Gönderen Konu: Balans tutmama 110-120 arası titreme  (Okunma sayısı 12053 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • 7 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Balans tutmama 110-120 arası titreme
« : Mayıs 11, 2021, 19:11:19 »
Merhabalar,
benim sorunum aracın 110-120 arasındayken kimi zaman titretme yapması kimi zaman yapmaması. Bu nerdeyse aracı aldığımdan beri var. 2020 Temmuz da aldım. Dream multidrive s.
balans yaptırıyorum hepsi tamam. 2 sefer servise götürdüm balans yaptık bir şey yok dediler. özel servise götürdüm gezdi bir şey yok dedi. kimi zaman titreme nasıl bir şeydir insanı bir yerden sonra deli edecek noktaya getiriyor, tecrübesi olan var ise yardımcı olur ise sevinirim.
kışlık lastikler ile daha azdı, tekrar yazlıkları taktırdığımda daha çoğaldı sıklığı arttı.
titreme şu şekilde, direksiyon değil aracın kendi titriyor sanki arka lastik veya jant atık gibi ama yazlıkta da kışlıkta da bu oluyor. etrafa sordum tahmin olarak şu olabilir bu olabilir diyen var da bana bir bilen lazım.
jant atık balans da belli etmiyor hızlanınca mı bu oluyor veya şanzıman mı titretiyor ya da titretir mi bilmiyorum?

Toyota Club Türkiye

Balans tutmama 110-120 arası titreme
« : Mayıs 11, 2021, 19:11:19 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
Ynt: Balans tutmama 110-120 arası titreme
« Yanıtla #1 : Mayıs 11, 2021, 20:47:15 »
Sorun temmuz 2020 den beri mi var? yoksa bu günlerde mi başladı? Jant bir yere vurulmuş eğrilmiş olabilir,lastiklerde hem yazlık hem kışlıkta olduğuna göre daha düşük ihtimaldir,balansı söküp yaptıktan sonra bir de aracın üzerinde yaptırın bakalım değişiklik olacak mı? yeni arabada şanzıman neden titretsin, genelde balans bozukluğu 40-50 km de ve genellikle 110 km ler de titremeye sebep olur.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 11, 2021, 20:49:36 »
Havalar yağmurluydu jantların içi çamur vs olmasın sakın.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 11, 2021, 20:57:51 »
Jantları söktürün forya yüzeyini güzelce temizletin bide jant göbeğinde flanş varsa yerine tam oturduğundan emin olunuz,bütün kontroller bittikten sonra jantı takarken havalı tabanca ile değil bijon anahtarı ile çapraz şekilde sıkın,son olarak bijonlarda boşluk varmı kontrol ettirin,bazen havalı tabanca ile sıkarken bijon diş sıyırabiliyor.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 7 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 12, 2021, 00:44:03 »
Sorun temmuz 2020 den beri mi var? yoksa bu günlerde mi başladı? Jant bir yere vurulmuş eğrilmiş olabilir,lastiklered hem yazlık hem kışlıkta olduğuna göre daha düşük ihtimaldir,balansı söküp yaptıktan sonra bir de aracın üzerinde yaptırın bakalım değişiklik olacak mı? yeni arabada şanzıman neden titretsin, genelde balans bozukluğu 40-50 km de ve genellikle 110 km ler de titremeye sebep olur.

ilk gün yoktu hatırlıyorum sonra tam olarak ne zaman başladı hatırlamıyorum ama ilk kontrole erken gitmiştim uzun yola çıkacağım için 800 km gibi, orada titreme problemini söyledim, balansı yaptık tamam dediler.
10 bin bakımına da 9bin km de gittim orada da belirttim balans dediler ilgilenmediler açıkçası, ondan sonra özel servise gittim o anlık titreme olmadığı için anlamadı. şimdi yasaklar kalksın tekrar özele gideceğim janttan şüpheleniyorum balans yapılacak iken 2 jant 50 60 değerinde olup ayarlandı diğer 2 si 5 ve 10 aralığında sıfırlama yapıldı.
dediğiniz gibi araç üzerinde balansı da kontrol ettireceğim. şanzıman işini biri dediği için aklıma takıldı ondan sordum bende. araç şuan 12bin km de. 100-110 veya otobanda 130 ile gidiyorum titremeyi yaşamamak için.

