Gönderen Konu: Menzil göstergesi  (Okunma sayısı 7822 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 90000
  • Model Yılı: '19
  • 1 kere teşekkür etti
  • 11 kere teşekkür edildi
Menzil göstergesi
« : Nisan 09, 2021, 18:39:49 »
Arkadaşlar 2019 Corolla Hybrid'in depodaki benzinle gidilebilecek mesafe hesaplaması canımı sıkıyor. Yani her tarafı beyin olan zeka küpü bir araba basit bir matematik işlemini niye yapamıyor da insanı yanıltıyor? Tamam sonuçta bu tahmini bir gösterge, bire bir tutturmasını beklemiyorum ama bari biraz yaklaşık sonuç verse olmuyor mu?

Aracın litre olarak kaç litre benzin harcadığını göremiyorum. Fakat geçen sefer 32 litre benzin almış ve depoyu doldurmuşum. Bugün de 32 litre aldım ve depoyu doldurdum. Yani kabaca 32 litre yakmışım diyebilirim. 32 litre benzinle 580 kilometre yol yapmışım. Benzin almadan önce menzil göstergesi 60 kilometre daha gidersin diyordu. Yani full depo ile 580 gitmişim, + 60 daha gidermişim = yani dibine kadar kullansam 640 kilometre gidermişim. Ama depoyu dolduruyorum, menzil göstergesinde gösterdiği gidilebilecek mesafe 760 kilometre... Niye bana fazla fazla söylüyor ki?

Göstergede yazan tüketim değeri 5.5 L/100. Benim hesaplamam da bu şekilde (32 litreyle 580 kilometre gitmişsem, 100 kilometrede 5.5 litre yapıyor, doğru hesaplıyor o tamam).

Yani aracın tek yapması gereken depodaki benzini 100 ile çarpıp, ortalamaya bölmek ve gidilebilecek mesafeyi hesaplamak iken, fazla fazla bir sayı verip hızlı hızlı düşerek adamı yanıltıyor. Yani ortalamam 5.5 ise, depoda da 40 litre benzin varsa 40x100/5.5 = 727 kilometre yaz, hatta düşük yaz 700 yaz, garanti olsun. Gittiğim kilometre kadar da düşsün, ben depoyu doldurduğumda ne kadar gidebileceğimi o anki ortalamama göre en azından yaklaşık olarak bileyim.100-150 kilometre sapmasın.

Yanlışım mı var? Bir şeyleri gözden mi kaçırıyorum?

Toyota Club Türkiye

Menzil göstergesi
« : Nisan 09, 2021, 18:39:49 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 32000
  • 14 kere teşekkür etti
  • 89 kere teşekkür edildi
Ynt: Menzil göstergesi
« Yanıtla #1 : Nisan 09, 2021, 18:46:08 »
Depo kapasitesini 36 litre olarak hesaplıyor. Ben en son 20 km menzil kala fullediğimde 35.5 litre almıştı. Daha önce de benzer bir dolum yaptım. 43 yerine 36 litre üstünden hesap yapmasının nedeni garantici olması olabilir ama benim de hiç hoşuma ma gitmiyor. Kaç litre kaldıysa göster kardeşim.
Diğer taraftan obd2 aracılığıyla depodaki miktarı görebiliyorum. 44 litre kapasitesi var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 141000
  • Model Yılı: '03
  • 111 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Nisan 09, 2021, 22:55:16 »
Bu arabada benzin miktarını gösteren ibre yokmu acaba?
sonuna kadar toyota...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '13
  • 227 kere teşekkür etti
  • 187 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Nisan 09, 2021, 23:22:25 »
Depo kaçlık acaba. Sedat beyin yazdığı gibi 44lt veya 45lt'lik ise ve 32 lt ile 580km yaptıysanız kalan 13 lt benzinle 150km daha yapabileceğinizi hesaplaması normal değil mi? Yakıt hesaplanırken aracın deposunda bulunan yakıt miktarı sizin gaza basış durumumuz ve yapılan km'ye göre yapılabilecek km'yi hesaplar. Siz uzun yolda yüksek vites düşük devir 90 ile giderken 100km menzil gösterirken siz  vites düşürüp 3000 devir üstüne çıktığınızda yeniden hesaplama yapar ve sizin 80km gidebileceğinize karar verir. Yani kalan menziliniz yol durumu, kullanım alışkanlığınıza göre değişir. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 10, 2021, 11:05:43 »
İlk dolumda 43 aldı. Sonrakilerde 33-35 civarı olur, rezerv kısım bırakıyor normal.
Menzile güvenmeyin, ortalama yakıta göre ve depoda kalan benzin miktarına göre gidilebilecek mesafeyi hesaplayıp gösteriyor. Doğru olacak diye bir kaide yok. Sürüş şartları hiçbir zaman aynı olmayacağına göre bu hesabın da tam doğru olmasını bekleyemezsiniz. Kalan menzili hesaplarken, deponun rezerv kısmını hesaba katmaz.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Nisan 10, 2021, 11:48:13 »
Arkadaşlar soruyu anlatamadım galiba.

