Gönderen Konu: 2019 Corolla Dream : Komple ses sistemi değişimi  (Okunma sayısı 4160 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Merhaba
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 9900
  • Model Yılı: '21
  • 84 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
2019 Corolla Dream : Komple ses sistemi değişimi
« : Eylül 13, 2020, 20:58:31 »
Arkadaşlar merhaba,
Aşağıda şimdiye kadar yaptıklarım ve yapmayı planladıklarım var.
Ses sistemlerini yapan firmalar ne nasıl yapılabilirden ziyade ne nasıl yapılmazı anlatıyorlar , tavırlar tuhaf.
Sizden eğer fiilen iş yaptırdıysanız ve yapılan işçilikten , ustaların tavırlarından , istenen makul fiyattan memnunsanız bana Gebze-Darıca-Çayırova-Tuzla-Pendik-Kartal-Maltepe'de bulunan firma tavsiyesi vermenizi de rica edeceğim.

2019 Corolla Dream aracım var. (Aşağıda başka arkadaşlarımız için de faydalı olabilir diye tüm bileşenlerin tam isimlerini ve model numaralarını yazıyorum)
2019 sonunda daha kaliteli ve akustik bir ses elde etmek için  ön kapılardaki fabrikasyon hoparlörleri "Cadence QRS-64 150W RMS Midrange" ile , fabrikasyon tizleri ise "Morel Tempo Ultra TW1" ile değiştirmiştim. Bu midrange ve tizler amfisiz olarak direkt multimedia çıkışından bağlanmışlardı.
Aküden bagaja Cadence kablolar ve 100A sigorta ile hat çekilmiş , çevirici takılmış , "Reiss Audio RS-HK8 20 Cm Kabinli Subwoofer" ve bu subwoofer'i besleyecek "Harward HR-505A" amfi taktırmıştım.

Bu işlemler sonucunda ses kalitesinde hissedilir bir fark elde ettim.
Ancak akustik bir ses elde edilemedi , arka kapılardan ise hemen hemen hiç ses gelmiyor gibi.
Bu nedenle sistemi tekrar iyileştirmeye karar verdim ve aşağıdaki ekipmanları aldım.
* Focal RSE-165 Mid Komponent Set
* Infinity Ref-704A 4x100 Amfi

Şuanki düşüncem; (Yorumlarınızı rica ediyorum)
Ön kapı      : "Focal RSE-165 Mid Komponent Set" takılacak
Arka kapı   : "Cadence QRS-64 150W RMS Midrange" ve "Morel Tempo Ultra TW1" tiz takılacak (sanırım kapı plastiğini deleceğiz)
Bagaj         : Aküden yeni bir hat daha çekilecek ve "Infinity Ref-704A 4x100" amfi beslenecek. Bu amfi de ön ve arka kapılardaki mid,mid range ve tizleri yönetecek.

Ne dersiniz , işe yarar bir sistem olur mu?

Yukarıda bahsettiğim gibi gerçekten tecrübe ettiğiniz ve her açıdan memnun kaldığınız Gebze-Darıca-Çayırova-Tuzla-Pendik-Kartal-Maltepe'de bulunan firma tavsiyesi vermenizi de rica edeceğim.
(İyi firma bulmadan kesinlikle yaptırmayacağım)

Şimdiden çok teşekkürler.
2022 Toyota Corolla Dream Multidrive S

Toyota Club Türkiye

2019 Corolla Dream : Komple ses sistemi değişimi
« : Eylül 13, 2020, 20:58:31 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 47500
  • Model Yılı: '13
  • 29 kere teşekkür etti
  • 76 kere teşekkür edildi
Ynt: 2019 Corolla Dream : Komple ses sistemi değişimi
« Yanıtla #1 : Eylül 13, 2020, 21:55:54 »
ses sistemlerinden pek anlamam ama araca komple kendim yalıtım yaptım. orjinal ses sisteminde müthiş bir değişim oldu. Sanki yeni kaliteli sistem taktırmışım gibi, sesler çok daha net, çok daha kalite. müzik sesi artık daha kısık. Eskiden ortalama 30 civarı ses açarken, şuan 15-20 arasında çok daha kaliteli bir müzik dinliyorum.

Özetle tavsiyem; hangi ekipmanı kullanırsanız kullanın, en azından kapılara yalıtım yapın veya yaptırın. o zaman ekipmanınızın kalitesini daha iyi anlarsınız. Emeğinizin ve paranızın karşılığını tam alırsınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Merhaba
  • 84 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Eylül 13, 2020, 21:57:45 »
Teşekkürler Burak bey , hangi malzemeyi kullandınız acaba , marka-model gibi bir detay varsa çok iyi olur.
Şimdiden teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 47500
  • Model Yılı: '13
  • 29 kere teşekkür etti
  • 76 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Eylül 14, 2020, 11:10:03 »
Teşekkürler Burak bey , hangi malzemeyi kullandınız acaba , marka-model gibi bir detay varsa çok iyi olur.
Şimdiden teşekkürler.

