Gönderen Konu: Kalorifer Petek Değişim Sonrası Klima Soğutmuyor [oem# 87106-12130]  (Okunma sayısı 2975 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • jdm e120 spacio'03
  • Araç: Başka Toyota Modeli
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 310000
  • Model Yılı: '03
  • 24 kere teşekkür etti
Cümleten selamlar,
Kalorifer peteği patlaktı. Aracın eski sahibi kabin içine su geldiği için motordan gelen hortumları birbirine bağlamış. Kısaca peteğe su girip çıkmadığı için kabin içine de su girmiyor diyerek olayı çözmüş.
Geçtiğimiz haftasonu babamla birlikte ön konsolu komple söktük, delik kalorifer peteğimizi çıkardık. Yeni peteğimizi yerleştirdik. Su sızıntıları var yok kontrol edildi. Radyatör antifriz tamamlandı, havası alındı. Herşey olması gerektiği gibi. Havalandırmadan sıcak hava gelmesiyle birlikte güzel bir sevincin ardından çok sıcak olunca sıcaklığı düşürdük. Hâlâ sıcak gelmeye devam ediyordu. Klimayı devreye almama rağmen bana mısın diyordu âdeta.
Ailecek isteğimiz dereceyi arttırınca sıcak düşürünce soğuk gelmesi.
Konu ile bilgisi olan büyüklerim ve yaşıtlarımdan fikirlerinizi bekliyorum.

Araç Bilgileri;
- toyota spacio 2003 model (nze121)
- 1.5 lt benzin (1nz-fe)

NoT: değişim esnasında klima gazına dair hiçbir unsura dokunulmadı.  Yalnızca delinen petek çıkarıldı ve yeni petek takıldı.
         değişimden evvel yazın 40° sıcaklık var iken araba adeta buz gibiydi.
         ön konsolu sökerken olurda hava yastığı patlamasın diye akünün bağlantılarını söktüm. Araç bataryası olmadan 48 saat kaldı. 

Çözüm için aklıma gelen fikir;
          Motordan petek yönüne giden hortuma vana koymak. Kış aylarında vanadan sıcak su gidecek. Yaz geldiğinde vanayı kapatacağım. Peteğe sıcak su gitmeyince, soğuk hava gelebilecek 🤔

Aracın Videosu;
Bahtiyar Celayir
Toyota Corolla Spacio '03 rhd - fw - 7seat
1.5lt benzin - nze121
4~ileri - u340e

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Ynt: Kalorifer Petek Değişim Sonrası Klima Soğutmuyor
« Yanıtla #1 : Ekim 27, 2020, 01:21:35 »
Öncelikle böyle bir işi başardığınız için sizi tebrik ederim,
Sorunun iki sebebi olabilir ya sıcak soğuk musluğunun halatı varsa onun ayarını yapmadınız yada musluk arızalı,diğer nedense varsa klepe motoru yönü tam ayarlanmamış olabilir yani kısacası araç sıcak su girişini kesmiyor fan motorundan çıkan hava hem evaporatörden hemde kalorifer radyatöründen geçiyor,
Klima açık iken motor bölümündeki kalın boruyu elleyin sıcakmı soğukmu bakın bakalım.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • jdm e120 spacio'03
  • 24 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Ekim 27, 2020, 14:32:09 »
Öncelikle böyle bir işi başardığınız için sizi tebrik ederim,
Sorunun iki sebebi olabilir ya sıcak soğuk musluğunun halatı varsa onun ayarını yapmadınız yada musluk arızalı,diğer nedense varsa klepe motoru yönü tam ayarlanmamış olabilir yani kısacası araç sıcak su girişini kesmiyor fan motorundan çıkan hava hem evaporatörden hemde kalorifer radyatöründen geçiyor,
Klima açık iken motor bölümündeki kalın boruyu elleyin sıcakmı soğukmu bakın bakalım.

