Gönderen Konu: Kaza hasar dosyası hakkında sorularım var ?  (Okunma sayısı 3190 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '12
  • 11 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: Kaza hasar dosyası hakkında sorularım var ?
« Yanıtla #20 : Nisan 26, 2021, 23:07:14 »
Eksper değerlendirmesi neticesinde sigortalar arasında hasar anlaşması yapar ve size bir mesaj gelecektir. Mesaj neticesinde hasar oranına itiraz hakkınız ve emin olmamakla birlikte bir süreniz olması lazım.  Gelecek mesajı örnek olarak ekledim aşağıya.

Tramer çıkması bir tarafa karşı araç marka model neydi. Sizi üzmek istemem ama hata size verilirse (ki büyük oranda sizde görünüyor) hata oranında değer kaybı davası ile karşılaşma ihtimaliniz var. Buna karşı da hazırlıklı olun.

itiraz süresi sanırım 3 gündü. İtiraz edilirse 1 hafta içinde sonuçlanırmış ama araya tam kapanma girdi. Tramerin çıkacağı, çıksa bile ustanın tamir işine gireceği meçhul.. Bide itirazi durumlar olursa süreç ne kadar uzar tahmin edemiyorum.
Karşı tarafın aracı Bora idi.
Bu arada hata neden bana veriliyor sebebi ile söyler misiniz ? Ve değer kaybı için özel bir şart var mı ? Sanki yeni modellerde öyle bir şey vardı diye okumuştum ama net bilgim yok.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Nisan 26, 2021, 23:07:14 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Nisan 26, 2021, 23:21:33 »
itiraz süresi sanırım 3 gündü. İtiraz edilirse 1 hafta içinde sonuçlanırmış ama araya tam kapanma girdi. Tramerin çıkacağı, çıksa bile ustanın tamir işine gireceği meçhul.. Bide itirazi durumlar olursa süreç ne kadar uzar tahmin edemiyorum.
Karşı tarafın aracı Bora idi.
Bu arada hata neden bana veriliyor sebebi ile söyler misiniz ? Ve değer kaybı için özel bir şart var mı ? Sanki yeni modellerde öyle bir şey vardı diye okumuştum ama net bilgim yok.
İtiraz hakkınız var,hatta Exper değişikliği hakkınız bile var,
Karşı tarafın %100 kusurlu olması veya sizin %50 kusurlu olmanı gerekmektedir.
Kaza süresinin 2 yılı geçmemiş olması gerekmektedir.
Aracınızın başka bir trafik kazası nedeniyle meydana gelen hasarının değer kaybı talep edilecek hasarı ile aynı bölgeden olmaması gerekmektedir.
Daha evvel yaş ve kilometre sınırı var ise de Mart 2020 itibariyle bu sınırlama kaldırılmıştır. Ancak şüphesiz ki yüksek yaş ve kilometrenin üzerindeki araçlar bakımından yapılacak değer kaybı hesaplaması daha düşük olacaktır,
Tramer çok uzun sürmez çıkar,bu durum karşı tarafın sigorta şirketi ile sizin sigortanız arasında anlaşma vs işleriyle bir kaç gün sürebilir,tam kapanma olsa dahi bazı sektörler çalışmaya devam ediyor,tamir yönünden sıkıntı olacağını zannetmiyorum.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 11 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Nisan 26, 2021, 23:26:49 »
İtiraz hakkınız var,hatta Exper değişikliği hakkınız bile var,
Karşı tarafın %100 kusurlu olması veya sizin %50 kusurlu olmanı gerekmektedir.
Kaza süresinin 2 yılı geçmemiş olması gerekmektedir.
Aracınızın başka bir trafik kazası nedeniyle meydana gelen hasarının değer kaybı talep edilecek hasarı ile aynı bölgeden olmaması gerekmektedir.
Daha evvel yaş ve kilometre sınırı var ise de Mart 2020 itibariyle bu sınırlama kaldırılmıştır. Ancak şüphesiz ki yüksek yaş ve kilometrenin üzerindeki araçlar bakımından yapılacak değer kaybı hesaplaması daha düşük olacaktır,
Tramer çok uzun sürmez çıkar,bu durum karşı tarafın sigorta şirketi ile sizin sigortanız arasında anlaşma vs işleriyle bir kaç gün sürebilir,tam kapanma olsa dahi bazı sektörler çalışmaya devam ediyor,tamir yönünden sıkıntı olacağını zannetmiyorum.

