Anket

Türkiye'de Otomobiller Pahalı mı?

Evet pahalı.
Hayır, pahalı değil.

Gönderen Konu: Otomobiller Türkiye'de Neden Pahalı?  (Okunma sayısı 3028 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Otomobiller Türkiye'de Neden Pahalı?
« : Haziran 24, 2021, 18:12:39 »
Selam, Türkiye'de otomobillerin pahalı olduğunu düşünüyor musunuz? Eğer düşünüyorsanız, sizce neden pahalı? (5N)
Bu konuda farklı görüşler gelebilir, bu sayede konu çok daha derinlemesine incelenebilir ve herkes için daha aydınlatıcı olur. Kim bilir, belki yeterince üzerinde durulur ve doğru noktalara gelirse, otomobil fiyatlarına da bir yansıması olur uzun vadede.

Toyota Club Türkiye

Otomobiller Türkiye'de Neden Pahalı?
« : Haziran 24, 2021, 18:12:39 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Ynt: Otomobiller Türkiye'de Neden Pahalı?
« Yanıtla #1 : Haziran 24, 2021, 22:59:28 »
Selam, Türkiye'de otomobillerin pahalı olduğunu düşünüyor musunuz? Eğer düşünüyorsanız, sizce neden pahalı? (5N)
Bu konuda farklı görüşler gelebilir, bu sayede konu çok daha derinlemesine incelenebilir ve herkes için daha aydınlatıcı olur. Kim bilir, belki yeterince üzerinde durulur ve doğru noktalara gelirse, otomobil fiyatlarına da bir yansıması olur uzun vadede.
Merhabalar Hakan hocam,
Ülkemizde evet araçlar çok pahalı neredeyse 3 araç fiyatına 1 araç alıyoruz en basiti verginin vergisini ödüyoruz %50 % veya %80 ÖTV %18 KDV % bilmem kaç gümrük vergisi ve daha sayamadığımız bir sürü vergiler ekleniyor araç fiyatları üzerine, hâl böyle olunca piyasada binlerce ekonomik ömrünü doldurmuş araçlar geziniyor ve faiş fiyatlara alıcı buluyor,bu iş kendi markamız olmadıkça çözülmez üretimi kendimiz yapmadığımız sürece paramız dışarı gidecek,ama üretim bizde olsa (en azından%60 yerli üretim) daha ucuza araç alabiliriz belki ama üreten değilde tüketim toplumu olduğumuz sürece bu kısır döngü böyle sürüp gidecek,
Şimdi teknolojimiz yok diyenlere peşinen yazayım bu ülke teknoloji olarak dünyayla entegre, destek verilirse herşey yapılabilir ama vergi almak daha kolay gelirse hiçbir iş yürümez yeni teknolojik gelişmeler yaşanmaz,

340 bin TL'ye bir araç aldığımızı düşünürsek bu aracın sadece ÖTV si 151 bin TL yapıyor ,
Yani sonuç olarak EVET,bizde araç pahalı gibi gözüküyor ama aslında çokta değil vergiler çok tutuyor.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '13
  • 227 kere teşekkür etti
  • 187 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 25, 2021, 00:50:10 »
Ülkemizde otomobil pahalı mı, evet pahalı. Bunda çeşitli etkenler var.

Bunlardan birincisi ülkemizin ekonomik olarak pek iyi bir yerde olmaması ve buna bağlı olarak enflasyon ve dolar kurunun yüksek olması.

İkinci etken, ülkemizde ki hammadde kısıtı; çoğu mamul ve yarı mamulün ithal edilmesi.

Üçüncü etken, birinci etkenle alakalı bir durum ülkemiz halkı otomobil tutkunu olduğu için devlet bütçede ki açığı kapatmak için çeşitli isimlerde vergi yüklüyor. Araç satışı çoğaldıkça oranları artırıyor ki bütçe açığı kapansın.

