Gönderen Konu: LPG Sistemleri ile ilgili Soru - Cevap  (Okunma sayısı 1451 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
LPG Sistemleri ile ilgili Soru - Cevap
« : Ağustos 08, 2021, 12:41:55 »
Evet, siparişimizde var 5lt.'lik ürün Salı günü, 4lt'lik ürün 1 ay sonra stoklarımızda olacak, yeni bir motor olduğu ve henüz tecrübemiz kısıtlı olduğu için şimdilik LPG ile de 0W16 denenmesi (LPG sistemi karma sistem ve ayarları düzgün ise eksiltme olacağını düşünmüyorum) sonrasında eksiltme veya eksiltmeme durumuna göre hareket edilmesi kanaatindeyim, ancak her yağ değişiminde motor iç temizleyici kullanılmasını elzem görüyorum.

Dediğim gibi "Özel Sipariş" denen bir konu var, distribütörün stoğunu tutmadığı ancak bayinin kendine özel olarak sipariş ettiği ürünler olabiliyor, bizde de LM DOT4 SL6, Synthoil 0W40 4lt. gibi distribütörün elinde olmayan ama bizim stoğumuzda bulunan ürünler mevcut.

Hazır konusu geçmişken sormak istedim. Ufuk abi 10bin km.de lpgden supap yiyen 1.5 haberi geldi. Ne diyorsun bu duruma?
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Toyota Club Türkiye

LPG Sistemleri ile ilgili Soru - Cevap
« : Ağustos 08, 2021, 12:41:55 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Ynt: LPG Sistemleri ile ilgili Soru - Cevap
« Yanıtla #1 : Ağustos 08, 2021, 13:27:04 »
Hazır konusu geçmişken sormak istedim. Ufuk abi 10bin km.de lpgden supap yiyen 1.5 haberi geldi. Ne diyorsun bu duruma?
Mutlu hocam görünce dayanamadım,ufuk üstadım izninle lütfen,
Gayet normal 3 silindir direk enjeksiyonlu motora LPG takarlarsa olacağı budur,geçen gün satış temsilcisi hiç bişey den anlamıyor bana arabayı anlatıyor ve iddia ediyor LPG uyumlu diye,işte sonuç hüsran o motoara LPG takanlar motor kaskosuna güveniyor ama başlarına çok iş açacak servisler uğraşmasada garanti bittikten sonra araç sahipleri uğraşacak,aynı 2.0 d4 avensislerde olduğu gibi.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • Araç: Corolla
  • Model Yılı: '20
  • 174 kere teşekkür etti
  • 204 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 08, 2021, 15:24:45 »

Hadi ya, nerede okudun mutlu, konusu açıldı mı ben göremedim?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #3 : Ağustos 08, 2021, 17:25:20 »
Hadi ya, nerede okudun mutlu, konusu açıldı mı ben göremedim?

Facebookta görmüştüm grupta.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ağustos 08, 2021, 17:43:13 »
Facebookta görmüştüm grupta.

En kötü durumda bile supaplar 10bin’de erir mi? Enjektör falan dese anlarım ama supap ilginç geldi yav

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 08, 2021, 17:44:19 »
Facebook gönderisini paylaşabilir misiniz lütfen? Bende de henüz 3500 km’de 1.5 LPG’li Corolla var. Heyecanlandım görünce. Ama YouTube’da 15.000 km’ye kadar sorunsuz gelebilmiş 1.5 LPG’li araç da var. Direk enjeksiyonlu olması mı sıkıntılı yoksa üç silindir olması mı sıkıntılı anlamadım ben tam olarak. Yıllardır direk enjeksiyonlu Volkswagen motorlarına LPG sorunsuz bir şekilde takılabiliyor. Aynı şekilde yine üç silindirli araçlara da LPG sıkıntısız bir şekilde takılabiliyor. Neden yeni Corolla’ya takılamıyor anlayamıyorum gerçekten. Ben aracı bayiden LPG’li olarak aldım. Kiti kontrol ettirmek ve yazılımı ile konfigürasyonu güncellemek için de LPG montajını yapan servise gittim. LPG uyumlu olup olmadığını bizzat iki yerle de detaylıca konuştum. Ancak burada konuşulan bir çok şeyi daha önce hiç bir yerde duymadım. Dolayısıyla bu konu ilgimi çekiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #6 : Ağustos 08, 2021, 18:26:15 »
Facebook gönderisini paylaşabilir misiniz lütfen? Bende de henüz 3500 km’de 1.5 LPG’li Corolla var. Heyecanlandım görünce. Ama YouTube’da 15.000 km’ye kadar sorunsuz gelebilmiş 1.5 LPG’li araç da var. Direk enjeksiyonlu olması mı sıkıntılı yoksa üç silindir olması mı sıkıntılı anlamadım ben tam olarak. Yıllardır direk enjeksiyonlu Volkswagen motorlarına LPG sorunsuz bir şekilde takılabiliyor. Aynı şekilde yine üç silindirli araçlara da LPG sıkıntısız bir şekilde takılabiliyor. Neden yeni Corolla’ya takılamıyor anlayamıyorum gerçekten. Ben aracı bayiden LPG’li olarak aldım. Kiti kontrol ettirmek ve yazılımı ile konfigürasyonu güncellemek için de LPG montajını yapan servise gittim. LPG uyumlu olup olmadığını bizzat iki yerle de detaylıca konuştum. Ancak burada konuşulan bir çok şeyi daha önce hiç bir yerde duymadım. Dolayısıyla bu konu ilgimi çekiyor.

