0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arkadaşlar merhaba..Aracım dizel..Aracım sabahları ve soğukken P0106 arızası veriyor..torque programıyla bağlanıp bir süre izledim..Sabahları soğukken barometrik basınç 42-43 kpa oluyor ve araç arıza lambası yakıyor...belirli bir süre sonra barometrik basınç birden 105-106 kpa ya çıkıyor ve arıza lambası sönüyor..MAP ve MAf sensörlerinin fişleri çekilip değerler izlendi. barometrik basınçta herhangi bir değişiklik olmadı..Arkadaşlar bu barometrik basıncı ölçen ayrı bir sensörmü var? yoksa bileşik bir sensör mü ölçüyor bunu? yaklaşık 6 aydır bu sorunla uğraşıyorum fakat bir türlü bir çözüme ulaşamadık..bir sürü usta ve serviste gezdik tabi..fakat sonuç yok..bu konuda önerisi olan arkadaşlar varsa paylaşırsa çok sevinirim..teşekkürler...
Maf sensörünün arızanız ile alakası olduğunu sanmıyorum, şayet enjeksiyon ve turbo basınçları normal, aracın sente ve bindirme ayarları doğru ve araçta fabrikasyon dışı bir enjeksiyon haritası yüklü (chip tuning) değil ise büyük ihtimalle map sensörü arızalıdır.
hocam map sensörü iki farklı usta tarafından 2 defa değiştiMesaj Birleştirildi: Kasım 28, 2020, 22:22:37hocam map sensörü iki farklı usta tarafından 2 defa değişti
hocam map sensörü iki farklı usta tarafından 2 defa değişti
Ümit Bey cevap vermiş zaten. Çok genel bir yaklaşım sergilersem, ilk aklıma gelen Egr sistemi olur eğer ısınma ile sorun düzeliyorsa. Kontrol edilmiş miydi? Hava emişi (filtre, hat) komple kontrol etmekte de fayda var. Sistemdeki en basit bileşenden başlayarak sorunun kaynağına yaklaşmaya çalışmak mantıklı olur. Bu arada sorunu tespit ettiğinizde paylaşırsanız, herkes için faydalı olur.
Bu durumda kullanıcının anemnez'i çok önemli, durum hangi işlem, hangi kullanım şekli, hangi süreçten sonra meydana geldi, ortaya çıkmasından sonra hangi işlemler yapıldı?Diğer yandan değişen map sensörü orijinal ürün mü?
Hocam kusura bakmayın belirtmeyi unutmuşum..aracım 2006 1.3 cdti astra h ...Hocam torque üzerinden egr commanded değerlerini takip ettim..belirli yüzdeliklerde açılıp tam gaz durumunda tamamen kapanıyor..yani sanki egr normal çalışıyor gibi..birde hocam blueotut obd cihazını yeni aldığım için bugün tüm gün taki yaptım..yeni bir şey farkettim..Sabah hiç çalıştırmadan kontağı açıp beklediğimde yaklaşık 10 dk sonra barometrik basınç kendiliğinden 42 kpa dan 106 kpa ya çıkıyor...hatta az önce şunu denedim.. maf ve map sensörlerinin soketini çıkarıp kontağı açıp beklediğimde yine 10 dk kadar sonra barometrik basınç 42 kpa dan 106 kpa ya çıktı...yani bu süre içinde birşeyler olup barometrik basınç normale dönüyor.. ama ne oluyor?Mesaj Birleştirildi: Kasım 28, 2020, 22:37:27 bosch marka hocam marka...hocam aynı zamanda araç çıkan map sensörlerinin araç üzerinde voltaj aralıklarına baktım..referans değerleri içerisinde ikiside..yani sağlam görünüyor..yapılan işlemler; map ve turbo selenoid valfi değişti..Turbo kontrolü yapıldı..manifold ve vakum hortumları kaçak kontrolü yapıldı..boğaz kelebeği temizlendi...arızadan önce herhangi bir olağanüstü durum olmadı..rutin kullanım sonra oluşmuş bir durum
Ben aracı Toyota sanmıştım, 1.3cdti konusunda bilgili değilim, vakum hattı, var ise turbo vakum kontrol valfi vs. kontrol edildi mi?Bu arada manifold basınç değişikliğinin yada düzensizliğinin aracınızdaki etkileri nedir?
turbo selenoid valfi değişti vakum hattı kontrol edildi..hatta vakum değerlerini okuyabiliyorum obd cihazında değerler normal..hocam barometrik basınç düşük kalınca arıza lambası yakıyor ve motor korumaya geçiyor..bu durum sadece sabahları araç soğukken oluyor..fakat yukardada belirttiğim gibi duurmun aracın çalışıp çalışmamasıyla ilgisi yok..yani sabahları kontağı açıp 10 dk kadar bekleyince barometrik basınç normal değere dönüyor (42 kpa dan 106 kpa ya çıkıyor) ve çalıştırınca arıza lambası yakmıyor..