Gönderen Konu: Rodaj sonrası LPG ayarı?  (Okunma sayısı 2141 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 195000
  • Model Yılı: '05
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
Rodaj sonrası LPG ayarı?
« : Ağustos 19, 2021, 16:11:10 »
Merhabalar. Aracımı yaklaşık 200.000 km de satın aldıktan sonra LPG ayarı yaptırmak için ustaya götürdüğümde öncelikle araçta var olan titreme sorununu çözüp aracı 300-500 km arası sadece benzinde kullandıktan sonra LPG ayarının yapılabileceğini söylemişti. Ben de geçtiğimiz günlerde yapılan sübap değişimi sonrası aracım için LPG ayarı yaptırmayı düşünüyorum ama işlem öncesinde tecrübesi olan arkadaşlardan şu hususlarda bilgi alabilir miyim acaba?

1. Aracın LPG ayarı normalden fazla yakması vs durumlarda mı yapılır? Yoksa periyodik olarak her yıl yaptırılması gereken bir işlem midir? Bu işleme gerek olduğunu nasıl tespit edebilirim?

2. Sübap değişimi sonrası aracı ustanın dediği gibi 300-500 km arası sadece benzinde kullandıktan sonra önce sübap değişimini yapan ustaya kontrol ettirip sonrasında da LPG ayarı için götürmeyi planlıyorum ama dikkat etmem gereken bir husus veya öneriniz olur mu? Bu süreçte hiç LPG kullanmayacağım.

Toyota Club Türkiye

Rodaj sonrası LPG ayarı?
« : Ağustos 19, 2021, 16:11:10 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 58000
  • Model Yılı: '18
  • 67 kere teşekkür etti
  • 172 kere teşekkür edildi
Ynt: Rodaj sonrası LPG ayarı?
« Yanıtla #1 : Ağustos 19, 2021, 16:49:02 »
Lpg ayarı araç az-çok yakıyor diye yapılmaz, LTFT STFT değerlerine göre yapılır, yani lpg ecu sunun araca tıpkı benzinde olduğu gibi her yük ve devirde ideal olan yakıtı gönderebilmesi için yapılır, her yıl yapılmaz, YOLDA her yük ve devirde  İŞİ BİLEN bir kişi tarafından yapılan lpg ayarı aynen benzin verilerini sunar, bir kere yapılır, ayarların iyi olup olmadığını LTFT (Long Term Fuel Trim) (uzun yakıt kesme) verisininin takibiyle anlarsınız, bu veri +5 -5 aralığındaysa ayar düzgündür, bu değerin dışında özelliklede +10 -10 değerlerini aşmış durumdaysa berbat bir durumdadır ayar şarttır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 19, 2021, 17:03:51 »
Lpg ayarı araç az-çok yakıyor diye yapılmaz, LTFT STFT değerlerine göre yapılır, yani lpg ecu sunun araca tıpkı benzinde olduğu gibi her yük ve devirde ideal olan yakıtı gönderebilmesi için yapılır, her yıl yapılmaz, YOLDA her yük ve devirde  İŞİ BİLEN bir kişi tarafından yapılan lpg ayarı aynen benzin verilerini sunar, bir kere yapılır, ayarların iyi olup olmadığını LTFT (Long Term Fuel Trim) (uzun yakıt kesme) verisininin takibiyle anlarsınız, bu veri +5 -5 aralığındaysa ayar düzgündür, bu değerin dışında özelliklede +10 -10 değerlerini aşmış durumdaysa berbat bir durumdadır ayar şarttır.

Gayet detaylıca özetlemişsiniz hocam sağolun. İşlemi Şaşmaz da Memduh Usta'ya yaptırmayı düşünüyorum, işinin ehli biri dedi arkadaşlar. Bir de verdiğiniz bilgiler ışığında, motor da işlem gördüğü için dediğim gibi 300-500 km arası sadece benzinde kullandıktan sonra LPG ayarı yaptırmam uygun olmaz mı? Ya da bu işlemin gerekip gerekmediğini anlama şansım yok diye düşünüyorum, ne dersiniz?

Çevrimiçi (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 19, 2021, 17:05:20 »
Gayet detaylıca özetlemişsiniz hocam sağolun. İşlemi Şaşmaz da Memduh Usta'ya yaptırmayı düşünüyorum, işinin ehli biri dedi arkadaşlar. Bir de verdiğiniz bilgiler ışığında, motor da işlem gördüğü için dediğim gibi 300-500 km arası sadece benzinde kullandıktan sonra LPG ayarı yaptırmam uygun olmaz mı? Ya da bu işlemin gerekip gerekmediğini anlama şansım yok diye düşünüyorum, ne dersiniz?