Anladım teşekkür ederim. Bekleyelim bakalım tramerin çıkmasını o halde.. Sonrasında duruma göre tekrardan gözdem geçirelim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '13
  • 227 kere teşekkür etti
  • 187 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Nisan 27, 2021, 04:54:57 »
....
Bu arada hata neden bana veriliyor sebebi ile söyler misiniz ?
 ......
......
Şimdi haritadan 199. Cadde olarak baktım da 187. Cadde Erciyes İş Merkezine giden yol sanırım. Çift sarı çizgi var. Eğer 187. Caddede karşı araç varsa 8/8 siz kusurlu olursunuz.
Yukarı attığım bu mesajımda belirtmiştim. Sarı çift çizgi bölünmüş yol anlamına gelir ve kesişen iki caddenin birinde sarı çizgi varsa diğerine göre geçiş üstünlüğü olur. İkisinde de sarı çizgi varsa sağdan gelene bakılır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 11 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Mayıs 17, 2021, 12:43:41 »
Üstatlar merhaba, kaza hasar dosyası hakkında kafama takılan sorular var.

Öncelikle 21 Nisan'da bi kaza atlattım. 22 Nisan Perşembe eksper gelerek aracıma bakmış. 23 Nisan'da yasak olduğu için tramer belirlenmesi 26 Nisan'a kaldı. 29 Nisan'da ise tramerim oybirliği ile %0 kusurlu olarak belirlendi.

1. Ustam tramer çıkmadan araca başlayamacağını söyledi. Kaskom yok trafik sigortası ile işlemleri yaptırıyorum. Kusur oranına göre parça isteyeceği için mi tramer çıkmadan başlayamıyor ?

2. 29 Nisan'da ustamı aradığımda bana bilgi verilmedi tramer ile ilgili dedi. 17 Mayıs'da ararlar demişti. SBM'den mesaj geliyormuş ama bana herhangi bir mesaj gelmedi. Yani ben tramer sonucumu SBM'nin sitesinden öğrendim. Bu mesaj gelecek mi, gelecekse ne zaman gelecek ? Tramer sonucu ustaya ne zaman gider ? Sonuçta tramer sonucuna göre parça isteyeceğim demişti.

3. Tramerden önce eksper firmasını araığımda ustanız parça listesi göndermedi demişti. Usta ise tramer çıkmadan gönderemem demişti. Parçaların takibini yapabileceğim bir yer var mı ? Tramer sonucumu gene SBM'den konrol ediyordum. Bundan sonraki süreci nereden takip edebilirim ? Yani eksperin tamire başla onayımı ne gelmesi gerekiyormuş ustaya. Şu durumda dosyam hangi aşamada ? Kimi arayıpta kimden bilgi almam gerekiyor.

4.
Karşı tarafın sigortası doğa sigorta. Hasar numarasını girip sorguladığımda neredeyse 22 Nisan'dan beri bir ilerleme yok. Yani '' Eksper '' kısmında kaldı. Evrak-İnceleme-Onay-Ödeme-Kapalı kısımlara geçmedi. Ne zaman ilerleyecek bu kısımlar.

5. 29 Mayıs'da aracımın muayenesi var, eğer o güne kadar aracım yetişmez ise faizli olarak mı ödeme yapacağım ?

6. Araç değer kaybı için; fatura, eksper raporu ve onarım resimleri lazım olduğunu okudum. Fatura ve eksper raporunu eksper firması bana verir mi ben mi isteyeceğim. Onarım resimleri ile ilgilide ustanın resim çekmesi zorunlu mu yoksa benim mi özellikle belirtmem gerekiyor ?