Forumda açtığım konu linkini paylaşıyorum Murat bey.

https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=90550.msg1121621#msg1121621

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Eylül 14, 2020, 19:32:15 »
Öncelikle "akustik" elde edebilmeniz için timing ayarı yapılabilen bir ana üniteye yada Bitone gibi programlanabilir bir işlemciye sahip olmanız gerekli, DSP işlemci alsanız dahi çeviricinin giriş voltajı düşük ise ses seviyesini gain ile yükseltmek zorunda kalacağınızdan yine beklenti altında kalabilir, iş döner dolaşı ana üniteye gelir, sonrasında 4 yol aktif sürülmüş sürücüler ile (her hoparlör için ayrı amplifikatör çıkışı) önde midbass, midrange, tweeter, bagajda kapalı kabin subwoofer ile akustik ses elde edebilirsiniz.

Ses sistemi komponentleri dışında kablo ve ara bağlantı ekipmanlarını da sisteme uygun kalitede seçmeniz gerekli, Focal Utopia BE kit alıp Cadence RCA ile kullanırsanız kısık seste dip gürültüsü alırsınız keyfiniz kaçar.

Ses sistemi içerisinde "akustik" geçiyor ise arka kapı ve yaşam alanını unutun, zira arka tarafta oluşacak ses akustiği bozar, kendinizi bir flarmoni orkestrasının tam karşısında oturuyormuş gibi düşünmelisiniz, bu tip sistemlerin genel adı "SQ" olarak isimlendirilir.

Sizin istediğiniz anladığım kadarı ile SQ olmaktan çok uzak, SPL'de değil ancak Hi-Fi tanımına uyacak bir sistem istiyorsunuz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Merhaba
  • 84 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Eylül 14, 2020, 23:44:31 »
Açıklamalarınız için çok teşekkürler Ufuk bey.
Bu akşam tesisatımı yaptırdım.
Tam dediğiniz gibi , akustik ses maalesef oluşmadı :)
Sonuç olarak daha detaylı ve güçlü bir ses elde etmiş oldum.
Sanırım orjinal multimedia ünitemizle bundan daha iyi bir sonuç elde edemeyeceğim.
Teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Eylül 14, 2020, 23:48:30 »
Güle güle kullanın, tomarla para harcayıp istediğiniz sesi alamamanın nasıl bir duygu olduğunu çok iyi bilirim, yapması keyifli ama sonuç acı olunca sadist keyifler diyorum buna kısaca :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Merhaba
  • 84 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Eylül 15, 2020, 00:08:29 »
Aynen Ufuk bey , ekipmanlar , kablo tesisatları ve işçiliklerle tüm tesisat bana yaklaşık 5.000 TL'ye mal oldu.
Ses kalitesinde tabii ki kayda değer bir iyileşme var.
Özellikle yüksek ses seven ve bass beklentisi olan kişiler bu sistemi çok sever.
Ancak benim gibi ses seviyesi maximum 20'de müzik dinleyen ve tek beklentisi detaylı ve akustik bir ses olan bir kişi için ulaşılan sonuç çok tatmin edici değil.
Neyse , hayırlısı , şu şartlarda deneyebileceğim başka bir şey olmadığına göre ulaştığım seviyenin tadını çıkartmaktan başka bir seçenek kalmıyor.
Saygılarımla.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Merhaba
  • 84 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Mayıs 29, 2021, 20:40:33 »
Güncelleme :)

Arkadaşlar merhaba , sizlere 2019 Corolla Dream aracımda yaptığım ses sistemi değişikliklerine rağmen akustik ses elde edemediğimi anlatmıştım.

Farklı farklı şeyler düşündüm ; Audison Bit Ten , Bit Ten D , Bit One , Bit Nove gibi ses işlemciler almak ama ana ünite değişmeyeceği sürece iyi bir sonuç elde edemeyeceğimi anladım , bunun üzerine Kenwood KMM-BT356 DSP teyp alarak ana üniteyi devre dışı bırakmak istedim ama orijinalliğin bozulmasına içim el vermedi

Ve en sonunda madem şarkıları akustik çaldıramıyorum o zaman kendisi akustik olarak kaydedilmiş şarkıları dinleyeyim varyasyonunu denedim :)
Spotify'in ses kalitesi en yüksek olan akustik şarkıları dinliyorum ve sonuç ciddi anlamda iyi :)

Tabii ki kaliteli bir ana ünite + ses işlemci + 3 veya 4 yol bir sistemin ulaşacağı akustiğe yaklaşılamaz ama eldeki imkanlarla akustik müzik dinlemek isteyen arkadaşlara masraf yapmadan bu ihtimali de denemelerini tavsiye ederim.