Şaşmazlara kadar gitmişken Quattro Garage öneririm sadece.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 19, 2021, 18:09:50 »
Merhabalar Hüdaverdi bey,
Öncelikle geçmiş olsun,bir süre benzinde kullandıktan sonra, Mutlu bey'in tavsiye ettiği yere gitmenizi tavsiye ederim,
Diğer dikkat etmeniz konu LPG ekipmanlarının durumunu kontrol ettirmeniz çok iyi olur, zannedersem araç epey zamandır LPG'li o yüzden LPG enjektörleri ve regülatör durumu kontrol edilmeli,eğer sağlıklı değilse ne kadar ayar yapılırsa da düzgün bir performans sergilemez ve yine motorun ömründen yemeye başlar,ayardan önce regülatör basıncı ve enjektörlerin durumunu kontrol ettirin,motora o kadar masraf ettikten sonra LPG masrafından kaçınmayın yoksa yapılan işlemden bişey anlamazsınız,
Ayriyeten LPG sistem markasını tam olarak yazarsanız daha iyi tavsiyede bulunulur,mesela Atiker ise ve enjektörleri kütük enjektör ise (LPG ecu yazılımı desteklerse)  tekli enjektöre çevrilebilir o zaman çok daha güzel olur.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 20, 2021, 01:44:34 »
Merhabalar Hüdaverdi bey,
Öncelikle geçmiş olsun,bir süre benzinde kullandıktan sonra, Mutlu bey'in tavsiye ettiği yere gitmenizi tavsiye ederim,
Diğer dikkat etmeniz konu LPG ekipmanlarının durumunu kontrol ettirmeniz çok iyi olur, zannedersem araç epey zamandır LPG'li o yüzden LPG enjektörleri ve regülatör durumu kontrol edilmeli,eğer sağlıklı değilse ne kadar ayar yapılırsa da düzgün bir performans sergilemez ve yine motorun ömründen yemeye başlar,ayardan önce regülatör basıncı ve enjektörlerin durumunu kontrol ettirin,motora o kadar masraf ettikten sonra LPG masrafından kaçınmayın yoksa yapılan işlemden bişey anlamazsınız,
Ayriyeten LPG sistem markasını tam olarak yazarsanız daha iyi tavsiyede bulunulur,mesela Atiker ise ve enjektörleri kütük enjektör ise (LPG ecu yazılımı desteklerse)  tekli enjektöre çevrilebilir o zaman çok daha güzel olur.

Teşekkürler Hocam,
Evet araç uzun süre LPG li olarak kullanıldığından ekipman kontrolü yaptırmam iyi olacak. LPG markası Zivoli ama tam modelini bilemiyorum.

Öte yandan bu sübap değişimi sonrası birkaç bin km yapana kadar aracın radyatör suyu ve motor yağı seviyesini kontrol etmem gerektiği söylendi. Tamam kontrol edilir ama bu sübap değişimi sonrasında motorun bir miktar yağ eksiltmesi normal midir? Genel anlamda LPG li araçların bir miktar yağ eksiltmesi normal bi durum mudur acaba?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 20, 2021, 17:27:53 »
Eğer yağ sekmanlarında kaçak yoksa siboblardan ötürü yağ eksiltme olmaz çünkü şuan üst makina komple revizyonlu sibob lastikleri vs yeni değişti kaçak yapmaz,
İlk yağ değişiminde bir miktar eksiltme belki olabilir ama sonraki değişimlerde olacağını sanmam (alt makina sınırlar içerisinde varsayarsak)
O yüzden motor söküldüğü zaman alt tarafı kontrol ettirmenizi önerdim,çünkü bazen üst taraf yenilendiği zaman alt zayıf kalırsa sorun çıkarıyor,ara ara yağını ve suyunu kontrol edin,
Genel olarak LPG'li araçların yağ eksiltmesi normal değildir,km'si yüksek LPG'li araçlarda yağ eksiltme görülür,komple motor revizyonu sonrası eksiltme minimum seviyede olur.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 23, 2021, 10:04:21 »
Eğer yağ sekmanlarında kaçak yoksa siboblardan ötürü yağ eksiltme olmaz çünkü şuan üst makina komple revizyonlu sibob lastikleri vs yeni değişti kaçak yapmaz,
İlk yağ değişiminde bir miktar eksiltme belki olabilir ama sonraki değişimlerde olacağını sanmam (alt makina sınırlar içerisinde varsayarsak)
O yüzden motor söküldüğü zaman alt tarafı kontrol ettirmenizi önerdim,çünkü bazen üst taraf yenilendiği zaman alt zayıf kalırsa sorun çıkarıyor,ara ara yağını ve suyunu kontrol edin,
Genel olarak LPG'li araçların yağ eksiltmesi normal değildir,km'si yüksek LPG'li araçlarda yağ eksiltme görülür,komple motor revizyonu sonrası eksiltme minimum seviyede olur.

Benim aracımın km si 200.000 lerde, o nedenle bir miktar yağ eksiltmesi normaldir diye düşünüyorum. Öte yandan, uyarılarınız sonrası ustaya motor alt kısmını da kontrol etmesini söylemiştim, herhangi bir sorun görmedi. Tamir sonrası yağ damlatma sorunu ar ama o konu ayrı olduğundan yeni bir başlıkta tekrar sorarım. Yardımlarınız için çok sağolun.