Arabanın yedekte benzin bırakmasıyla, 43 litrelik deponun 6-7 litresini rezerv ayırıp depoyu 36 litre saymasıyla ilgili bir problemim yok. Ben de sizin dediğinizin aynısını söylüyorum.

"44lt veya 45lt'lik ise ve 32 lt ile 580km yaptıysanız kalan 13 lt benzinle 150km daha yapabileceğinizi hesaplaması normal değil mi?"

Evet normal olan da o, ama öyle olmuyor. Problemim son kalan benzinle gidilecek mesafe değil, depoyu doldurduktan sonra en başta gidebileceğimi söylediği mesafe. Depo boşaldıkça, kalan benzinle gidilebilecek mesafe aşağı yukarı doğru oluyor, doğruya yaklaşıyor, onunla bir problemim yok. Ama en başta depo dolu iken verdiği rakam ile, benzin bitiyor uyarısı yapana kadar kullandığım kilometre arasında 100-150 kilometre oynuyor. 15-20 kilometre, hatta 50 kilometre sapmaya razıyım da 150 kilometre fark nedir? Bu arada sürüş trendimde bir değişiklik de olmuyor. Yani şehirlerarası yol yapsam, "ee kardeşim araba şehir içine göre söylemiş, sen uzun yol yapmışsın, tabi tutmaz" dersiniz, onu anlarım.

Sedat Bey'in dediği gibi depoyu 36 litre olarak kabul ediyorsa, tüketim ortalamam da 5.5 litre/100km ise, benim araçtan beklediğim, depom doluyken basit bir içler dışlar çarpımı yaparak 36 x 100 / 5.5 = 654 kilometre (+/- 15 20 kilometreye razıyım) menzil göstermesi. 32 litre benzinle 580 kilometre gitmişsem de 654-580 = 74 kilometre (yine +/- 15 20 kilometreye razıyım) göstermesi. Ama dolu depoya 760 kilometre menzil gösteriyor. Ortalamayı hiç değiştirmeden, yani sürüş trendimi bozmadan 100 kilometre yol yapıyorum, 150 kilometre düşüyor. Yani bu çapta bir araba için depoyu 36 litre kabul edip yedeğe benzin ayırıyor ve onu hesaplamalara dahil etmiyorsa bile, depodaki benzin miktarı çarpı ortalama tüketim gibi basit bir formülle menzili daha doğru hesaplamamasına şaşırıyorum. Menzili 100-150 kilometre fazladan yazıp kilometre yaptıkça fazla fazla düşmesinin mantığı nedir? Ortalamayı sıfırlasam, yeni bir ortalama oluşturana kadar yanlış hesaplamasını anlarım, ama öyle bir durum da yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Nisan 10, 2021, 12:41:06 »
Yakıt istasyonuna girerken tüketiminiz örneğin 4L/100km ise,

Yakıt doldurduktan sonra; menzil= alınan yakıt X 4L üzerinden hesaplanır.

Oysa yakıt istasyonundan ağır yüklü çıkarsınız ve dolayısiyle aldığınız yakıtın ağırlığı ile tüketiminiz artar ve menzil hızla düşmeye başlar.

İstasyondan hareket etmeden önce tüketim, yapılan yol, varsa geçmiş gibi tüm değerleri sıfırlayın.

Değerlerin milimetrik olarak doğru olduğunu göreceksiniz.

Bu şaşırtmaca gibi durum uzun yolculuklarda daha az farklı görünür çünkü yakıt aldıktan sonra hemen yüksek sabit süratlere çıkıldığından, ve artan ağırlıktan dolayı artan tüketimin menzile çok büyük etkisi olmaz.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Nisan 10, 2021, 13:21:42 »
Yakıt istasyonuna girerken tüketiminiz örneğin 4L/100km ise,

Yakıt doldurduktan sonra; menzil= alınan yakıt X 4L üzerinden hesaplanır.

