Gönderen Konu: Krank kasnağının yalpalı dönmesi  (Okunma sayısı 6643 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 1000
  • Model Yılı: '20
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
Krank kasnağının yalpalı dönmesi
« : Mayıs 28, 2021, 00:11:11 »
        Herkese merhabalar arkadaşlar, daha önce de yazmıştım 2020 model corolla 1,6 benzinli multidrive flame aracım var. Ekim 2020'de teslim aldım aldığım günden beri motorun V kayışı bölgesinden düşük hızlarda özellikle ayağımı gazdan çektiğimde yığılmayla beraber gelen şıngırtı sesi, devir yükseldikçe de ıslık şeklinde duyuluyor. 3. videoda sesi atıyorum 5. saniyeden itibaren net duyuluyor. Önceleri normaldir herhalde dedim ama özellikle kışın motor ısınıncaya kadar kulak da alışınca rahatsız etmeye başladı.
       Sonra bu forumla tanıştım herkesin dertlerini görünce halime şükredip konuyu kapatmaya karar verdim :) bu arada Elazığ servise götürdüm bir iki tur sonra baş ustayı sesin olduğuna dair ikna ettim ama "hepsinde bu ses var" bariyerini geçemedim  :D  Bu arada benim referansım iş arkadaşımdaki aynı model ve motor corolla onda hiç ses yok. Yine sesin kaynağını araştırdığımız günlerden birinde bir arkadaşım krank kasnağının yalpalı (balanslı da diyen var) döndüğünü söyledi. Eureka! dedik koştuk servise Yine malum "bu hepsinde var" zırhından sekti bizim teşhis. Sanayiye gittik dedim elletmeden baktırayım, kader ağlarını örmeye başladı ya bir kez durmaz. Tamircide yanıma 70 model toros yanaştı kaputu açtı ne göreyim krank kasnağı saat gibi ne yalpa var ne bir şey :) usta bakıyor evet yalpa var. Gittim Malatya servisine diyar diyar Anadolu :) Baktı gezdi dolaştı seste ve yalpada anlaştık. Heyhat!! sesin ve yalpanın normal olup olmadığından emin olamadık bir hafta sonraya sözleştik. O arada servise gelen aynı model corollalara baktılar firmaya danıştılar önce olur mu canım öyle şey 2021 yılındayız krank kasnağında yalpa mı kaldı diye sitem ettiler, sonra da evet bazılarında varmış hatta daha fazla olan da varmış sen şanslısın dediler :) Allah razı olsun dedim ayrıldım. LGP takmadan bu kadar zorsa servise dert anlatmak LPG taktırırsam pinpon topu gibi iki servis arasında gider gelirim diye LGP taktırmayı erteliyorum. Bugün biraz anlayan bir arkadaş baktı sesin ciddi olmadığını enjektörlerden geldiğini, yalpanın ise ya kayıştan ya da krank kasnağından kaynaklandığını ciddi bir şeye benzemediğini söyledi. Hatta gergi bilyesindeki izden kayışın orta kısmının tam basmadığını kenarların bastığını anladı. Demem o ki dostlar; bu yalpa olayı sizlerdeki aynı yıl ve model araçlarda var mı bakıp geri bildirim yaparsanız memnun olurum. Teşekkürler, başınızı ağrıttıysam da affola.
Not a valid vimeo URLNot a valid vimeo URLNot a valid vimeo URL

Toyota Club Türkiye

Krank kasnağının yalpalı dönmesi
« : Mayıs 28, 2021, 00:11:11 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Ynt: Krank kasnağının yalpalı dönmesi
« Yanıtla #1 : Mayıs 28, 2021, 18:53:13 »
Evet bariz ses var ama kesin krank kasnağı demek zor ihtimal yerinde canlı dinlemek lazım,hatta stetoskop ile dinlenirse daha net anlaşılır,aynı sesi gergi bilyası veya şarj dinamosu da yapabilir.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 29, 2021, 07:42:12 »
Evet bariz ses var ama kesin krank kasnağı demek zor ihtimal yerinde canlı dinlemek lazım,hatta stetoskop ile dinlenirse daha net anlaşılır,aynı sesi gergi bilyası veya şarj dinamosu da yapabilir.

Teşekkürler cevap için, bu arada yazmayı unuttum servise ilk gittiğimde V kayışısı tamamen söküp test sürüşü yaptık ve sesi dinledik, ses  aynı şekilde gelmeye devam ediyordu. Beni asıl endişelendiren krank kasnağındaki yalpa olayı, bununla ilgili yarımlarınızı alabilirsem çok sevinirim. Yani aynı model diğer araçlarda da benzer durum var mı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 29, 2021, 10:26:38 »
Aracınız garanti kapsamında olmalı,resmi serviste bu şikayetinizle ilgili iş emri açtırdınız mı? krank kasnağının yalpalı dönmesi çok sonraları krank kesmeye kadar gidebilir,diğer gergi vs den kaynaklı da olabilir,orijinal krank kasnağı fiyatını öğrenin,bir de yan sanayi fiyatlarına bakın çok fark var,birisine karar verip kasnağı deneme amaçlı da olsa değiştirin,eğer ses ortadan kayboluyorsa orijinal parça ile kasnak değişimi yaparsınız,tam teşhis konulamadığı için ancak böyle yapılabilir,umalım da krankta bir eğrilik olmasın.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '13
  • 227 kere teşekkür etti
  • 187 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 30, 2021, 20:47:40 »
Krank milinde ve kasnak etrafında bir balans göremedim ama şarj dinamosuna ait kasnakta ki kayışın oturduğu kanallarda bir sorun var gibi. Balansı da o kanallar yaptırıyor kanımca. Kayışın kasnakta izlediği yola dikkat edin ve aynı kayışın diğer kasnak ve gergide ki dönüşünü takip edin. Ayrıca kasnağın bağlı olduğu mile, kasnağın mil üstünde ki izine hatta kayış yerinin dış kısmında ki çıkıntıyı izlerseniz sadece kayışın salınım yaptığını bununda kasnakta ki kayışın oturduğu izlerin kayışı düz bir yönde hareket ettirmediği sonucunu çıkardım. Yanlış öı yorumladım emin değilim ama videodan gözlemlediğim bu. Bu durum sorun çıkarır mı? Bence uzun vadede çıkarır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mayıs 31, 2021, 07:32:07 »
Krank kasnagı yekpare degildir.
Krank a gecen bir parça, dışında kauçuk, onun dışındada kayışın çevrildigi parça vardir.

Bundaki amaç, ani şoklamaları gidermektir.

Kasnagin kaucugunu kontrol edin.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 31, 2021, 10:23:32 »
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Sorun olduğunu kabul etmedikleri için çözüm yollarını denemiyorlar. Bana iki servisin de söyledikleri: Biz genel teknik ekibe de danıştık servise gelen aynı model ve özellikteki (2019-2020, 1,6 benzinli motor) araçlara da baktık çoğunda bu yalpa ve ses var, dolayısıyla her şey normal zaten aracın 5 yıl garantisi var bozulursa garantiden değişir.