Dördüncü etken (ki bu şahsi görüşümdür, herhangi bir veriye dayanmaz) halkımız araçları çok sevdiği ve lüks tüketime meyilli olduğumuz için elimizde ki parayla en iyi, en donanımlı araca yöneliyoruz. Başka ülkelerde otomobil sadece ulaşım aracıyken bizde yaşam tarzını oluşturuyor. Ülkemizde üretilen araçlara kıyasla ithal araçlar lükslük ve donanım açısından daha ileri olduğu için aynı maliyette veya biraz pahalı da olsa yerli yerine bu ithal araçlara yöneliyoruz. Tabi ötv düşük olduğunda kimse yerli araca veya düşük fiyatlı araca yanaşmaz, daha iyi diyerek ithal araca para bağlar. Bunun önüne geçmek için devlet fatura bedeli üzerinden ötv oranı getirdi ki yerli araçlar daha çok satsın diye. Hoş yerli araçlarda da pek düşük ötv oranlı kalmadı ama gene de ithallerden daha ucuza geliyor. Bugün full diyeceğimiz corolla 350 bin civarına satılırken 400 bin civarında c kasa mercedes veya 3 kasa bmw satılsa kimse corolla almaz. Buda ülkemizden döviz çıkışına neden olur. Devlet bunun önüne geçmek için biraz abartılı ötv koyuyor.

Haa vatandaşımızın iyi araca binme hakkı yok mu, tabi ki var ama bu ekonomik çıkmazda hele ki üretim değil tüketim toplumu olduğumuz durumda biraz zor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '15
  • 65 kere teşekkür etti
  • 127 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 25, 2021, 09:07:35 »
Ekonomisi iyi ve stabil olan ülkelerde otomobil bir tüketim aracıdır , o yüzden ekonomik ömrünü tamamlayınca çöpe gidecektir. Çöpe gideceği için fiyatlar ucuzdur , çünkü ne devlet ne vatandaş bundan para kazanma peşinde değildir. Bir ara bizde de olmuştu.
Durumu kötü olan , geleceğe güvenle bakamayanlar için ise döviz-altın-otomobil gibi şeyler yatırım aracıdır, hem kullanırsın hem paranı korur-çoğaltırsın , bu kendi kendini besleyen bir sistem haline gelir, devlet vergileri yükselttikçe yatırım aracı özelliği daha da artar, bu böyle çoğalarak gider, çöpe atılması gereken hurdalar dünya para el değiştirir.
Ülkemiz yeniden o bitik ekonomili ülkeler arasına geri döndü maalesef.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 144000
  • 170 kere teşekkür etti
  • 120 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 25, 2021, 10:19:25 »
2015 yılında babam sıfır Citroen C5 satın almıştı Mersinde. Bayi fatura kestiği için inceleme fırsatım olmuştu. Detaylı bir şekilde açıklamıştı rakamları. Şimdi net olarak meblağı hatırlamıyorum ancak hiç unutmadığım bir şey  ödenen tutarı topladığım zaman araç fiyatından daha fazla KDV ve ÖTV ödediğimizdi.
Türkiye de otomobiller çok pahalı maalesef. Maalesef ekonomimiz stabil olamadığı için bunun pek değişmesi mümkün değil gibi.
2015 Yılının yaz aylarında 3 ay Amerika'da Washington da kaldım. Pek çok yeri gezme fırsatım oldu ve bunlardan birisi de Araba galerisi idi. Hiç unutmam 2002 Model Mercedes ML 320 Jipin fiyatı 6000$ idi. Şimdiki kurda bile 50-55 bin arası. Bizde hala 100.000 TL.
Cep telefonları;
Trafikte sosyal medya takibi veya  Kırmızı ışıkta beklerken mesajlaşma için DEĞİLDİR.
Sağa veya Sola dönerken önce sinyal sonra dikiz aynaları LÜTFEN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Haziran 25, 2021, 10:57:24 »
Ekonomisi iyi ve stabil olan ülkelerde otomobil bir tüketim aracıdır , o yüzden ekonomik ömrünü tamamlayınca çöpe gidecektir. Çöpe gideceği için fiyatlar ucuzdur , çünkü ne devlet ne vatandaş bundan para kazanma peşinde değildir. Bir ara bizde de olmuştu.
Durumu kötü olan , geleceğe güvenle bakamayanlar için ise döviz-altın-otomobil gibi şeyler yatırım aracıdır, hem kullanırsın hem paranı korur-çoğaltırsın , bu kendi kendini besleyen bir sistem haline gelir, devlet vergileri yükselttikçe yatırım aracı özelliği daha da artar, bu böyle çoğalarak gider, çöpe atılması gereken hurdalar dünya para el değiştirir.
Ülkemiz yeniden o bitik ekonomili ülkeler arasına geri döndü maalesef.