Son olarakta şu aşamada ne yapmam nereyi aramam gerekiyor ? 1 aydır aracım ustada yatıyor. Bunun zaten yaklaşık 2,5-3 haftası yasaklardan dolayı boşa geçti. Süreci hızlandırmanın bir yolu yokmu...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1348 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Mayıs 17, 2021, 13:01:14 »
Tramerin % 0 çıkması güzel,biz 8 de 2 olabilir diye tahmin etmiştik yanlış hatırlamıyorsam,trameri görebildiğiniz sistemden çıktı alın ve ustaya gösterin ona göre parça siparişi versin arada eksper usta paslaşması olmasın,evet mesaj geliyor cep telefonuna ancak tam kapanma sürecinden dolayı aksama oldu,kimse çalışamadı ve işler birikti,eni sonu gelecektir ama süreçte siz bekleyeceksiniz,kendi trafik sigorta acentenize izlenecek yolu sorun,tüv muayenesinde 1 gün bile gecikseniz vade farkı alıyorlar,vade farkı maliyeye gidiyor,her evrak için siz talepte bulunun isteyin kimse zaten kendi işini yapmıyor ki sizin işinizi takip etsin.Geçmiş olsun.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 11 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Mayıs 17, 2021, 13:22:01 »
Teşekkür ederim Tokay bey,
Dediğiniz gibi ben ekran görüntüsü olarak ustaya atayım o zaman. Trameri'de bir arayıp sms olayını sorayım. En azından tramer telefonlara cevap veriyor. Muayene içinde yapacak bir şey yok sanırım. Aracım onarımda falan desek evrak sunsak da gene de faizli ödeme yapacağız sanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '13
  • 227 kere teşekkür etti
  • 187 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Mayıs 17, 2021, 16:26:00 »
Tekrar geçmiş olsun ve gözünüz aydın. Ben diğer başlıkta yol durumuna göre sizin kusurlu olduğunuzu yazmıştım. Demek ki sigorta firması farklı değerlendirdi ve sizi haklı görmüş. Bu işin sevindirici tarafı.

- Diğer başlıkta sigorta firmaları arasında anlaşmazlık açıldığından bahsetmiştiniz. Bu anlaşmazlık sonuçlandı mı?

- Doğa sigorta bildiğim kadarıyla hasar ödemede biraz sorunlu bir firma. Ustalarda bunu bildiğinden işini sağlama almaya çalışıyordur.

- Bildiğim kadarıyla kusur oranı belirledikten sonra eksper değişecek/onarılacak parçaları belirledikten sonra orijinal/yan sanayi veya çıkma parça konusuna karar veriyor. Onarım işlemine onay verilince tramere işleniyor. O dakikaya kadar dosyanız sigorta firmasında açık kalıyor.

- sigorta firmasının sayfasında ve yanlış hatırlamıyorsam tramere girdiğinizde eksik belgeler görünüyor. Kaza tutanağı, sigorta belgeleri, sürücü belgeleri, araç ruhsatları, eksper raporu, fatura ile dosya tamamlanıyor diye biliyorum. Eksik olan belgeler sistemde görülüyor.
Doğa sigorta hasar sorgulama linki https://portal.dogasigorta.com/Sube.aspx#HasarArama?1=1

- erken yapılsın derseniz usta ile anlaşıp cepten ödeme yapıp sigortadan para ( şimdi nasıl bilmiyorum ama eskiden verdiğiniz yazı ile para ustanın hesabına yatar) yatınca mahsuplaşabilirsiniz. Ama sigorta ne kadar öder, masraf ne çıkar, arada fark ne olur bilemem. Ödeme yapmak istemezseniz bu durumda sigorta firmasını beklemek zorundasınız.

Sırf böyle durumlar yaşamamak için kasko şart. Belki biraz fazla ödeme yapıyoruz ama gözümüz arkada kalmadan aracımızı en kısa zamanda yaptırıyoruz ve karşı tarafın sigortası ile uğraşmak zorunda kalmıyoruz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 11 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Haziran 08, 2021, 17:02:51 »
Tekrardan merhabalar herkese.
1 hafta tramerin çıkması, 2 hafta sigorta parça ihalesi vs, 1 haftada parça tedariği ve onarım derken 1.5 - 2 aya yakın beklemiştim, sonunda dün aracımı teslim alabildim.
Fatura tutarı 1 hafta içerisinde bana ödenecekmiş bugün sms geldi. Sbm'den hala tarafıma bir bilgilendirme gelmedi.
Doğa sigortanın hasar takibine girdiğimde sayfaları açılmıyor, dosyam kapandı mı onu da göremedim.

Sırada araç değer kaybı var, kendimce bir dilekçe hazırladım. Doga sigorta ile mailleştik ama bana sadece kimlik ve imzalı dilekçe gönderin dediler. Benim burada kafama takılan bazı sorular var:
- Sbm'nin sitesinde eksper atama diye bir yer var. Oraya tıkladığımızda e devlet üzerinden araç değer kaybı ile ilgili eksper atayabiliyoruz. Ben burada bir işlem yapmalı mıyım ? Yoksa dilekçe vermem yeterli mi ?
- Bir de dilekçem de tutar belirtmeme gerek var mı ? Kaza neticesinde bana ait ............. plakalı araçta .......... TL değer kaybı oluşmuştur gibi bir ibare var. Buraya onarım sonrası tutarımı yazmam gerek? Yoksa tutar belirtmeden mi hazırlamam gerek  ?