Mesaj Birleştirildi: [time]Mayıs 12, 2021, 00:45:07[/time]
Havalar yağmurluydu jantların içi çamur vs olmasın sakın.
uzun süredir bu problem var onun için jantın kendisi ile ilgili bence inşallah tespit edildiğinde büyük bir şey çıkmaz

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 12, 2021, 00:46:52
Jantları söktürün forya yüzeyini güzelce temizletin bide jant göbeğinde flanş varsa yerine tam oturduğundan emin olunuz,bütün kontroller bittikten sonra jantı takarken havalı tabanca ile değil bijon anahtarı ile çapraz şekilde sıkın,son olarak bijonlarda boşluk varmı kontrol ettirin,bazen havalı tabanca ile sıkarken bijon diş sıyırabiliyor.
yasaklar sonrası kontrole götürdüğüm de dikkat edeceğim şimdiye kadar yazlıktan kışlığa ve kışlıktan yazlığa 2 sefer lastikler değişti problem aynı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Mayıs 12, 2021, 04:50:07 »
Yollarımız Bubi tuzağı gibi her yer çukurlarla dolu ne yapsak ne kadar dikkatlide olsak bazen çukurlardan kaçmak mümkün olmuyor,bizim yavaş düştü zannettiğimiz düşme aracın taşıyıcı organlarına ciddi zararlar verebiliyor, özellikle amartisör ve forya bu gibi darbelerden çokca hasar alıyor göz ile kontrolde yapısal hasar oluşmasada detaylı kontrollerde bozulduğu tespit ediliyor,bazen bozuk amartisör yaylanma ve sönümlemeyi genel olarak yerine getirebiliyor ama bazende takılmaya maruz kalıp yoldan gelen sarsıntıyı kasaya veya direksiyona aktarabilir,bu takılma bir sonraki sönümlemede normale dönebilir,bu durum amörsitörün kısmi yapısal hasar aldığının işaretidir,mekanizmanın içerisinde yağ ve gaz bulunur o maddeleri tutan valf sistemi ve keçe vardır eğer içerideki valf düzgün çalışma sergilemiyor takılıyorsa sıkıntı yapar, linkteki video da detaylı anlatım mevcuttur.
Amortisör testinde sorun daha iyi anlaşılır.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 7 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 12, 2021, 07:54:54 »
Yollarımız Bubi tuzağı gibi her yer çukurlarla dolu ne yapsak ne kadar dikkatlide olsak bazen çukurlardan kaçmak mümkün olmuyor,bizim yavaş düştü zannettiğimiz düşme aracın taşıyıcı organlarına ciddi zararlar verebiliyor, özellikle amartisör ve forya bu gibi darbelerden çokca hasar alıyor göz ile kontrolde yapısal hasar oluşmasada detaylı kontrollerde bozulduğu tespit ediliyor,bazen bozuk amartisör yaylanma ve sönümlemeyi genel olarak yerine getirebiliyor ama bazende takılmaya maruz kalıp yoldan gelen sarsıntıyı kasaya veya direksiyona aktarabilir,bu takılma bir sonraki sönümlemede normale dönebilir,bu durum amörsitörün kısmi yapısal hasar aldığının işaretidir,mekanizmanın içerisinde yağ ve gaz bulunur o maddeleri tutan valf sistemi ve keçe vardır eğer içerideki valf düzgün çalışma sergilemiyor takılıyorsa sıkıntı yapar, linkteki video da detaylı anlatım mevcuttur.
Amortisör testinde sorun daha iyi anlaşılır.

Kontrol ettirecegim gerekirse expertize sokacagim amortisor testi vardi cunku. Net cevabi bulana kadar artik para harcayacagiz yapacak bir sey yok. Buna benzer durumu 2 onceki arabamda yasamistim Focus ghia da. 5bin e yakin para harcayip sonuc alamamistim aynisini corolla da yasamak uzer

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 12, 2021, 13:29:11 »
Balans makinesi iyi kalibreli yer bulmak zor. Yetkili serviste de kötü olabilir. Kalibre zamanı gelse de yaptırmayan çok var. O nedenle iyi bir rot balansçı ya gidin. Özellikle cihazı lazerli olsun. Biraz da deneme yanılma işi.