- sıcaklığı düşürdüğüm zaman, mekanizma dönüyor. Birşeyler hareket ediyor-çok sessiz bi şekilde- pervaneden gelen havaya yön veriyor. Muslukların yerini bulamadım doğru söylemek gerekirse,
https://toyota.epc-data.com/corolla_spacio/nze121n/139618/electric/8714/88625/?frame_no=NZE121-3206992
toyota epc-data sitesinden sistem inceliyorum lâkin musluğu bulamadım.
Aracın şasi numarası=   nze121~3206992
bu siteden musluğun oem numarasını verirseniz çok makbule geçer benim için. Nokta atış çözüm elde ederiz. Dediğiniz gibi halatı kontrol edebilirim.
İlginiz için teşekkürler Ümit Bey
Bahtiyar Celayir
1.5lt benzin - nze121
4~ileri - u340e

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Ekim 27, 2020, 16:10:15 »
- sıcaklığı düşürdüğüm zaman, mekanizma dönüyor. Birşeyler hareket ediyor-çok sessiz bi şekilde- pervaneden gelen havaya yön veriyor. Muslukların yerini bulamadım doğru söylemek gerekirse,
https://toyota.epc-data.com/corolla_spacio/nze121n/139618/electric/8714/88625/?frame_no=NZE121-3206992
toyota epc-data sitesinden sistem inceliyorum lâkin musluğu bulamadım.
Aracın şasi numarası=   nze121~3206992
bu siteden musluğun oem numarasını verirseniz çok makbule geçer benim için. Nokta atış çözüm elde ederiz. Dediğiniz gibi halatı kontrol edebilirim.
İlginiz için teşekkürler Ümit Bey
Parça numarası nedir bilemem ama eğer mekanik bir musluk vs varsa motor havuzu içerisinde gövdeye bağlıdır kalorifer giriş ve dönüş hortumlarının bağlandığı yerdedir,motor kaputu nu açınca direk karşıya bakınız eğer oradan gözüküyorsa sağ veya sol yandan kontrol edebilirsiniz.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • jdm e120 spacio'03
  • 24 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ekim 27, 2020, 19:03:44 »
Parça numarası nedir bilemem ama eğer mekanik bir musluk vs varsa motor havuzu içerisinde gövdeye bağlıdır kalorifer giriş ve dönüş hortumlarının bağlandığı yerdedir,motor kaputu nu açınca direk karşıya bakınız eğer oradan gözüküyorsa sağ veya sol yandan kontrol edebilirsiniz.

Tecrübeniz için teşekkürler.

https://toyota.epc-data.com/corolla_spacio/nze121n/139618/?frame_no=NZE121-3206992&ref=

detaylıca inceledim. Toyota Spacio 2001-2007 nze121 bahsettiğiniz gibi musluk bulamadım bende. Çözüm olarak müsait zamanda motordan peteğe giden hortuma musluk ekleyeceğim.

# Aklıma takılan kısmı, arabanın orjinalinde hem sıcak hem soğuk fabrika çıkışında (sıfır km de iken) nasıl oluyordu?  |-\
Bahtiyar Celayir
1.5lt benzin - nze121
4~ileri - u340e

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ekim 27, 2020, 21:40:27 »
Tecrübeniz için teşekkürler.

https://toyota.epc-data.com/corolla_spacio/nze121n/139618/?frame_no=NZE121-3206992&ref=

detaylıca inceledim. Toyota Spacio 2001-2007 nze121 bahsettiğiniz gibi musluk bulamadım bende. Çözüm olarak müsait zamanda motordan peteğe giden hortuma musluk ekleyeceğim.

# Aklıma takılan kısmı, arabanın orjinalinde hem sıcak hem soğuk fabrika çıkışında (sıfır km de iken) nasıl oluyordu?  |-\
Aracın iç orta konsol kısmının fotoğrafını eklermisiniz,
Göğsü söktüğünüzde hava yönlendirme motoru varmıydı sağ tarafta küçük bir kutu şekilde bir parçadır.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • jdm e120 spacio'03
  • 24 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ekim 27, 2020, 22:24:45 »
Aracın iç orta konsol kısmının fotoğrafını eklermisiniz,
Göğsü söktüğünüzde hava yönlendirme motoru varmıydı sağ tarafta küçük bir kutu şekilde bir parçadır.

Ümit Bey şuanda görsel olarak paylaşamıyorum lâkin teknik resimleri mevcut.
Forum'a ilk kez resim paylaşacağım. Umarım başarılı olur.

