0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Şanzıman konusu açılmışken, peki kırmızı ışıkta bekleme durumunda vitesi N konumuna almak (belli bir saniyeden uzun beklenecekse) daha mı sağlıklıdır yakıt tüketimi için? Bazı markalarda buna hiç gerek olmadığını biliyorum ama 2005 model Corolla için de durum böyle midir? Yoksa yakıt tasarrufu açısından örneğin 15 sn üzerinde bekleme söz konusu ise vitesi N konumuna almak tasarruf sağlar mı?
@Tekin Bozbey (21136) -Psd kavramının içinde cvt nedir? Cvt açık bırakılır derken neyden bahsediyorsunuz? Böyle bir şey yok psd içinde.Hybrid sistemde CVT yok diyorsanız bu konuda internette çok bilgi ve şema var. -n moduna aldınız mı hiç aracınızı? N moduna alındığında motor şarj da yapmıyorsa neden çalışsın boş yere? Şu an havalar soğuk, Ready yapın kaloriferi açın, termik devreye girecek ve kendini ısıtırken aynı anda şarj yaptığını göreceksiniz. Şimdi N'ye alın. Termik motor çalışacak ama şarj yapmayacaktır. -b moduna alındığında termik motor susar demişsiniz. Rampa aşağı süzülürken bile B moduna alırsanız çalışmayan termik motor çalışıyor.Yanılıyorsunuz, Rampa aşağı B ile inişlerde gaz vermiyorsanız Termik motor çalışmaz. Eğer termik motor çalışıyorsa kabin içini ısıtmak için kaloriferinizi çalıştırmışsınız demektir. -baskı balata ile 3 motor birbirine bağlı değildir. Baskı balata termik motoru psd’ye bağlayan elemandır.Baskı balata jeneratör ile termik arasındadır, PSD jeneratörü CVT'ye bağlar, diğer yanıda elektrik motorudur. Hybridlerde CVT'de (aşağıdaki şemada Silent Chain olarak gösterilmiştir) vites sayısı yoktur, sonsuzdur. Çok yanlış bilgiler var. Bunları nereden nasıl öğrendiniz merak ettim.2013 Toyota Yaris Hybrid ile 50 bin km yaptım, öncelikle araştırdım.
Mesaj Birleştirildi: Ocak 03, 2021, 19:57:31Sizin aracınızda Tork Konvertörü olduğundan duraklamalarda boşa almanız gerekmez. Boşa alarak ilave "Yakıt tasarruffu" yaptıramazsınız.
1. Ve 2. Nesil psd’ler ile 3-4.nesiller karıştırılıyor. Motorun kendini ısıtmak için çalışması başka, n’ye alınca termik motor çalışır demek başka. N’ye alınca termik motor eğer motor ısınmak içşn çalışmıyorsa, çalışmaz. Zaten neden çalışsın? Elektrik üretmiyorsa çalışmasının anlamı yok.Ben de farklı birşey söylemedim. Yaris Hybridler zaten son nesil PSD'ye sahip. Yaz aylarında ilk anda genelde termik çalışmaz. Fakat Kışın özellikle Kaloriferi açarsanız motorun sıcak olması önemli değildir hemen çalışır. 4 aydır kullanıyorum. Ne zaman b’ye alsam çalışmayan termik motor çalışmaya başlıyor. Kalorifer kapalı zaten. Motor sıcakken d’ye rampa iniyorken b’ye alırsanız termik motor çalışır.Hareket halinde Kaloriferinizin sıcaklık ayarı örnek 21C ama ON OFF düğmesinden kapalı ise termik yine çalışır. Rampa inerken gaz veriyorsanız ve yüksek tork ihtiyacı duyuyorsa B modunda elbette termik çalışır. Hiç gaza dokunmuyor olmanız gerekir aksi halde yokuş inerken elektrikli bir aracın termik motoru neden çalışsın? Anlaşılan böylesine dik hızlı bir yokuştan B ile inmemişsiniz. Hiç dağ tepe uzun yol yaptınız mı? Mesela hafif yokuş aşağı sadece elektrik motoru ile saatte 110km hıza ulaştınız mı? Youtube’de prof weber var. 4. nesil psd’yi tezgahında açıp tek tek anlatıyor. Bakmanızı öneririm. P710 psd’yi güzel anlatıyor.
Sağdaki mg2. Soldaki mg1. Ortada planet sistem. Siz buna cvt diyorsunuz sanırum. En üstte son dişli var.
O/D ile ilgili olarak da sürekli aktif olarak tutup yokuş aşağı giderken frenleme yapmam gerekirse yokuşun durumuna göre 2 veya L viteslerini kullanmayı düşünüyorum. Öte yandan yokuş yukarı çıkarken de aracın çekişinin çok zayıflaması durumunda da bu viteslere başvurmam gerekiyor sanırım ama uzun süreli rampa çıkmalarda kaçınılması tavsiye edilmiş kılavuzda.
