Gönderen Konu: Otomatik vites ve elektrikli el frenli araçlar nasıl park edilir.  (Okunma sayısı 6181 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 93000
  • Model Yılı: '19
  • 162 kere teşekkür etti
  • 107 kere teşekkür edildi
Arkadaşlar, bu otomatik vites araçların son duruşlarında nasıl park edileceği çok kafa karıştırıyor. İnternette herkes bir şey diyor veya yazıyor. Aracım dream modeli. Otomatik vites ve elektrikli otomatik el freni olan bir araç son duruşta nasıl park edilmeli? Tam durduktan sonra vites direk "P" konumuna alınıp aracın otomatik olarak el frenini kendisi çektikten sonra stop etmek zararlı mı? Yoksa doğrusu nedir? Şimdiden çok teşekkürler.
O

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Ynt: Otomatik vites ve elektrikli el frenli araçlar nasıl park edilir.
« Yanıtla #1 : Şubat 14, 2021, 15:44:24 »
Düz yolda zararı olmaz. Ama yokuşlu yerde önce el frenini çekip ardından ayağı frenden kaldırıp tüm ağırlığı el frenine yükleyip sonrasında vitesi P'ye almak en sağlıklısı.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '20
  • 14 kere teşekkür etti
  • 11 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 14, 2021, 17:01:57 »
Arkadaşlar, bu otomatik vites araçların son duruşlarında nasıl park edileceği çok kafa karıştırıyor. İnternette herkes bir şey diyor veya yazıyor. Aracım dream modeli. Otomatik vites ve elektrikli otomatik el freni olan bir araç son duruşta nasıl park edilmeli? Tam durduktan sonra vites direk "P" konumuna alınıp aracın otomatik olarak el frenini kendisi çektikten sonra stop etmek zararlı mı? Yoksa doğrusu nedir? Şimdiden çok teşekkürler.
Merhaba,
Bendeki de aynı araçtan.
Önceki otomatik araçlarımda (Hemen hepsi DSG idi) ayağımı frenden çekmeden önce vitesi N ye alıp el frenini devreye soktuktan sonra ayağımı frenden çekerek yükü el frenine yükledikten sonra P ye aldım hep.
Corolla'yı P ye aldığında otomatik el freni çekecek biçimde kullanıyorum. (İstenirse park freni tuşuna aşağı ya da yukarı yönde uzun basarak otomatik el freni çekme özelliği değiştirilebiliyor. )
Kendi aracımda P ye alındığında şanzımana yüklenip yüklenmediğini düz yolda hafif ve dik yokuşta test ettim. Düz yerde zaten sorun olmuyor. Hafif yokuşlarda da pek yük binmiyor. Denemelerimde vites P den çıkarken herhangi bir zorlanma olmadı ama dik yokuşta şanzımana biniyor.
O sebeple dik yokuşta önce el frenine yükü bindiriyorum yukarda bahsettiğim şekilde.
İyi günler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 93000
  • Model Yılı: '19
  • 162 kere teşekkür etti
  • 107 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Şubat 14, 2021, 20:50:15 »
Mutlu Ve Ali Bey, çok teşekkür ederim. Selamlar
O

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 15, 2021, 19:55:40 »
Gerekli cevaplar verilmiş zaten.
Düz yolda zararı olmaz. Ama yokuşlu yerde önce el frenini çekip ardından ayağı frenden kaldırıp tüm ağırlığı el frenine yükleyip sonrasında vitesi P'ye almak en sağlıklısı.
Çoğu zaman. Araç enine park edilmiş ve arka ya da öndeki tamponu dokundurmadığı durumlarda diyelim Mutlu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • 174 kere teşekkür etti
  • 204 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 15, 2021, 21:11:27 »
Bu otomatik el freni olayında arabayı p’den çıkarırken bazen kütletme olayı yaşamıştım. Sonrasında manuel modda kullandım bir süre. N - el freni - P yapıp bırakıyordum. Bugün tekrar otomatik el freni denedim dik rampada. Önceden nasıl yapıyordum hatırlamıyorum ama p’ye aldım. Otomatik el fren sesi kesilene kadar ayağımı frene sert bastım. Akabinde p’den çıkarırken kütleme veya herhangi bi sarsıntı olmadı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 8 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 18, 2021, 12:19:29 »
gerçi rampadada olsanızda hold aktif olduğunda zaten yük frenlerde oluyor. N ye al el frenini çek sonra boşluğu al ve P ye geçir derdi olmaması gerekir diye düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 6 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Şubat 18, 2021, 21:14:14 »
İçine sinmiyorsa N de el frenini manuel çek. Ama zaten transmisyona yüklenmiyor gibi duruyor.