Herkese merhabalar,
Tanışma başlığında da demiştim fakat forumun yeni bir üyesi olduğumdan öncelikle herkese tekrardan merhaba deme ihiyacı hissettim. Siteyi bir süredir takip ediyordum fakat kayıt olmak bugüneymiş.
Yaşadığım problem ile ilgili olarak yazılmış çizilmiş aslında ama başlığına 1 senedir yazılmadığı için kimsenin göremeyebileceğini düşünerek (ki sitenin de uyarısı bu yöndeydi) yeni bir başlık açtım.
Ben 2020 yılının temmuz ayında 135.000 km yol yapmış 2014 model ve herhangi bir değişeni olmayan (nispeten temiz kullanılmış) Corolla Touch aracı satın aldım. Aracı aldığımda hiç bir problemi yoktu ve ekspertizde de görülmemişti. Aldığım gibi de genel bakımını (filtreler, yağ vs.) yaptırarak kullanmaya başladım. Yaklaşık 1.5 - 2 aydır ise motor arıza lambası ile birlikte kaydırma ışığının yanmasına şahit oluyorum.
İçinde bulunduğum durumu tam olarak anlamanız için süreci detaylı yazacağım. O yüzden biraz uzun olabilir. Vakit kaybetmek istemeyen arkadaşlar direkt olarak son paragrafa atlayabilirler.
Arıza kodunu ilk okuttuğumda P0302 ve P0304 kodları ile 2. ve 4. silindirlerde tekleme hatası olduğunu öğrendim. Daha sonrasında bujilerin şimdiye kadar değişmediğini öğrenip, üzerinde bulunan DENSO-SC16HR11 iridyum orjinal bujilerinin aynısından taktırdım. Bujilerin sağlam olduğundan emin olduğum ve sorunun ateşleme bobinlerinden olabileceğini düşünerek 2. bobini 1' in yerine, 4. bobini ise 3' ün yerine taktırdım. Bu sayede farklı silindirlerde hata kodu aldığımda bobinlerde arıza olduğunu anlayacağımı düşündüm. Bu işemden sonra hata kodunu sildirdim ve 200 km kullanmama rağmen herhangi bir ışık yanmadı. Aynı hafta içerisinde aracı çalıştırdığımda ikinci kez arıza ve kayma lambası yandığını gördüm. Aracın soğuk olduğunu, çalıştırdıktan yaklaşık 2-3 dakika sonrasında (LPG devrede değilken) arıza lambalarının yandığını net olarak hatırlıyorum. Bunlar olduğu sırada, bir yandan yaptığım okumalar ve araştırmalar sonucunda arızanın, motora düzensiz hava ve yakıt girişi sebiyle olabileciğini de öğrendim. İlgili ve el yatklınlığı olan biri olarak (Makine mühendisiyim.) Würth boğaz kelebeği temizleyicisi ve Liqui Moly maf sensör temizleyicisi yardımıyla aracın boğaz kelebeğini ve maf sensörünü uygun şekilde temizledim. Ayrıca üzerindeki akü zayıf ve orjinal aküsü olduğundan, 60 amperlik yeni akü taktırdım. Tahmin edeceğiniz üzere bu temizlik ve akü değişimi bir işe yaramadı ve tekrar servisin yolunu tutarak arıza kodunu öğrenmeye gittim. Aracın bağlanmasıyla, ilginç bir şekilde hata kodunun P0302 olarak 2. silindirde tekrar ettiğini fakat 4. silindir de herhangi bir sorun olmadığını gördüm. Tekrar bobinlerde bir arıza olabileceğini düşünerek, en azından bu ihtimali elemek istediğimden multimetre (ölçü aleti) yardımıyla bobinlerin sarımlarındaki dirençleri ölçtüm (soketlerden) ve tüm bobinlerde çok yakın değerler direnç değerleri elde elde ettim. Tabi bu da beni bobinlerin sağlam olduğu sonucuna götürdü. Sonrasında 2. enjektörde sorun olabileceği ihtimalini düşünerek bir kaç araştırma yaptım ve (yöntem çok sağlıklı olmasa da) enjektörlerde bulunan selenoidlerin hareketini bir tornavida yardımıyla hissedebileceğimi öğrendim ve yine sonuç olarak diğer enjektörlerden çalışma ritmi olarak farkı olmadığını öğrenmiş oldum.
Toparlayacak olursam, geldiğim noktada elimde;
- boğaz kelebeği ve maf sensörü temiz,
- üzerinde yeni akü bulunan,
- enjektörlerinde yüksek sayılabilecek ihtimalle bir problem olmayan,
- 146.000 km' de,
- benzin rölantisinde çok az, lpg rölantisinde daha fazla titreme olan,
- LPG ayarı yeni yapılmış,
- Yakıt sarfiyatı normal,
- 125.000 km boyunca LPG ile kullanılmış (21.000 km' de tüp takılmış) ,
- P302 silindir tekleme kodu ile arıza veren,
- şu an çalışmasında, yürümesinde herhangi bir problem yaşamadığım 1.6 Touch aracım var.
Siz değerli forum üyelererinden de, aracı ve İzmir'i çok tanımamam sebebiyle, arızanın ne olabileceği ve aracı hangi servise götürmem gerektiği konularında bana tavsiye vermenizi rica ediyorum.
Tecrübe ve tavsiyeleriniz benim için çok değerli.
İyi forumlar.