Oysa yakıt istasyonundan ağır yüklü çıkarsınız ve dolayısiyle aldığınız yakıtın ağırlığı ile tüketiminiz artar ve menzil hızla düşmeye başlar.

İstasyondan hareket etmeden önce tüketim, yapılan yol, varsa geçmiş gibi tüm değerleri sıfırlayın.

Değerlerin milimetrik olarak doğru olduğunu göreceksiniz.

Bu şaşırtmaca gibi durum uzun yolculuklarda daha az farklı görünür çünkü yakıt aldıktan sonra hemen yüksek sabit süratlere çıkıldığından, ve artan ağırlıktan dolayı artan tüketimin menzile çok büyük etkisi olmaz.

Hocam yapmayın, Formula 1 aracı mı bu? Aldığım hepi topu taş çatlasın 35 litre (= 25 kg) yakıt. 25 kg fazlalık, 1.5 tonluk arabanın yakıt tüketimini ne kadar etkileyebilir ki? Yani 25 kg ağırlık 150 kilometre saptırıyorsa vay halimize ki ne vay.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 32000
  • 14 kere teşekkür etti
  • 89 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Nisan 10, 2021, 14:37:55 »
Hocam yapmayın, Formula 1 aracı mı bu? Aldığım hepi topu taş çatlasın 35 litre (= 25 kg) yakıt. 25 kg fazlalık, 1.5 tonluk arabanın yakıt tüketimini ne kadar etkileyebilir ki? Yani 25 kg ağırlık 150 kilometre saptırıyorsa vay halimize ki ne vay.
Bora bey kesinlikle haklısınız. 25 kg yakıt farkı toplam yükü (1500 kg) göz önüne aldığınızda yaklaşık %1.6 arttırır bu da kabaca yakıt tüketimini %1.6 arttırır yani yok sayılabilecek kadar az bir fark yaratır. 4 litre/100 km tüketiminizi 4.1 e bile çıkarmaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Nisan 10, 2021, 14:53:10 »
Menzile güvenmeyin, ortalama yakıta göre ve depoda kalan benzin miktarına göre gidilebilecek mesafeyi hesaplayıp gösteriyor. Doğru olacak diye bir kaide yok. Sürüş şartları hiçbir zaman aynı olmayacağına göre bu hesabın da tam doğru olmasını bekleyemezsiniz.

Dediğim gibi değişken sürüş koşullarında menzili doğru hesaplayabilen hemen hemen doğru düzgün araç yoktur. Ortalama yakıt*depoda kalan benzine göre hesapladığı için sürekli değişir. Depo sonuna doğru, doğru göstermesinin sebebi ölçüm hatasının azalmasıdır.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '13
  • 227 kere teşekkür etti
  • 187 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Nisan 10, 2021, 18:51:49 »
Arkadaşlar soruyu anlatamadım galiba.

Arabanın yedekte benzin bırakmasıyla, 43 litrelik deponun 6-7 litresini rezerv ayırıp depoyu 36 litre saymasıyla ilgili bir problemim yok. Ben de sizin dediğinizin aynısını söylüyorum.

"44lt veya 45lt'lik ise ve 32 lt ile 580km yaptıysanız kalan 13 lt benzinle 150km daha yapabileceğinizi hesaplaması normal değil mi?"

Evet normal olan da o, ama öyle olmuyor. Problemim son kalan benzinle gidilecek mesafe değil, depoyu doldurduktan sonra en başta gidebileceğimi söylediği mesafe. Depo boşaldıkça, kalan benzinle gidilebilecek mesafe aşağı yukarı doğru oluyor, doğruya yaklaşıyor, onunla bir problemim yok. Ama en başta depo dolu iken verdiği rakam ile, benzin bitiyor uyarısı yapana kadar kullandığım kilometre arasında 100-150 kilometre oynuyor. 15-20 kilometre, hatta 50 kilometre sapmaya razıyım da 150 kilometre fark nedir? Bu arada sürüş trendimde bir değişiklik de olmuyor. Yani şehirlerarası yol yapsam, "ee kardeşim araba şehir içine göre söylemiş, sen uzun yol yapmışsın, tabi tutmaz" dersiniz, onu anlarım.

