Gönderen Konu: Corolla 2005 Sol Bekleme esnasında titreme sorunu  (Okunma sayısı 2673 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 195000
  • Model Yılı: '05
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
Corolla 2005 Sol Bekleme esnasında titreme sorunu
« : Ocak 01, 2021, 17:07:13 »
2005 model Corolla Sol aracım LPG li kullanım esnasında (aracı henüz aldığım için aynı sorun benzinde de var mı denemedim) kırmızı ışıkta, vs. beklerden titriyor. Forumdaki bir sayfada bobinlerden biri değiştirildiğinde sorunun çözüldüğünü duydum ama buji ve sübap değişimlerini de tavsiye edenler olmuş. Böyle bir sorunla karşılaşan arkadaşlar varsa çözüm önerilerini alabilir miyim? Araç 200bin km de.

Toyota Club Türkiye

Corolla 2005 Sol Bekleme esnasında titreme sorunu
« : Ocak 01, 2021, 17:07:13 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
Ynt: Corolla 2005 Sol Bekleme esnasında titreme sorunu
« Yanıtla #1 : Ocak 03, 2021, 14:28:11 »
Konuyla ilgili olarak internette yaptığım araştırmalarda birkaç husus öne çıkıyor:

Hava Filtresi
Maf Sensörü
Boğaz Kelebeği

Tabi bunların değişim veya temizlik işlemlerinden sonra Buji ve Sübap değişiminden de bahsedilmiş ama bunların tamamı ihtimal dahilinde olduğundan sanırım ilk etapta baştaki 3 lüyü seneyip sorun devam ederse diğer kısımlara bakmakta yarar var gibi. Benim anlamadığım olay, bujiler 5000 km önce değişti, bu sürede bozulma ihtimali var sanırım (araç LPG li).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 180000
  • 186 kere teşekkür etti
  • 251 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 03, 2021, 15:00:33 »
Motor soğukkenmi titreme mevcut sıcak iken mi? Motor soğuk iken 1000 devir üzerinde çalışıyor e120 corolla'lar. O devir bandında hiç titreme olmaması lazım. Motor ısındığında 650 civarına düşüyor. Bir miktar titremi bizim araçtada mevcut. Sıcak rölentide bekler iken.
Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 03, 2021, 15:29:23 »
Bu titreme mevzuu çok derin bir konu,aracınızın doğasında olan titreme herzaman vardır çünkü araçtaki motor vvt-i özelliğine sahip yakıt ekonomisi ve düşük emisyon üzerine geliştirilmiş bir ünitedir yani biraz daha açacak olursak "düşünen akıllı motor" diye tabir ediliyor bu motordaki ECU yazılımı rolanti durumnda emisyonu en alt seviyeye çekmek aynı zamanda yakıt ekonomisi yapmak için tasarlanmıştır,yani araç rolanti halinde deviri en alt seviyeye kadar çeker o zamanda bir miktar titreme olması normal,buraya kadar yazdıklarım sağlıklı varsıyalan motor için geçerli.
Aracınızın km'sini baz alırsak değişik sebeblerde olabilir,
LPG kullanımından ötürü sibob yanması,
Boğaz kelebeği kirlenmesi,
Maf sensörü kirlenmesi,
Buji ve bobinler,
Vs vs vs liste uzar gider,
Uzman bir toyotacı tarafından incelenerek karar verilmelidir.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 03, 2021, 16:07:36 »
Motor soğukkenmi titreme mevcut sıcak iken mi? Motor soğuk iken 1000 devir üzerinde çalışıyor e120 corolla'lar. O devir bandında hiç titreme olmaması lazım. Motor ısındığında 650 civarına düşüyor. Bir miktar titremi bizim araçtada mevcut. Sıcak rölentide bekler iken.

Sıcakken titriyor hocam, LPG de titriyor ama benzinde denemedim henüz (aracı yeni aldım, malum sokağa çıkma yasağı da var). Aracın km si fazla olduğundan bahsettiğim kısımlarda sorun olabilir veya temizlik gerekebilir gibime geliyor. Ayrıca titreme görmezden gelinecek kadar az değil.