Aynı sorunu ben yaşamıştım eski aracımda en az 3 4 lastikçi dolaştım titreme geçmiyor. Sonra 1 yer buldum sorunum kalmadı. Ardından da o yeri bırakmadım bir daha zaten.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 12, 2021, 13:58:05 »
Önemli cevaplar verilmiş zaten. Verilen cevapların üzerinde durmanız faydanıza olur.
Jant-lastik balans olmuyor mu, oluyor da kısa sürede bozuluyor mu?
Kışlık ve yazlık lastikler farklı jantlarda mı?
Eğer farklı ise ve her ikisinde de balans ayarı yapıldığı halde düz giderken ve fren yapmazken araçta sallanma mevcut ise, balans ayarının kalitesinden şüphelenilebilir. Jantta yapısal bozukluk varsa bunu da zaten tespit etmeleri gerekir. Ayrıca eğer jant değil, sadece lastik değişimi oluyorsa, bu değişimde yapılan balans ayarı sonrası aracı bir süre kullanmamak doğru olur ya da araç kısa kullanımdan sonra tekrar balans yapılmalıdır.
Aracınızı yeni almışsınız ancak modeli tam belli değil, eğer arkalar da bağımsız süspansiyonlu ise, arka rot ayarlarının da kontrolü iyi olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mayıs 12, 2021, 15:25:27 »
Araç üzerinde balans yapabilen bir yere götürün,

Şu vidyodaki gibi bir alet ile yapılıyor:
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 7 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mayıs 12, 2021, 15:56:24 »
Önemli cevaplar verilmiş zaten. Verilen cevapların üzerinde durmanız faydanıza olur.
Jant-lastik balans olmuyor mu, oluyor da kısa sürede bozuluyor mu?
Kışlık ve yazlık lastikler farklı jantlarda mı?
Eğer farklı ise ve her ikisinde de balans ayarı yapıldığı halde düz giderken ve fren yapmazken araçta sallanma mevcut ise, balans ayarının kalitesinden şüphelenilebilir. Jantta yapısal bozukluk varsa bunu da zaten tespit etmeleri gerekir. Ayrıca eğer jant değil, sadece lastik değişimi oluyorsa, bu değişimde yapılan balans ayarı sonrası aracı bir süre kullanmamak doğru olur ya da araç kısa kullanımdan sonra tekrar balans yapılmalıdır.
Aracınızı yeni almışsınız ancak modeli tam belli değil, eğer arkalar da bağımsız süspansiyonlu ise, arka rot ayarlarının da kontrolü iyi olur.
2020 dream mds temmuz ayinda teslim aldim dediginiz gibi balans ve rot ayarini tekrar tekrar kontrol ettirecegim. Jant orjinal arac janti yazliklar fabrikadan bridstone kisliklar pirelli ben aldim.

Mesaj Birleştirildi: [time]Mayıs 12, 2021, 15:57:03[/time]
Balans makinesi iyi kalibreli yer bulmak zor. Yetkili serviste de kötü olabilir. Kalibre zamanı gelse de yaptırmayan çok var. O nedenle iyi bir rot balansçı ya gidin. Özellikle cihazı lazerli olsun. Biraz da deneme yanılma işi.
2 yapilan yerde lazersizdi lazerli deneyecegim

Aynı sorunu ben yaşamıştım eski aracımda en az 3 4 lastikçi dolaştım titreme geçmiyor. Sonra 1 yer buldum sorunum kalmadı. Ardından da o yeri bırakmadım bir daha zaten.

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 12, 2021, 15:57:47
Araç üzerinde balans yapabilen bir yere götürün,

Şu vidyodaki gibi bir alet ile yapılıyor:

Bir yer biliyorum tanidigim yer gidecegim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mayıs 13, 2021, 01:31:25 »
Rot balans yaptırmaya gıttım.. Usta" abi sen bu aracı genelde nerde kullanıyon?" dedi..
 "İlçeye gelip giderken, hayırdır neden soruyon" dedim.
"Abi o yol biraz sağa doğru meyillidir , ona göre ayarlayacam" dedi..
Ben de acil telefon geldi gitmem lazim dedim ve ordan kactım..
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Mayıs 13, 2021, 03:20:29 »
Rot balans yaptırmaya gıttım.. Usta" abi sen bu aracı genelde nerde kullanıyon?" dedi..
:rofl: :rofl: :rofl: yolun meyiline göre rot ayarlama ha ne günlere kaldık,iyi yapmışsınız kesinlikle.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mayıs 13, 2021, 11:28:14 »
Finishing balansı yapanın da özenli olması lazım, kimisi lastiğe çok kuvvetli baskı uygulatabiliyor ve omuzda aşınmayı direk gözlemleyebiliyorsunuz. Alan, havaalanında uçakların piste ilk teker koyuş yerindeki gibi kokuyor.

