0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Yakıt istasyonuna girerken tüketiminiz örneğin 4L/100km ise, Yakıt doldurduktan sonra; menzil= alınan yakıt X 4L üzerinden hesaplanır.Oysa yakıt istasyonundan ağır yüklü çıkarsınız ve dolayısiyle aldığınız yakıtın ağırlığı ile tüketiminiz artar ve menzil hızla düşmeye başlar.İstasyondan hareket etmeden önce tüketim, yapılan yol, varsa geçmiş gibi tüm değerleri sıfırlayın.Değerlerin milimetrik olarak doğru olduğunu göreceksiniz.Bu şaşırtmaca gibi durum uzun yolculuklarda daha az farklı görünür çünkü yakıt aldıktan sonra hemen yüksek sabit süratlere çıkıldığından, ve artan ağırlıktan dolayı artan tüketimin menzile çok büyük etkisi olmaz.
Hocam yapmayın, Formula 1 aracı mı bu? Aldığım hepi topu taş çatlasın 35 litre (= 25 kg) yakıt. 25 kg fazlalık, 1.5 tonluk arabanın yakıt tüketimini ne kadar etkileyebilir ki? Yani 25 kg ağırlık 150 kilometre saptırıyorsa vay halimize ki ne vay.
Menzile güvenmeyin, ortalama yakıta göre ve depoda kalan benzin miktarına göre gidilebilecek mesafeyi hesaplayıp gösteriyor. Doğru olacak diye bir kaide yok. Sürüş şartları hiçbir zaman aynı olmayacağına göre bu hesabın da tam doğru olmasını bekleyemezsiniz.
Arkadaşlar soruyu anlatamadım galiba.Arabanın yedekte benzin bırakmasıyla, 43 litrelik deponun 6-7 litresini rezerv ayırıp depoyu 36 litre saymasıyla ilgili bir problemim yok. Ben de sizin dediğinizin aynısını söylüyorum. "44lt veya 45lt'lik ise ve 32 lt ile 580km yaptıysanız kalan 13 lt benzinle 150km daha yapabileceğinizi hesaplaması normal değil mi?"Evet normal olan da o, ama öyle olmuyor. Problemim son kalan benzinle gidilecek mesafe değil, depoyu doldurduktan sonra en başta gidebileceğimi söylediği mesafe. Depo boşaldıkça, kalan benzinle gidilebilecek mesafe aşağı yukarı doğru oluyor, doğruya yaklaşıyor, onunla bir problemim yok. Ama en başta depo dolu iken verdiği rakam ile, benzin bitiyor uyarısı yapana kadar kullandığım kilometre arasında 100-150 kilometre oynuyor. 15-20 kilometre, hatta 50 kilometre sapmaya razıyım da 150 kilometre fark nedir? Bu arada sürüş trendimde bir değişiklik de olmuyor. Yani şehirlerarası yol yapsam, "ee kardeşim araba şehir içine göre söylemiş, sen uzun yol yapmışsın, tabi tutmaz" dersiniz, onu anlarım.Sedat Bey'in dediği gibi depoyu 36 litre olarak kabul ediyorsa, tüketim ortalamam da 5.5 litre/100km ise, benim araçtan beklediğim, depom doluyken basit bir içler dışlar çarpımı yaparak 36 x 100 / 5.5 = 654 kilometre (+/- 15 20 kilometreye razıyım) menzil göstermesi. 32 litre benzinle 580 kilometre gitmişsem de 654-580 = 74 kilometre (yine +/- 15 20 kilometreye razıyım) göstermesi. Ama dolu depoya 760 kilometre menzil gösteriyor. Ortalamayı hiç değiştirmeden, yani sürüş trendimi bozmadan 100 kilometre yol yapıyorum, 150 kilometre düşüyor. Yani bu çapta bir araba için depoyu 36 litre kabul edip yedeğe benzin ayırıyor ve onu hesaplamalara dahil etmiyorsa bile, depodaki benzin miktarı çarpı ortalama tüketim gibi basit bir formülle menzili daha doğru hesaplamamasına şaşırıyorum. Menzili 100-150 kilometre fazladan yazıp kilometre yaptıkça fazla fazla düşmesinin mantığı nedir? Ortalamayı sıfırlasam, yeni bir ortalama oluşturana kadar yanlış hesaplamasını anlarım, ama öyle bir durum da yok.