Mesaj Birleştirildi: Ocak 03, 2021, 16:11:33
Bu titreme mevzuu çok derin bir konu,aracınızın doğasında olan titreme herzaman vardır çünkü araçtaki motor vvt-i özelliğine sahip yakıt ekonomisi ve düşük emisyon üzerine geliştirilmiş bir ünitedir yani biraz daha açacak olursak "düşünen akıllı motor" diye tabir ediliyor bu motordaki ECU yazılımı rolanti durumnda emisyonu en alt seviyeye çekmek aynı zamanda yakıt ekonomisi yapmak için tasarlanmıştır,yani araç rolanti halinde deviri en alt seviyeye kadar çeker o zamanda bir miktar titreme olması normal,buraya kadar yazdıklarım sağlıklı varsıyalan motor için geçerli.
Aracınızın km'sini baz alırsak değişik sebeblerde olabilir,
LPG kullanımından ötürü sibob yanması,
Boğaz kelebeği kirlenmesi,
Maf sensörü kirlenmesi,
Buji ve bobinler
Vs vs vs liste uzar gider,
Uzman bir toyotacı tarafından incelenerek karar verilmelidir.

VVT-i ilk defa kullanıyorum ama güzel özetlemişsiniz hocam. Aslında bahsetmiş olduğunuz gibi birçok sebep olabilir ama ben ustaya gitmeden önce muhtemel sebepleri kestirmek ve varsa kendi yapabileceklerimi de denemeyi düşünüyorum. Öte yandan ustalar arasında da (iyi niyetli de olsa) olmayan sorunu deneme yanılma ile çözmeye çalışıp boştan yere masrafı 3 e katlama ihtimali olan ustalar var maalesef. Bu sebeple biraz daha ihtimalleri daraltmak istedim açıkçası.

Mesaj Birleştirildi: Ocak 03, 2021, 16:12:38
Bu arada benzin istasyonlarında LPG li araçlar için bir temizleyici uygulaması / ürünü olduğunu duydum. İlk etapta konuya neden olma ihtimali olan LPG ile ilgili bazı parçaları temizlemek amacıyla onu mu denesem, önerir misiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 51 kere teşekkür etti
  • 152 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 03, 2021, 17:41:24 »
Bu titreme olayı kronik. Aynı aracı yıllarca kullandım ışıklarda durduğunuzda masaj koltuğunda oturuyormuşsunuz gibi titreyip durursunuz. Devir göstergesi sabit durmaz bir aşağı bir yukarı oynar durur. Ben çözümünü bulamadım. Şuan yine Corolla kullanıyorum, bir üst kasasını, ama bu da aynı. Boğaz kelebeğini temizlersiniz, maf sensörünü temizlersiniz bir müddet çözülür sonra kaldığı yerden devam... Alıştım artık dert etmiyorum. Başka markalarda kullandım devir göstergeleri ok gibi dururdu. Yakıt tüketimleri de benzer değerlerdeydi. Yani Toyota bunu yakıt ekonomisi adına yapıyorsa yanlış yapıyormuş. Tabi ben bunun yakıt ekonomisi ile alakası olduğunu düşünmüyorum orası ayrı...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 03, 2021, 18:00:35 »
Bu titreme olayı kronik. Aynı aracı yıllarca kullandım ışıklarda durduğunuzda masaj koltuğunda oturuyormuşsunuz gibi titreyip durursunuz. Devir göstergesi sabit durmaz bir aşağı bir yukarı oynar durur. Ben çözümünü bulamadım. Şuan yine Corolla kullanıyorum, bir üst kasasını, ama bu da aynı. Boğaz kelebeğini temizlersiniz, maf sensörünü temizlersiniz bir müddet çözülür sonra kaldığı yerden devam... Alıştım artık dert etmiyorum. Başka markalarda kullandım devir göstergeleri ok gibi dururdu. Yakıt tüketimleri de benzer değerlerdeydi. Yani Toyota bunu yakıt ekonomisi adına yapıyorsa yanlış yapıyormuş. Tabi ben bunun yakıt ekonomisi ile alakası olduğunu düşünmüyorum orası ayrı...
Hüseyin bey aslında kronik değil ama bazı sebeblerde ötürü kronik hâl alıyor,
Sebebler,
LPG uygulamasının doğru yapılmamış olması ayarların tam iyi olmayışı ve zaman içerisinde sibobların dolması sonucu aracın istenilen düzeyde çalışamamsı,uygun vizkozite de yağ kullanılmaması,bakımların uzman kişilerce yapılmaması gibi gibi uzar gider,
Titremeyi bir nebze olsun kesmek isterseniz ilk önce iyi bir Afr ayarı yaptırın (sibob boşluklarının sınırlar dahilinde olduğunu varsayarak) sonrasında parkları devamlı açık bırakırsanız titreme kesilir parklar açıkken yük çekildiği için araç rolantiyi 700 RPM veya bi tık üst seviyelerinde tutar titreme olmaz.