Bulmaya çalıştım ama bulamadım maalesef.
Silindir sayısından sıkıntı olmaz, direk enjeksiyon olması sıkıntı. Aslında o da sıkıntı değil en kötü benzin enjektörleri bozulur yüksek sıcaklıktan da 15bin km.deki 1.5'in supap eritmesi bilemiyorum. Ya aşırı zorladı ya da aşırı bozuk ayarlıydı heralde.
Yol ayarı kesin yaptırmanızı öneririm, bayiler ve çoğu lpg ustası anlamaz çünkü. Yol koşullarında doğru hava yakıt karışımı çok önemli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 08, 2021, 18:29:06 »
Ufuk abi ben akışkanın ısıl iletkenliğini ölçmedim ki ısı transferini manyetik alan ile iyileştirdim. :) Fakat belli bir rakama kadar ısı transferi artıyor.

Ama bu konuda ben Tansu'ya katılıyorum. Supap mekanizmasında soğutma yok haklısın ama sırf lpg diye 2. rakam yükseltilmesi taraftarı değilim. 2 bakımdır 0w-20 ile lpg ile kullanıyorum en ufak eksilme, yağda renk değişimi yok. Fakat, km yükseldiğinde ne olur? sen daha iyi bilirsin bu noktada sonuçta supap yenileme, rektefiye yapan usta olarak.

Konuyu yanlış hatırlamışım demek ki :)

M15A-FKS'de supap zamanlama sistemi (internal egr), yüksek basınç pompası, lspi ve pcv yerine oil breather catch can kullanıldığı için kurum konusunu nispeten kontrol altına almış olabilirler, lakin uzun vade sonuçlarını hep birlikte göreceğiz zira bizim de tecrübemiz kısıtlı şu an, ancak GDI bir motor olduğu için uygun (var mı bilmiyorum?) LPDI veya karma LPG sistemi ile kullanılmadığında olabilecekler hayal gücü ile sınırlı :)

Ben konuyu görmedim ancak yukarıda bahsettiğim gibi hangi LPG sistemi olduğuna, montajına ve ayarlarına bakılması gerekli, bizim milletin başına ne geliyorsa her şeyin ucuzunu aramaktan geliyor :)

VAG FSI ve TFSI motorları için özel üretim bolca LPDI ve karma LPG sistemi mevcut, zaten FSI ve TFSI motorlarda uygun LPG kiti ve doğru ayarlar ile kullanmayanların da başına gelenleri biraz araştırırsanız heyecanınınız kat be kat artabilir :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ağustos 08, 2021, 19:01:07 »
Bazı turbo arabalar direkt enjeksiyonlu değil bu arada. Onlara lpg takmak daha kolay. Bu detayı da atlamamak lazım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #9 : Ağustos 08, 2021, 19:20:02 »
Bazı turbo arabalar direkt enjeksiyonlu değil bu arada. Onlara lpg takmak daha kolay. Bu detayı da atlamamak lazım

Turbo konusu farklı, MAF (Mass Air Flow) sensörlü sabit basınçlı turbo araçlarda tek ayar ile iş çözülüyor, MAP (Mass Air Pressure) sensörlü araçlarlarda da yine afr ayarı sorunsuz yapılabiliyor ancak VGT sistemli ama MAF sensörlü araçlarda AFR ayarı sorun olabiliyor, çünkü bu tip araçlarda genellikle kademeli piezo enjektörler kullanılıyor ve ECU benzin ile AFR ayarını yapabilirken LPG enjektörler tek kademeli olduğu için timing sorunu yaşanabiliyor, bu tip araçlarda düşük dirençli enjektörler ile birlikte OBD sistemler kullanılarak sorun aşılabiliyor ancak "ben ucuz sistem istiyorum" diyen kullanıcı yine sorun yaşıyor.

Bu arada konu "Motor Yağı" konusu olmaktan çıkıyor sanki :)

Mesaj Birleştirildi: Ağustos 08, 2021, 20:21:07
Ben konuyu görmedim ancak yukarıda bahsettiğim gibi hangi LPG sistemi olduğuna, montajına ve ayarlarına bakılması gerekli, bizim milletin başına ne geliyorsa her şeyin ucuzunu aramaktan geliyor :)

Bakın en yakın örnek :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ağustos 08, 2021, 21:17:36 »
Hocam ben şunu anlamakta zorluk çekiyorum. Aracı almadan önce bir çok LPG kit üreticisi firmanın Türkiye’deki bayi ve temsilciliklerinin çekmiş olduğu videoları Youtube üzerinden izledim. Videolardan da görüleceği üzere 1.5 3 silindir motor LPG ile uyumlu bir motor. Sadece direk enjeksiyonlu diye aynı anda benzin de yakmasını sağlayan karma bir kit takılması gerekiyor. Bu kit de bu araca özel.