Sedat Bey'in dediği gibi depoyu 36 litre olarak kabul ediyorsa, tüketim ortalamam da 5.5 litre/100km ise, benim araçtan beklediğim, depom doluyken basit bir içler dışlar çarpımı yaparak 36 x 100 / 5.5 = 654 kilometre (+/- 15 20 kilometreye razıyım) menzil göstermesi. 32 litre benzinle 580 kilometre gitmişsem de 654-580 = 74 kilometre (yine +/- 15 20 kilometreye razıyım) göstermesi. Ama dolu depoya 760 kilometre menzil gösteriyor. Ortalamayı hiç değiştirmeden, yani sürüş trendimi bozmadan 100 kilometre yol yapıyorum, 150 kilometre düşüyor. Yani bu çapta bir araba için depoyu 36 litre kabul edip yedeğe benzin ayırıyor ve onu hesaplamalara dahil etmiyorsa bile, depodaki benzin miktarı çarpı ortalama tüketim gibi basit bir formülle menzili daha doğru hesaplamamasına şaşırıyorum. Menzili 100-150 kilometre fazladan yazıp kilometre yaptıkça fazla fazla düşmesinin mantığı nedir? Ortalamayı sıfırlasam, yeni bir ortalama oluşturana kadar yanlış hesaplamasını anlarım, ama öyle bir durum da yok.
Birbirimizi yanlış anladığımız kesin. Ben fikrimi şöyle anlatayım siz ona göre karar verir.

Elimizde 45lt'lik bir depo var. Bu depo ilk dolumda 44-45lt benzin aldığımız ve yola çıktığımızda yol bilgisayarı 730km menzil gösteriyor. Siz aracı kullandıkça bu değer düşme yapıyor. Siz ortalama değerde araç kullanıyorsunuz fakat menzil siz 100km yol yaptığınızda 150km düşüyor. Depo diplere doğru yaklaştığında siz 120km yol yaptığınızda gene 150km düşmüyor. Bu durumda 80km menzilden eksiliyor. Burada deponun yapısı ve şamandıranın depoda ki yakıtı algılaması durumu sözkonusu. Depo azaldıkça bu düşüşü tolere ediyordur ve aslında size tuhaf gelen veriyi doğruya yakın hesaplıyordur.

Siz araca 32lt yakıt aldığınızda 580km yol yapmış oluyorsunuz. Menzil - gösterdiğinde artık menziliniz kalmadı, yolda kaldınız demiyor. Halen gideceğiniz 100km den fazla yakıtınız ve menziliniz var. Siz depoyu tekrar doldurduğunuzda kullanım durumunuza göre gene 730km'lerde menzil gösterecektir. Siz 32lt değilde 20lt yakıt aldığınızda şamandıra tekrar veriyi okuyup gidilebilecek yolu gösterecektir ama bu sefer daha düşük menzil gösterecektir.

Toyotada nasıl bilmiyorum ama araçlarda genelde 2 uyarı sistemi olur. Birinci benzin bitiş uyarısından sonra sizin kullanım durumunuza göre 70-80km menziliniz kaldığında uyarı verir. İkinci uyarı ise benzin tam bitmeye yakın durumda 3-4km menzil kaldığında uyarır. Siz ilk ikazda depoyu doldurursanız 35-36lt yakıt alır. İkinci ikazda doldurursanız 43lt civarı yakıt alır. Tabi bunu denememek lazım, nedeni de bildiğiniz gibi depoda ki pompanın yakıtla soğuması.

Bazı araçlarda ortalama yakıt değeri ve depodaki yakıta göre hesaplama yapar. Muhtemelen toyota'da da öyledir. Yani sadece şamandıradan aldığı veriye göre yaklaşık menzil vermiyordur.  araç 10lt ortalama yakıt verisi olduğunu varsayalım, depoda ki yakıtla 450km yol yapabileceğinizi, 6lt ortalamanız olduğunda ise yaklaşık 750km yol yapacağınızı hesaplıyordur. Bazı araçlarda şamandıra verisini ve sistemde ful depo ile gidebileceğiniz fabrika verisini gösterebilir ki bu durumda bile ilk gösterdiği sizin standart kullanımda depoda ki tüm yakıtı kullandığınızda gidebileceğiniz menzildir. Yani ışık yandığında veya uyarı verdiğinde gidebileceğiniz menzil değil.