Mesaj Birleştirildi: Ocak 03, 2021, 18:02:44
@Hüdaverdi Demir (52252) nerede ikamet ettiğinizide yazarsanız daha iyi tavsiyeler gelebilir usta/servis tavsiyesi yapılır.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 03, 2021, 20:25:46 »
Ankara da ikamet ediyorum hocam. Bu arada LPG ile ilgili ayarlamaların da buna neden olduğunu duymuştum ama ilk etapta  bunu tespit etmek için sanırım benzine geçip titreme devam ediyor mu bi bakmam gerekecek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 186 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ocak 04, 2021, 14:41:12 »

Titreme olayı kronik demeyelim de motorun karakteristik özelliği diyelim. Bende 5 senedir e120 kullanıyorum. Isındığı zaman rölenti devri 600 civarına düştüğü için titreme başlıyor. Lakin sizin dediğiniz devir göstergesi sabit durmaz olayı titremeden farklı bir probleme işaret eder. 5 senedir kullandığım arabamda ısınırken ki rölenti düşmesi dışında rölenti dalgalanması hiç yaşamadım. İkisi farklı şeyler bana kalırsa

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 51 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Ocak 04, 2021, 15:16:21 »
Titreme olayı kronik demeyelim de motorun karakteristik özelliği diyelim. Bende 5 senedir e120 kullanıyorum. Isındığı zaman rölenti devri 600 civarına düştüğü için titreme başlıyor. Lakin sizin dediğiniz devir göstergesi sabit durmaz olayı titremeden farklı bir probleme işaret eder. 5 senedir kullandığım arabamda ısınırken ki rölenti düşmesi dışında rölenti dalgalanması hiç yaşamadım. İkisi farklı şeyler bana kalırsa
Kullandığım iki Corollada da durum aynı. Devir 600 lere iner titretmeye başlarsın bir müddet sonra yükselir, sonra tekrar düşer bu böyle sürer. Devir ne 600 de sabit kalır ne 800 ü geçer. Arada oynar durur. Sizlerde bu şekilde olmuyorsa benim araçlarımda sıkıntı var demek ki. Bir çözümünü de bulamadım. Çokta dert etmiyorum doğrusu bana bir zararı yok. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 186 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Ocak 04, 2021, 15:37:23 »
Kullandığım iki Corollada da durum aynı. Devir 600 lere iner titretmeye başlarsın bir müddet sonra yükselir, sonra tekrar düşer bu böyle sürer. Devir ne 600 de sabit kalır ne 800 ü geçer. Arada oynar durur. Sizlerde bu şekilde olmuyorsa benim araçlarımda sıkıntı var demek ki. Bir çözümünü de bulamadım. Çokta dert etmiyorum doğrusu bana bir zararı yok. 

Belirtmeyi unuttuğum şöyle bir durum var;

Klima kullandığımız zaman aracın rölenti devri bir miktar yukarı çıkıyor 800 gibi sanırım. Klima açık iken hiç titreme yok benim aracımda. Ama klima zaman zaman devreden çıkıyor. Hatta camlar açık ise kırmızı ışıkta beklerken klimanın devreden çıktığını anlayabilirsiniz. Bir röle var o ses çıkarıyor. Klima devreden çıkınca haliyle rölenti tekrar 600 bandına düşüyor geçici olarak. Bu esnada araç yeniden titremeye başlıyor. Klima tekrar devreye girince devir yine 800 bandına çıkıyor ve titreme gidiyor. Böyle sonsuz bir döngü var klima açık olduğu zaman.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ocak 08, 2021, 23:15:00 »