Toyota Hatay bayi bana kendilerinin vasıtasıyla kendi istedikleri yerde ve kendi istedikleri kitin takılması halinde 7 yıllık garantinin devam edeceğini ve LPG firması olan Landi Renzo’nun aracın garanti süresi kadar LPG kaynaklı hatalar için motor garantisi verdiğini söylediler.

Şimdi benim anlamadığım şey tam olarak şu: Bu aracın LPG ile sorunsuz çalıştığını iddia eden onlarca tanınmış LPG bayisi var iken, ki bunları Youtube’dan görebilirsiniz, aynı zamanda aracın yetkili satıcısı LPG’yi kendisi taktırıp anahtar teslim bir şekilde son kullanıcıya satmayı göze alıyorsa; bu motorun LPG ile uyumlu olmadığı safsatası nereden çıkıyor?

Cidden anlamakta güçlük çekiyorum. Bu kadar LPG firması, bu kadar LPG yetkili bayisi, Toyota resmi satış bayisi zincirleme bir şekilde hata mı yapıyor?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #11 : Ağustos 08, 2021, 23:20:46 »
Hocam ben şunu anlamakta zorluk çekiyorum. Aracı almadan önce bir çok LPG kit üreticisi firmanın Türkiye’deki bayi ve temsilciliklerinin çekmiş olduğu videoları Youtube üzerinden izledim. Videolardan da görüleceği üzere 1.5 3 silindir motor LPG ile uyumlu bir motor. Sadece direk enjeksiyonlu diye aynı anda benzin de yakmasını sağlayan karma bir kit takılması gerekiyor. Bu kit de bu araca özel.

Toyota Hatay bayi bana kendilerinin vasıtasıyla kendi istedikleri yerde ve kendi istedikleri kitin takılması halinde 7 yıllık garantinin devam edeceğini ve LPG firması olan Landi Renzo’nun aracın garanti süresi kadar LPG kaynaklı hatalar için motor garantisi verdiğini söylediler.

Şimdi benim anlamadığım şey tam olarak şu: Bu aracın LPG ile sorunsuz çalıştığını iddia eden onlarca tanınmış LPG bayisi var iken, ki bunları Youtube’dan görebilirsiniz, aynı zamanda aracın yetkili satıcısı LPG’yi kendisi taktırıp anahtar teslim bir şekilde son kullanıcıya satmayı göze alıyorsa; bu motorun LPG ile uyumlu olmadığı safsatası nereden çıkıyor?

Cidden anlamakta güçlük çekiyorum. Bu kadar LPG firması, bu kadar LPG yetkili bayisi, Toyota resmi satış bayisi zincirleme bir şekilde hata mı yapıyor?

İsteyen istediğini yazar, çizer, söyler, isteyen de istediğine inanır, güvenir kullanır veya kullanmaz...

Birincisi "GDI motorlar LPG ile kullanılamaz (uyumsuz)" diyen olmadı ve evet direk enjeksiyonlu motorlar LPDI (Liquid Propan Direct Injection) olarak adlandırılan, aracın kendi ECU ve enjektörlerini kullanan veya aslında dizel araçlar için geliştirilen DFS (Dual Fuel System) olarak adlandırılan karma sistem ile kullanılmalı, doğrusu budur, bakın "kullanılamaz, olmaz vs." demiyorum "doğrusu budur diyorum.

Marka bazında da konuşmuyorum, Landirenzo'da Omegas Direct, Prins'te VSI-DI vs. gibi isimlendirmeler mevcut, sonuç sistemin çalışma prensibinde,

LPG firmalarının bayiye verdikleri şey ise "garanti" değildir, anlaşmalı sigorta firmasından kesilen poliçe, yani "sigortadır", size "garanti belgesi" diye verilen evrağı incelerseniz motor aksamının LPG sistemi sebebi ile zarar görmesi durumunda xx.xxx liraya kadar tazmini sağlanır şeklinde bir belge veriyorlar, bunun Toyota ile uzaktan yakından alakası yok, bu bayi ile LPG dönüşüm sistemi yapan firma (ve anlaşmalı sigorta firması) arasındaki bir konudur, burada itilaf yaşanması halinde bazı durumlarda kabak kullanıcının başına da patlayabilmekte, "fabrika çıkışlı LPG'li" diye satılan bazı Honda araçlarda bu gibi durumlar yaşandı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Ağustos 09, 2021, 11:34:04 »
@Ali Beyaz (53414)  herkes parayı hemen alma derdinde. Yarın sorun olduğunda kimse kimseyi tanımaz merak etmeyin. Toyota kendi servisinde arabalara yanlış yağı bile koyuyor. Bozulursa üstüne almamayı bir şekilde başarır. Daha ilerletmek isteyen dava açar. Bekler uğraşır vs vs. Siz siz olun araştırmadan, kimseye güvenmeyin