonya’ya kadar yazacakken başlığı gördüm.
———
Araçlarımız farklı olsa da bende de çok benzer hatta aynı ses var. Sol bacak altından gelen, özellikle frene batığım anda öne yığılma ile gelen bir ses.

Koltuğu 2 - 3 tık yükseltince ses kesiliyor, birkaç km sonra yine başlıyordu. Biraz daha yükseltip sesi kestikten sonra yeni ses gelene kadar kullanıyordum. Koltuğu indir-kaldır, sesli-sessiz bir kullanımım vardı.

Bugün başlığı gördüm içimde bir ışık yandı. Aldım wd-40, karton vs koştum arabamın yanına.

Öncelikle bahsi geçen bölgeyi hiç yağlamamışlar, sadece ileri geri kızağı yağlanmış. Sesin geldiği yeri bulamamış iskelete suç bulmuşlar dedim.

Sol bacağımın altında bulunan ayağın, koltuğu yükselttikçe yukarı doğru kalkan mekanizmaya bağlı olan parçasını iyice yağladım ama oraya kartonu bir türlü sokamadım.

Bu ön kolun önüne mi yoksa arka koltuğa bakan tarafına mı kartonu sıkıştırdınız diye düşünürken fotoğrafları çözdüm.

Siz önceki ve sonraki halini fotoğraflamışsınız. Koltuğu kaldırıp, kartonu koymuş, sonra koltuğu indirmişsiniz.

Bu son kasa corolla’da öyle bir olay mümkün görünmüyor.

Neyse umarım yağlama ile sorunumu çözülür. Biraz kullandıktan sonra yazarım.

Paylaşımınız için çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 2 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 21, 2024, 00:08:26 »
2 gün sonra dönüş yapıyorum. Sabahın soğuğu öğlenin sıcağında da olmak üzere iyice denedim, yukarıdaki mesajımda bahsi geçen yaptığım yağlama sonrası sesten eser kalmadı. Araçtan soğumuştum o kadar mutlu oldum ki anlatamam.

Keşke bu başlığa daha önce denk gelseydim aylardır böyle kullanıyordum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Şubat 02, 2025, 13:50:17 »
Hocam ne ile yağladınız wd40 mı? Aynı şeyden bende muzdaribim, aylardır takıntı oldu sonunda keşfettim sesin kaynağını.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 2 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Nisan 15, 2025, 18:26:33 »
Hocam ne ile yağladınız wd40 mı? Aynı şeyden bende muzdaribim, aylardır takıntı oldu sonunda keşfettim sesin kaynağını.

2 üst mesajda da yazdığım üzere wd 40 kullandım.

Aradan aylar geçti hala ses tekrar etmedi, nazar değmesin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Nisan 29, 2025, 23:47:35 »
Güzel bir çözüm olmuş. Bahsettiğiniz bölgeye şöyle biraz daha etlice ve uygun kalınlıkta kauçuk conta yada oring benzeri bir şey sıkıştırılırsa sanki daha ömürlük olur gibi duruyor. Elinize sağlık.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Ekim 01, 2025, 10:39:33 »
Konu sahibine ve diğer arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Yetkili servise gittim geçen ay koltuk süngeri dediler değişecek 20bin civarı gider dediler. Ama sorunun süngerle alakası yokmuş meğer. Şimdilik küçük bir karton koydum deneme amaçlı ve ses kesildi. Haftasonu daha iyi hale getireceğim. Tekrardan çok sağolun.