2 kere uzun yol yaptım. İstanbul-ankara ve istanbul çanakkale ayvalık balıkesir bursa istanbul. Evet vites d’de iken yüksek hızlarda termik motor çalışmıyorken rampa indim. Ankara istanbul arası çok fazla hem de. B’ye aldığım gibi termik çalıştı. 4. Nesilde elektrik motorlarının devir sayısı yükseldiği için son dişli oranını yükseltip tortu artırdı toyota. İstanbul içinde her gün kullanıyorum. Hatta yarın video da çekerim. Motor sıcakken bile, süzülerek rampa iniyorken b’ye aldığım an termik motor çalışıyor corolla’da. B konumunu ilk zamanlar yanlış biliyordum. Herkes gibi rampa inerken b’ye alınırsa daha hızlı şarj oluyor diyordum. Fakat öyle değil. Araç d’de iken fren yaparak indiğinde daha fazla şarj oluyor. B konumunun tek amacı motor freni. Toyota zaten zorunlu olmadıkça b’yi kullanmayın diyor. Bi farklılık var anlaşılan. Yarın n konumunu ve b konumunu video ile göstereceğim
Hocam bu B nin benim sözünü ettiğim 2 ve L ile bağlantılı olma durumu var mı acaba? Yani yokuş aşağı ve yukarı durumlarda 2 ve L viteslerinin kullanımı konusunda fikirlerinizi alabilir miyim? En azından yokuş aşağı inerken eğime göre 2 ve L yi kullanmak mantıklı görünüyor ama yokuş yukarı aracın çekişi yetersizse de bu ikisi kullanılmalı mı acaba?
Hüdaverdi bey, öncelikle profilinizi tamamlamanızı rica ederiz, yaşadığınız şehir, aracınızın marka model km gibi, daha mantıklı cevaplar üretebiliriz.B'nin sizin şanzımanla ilgisi yok. Hybrid araçlarda olan bir mod.Over drive 3 olduğuna göre, Dört vitesli bir motorun 3. vitesi ile çıkması ve inmesi gereken hızlı yokuşlarda kullanmanız doğru olacaktır.2 ise Karlı ve Buzlu zeminlerde yavaş seyir halinde veya dar sokakları olan bir köy yolundan inerken,L ise bir bodrum kattan yol kotuna dik tırmanırken veya inerken gibi durumlarda kullanabilirsiniz.Bunları kendiniz deneyimleyerek uzmanlaşacaksınızdır.
Haklısınız hocam, profili güncelledim. Vermiş olduğunuz örnekler gayet somut ve açıklayıcı olmuş, teşekkürler. Over Drive konusunda anlamadığım bir husus şu; bu özellik sadece 4. vitese yükseltmeyi engellemek içinse, yokuş yukarı çıkarken bu özelliğin bir etkisi olur mu? Yani yukarı çıkarken 4. vitesi görse bile duruma göre zaten 3 e otomatik olarak düşecektir diye düşünüyorum ama yanlıyor muyum?
Teşekkür ederim.Normalde D ile yokuş çıkmaya başladığınızda, hızınıza uygun olan 4. vitesin torku yetersiz gelmeye başladığında araç kendisini 3'e düşürür ama biraz daha hızlanmak istediğinizde vites tekrar 4'e atlar sonra tekrar tork düşer 3'e geri döner. Bu olaylar sürekli gerçekleştiğinde siz yokuşta bayılmış olursunuz, performansınız düşer, küçük otomobiller tarafından bile geçilmeye başlarsınız ve otomatik iyi ama yokuşlarda çekmiyor dersiniz.Yokuş yukarı çıkarken veya çıkmadan önce O/D bastığınızda motora şunu diyorsunuz; Ben ne kadar gaza basarsam basayım, vitesi 4'e atma, 3. vites ile devam et.Doğal olarak 3. vitesin üreteceği çekiş ile o dik yokuşu tam performanslı ve istediğiniz hızla çıkmış olursunuz.Yol eğimi normale döndüğünde O/D tekrar iptal edip motorun ekonomik moda yani 4. vitese geri dönmesini sağlarsınız.
Bir de vites değişimlerinde (D - 2 - L) ayağı gazdan çekmek gerekir diye düşünüyorum ama bu hususta bir fark var mı CVT için?
Bir de 2005 model Corolla HB lerde Yokuş Kalkış Desteği yok sanırım, kullanma kılavuzunda da aradım ama göremedim. Ancak yoksa bile 2008 model Auris e göre yokuşta neredeyse hiç geriye kaçırmıyor gibi geldi bana, belki de tam otomatik olmasının avantajı. Yanılıyor muyum?