İki ihtimal dahilinde olabilir bu.
1.si, tarih 1 Nisandır.  :)
2.si, F1 tarzı bir pist yarışıdır ve her viraj değeri alınır ve araç tüm ayarları maksimum verim olacak şekilde optimum bir değer için yapılır. Örneğin pist saat yönünün tersine dönüyorsa sola viraj daha çok demektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mayıs 13, 2021, 14:21:08 »
Finishing balansı yapanın da özenli olması lazım, kimisi lastiğe çok kuvvetli baskı uygulatabiliyor ve omuzda aşınmayı direk gözlemleyebiliyorsunuz. Alan, havaalanında uçakların piste ilk teker koyuş yerindeki gibi kokuyor.
İki ihtimal dahilinde olabilir bu.
1.si, tarih 1 Nisandır.  :)
2.si, F1 tarzı bir pist yarışıdır ve her viraj değeri alınır ve araç tüm ayarları maksimum verim olacak şekilde optimum bir değer için yapılır. Örneğin pist saat yönünün tersine dönüyorsa sola viraj daha çok demektir.

:D :D :D :D bizim usta artık neyi düşündüyse...
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 90000
  • Model Yılı: '19
  • 15 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Haziran 07, 2021, 23:30:32 »
Aracı günlük kullanıyormusunuz eğer yerinde çok bekliyorsa ara ara balans bozuk gibi titreme yapabiliyor..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Haziran 08, 2021, 14:31:24 »
Lastikleri rotasyon (ön-arka) yapmayı deneyebilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 9 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Haziran 08, 2021, 23:40:02 »
Aynı sorunu ara ara ben de yaşıyorum ancak daha çok 130 gibi hızlarda. Bana nedense lastikten dolayı gibi geliyor. Aracın üzerinde orjinal Dunloop lastikler geliyor. Bana göre beş para etmez lastikler ve şimdiye kadar nedense çok patladı. 4 lastikte de yama var şuan ve lastikler 2 yıllık. Yanlış hatırlamıyorsam dreamlerde turanza geliyordu. Turanza da iyi lastik değil ama yıllarca kullandım titreme yapacak bir lastik değil. Nedense Toyota'nın alt takımına kolay kolay hasar gelmicek rot ayarı bozulmicak gibi geliyor ama tabi o günler eski de kalmış da olabilir. Takipçisi kalacağım bu konunun. Çünkü böyle yol tutan bir arabaya bu titreme yakışmıyor.
Ekleme olarak ilk başlarda böyle bir şikayetim yoktu. Yamadan sonra başladı bu sıkıntılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Haziran 09, 2021, 00:06:31 »
Aynı sorunu ara ara ben de yaşıyorum ancak daha çok 130 gibi hızlarda. Bana nedense lastikten dolayı gibi geliyor. Aracın üzerinde orjinal Dunloop lastikler geliyor. Bana göre beş para etmez lastikler ve şimdiye kadar nedense çok patladı. 4 lastikte de yama var şuan ve lastikler 2 yıllık. Yanlış hatırlamıyorsam dreamlerde turanza geliyordu. Turanza da iyi lastik değil ama yıllarca kullandım titreme yapacak bir lastik değil. Nedense Toyota'nın alt takımına kolay kolay hasar gelmicek rot ayarı bozulmicak gibi geliyor ama tabi o günler eski de kalmış da olabilir. Takipçisi kalacağım bu konunun. Çünkü böyle yol tutan bir arabaya bu titreme yakışmıyor.
Ekleme olarak ilk başlarda böyle bir şikayetim yoktu. Yamadan sonra başladı bu sıkıntılar.
Yapılan yama eski usül sıcak pres tarzı yapıldıysa veya yeni sistem de olsa düzgün yapulmadıysa,jant sökülünce göbeği ve oturduğu forya yüzeyi temizlenmeden takıldıysa,bijonlar sıkılırken karşılıklı boşluğu alınmadan tabancayla sıkılırsa titreme yapması kaçınılmaz olur,çoğu lastikçi janttaki ufak tefek eğrilikleri balans ile çözmeye çalışır,düşük hızlarda sorun çıkarmaz ama 100 km/h üzerinde titremeler başlar,fazla takılan kurşun ağırlık yaptığı için lastiğin sırt bölgesinde aşınmalar kısa sürede ortaya çıkar,
Her ne sebebten dolayı jant lastik sökülürse tekrar takarken kesinlikle tork anahtarı ile sıktırın yoksa bijon kesmeler,diş sıyırmalar kaçınılmaz olacaktır.
TOYOTA CORONA 3S FE