Mesajınızdan sonra dikkat ettim de benim araçtaki durum da aynı şekilde gerçekten. Kırmızı ışıkta beklerken bahsettiğim titreme anında 600-800 arasında yavaş hareketlerle değişiyor. Yine de kronik de olsa bir çözümü olduğunu düşünüyorum ama deneme-yanılma yoluyla araçtaki gereksiz kısımlarda işlem yapmak yerine doğrudan sorunu tespit edip ona göre işlem yapılması için araştırıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 51 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Ocak 09, 2021, 01:33:58 »
Tavsiyem aracınızı çok kurcalattırmamanız olur. Hele birde işinin ehli olmayan birinin eline düşerseniz başka problemlerinizde olur. Özellikle arızayı söylediğinizde ilk etapda yaparız ederiz hallederiz tarzındanda yaklaşan ustalardan hemen uzaklaşmak lazım benim tecrübem budur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #13 : Ocak 10, 2021, 02:54:54 »
Herkese merhabalar. Aynı sorun benim aracımda da mevcut. Bir yerde okudum hararet müşürünün değişiminden sonra sorunun kalktığı yazılıyordu. Arıza sonucu müşüri değiştiren var mı acaba aramızda?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ocak 10, 2021, 11:47:14 »
Tavsiyem aracınızı çok kurcalattırmamanız olur. Hele birde işinin ehli olmayan birinin eline düşerseniz başka problemlerinizde olur. Özellikle arızayı söylediğinizde ilk etapda yaparız ederiz hallederiz tarzındanda yaklaşan ustalardan hemen uzaklaşmak lazım benim tecrübem budur.

Katılıyorum hocam, zaten "her şeyi bilen" insanlardan her zaman çekinmişimdir (çok şeyi bilmek iyi tabi ama bilmediklerini de bildiğini zanneden kişileri kast ediyorum). Öte ayndan deneme yanılma yöntemiyle gereksiz kısımlara da işlem uygulayıp bilinçsiz şekilde masraf çıkarma ihtimalleri de var tabi. Ancak, bu aralar sokağa çıkma yasağı kalkarsa servis kampanyasından da yararlanmak ve bu durumu göstermek için yetkili servise gitmek mantıklı geliyor. Tabi servis dışında da iyi ustalar var ama en azından servis sorunu tespit edip şu değişecek dediği zaman eğer sorun çözülmezse bir şekilde itiraz etme şansım olur diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

Mesaj Birleştirildi: Ocak 10, 2021, 11:48:47
Herkese merhabalar. Aynı sorun benim aracımda da mevcut. Bir yerde okudum hararet müşürünün değişiminden sonra sorunun kalktığı yazılıyordu. Arıza sonucu müşüri değiştiren var mı acaba aramızda?

Bu sorun eğer kronikse karşılaşan birçok kullanıcı olmalı ve muhtemelen bir kısmı sorunu gidermiştir. Konuyu görüp tavsiyelerini iletebilirlerse hepimiz için yararlı olacağını düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 51 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Ocak 10, 2021, 12:04:40 »
Katılıyorum hocam, zaten "her şeyi bilen" insanlardan her zaman çekinmişimdir (çok şeyi bilmek iyi tabi ama bilmediklerini de bildiğini zanneden kişileri kast ediyorum). Öte ayndan deneme yanılma yöntemiyle gereksiz kısımlara da işlem uygulayıp bilinçsiz şekilde masraf çıkarma ihtimalleri de var tabi. Ancak, bu aralar sokağa çıkma yasağı kalkarsa servis kampanyasından da yararlanmak ve bu durumu göstermek için yetkili servise gitmek mantıklı geliyor. Tabi servis dışında da iyi ustalar var ama en azından servis sorunu tespit edip şu değişecek dediği zaman eğer sorun çözülmezse bir şekilde itiraz etme şansım olur diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

Bence de en mantıklısı yetkili servise yaptırmak olur. Bir arkadaşımın yakın zamanda şanzıman problemi oldu sanayide özel bir servise gitti. Tork konvertöründe arıza olmuş konvertörü tamir ettiler. Aracı topladılar ama arıza yine devam etti. O arızayı yapalım derken aracın turbosunu bozdular, araç sürekli kontak açık vaziyette kaldığı için aküyüde bitirmişler aküde gitti. Neyse toplamda 20bin TL ödedi ama araçta hala bazı arızalar mevcut tam düzelmedi. Keşke yetkili servise gitseydim belki aynı parayı sadece şanzıman için verirdim en azından başka problemler olmazdı diyor..Özel servisten bir hakta talep edemiyorsun. Şüphelendiği bir parça oluyor elinde çıkması falan yoksa size yenisini aldırıyor arıza o parçadan kaynaklı değilse iade edebilmek için baya bir cebelleşmeniz gerekli...Her özel servis böyle olmayabilir ama geneli böyle malesef.