Gönderen Konu: Park halindeki arabanın camlarının buğulanması  (Okunma sayısı 6814 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 83000
  • Model Yılı: '12
Park halindeki arabanın camlarının buğulanması
« : Aralık 24, 2020, 23:12:06 »
İyi akşamlar forumdaşlar. Arabam park halindeyken ön ve arka camları buğulanıyor . Diğer arabalara baktığımda böyle birşey yok . Bunun sebebi ne olabilir acaba ? Arabam tüplü stepneyi açtım, tüpün oraları kontrol ettim herhangi bir ıslaklık yok. Diğer arabalarda da buğu olsa sorun etmezdim fakat Birtek bende olunca kafama takıldı.

Toyota Club Türkiye

Park halindeki arabanın camlarının buğulanması
« : Aralık 24, 2020, 23:12:06 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Ynt: Park halindeki arabanın camlarının buğulanması
« Yanıtla #1 : Aralık 25, 2020, 14:05:53 »
Aracın içini havalandırmamanız nedeniyle nefesinizden kalan nem olabileceği gibi, bir yerden su alması sonucu o suyun nem yapması da olabilir.
Karlı havada ayakkabılarda biriken karın paspas üstünde erimesi de buna neden olabiliyor.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 25, 2020, 18:07:07 »
Mutlu yöneticimiz cevaplamış zaten. Bunlara ek olarak aracın park edildiği nokta da önemlidir. Mazgal üstü, rüzgar alan yer olması gibi. Ayrıca havalandırma sistemi  dıştan hava alacak şekilde olmalı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Dört Dörtlük Şehir (44) MALATYALI
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '18
  • 217 kere teşekkür etti
  • 318 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 25, 2020, 20:07:22 »
Mutlu yöneticimiz cevaplamış zaten. Bunlara ek olarak aracın park edildiği nokta da önemlidir. Mazgal üstü, rüzgar alan yer olması gibi. Ayrıca havalandırma sistemi  dıştan hava alacak şekilde olmalı.

Hakan Bey, havalandırma sistemi her mevsim mi dışarıdan içeriye doğru olacak, yoksa sadece kış için mi geçerli?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 25, 2020, 20:41:04 »
Hakan Bey, havalandırma sistemi her mevsim mi dışarıdan içeriye doğru olacak, yoksa sadece kış için mi geçerli?

Hava soğudukça havanın tutabileceği nem miktarı azalacağından kışın buğulanma durumu daha belirgindir. Yazın ise sürekli iç sirkülasyonu kullanmak hava kalitesinin düşmesine yol açar. Arada havalandırmak önemli o nedenle. Tam tersine ayarsız lpgli araçlar ve eski dizel araçlar nedeniyle de sürekli dış sirkülasyonda kullanmak bence daha zararlı. İmkan oldukça dışarıdan yoksa iç sirkülasyon diyelim.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 25, 2020, 21:37:04 »
Mutlu yöneticimiz detaylı şekilde açıklamış zaten Kutay Bey.
Çoğu kişinin bildiğinin aksine, dünyanın en kurak yerlerinden birisi Antarktika'da bulunmakta. Bir diğeri de deniz kenarında. (doğa ilginç ve kendi akışında insanlığın kahrını da çekiyor)
Sıcak zamanlarda, klimanın daha performanslı kullanımı için iç sirkülasyon olmazsa olmaz. Ancak araçtaki kişi sayısı vs. dikkat ederek 30-45 dakika arasında dış havayı almak ve araç içinin oksijenlenmesini ağlamak gerekir.
Kışın ise araç içini daha çabuk ısıtmak için iç sirkülasyon daha etkili ısınma sağlayacaktır. Ancak bu sırada solunum yolu ile çıkan nem de aracın içinde kalacaktır. Klima ise bu nemin, bertaraf hortumu vasıtası ile dışarı atılmasını sağlayacak ve içerinin havasını kurutacaktır. Tabi bu durumlar için kimi araçlarda bazı detaylı havalandırma sistemleri de var. Mesela araç stop edilince dış havalandırmaya otomatik geçen ya da araç iç nemini bir kaç saniyede bertaraf eden sistemler gibi.

Yine Mutlu'nun belirttiği gibi, özellikle önde giden aracın egzoz gazı (her ne kadar eski dizeller dese de, yeni dizeller de belli periyotlar ve ısı altında partikül bertaraf etmekte ya da lpg'nin ocak kokusu ya da bio yakıtın patates kızartması kokusu alınabiliyor), sanayi bölgelerinde çok tehlikeli baca gazı gibi hava kalitesini bozan etmenlere karşı dikkat etmek gerekir. Kimi araçlarda bunun için de donanımlar bulunmakta. Ancak yolda böyle bir risk fark edildiği anda sirkülasyonu içe almakta fayda var. Hele ki araçta bebek varsa.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 26, 2020, 09:33:43 »
İyi akşamlar forumdaşlar. Arabam park halindeyken ön ve arka camları buğulanıyor . Diğer arabalara baktığımda böyle birşey yok . Bunun sebebi ne olabilir acaba ? Arabam tüplü stepneyi açtım, tüpün oraları kontrol ettim herhangi bir ıslaklık yok. Diğer arabalarda da buğu olsa sorun etmezdim fakat Birtek bende olunca kafama takıldı.
Arkadaşlar gereken cevabları vermişler ek olarak araçta bağaj havuzu varsa stepne havuzunu bir kontrol edin araç içindeki nem zamanla orada birikiyor,daha önce başıma gelmişti aynı şekilde araç camları buğulanıyordu ve araçta uygun olmayan bağaj havuzu vardı o uygun olmayan havuz bağaj havalandırma mazgallarını kapattığı için ortamdan buhar düfizyonu olmayınca devamlı buğu yapıyordu,onun haricinde araçta halı paspas kullanıyorsanız kış aylarında kolay kolay kurumaz ıslak kalır ve ortamda gereğinden fazla nem oluşur.
Ben hava sirkülasyonu devamlı kapalı konumda kullanıyorum,genelde şehir içi gezdiğim için egzoz gazını solumamak için kapatıyorum sadece uzun yolda arada açıp geri kapatıyorum,zaten hiç açmasamda benim araçta taze havayı içeri devir daim yaptıracak şekilde dizayn yapılmış,
Onuda sigara illeti (içiyoruz ama kesinilke tavsiye etmiyorum) yüzünden buldum,bir defasında hava çok sıcak olunca klima açtım o anda fark ettim ki cam kapalı olsada dumanı difizörden içeri çektiğini içeride hiç duman kalmadığını fark ettim,o yüzden ben taze hava girişini ne yaz ne kış açma ihtiyacı duymuyorum ama eski araçlardan alışkanlık olduğu için arada açıp kapatıyorum.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.