0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Max 10km/s fren ile tamamen rejenere fren yapılıyor diye okumuştum bir yerde. Daha fazlasında balata artı jeneratör. Sizde hybrid asistant vardı sanırım. Bu arada arkadaşımın 2015 yaris’inde bu olay farklı. Daha az hassas davransanız da frenlemede rejenerasyon daha fazla oluyor. 4. Nesil hybridlerde neden bu kadar hassas acaba. Ben hybrid asistant’tan bakıyorum. Çoğunlukla rejenere fren için epey hassas olmak gerekirken yaris’te daha umursamaz sürseniz bile rejenere fazla oluyor. 4.nesilde bunun olmaması için aklıma gelem tek şey pil sağlığını korumak için olması. ————arkadaşımın 1.5 motor 55bin km’de 2015 model 3.jenerasyon hybrid yaris’i var. Mevcut 6,5ah nimh pilleri var ve araç bunun sadece %40’lık dilimini kullanılabiliyor. Yani batarya %40 altına inmiyor ve %80 üstüne çıkmıyor. Dolayısıyla toyota bize kullanımda 2,6ah’lık alan veriyor. Bunlar bilinen şeyler. Bugün pil testimizde bazı hücrelerde deformasyonun başladığını gördük fakat bu ilk seviye ile sınırlı. Tek hücrede 0.49’luk voltaj farkı ise ikinci seviyede. Seviyeler şöyle belirlenmiş. 0.20V = 100% acceptable efficiency0.45V = 75% acceptable efficiency0.70V = 50% acceptable efficiency0.95V = 25% acceptable efficiency1.20V = 0% acceptable efficiency 6,5ah’lık batarya kapasitesi tahmini olarak 5,46ah’a düşmüş. Kısacası piller %85 kapasiteye düşmüş. Fakat başta belirttiğim gibi toyota bu kapasitenin bize 2,6ah kullanımına izin veriyordu. Dolayısıyla ticari bir olay var. Toplam kapasite 2,6ah’ın altına düşmedikçe biz bunun handikapını yaşamıyoruz. Aracımız aynı tasarrufta gitmeye devam ediyor. Yani bu araç en az 15 sene sorun yaşatmadan kullanılabilir. değişim bugünkü fiyatla 2000-2250$ Yani senelik 1200₺ pil gideri var. Fakat bakımları diğer araçlardan daha seyrek ve disk balata değişimi olmadığı için buradan avantajı var. Motor yarı yarıya daha az çalışıyor. Ve yakıt tasarrufu yoğun şehir içi trafikte senelik 2000₺. Muadil bir araca göre gayet tasarruflu.