Çok güzel  ve basit olarak  açıklamışsınız.  Ben o güzel günleri görmem, muhtemelen çocuklarımda görmez, inşallah torunlarım görür.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '15
  • 65 kere teşekkür etti
  • 127 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Haziran 25, 2021, 13:47:31 »
Umutsuzluk yok ! 5-10 sene öncesine kadar gayet de güzel gitmeye aday işler yapılıyordu , sonra her şey tersine döndü. Bozanlar gider, yenileri gelir, gene düzelir. Nasıl düzelir ? Sebepleri çok belli ve bangır bangır bağırıyor gören gözlere, onları ortadan kaldırmak ta 2-3 aylık iştir, bunu yaparsanız her şeyin ne kadar hızlı düzeldiğine siz bile inanamazsınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 144000
  • 170 kere teşekkür etti
  • 120 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Haziran 25, 2021, 14:24:13 »
Umutsuzluk yok ! 5-10 sene öncesine kadar gayet de güzel gitmeye aday işler yapılıyordu , sonra her şey tersine döndü. Bozanlar gider, yenileri gelir, gene düzelir. Nasıl düzelir ? Sebepleri çok belli ve bangır bangır bağırıyor gören gözlere, onları ortadan kaldırmak ta 2-3 aylık iştir, bunu yaparsanız her şeyin ne kadar hızlı düzeldiğine siz bile inanamazsınız.

:tamam:
Az zaman kaldı. Türkiye yine üreten ve kendine yeten bir ülke olacak.
Cep telefonları;
Trafikte sosyal medya takibi veya  Kırmızı ışıkta beklerken mesajlaşma için DEĞİLDİR.
Sağa veya Sola dönerken önce sinyal sonra dikiz aynaları LÜTFEN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 93000
  • Model Yılı: '12
  • 563 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Haziran 25, 2021, 16:31:45 »
Türkiye`de yaşam pahalı,arabalar da bu yaşamın içinde pahalı olan maddelerden biri maalesef.Nedenlerinden biri  de başka yerden toplayamadıkları vergileri baştan garanti şekilde alabileceği bir kaç yerden biri arabalar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Haziran 26, 2021, 16:34:27 »
Merhabalar Hakan hocam,
Ülkemizde evet araçlar çok pahalı neredeyse 3 araç fiyatına 1 araç alıyoruz en basiti verginin vergisini ödüyoruz %50 % veya %80 ÖTV %18 KDV % bilmem kaç gümrük vergisi ve daha sayamadığımız bir sürü vergiler ekleniyor araç fiyatları üzerine, hâl böyle olunca piyasada binlerce ekonomik ömrünü doldurmuş araçlar geziniyor ve faiş fiyatlara alıcı buluyor,bu iş kendi markamız olmadıkça çözülmez üretimi kendimiz yapmadığımız sürece paramız dışarı gidecek,ama üretim bizde olsa (en azından%60 yerli üretim) daha ucuza araç alabiliriz belki ama üreten değilde tüketim toplumu olduğumuz sürece bu kısır döngü böyle sürüp gidecek,
Şimdi teknolojimiz yok diyenlere peşinen yazayım bu ülke teknoloji olarak dünyayla entegre, destek verilirse herşey yapılabilir ama vergi almak daha kolay gelirse hiçbir iş yürümez yeni teknolojik gelişmeler yaşanmaz,

340 bin TL'ye bir araç aldığımızı düşünürsek bu aracın sadece ÖTV si 151 bin TL yapıyor ,
Yani sonuç olarak EVET,bizde araç pahalı gibi gözüküyor ama aslında çokta değil vergiler çok tutuyor.
Ümit Bey, katılıyorum, yalnız eklemek gerek, bildiğim kadarı ile Egea tasarım dahil %70 gibi (bu yüzdeler için bir hesaplanma tekniği var o ayrı konu) bir yerlilik oranına sahip. Pil üretimi için de yatırım yapıldı.

Eskiden yurt dışındakilere tebessüm edilirdi, karpuzu dilimle, domatesi tane ile aldıkları için. Bu yönden Türkiye zaman içinde oralara benzerken, diğer yönlerden benzer refah düzeyine çıkılamamış olması havuzda delik olduğuna işaret olabilir. Temel bazı ürünlere bakıyorum, çevre ülkelerden genelde daha yüksek görünüyor.

"Şeftali" tabirinin otobüs için kullanıldığını bilir misiniz? Peki sizce neden böyle bir halk tabiri oluşmuş olabilir? Bunun ve benzeri şeyler ile ilgili bilgiler, otomobil fiyatlarının ya da diğer kimi ürünlerin geldiği fiyat düzeyleri hakkında da bilgi verecektir.