Gönderen Konu: SSD ve HDD Bir Arada Kullanımı (Verim İçin)  (Okunma sayısı 1336 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
SSD ve HDD Bir Arada Kullanımı (Verim İçin)
« : Aralık 25, 2020, 21:23:52 »
Selam;
Bildiğiniz gibi çok kullanıcı artık Ssd ve Hdd'leri bir arada kullanmaktadır. B depolama birimlerinin de birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Burada, hem hız açısından, hem sağlıklı kullanım ömürleri açısından en ideal nasıl konfigüre edilebilecekleri, bunun için gerekli ayarları ve bu ayarların hangi sekmelerde bulunacağını işleyeceğiz.

Başlıca amaçlardan birisi, Ssd'nin hızından yararlanırken, Hdd'nin yazma-silme döngüsündeki nispi dayanımından yararlanmaya çalışmaktır. Bunun için, özellikle kimi programların geçici ya da kimi kalıcı dosyaları ayırıp, uygun depolama biriminde saklamak gerekmektedir. Örneğin geçici internet dosyaları için Hdd kullanmak daha makul olacaktır.
Tarayıcınıza göre bu ayarın detayları burada paylaşılırsa faydalı olacaktır.

Yapılacak paylaşımlara göre konu daha iyi bir şekilde netleşecek ve eminim herke için faydalı olacaktır.

Toyota Club Türkiye

SSD ve HDD Bir Arada Kullanımı (Verim İçin)
« : Aralık 25, 2020, 21:23:52 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '19
  • 109 kere teşekkür edildi
Ynt: SSD ve HDD Bir Arada Kullanımı (Verim İçin)
« Yanıtla #1 : Aralık 26, 2020, 13:50:56 »
aslında ssd lerin ömrünün düşük olduğu ve sürekli okuma yazma nedeniyle işlevini kaybettiği söylense de ben buna karşıyım, hala kullandığım ki yaklaşık 8 yıllık 1tb lik ssd lerim bile yaptığım testlerde çok çok verimli çıkıyor, kaldı ki bu ssd ler sürekli kullanımda ve sürekli yaz/sil modunda çalışıyor, birde ssd ye alışınca hdd kullanmak zulüm gibi oluyor :)
2019 Corolla Hybrid Passion X-Pack e-CVT

Efsaneler ölmez şekil değiştirir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 26, 2020, 14:44:54 »
aslında ssd lerin ömrünün düşük olduğu ve sürekli okuma yazma nedeniyle işlevini kaybettiği söylense de ben buna karşıyım, hala kullandığım ki yaklaşık 8 yıllık 1tb lik ssd lerim bile yaptığım testlerde çok çok verimli çıkıyor, kaldı ki bu ssd ler sürekli kullanımda ve sürekli yaz/sil modunda çalışıyor, birde ssd ye alışınca hdd kullanmak zulüm gibi oluyor :)

Kesinlikle iş istasyonunda 9 senelik ssd im var ve toplam 4 senedir çalışıyormuş hala smart verileri güzel gözüküyor.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #3 : Aralık 26, 2020, 15:08:50 »
Bununla ilgili üreticiler genelde bir döngü ömrü belirtseler de, benim de kullanıcı yorumlarında gördüğüm döngü açısından herhangi bir sorun yaşamadıkları. Üstelik daha eski ve küçük boyutlu depolama birimleri için de bu noktada olumlu yorumları görüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '05
  • 186 kere teşekkür etti
  • 250 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 26, 2020, 15:20:44 »
Bende hdd'den ssd'ye yeni geçiş yapanlardanım. Windows 7 kullanıcısı iken ssd ihtiyacım çok önem arz etmesede, Windows 10 laptopumda hdd'ye kurulu sistem kesinlikle insanı çileden çıkarıyor. Sürekli %100 çalışan hdd, donmalar, takılmalar derken en sonunda kendime 240gb bir ssd ve yanında bir adet hdd candy aldım. Hdd'yi sıfırladım ve sadece depolama yaptım. Ssd'de ise sistem ve programlar kurulu. Programların ssd'de kurulu olması daha avantajlı açılma hızı ve loading süresi açısından. Hdd'de yaşadığım bütün takılma sorunları çözüldü. Windows 10 kesinlikle SSD istiyor. Ayrıca UEFi bir anakartla kullanıldığında sistem açılış ve kendine gelme hızı aşırı derecede düşüyor. Hdd ile tuşa bastıktan sonra 3dakika geçmeden bilgisayari takılmalar olmadan kullanamıyordum. Şuan bu süre 30 saniye
Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 26, 2020, 17:04:10 »
Zamanla SSD lerin fiyatları daha da düşecek,  artık depolama için de onları kullanacağız. Yada SSD lerden de daha hızlı teknolojiler çıkacak.   İnşallah SSD ler mekanik HDD ler gibi olmazlar. Bilgisayardaki tüm donanımlar level atlamışken en uzun direnenler HDD ler olmuştu keza.