#################################################################

Ümit Bey,
Bahsetmiş olduğunuz parçayı buldum. Yarın ilk fırsatta arabada takbik edeceğim.

https://toyota.epc-data.com/corolla_spacio/nze121n/139618/electric/8714/87106H/?frame_no=NZE121-3206992

87106H   87106-12130   01   04.2003 - 08.2003   SERVO SUB-ASSY, DAMPER(FOR AIRMIX)   NZE121,ZZE12#

Alakanız için teşekkür ederim.
Bahtiyar Celayir
1.5lt benzin - nze121
4~ileri - u340e

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ekim 27, 2020, 23:06:33 »
Teknik resimden pek anlamam ama tahmini olarak 87106H kodlu parçanın konumunu yanlış ayarlamışsınız,hava yönlendirme servo motoru ünitesi olarak geçiyor,
Şöyle bir parça sökerken dikkatinizi çektimi.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • jdm e120 spacio'03
  • 24 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ekim 28, 2020, 19:46:26 »
Teknik resimden pek anlamam ama tahmini olarak 87106H kodlu parçanın konumunu yanlış ayarlamışsınız,hava yönlendirme servo motoru ünitesi olarak geçiyor,
Şöyle bir parça sökerken dikkatinizi çektimi.

Bugün @Ümit ŞAHANTİMOR  (39478) Bey'in yönlendirmeleriyle birlikte 87106H kodlu parçayı aracımda tespit ettim.
  Sorun 87106-12130 oem numaralı parçadan kaynaklanıyor.

İlgili parçaya bağlı beyaz plastik parçanın bağlantı yerinden eski sahibi tamir yapayım derken tırnağı kırmış. Aşağı düşmesin diye ince plastik kelepçe ile sabitlediği için motor dönmek istese bile beyaz parçaya etki edemeyip işlevini yerine getiremiyordu.
  Sonuç olarak; bu beyaz parçayı siyah parçaya birleştirdiğim vakit dilediğimiz zaman sıcak ya da soğuk hava alabileceğiz.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                                                                         [iyi ki eski sahibi parça kırılıp diye çöpe atmayıp kelepçelemiş]
Bahtiyar Celayir
1.5lt benzin - nze121
4~ileri - u340e

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
Geçmiş olsun sorunu tespit etmenize sevindim,o parça hem hava klapelerine hemde musluğa müdahale ediyor olabilir,eski sahibi manuel olarak açıp kapatıyor dur,sizde aynı şekilde yapabilirsiniz.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
Sorun çözüldüğüne sevindim e12 sol kasa aracım varken bende bahsi geçen sorunla uğraşmıştım .Sanayide uustalar bu parça pahalıdır  bunu elle yaz soguga kışın sıcaga çevir ugraşma demişlerdi  . İnternette tamir videoları var. içinde plastik dişli var o bilinçsiz kullanımdan dişli sıyırıyor buda soguk sıcak geçiş yapamamasını neden oluyor elektronik vana .Sizin aracın gögüs sistemi e12 corolla sol versiyonu ile aynı .Çıkmacılar dan bu parçayı temin edebilirsiniz . Anladığım kadarı ile el yatkınlığınız var .Eğer büyük bir hasar yok ise tamir de olur .
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • jdm e120 spacio'03
  • 24 kere teşekkür etti
Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Toyota ailesi bu olsa gerek  :alkis:

Sıvı çivi ismiyle satılan silikon ile tırnağı kırılan beyaz parçayı siyah parçaya (87106H) yapıştırmayı başardık.

Silikonun iyice kuruması için 24 saat beklemek gerekiyordu. Gerçekten çiviyle tutturmuş gibi sıkıca tutuyor. Akşam parçayı araca monte ettim. Test kontrol yapıldı. Fabrikadan çıkmışçasına artık  :alkis: :alkis: :alkis:
Bahtiyar Celayir
1.5lt benzin - nze121
4~ileri - u340e

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Toyota ailesi bu olsa gerek  :alkis:

Sıvı çivi ismiyle satılan silikon ile tırnağı kırılan beyaz parçayı siyah parçaya (87106H) yapıştırmayı başardık.

Silikonun iyice kuruması için 24 saat beklemek gerekiyordu. Gerçekten çiviyle tutturmuş gibi sıkıca tutuyor. Akşam parçayı araca monte ettim. Test kontrol yapıldı. Fabrikadan çıkmışçasına artık  :alkis: :alkis: :alkis:
Hayırlı olsun tekrardan geçmiş olsun,
Yalnız dikkatli kullanmanızı tavsiye ederim bazen plastik aksamlarda tamirat uzun ömürlü olmayabiliyor,açıp kapatırken sert hareketlerden kaçınınız.
TOYOTA CORONA 3S FE