0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Kayistan olmaz sanki. Benim aku bostayken 12.1 volttayken bile basiyor. Sizin 13 volt dediginiz calisirken ki volltaj. Araci stop edin ve sabah calistirmadan aku voltajini olcun..
13,2 V tam olarak hangi aşamada ölçüldü? Araç çalışmıyordu diyorsunuz ancak aracı stop ettikten hemen sonra mı, sabah çalıştırmadan önce mi vs.?Özellikle Türkiye için yakıt filtresi o kilometrede çoktan değişmesi gerekirdi büyük ihtimalle (aslında yakıtlarda sorun olmasa yakıt pompasından daha düşük ömürlü değildir).Aküyü farklı anlarda (araç bir süredir çalışmazken, stop eder etmez, tam marş basma anında (gerekli güvenlik önlemlerini alarak), araç çalışırken. Bu değerleri ayrı ayrı elde etmek gerekir. Bu sayede hem akünün şarj tutma performansı, hem krank çevirebilme kabiliyeti görülebilir. Ayrıca nasıl şarj olduğu hakkında da bilgi sahibi olunabilir.
Ölçümleri yaptım:Araç en son 1 gün önce çalışmıştı -Boş iken voltaj 12.64 v-Marş esnasında 9.99 v-Stop ettikten hemen sonra 12.83 v-Çalışırken 13.87 vElimde hali hazırda akü şarj devrem var iken şuan aküyü şarj ediyorum 14.8 e kadar şarj edicem bakalım sorun düzelecek mi
Marş değeri ve şarj esnasındaki değeri düşük, stabil haldeki değeri ise iyi görünüyor. Stop ettikten hemen sonraki değeri de düşük denebilir. Marş değeri 9,6V'un altına düşerse muhtemelen marş a basamamaya başlayacaktır. Araç çalışırken ise 14,2-14,4V gibi bir değerde olmalı. Bu da stop ettikten sonraki değeri açıklar. Ekleme: İdeal şekilde şarj olursa muhtemelen şarjın hemen sonrası biraz daha yüksek değerler görünebilecektir.Devre akıllı (redresör dahil şarj akımını zamana göre ayarlayan) bir yapıda mı, manuel olarak elektrik verecek şekilde mi?Şarj esnasında akü sıcaklığını kontrol edebilirseniz, akünün çok ısınmasını ve elektrolit yoğunluğunda değişimi önlemiş olursunuz. Şarj ederken çıkacak gazlara da dikkat edin, akünün bulunduğu ortam dikkatli seçilmeli.
Arac calisirken voltajin 13.8 veya 14.4 olmasi akuden mi sarj dinamosundan midir?
Bende bunu mera ediyorum aslında şuanlık sorun eski akü gibi duruyor ama içten içe acaba şarj dinamosu mu acaba sorun demeden de kendimi alamıyorum
ben sarj dinamosuna bir tık daha yakinim..
Bence de sonuçta akü şarj alıyor bakalım sanayide ne diyecekler Mesaj Birleştirildi: [time]Mayıs 31, 2021, 14:15:08[/time]Durum güncellemesi:Sabah ilk marş öncesi voltaj 12.42 v idi haliyle baya zor start aldı araç 15 km yol yaptım stop ettikten sonra 13.12 v çıktı henüz sanayiye gitmedim ama öncelik olarak aküyü değişicem galiba
Akü kaç yıllık? Buna göre diğer detaylar daha netleşir. Çünkü palakalar düşük Ph seviyeli elektrolitikin içinde ve zamanla özelliklerini kaybediyorlar.Hiç şarjını büyük oranda kaybettiği oldu mu?Önceki mesajımda yazıp sonra silmiştim, muhtemelen sonraki soğuklar öncesi değişim isteyebilir diye. 12,42V'ta bunu gösteriyor ama kurtarılabilir durumda ise bunu da değerlendirmek gerekir. Cihazla şarjda 14,2-14,4V arası değerler görülüyorsa şarj sistemine bakılabilir. Önce bundan emin olup, sonra gerekli ise akü değişimi daha makul olur. 13,12V stopun hemen sonrası değer için fena değil. Araçta da şarj sırasında bu değerler görülüyor olmalı.Aracı çalıştırmadan önce 10-15sn kadar iç ışıkları açıp, sonra kapatmayı deneyin eğer araç uzun süre bekledikten sonra marş basılacak ise. Tabi marş öncesi ışıkları kapatın. Sonuçta ölçülen değerler akü genel durumu hakkında fikir vermesi için. Oysa standart bir otomobil kurşun asit aküsü 6 hücreden oluşur ve bunlardan 5'inin çok sağlıklı durumda olması yeterli değildir. Eğer yapısal problem yoksa, zaman içinde hücreler benzer oranlarda yıpranacaktır.
ben şunu demek istedim. ARAÇ ÇALIŞIRKEN şarj voltajını ölçtüğümüzde bazen 13.8 bazen 14.2 oluyorsa bu aküden midir yoksa şarj dinamosundan mı?bir de kurtarılabilir durumda derken nasıl bir seyden bahsettiniz?
Şarj dinamosu voltajı belli, araç çalışırken o değerlerin elde edilmesi gerekir. Bu sırada araçta çalışan diğer donanımları da gözden kaçırmamak gerekir.Hayırlı olsun, özellikle akü yeniyken ilk bir kaç şarjı iyi yapmakta (uzun yol) fayda var.