Bunun için, özellikle kimi programların geçici ya da kimi kalıcı dosyaları ayırıp, uygun depolama biriminde saklamak gerekmektedir. Örneğin geçici internet dosyaları için Hdd kullanmak daha makul olacaktır.
Tarayıcınıza göre bu ayarın detayları burada paylaşılırsa faydalı olacaktır.

Hakan,  ayrıca  tarayıcı geçici internet dosyaları işletim sisteminin olduğu sürücüde saklanıyor. Tarayıcı üzerinde bu dosyaların farklı lokasyonda saklanabildiğine dair herhangi bir bilgi görmedim bu zamana kadar. Keşke olsaydı, çok iyi olurdu.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #6 : Aralık 26, 2020, 19:25:18 »
Hakan,  ayrıca  tarayıcı geçici internet dosyaları işletim sisteminin olduğu sürücüde saklanıyor. Tarayıcı üzerinde bu dosyaların farklı lokasyonda saklanabildiğine dair herhangi bir bilgi görmedim bu zamana kadar. Keşke olsaydı, çok iyi olurdu.
Hibrid Ssd'ler de varmış sanırım Osman. Hem Hdd, hem Ssd bir arada.

Chrome için, "özellikler"e girip, orada başlama yerindeki adrese boşluk ekleyip (--user-data-dir="E:\Google\Chrome\UserData") (parantez içindeki bölüm), "E" yerine yönlendirilmek istenen sürücü ismi yazılırsa oluyor. Yalnız bu sadece işlem yapılan kısayol için geçerli oluyor Osman. Eğer başlat çubuğundan kullanılıyorsa, önce oradakini çıkartıp masaüstüne alıp, orada işlemi uygulayıp, tekrar başlata yerleştirmek gerekiyor. Diğer kısayollar etkilenmiyor.
Ben indirmeleri de Hdd'de bir dosya açtım ve oraya yönlendirdim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #7 : Aralık 26, 2020, 19:26:30 »
Unutmadan, kısayol işlemi yapmadan önce "Sık Kullanılanlar" için dışa aktar ile bookmarksları almak ve yeni oluşturulan kısayoldan açılan chroma tekrar göndermek gerekiyor. Çünkü yeni kısayol varsayılan şeklinde başlıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Aralık 27, 2020, 22:49:26 »
Hibrid Ssd'ler de varmış sanırım Osman. Hem Hdd, hem Ssd bir arada.

Hibrid ssd evet bir aralar sıfır bilgisayarların özelliklerinde belirtiliyordu.  Ama şu anki  sıfır bilgisayarların hiç birisinde görmüyorum. SSD lerin  biraz daha pahalı olduğu yani ilk çıktığı zamanlarda daha fazla dikkatimi çekiyordu. Muhtemelen o zamanlar direk bir ssd koymak maliyetli olduğu için böyle bir melez hdd gelişmişti.

Senin yöntem  karışıkmış Hakan :)   Tamam belki ssd sağlığı açısından değil  ama,  geçici dosyaların bilgisayarımda yer kaplayıp performansını  düşürmemesi adına  kullandığım yöntem Deepfreeze.  Çocuklarım küçükken gerekli gereksiz sağı solu kurcalamaları,  C.S oynarken farklı mod sitelerine girerek oralardan mod indirmeleri, zamanla  bu siteler ve onların farkında olmadan yönlendirildikleri siteler tarafından  ana sayfamın değişmesi, zamanla bilgisayarıma virüslerin girmesi gibi olayları bertaraf etmek için yıllar önce başvurduğum,  ama şu an hem evimde tek başıma kullandığım bilgisayarda, hem de işyerinde resmi işlerimde kullandığım sistem bilgisayarı haricindeki diğer bilgisayarda kullandığım ve halen vazgeçemediğim bir yöntem. Bu sayede bilgisayarımın performansından hiç ödün vermeden kullanabiliyorum.   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 27, 2020, 23:38:48 »
Ben de bilg. temiz bir kurulum yapip programlari kurduktan sonra time freeze kurdum. Sanki time freeze i kapatinca bilg. daha bi yavas gibi..
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Aralık 28, 2020, 14:01:20 »
Ben de bilg. temiz bir kurulum yapip programlari kurduktan sonra time freeze kurdum. Sanki time freeze i kapatinca bilg. daha bi yavas gibi..

Aynı düşüncedeyiz. Özellikle windows 7 ve XP de antivirüs programları bilgisayarı çok kasardı.  Deepfreeze tarzı programı kurunca antivirüse de ihtiyaç duymuyorsunuz.