0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Pil teknolojisinin ilerlemesi ayrı bir konu. Daha verimli, aynı boyuta daha kısa zamanda daha fazla enerji depolayan pil üretebilirsiniz ancak o pili doldurabilmek içinde pilin alabileceği kapasiteye uygun alt yapınızın olması gerekir. Hızlı bir araç bozuk yolda hız yapamaz. Hız yapabilmesi için yolunda uygun olması gerekir.
10 dk şarj yapmak için uygun bir şarj istasyonu tasarımlarıda vardır herhalde. Belki araca iki ayrı şarj soketi koyup hızlı şarj etmek isteyenler için iki ayrı kablo bağlantısı yapmak gerekecektir vs. Bakalım piyasaya çıkınca görürüz artık.
Bu Arada sanırım gelecekte tüm elektrikli araçlar taycan gibi 2 veya daha fazla şanzımanlı olmak zorunda olacak yüksek hızdaki tüketimi azaltmak için.
Hayirlisi diyelim,Günlük anlayacagımız dilden bunu tercüme etmeye çalışır isek,500 km menzilli aracta 100kW/h batarya olur.Bunu 10 dk de şarj etmek için ise,600kW/h güç lazim,Elektrikli otolarda aku genelde 400 volt oldugunu dusunur isek, 1500 amperden bahsediyoruz.Rakamlar korkutucu, kablo kalinliklari bacak kalinliginda felan olsa gerek.
Kısa vadede olmasa da , Grafen bataryalar ve Galyum Nitrit şarj cihazları ile bu dezavantajların bir çoğu bertaraf edilir, kablo konusunda da bildiğim kadarıyla gümüş alaşımlı bir kablo teknolojisi üzerinde çalışılıyor, yaklaşık 20mm kalınlığında bir kablo ile 400kw/h güvenli aktarım sağlanabiliyor, hedefledikleri 15mm kalınlıkta 800kw/h. Ancak burada diğer önemli bir kriter Hakan abinin de bahsettiği kablo ömrü konusunda bir bilgi yok, sanırım bize bol bol kablo satacaklar
Şunu merak ediyorum,bu kadar hızlı şarj olursa pilin ömrü azalır mı?
Haklısınız. 2012 Corolla full paket araca Esp koymayarak güvenliğine ne kadar önem verdiklerini göstermişler. Hepsinin ilk önceliği daha çok kazanmak..
O Türkiye ofisinin isgüzarligidir.Avrupa'da ESP zorunluydu. Gerci Toyota'nin ESP'si de öyle süper kalibre edilmis bir ESP degil de neyse.
Aynen öyle, satış/pazarlama departmanı seçilecek model/donanım konusunda vasat olmasına rağmen bu kadar araç satabilmelerini sadece markanın güvenilirliğine bağlıyorum, ülkede Range Rover gibi nispeten sorunlu bir modelin yok sattığı, geliri yüksek insanların tercihi haline geldiği bir dönemde Land Cruiser gibi bir modeli satış listesinden kaldırmaları, sipariş üzerine bile getirmemeleri (ki olmayan hiç bir modeli sipariş üzerine getirmiyorlar, diğer distribütörler bu konuda "paran varsa getiririz" modelini kullanıyorlar) tamamen marka imajına güvenerek satış yaptıklarının göstergesi.Bildiğim kadarıyla ESP sistemi kalibrasyonlarını marka kendisi yapmıyor, bu konuyu fren sistemi tasarımını yapan firmalar üstleniyor ancak tabi burada yine muhakkak fiyat konusu da etkendir ki ben Avrupa'lı fren sistemi tasarım firmalarının Avrupa dışı üreticilere Avrupa araç üreticileri kadar imtina göstermediklerini düşünüyorum, bir anlamda devlet baskısı sebebi ile memleketçilik yapıyorlar.
ESP gibi misal Bosch'un ürettigi parcalar standard bir kalibrasyonlar geliyor. Eger üretici isterse kendi kalibrasoyonunu yapiyor. Örnek vereyim: 2 sene önce Bosch Test Center Boxberg'de Perfection Training denen bir sürücü egitimi aldim. 12 tane egzersizden birisi 100km/h ile islak zeminde damali bayrak gibi bir tarafi kaygan serti boyasi ile boyanmis, diger tarafi da normal asfaltta frenleme testi yapiyorduk (ayrica kaygan zemin her 5-10 metrede bir bir sag bir sol diye degisiyor). Her araba ayni zemine farki reaksiyon veriyor. Benim araba en kisa sürede durmaya calistigi icin arkasi atiyordu. BMW ile durmaya calisinca cok daha uzun bir mesafe gerekti ama arac daha stabildi. Corvette ise hic dogru düzgün frenlemedi ve dümdüz devam etti. Ama benim 2 katim mesafede duramadi. Bunlarin hepsi farkli kalibrasyon.