0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Motor soğukkenmi titreme mevcut sıcak iken mi? Motor soğuk iken 1000 devir üzerinde çalışıyor e120 corolla'lar. O devir bandında hiç titreme olmaması lazım. Motor ısındığında 650 civarına düşüyor. Bir miktar titremi bizim araçtada mevcut. Sıcak rölentide bekler iken.
Bu titreme mevzuu çok derin bir konu,aracınızın doğasında olan titreme herzaman vardır çünkü araçtaki motor vvt-i özelliğine sahip yakıt ekonomisi ve düşük emisyon üzerine geliştirilmiş bir ünitedir yani biraz daha açacak olursak "düşünen akıllı motor" diye tabir ediliyor bu motordaki ECU yazılımı rolanti durumnda emisyonu en alt seviyeye çekmek aynı zamanda yakıt ekonomisi yapmak için tasarlanmıştır,yani araç rolanti halinde deviri en alt seviyeye kadar çeker o zamanda bir miktar titreme olması normal,buraya kadar yazdıklarım sağlıklı varsıyalan motor için geçerli.Aracınızın km'sini baz alırsak değişik sebeblerde olabilir,LPG kullanımından ötürü sibob yanması,Boğaz kelebeği kirlenmesi,Maf sensörü kirlenmesi,Buji ve bobinlerVs vs vs liste uzar gider,Uzman bir toyotacı tarafından incelenerek karar verilmelidir.
Bu titreme olayı kronik. Aynı aracı yıllarca kullandım ışıklarda durduğunuzda masaj koltuğunda oturuyormuşsunuz gibi titreyip durursunuz. Devir göstergesi sabit durmaz bir aşağı bir yukarı oynar durur. Ben çözümünü bulamadım. Şuan yine Corolla kullanıyorum, bir üst kasasını, ama bu da aynı. Boğaz kelebeğini temizlersiniz, maf sensörünü temizlersiniz bir müddet çözülür sonra kaldığı yerden devam... Alıştım artık dert etmiyorum. Başka markalarda kullandım devir göstergeleri ok gibi dururdu. Yakıt tüketimleri de benzer değerlerdeydi. Yani Toyota bunu yakıt ekonomisi adına yapıyorsa yanlış yapıyormuş. Tabi ben bunun yakıt ekonomisi ile alakası olduğunu düşünmüyorum orası ayrı...
Titreme olayı kronik demeyelim de motorun karakteristik özelliği diyelim. Bende 5 senedir e120 kullanıyorum. Isındığı zaman rölenti devri 600 civarına düştüğü için titreme başlıyor. Lakin sizin dediğiniz devir göstergesi sabit durmaz olayı titremeden farklı bir probleme işaret eder. 5 senedir kullandığım arabamda ısınırken ki rölenti düşmesi dışında rölenti dalgalanması hiç yaşamadım. İkisi farklı şeyler bana kalırsa
Kullandığım iki Corollada da durum aynı. Devir 600 lere iner titretmeye başlarsın bir müddet sonra yükselir, sonra tekrar düşer bu böyle sürer. Devir ne 600 de sabit kalır ne 800 ü geçer. Arada oynar durur. Sizlerde bu şekilde olmuyorsa benim araçlarımda sıkıntı var demek ki. Bir çözümünü de bulamadım. Çokta dert etmiyorum doğrusu bana bir zararı yok.
Tavsiyem aracınızı çok kurcalattırmamanız olur. Hele birde işinin ehli olmayan birinin eline düşerseniz başka problemlerinizde olur. Özellikle arızayı söylediğinizde ilk etapda yaparız ederiz hallederiz tarzındanda yaklaşan ustalardan hemen uzaklaşmak lazım benim tecrübem budur.
Herkese merhabalar. Aynı sorun benim aracımda da mevcut. Bir yerde okudum hararet müşürünün değişiminden sonra sorunun kalktığı yazılıyordu. Arıza sonucu müşüri değiştiren var mı acaba aramızda?
Katılıyorum hocam, zaten "her şeyi bilen" insanlardan her zaman çekinmişimdir (çok şeyi bilmek iyi tabi ama bilmediklerini de bildiğini zanneden kişileri kast ediyorum). Öte ayndan deneme yanılma yöntemiyle gereksiz kısımlara da işlem uygulayıp bilinçsiz şekilde masraf çıkarma ihtimalleri de var tabi. Ancak, bu aralar sokağa çıkma yasağı kalkarsa servis kampanyasından da yararlanmak ve bu durumu göstermek için yetkili servise gitmek mantıklı geliyor. Tabi servis dışında da iyi ustalar var ama en azından servis sorunu tespit edip şu değişecek dediği zaman eğer sorun çözülmezse bir şekilde itiraz etme şansım olur diye düşünüyorum. Ne dersiniz?