Saygılarımla.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 93000
  • Model Yılı: '12
  • 563 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mayıs 29, 2021, 20:44:49 »
Güncelleme :)

Arkadaşlar merhaba , sizlere 2019 Corolla Dream aracımda yaptığım ses sistemi değişikliklerine rağmen akustik ses elde edemediğimi anlatmıştım.

Farklı farklı şeyler düşündüm ; Audison Bit Ten , Bit Ten D , Bit One , Bit Nove gibi ses işlemciler almak ama ana ünite değişmeyeceği sürece iyi bir sonuç elde edemeyeceğimi anladım , bunun üzerine Kenwood KMM-BT356 DSP teyp alarak ana üniteyi devre dışı bırakmak istedim ama orijinalliğin bozulmasına içim el vermedi

Ve en sonunda madem şarkıları akustik çaldıramıyorum o zaman kendisi akustik olarak kaydedilmiş şarkıları dinleyeyim varyasyonunu denedim :)
Spotify'in ses kalitesi en yüksek olan akustik şarkıları dinliyorum ve sonuç ciddi anlamda iyi :)

Tabii ki kaliteli bir ana ünite + ses işlemci + 3 veya 4 yol bir sistemin ulaşacağı akustiğe yaklaşılamaz ama eldeki imkanlarla akustik müzik dinlemek isteyen arkadaşlara masraf yapmadan bu ihtimali de denemelerini tavsiye ederim.

Saygılarımla.

Gerçek anlamda akustik almak araçta çok zor camlar, hoparlörlerin konumları,akustik emicilerin konumları vs den dolayı ,teyp konusunda orjnalliği bozmamak da bir seçenek ancak sadece ana ünite değişimi ile çok fark eder .ben komple amfi hariç alpine değiştirdim tek kötü yanı başka yerde cidden artık müzik dinlenmiyor :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Merhaba
  • 84 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Mayıs 29, 2021, 21:48:32 »
Evet Barış bey , ana ünitenin kaliteli olması kesinlikle yapılması gereken ilk işlem , o kaliteli olmadığı sürece ne yaparsanız yapın harcanan paranın karşılığı tam olarak alınamıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 563 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Şubat 07, 2022, 20:30:35 »
Evet Barış bey , ana ünitenin kaliteli olması kesinlikle yapılması gereken ilk işlem , o kaliteli olmadığı sürece ne yaparsanız yapın harcanan paranın karşılığı tam olarak alınamıyor.
Selamlar Murat;
Nedir güncel durum?:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Merhaba
  • 84 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Şubat 07, 2022, 22:20:26 »
Merhaba Barış bey,

Güncel Donanım:

Ön kapı   : "Focal RSE-165 Mid Komponent Set"

Arka kapı : "Infinity PR6512is Coaxial"

Bagaj      : "Infinity Ref-704A 4x100" amfi

Arka kapıların plastikleri kesilerek Morel TW1 Tweeter'ler montajlandı ancak şuan beslemiyorum , sadece görsel olarak duruyorlar.
(Mid range'ler takılıyken besliyordum , Coaxial'den sonra gerek kalmadığı için beslemiyorum)

Kapılara CTK yalıtım malzemesi yaptım

Araçtan Cadence Mid Range , Reiss Subwoofer ve Harward Amfi çıkartıldı.

Sonuç olarak araçta subwoofer eksikliğini hissediyorum , bir arkadaşım Hertz'in güzel bir Subwoofer'ini veriyor ancak araçların akü güçleri düşük olduğu için bağlamak istemiyorum.

Belki son olarak "Alpine SWE 815" amfi alabilirim , kendinden amfili , henüz karar vermedim , elektriğimiz yeter mi bilemiyorum.

Selamlar Murat;
Nedir güncel durum?:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Şubat 07, 2022, 22:30:02 »
Amfi hoparlör bizim arabalarda hiçbir işe yaramıyor. Ençok sesi güçlendirirsiniz. Ana ünite okadar kötü bir ses veriyor ki eko ile düzeltme şansı yok. Bass yok mid yok, tiz desen parlak..

Eminim dsp amfisi bile taksam istediğim kalitede ses alamam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Merhaba
  • 84 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Şubat 08, 2022, 05:42:54 »
Aynen Anıl bey , bir ara Audison DSP ses işlemci almayı da düşündüm ancak ana üniteden gelen vasat kalitedeki ses nedeni ile çok bir şey fark etmeyeceği için vazgeçtim.

Amfi hoparlör bizim arabalarda hiçbir işe yaramıyor. Ençok sesi güçlendirirsiniz. Ana ünite okadar kötü bir ses veriyor ki eko ile düzeltme şansı yok. Bass yok mid yok, tiz desen parlak..

Eminim dsp amfisi bile taksam istediğim kalitede ses alamam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 563 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Şubat 08, 2022, 20:23:37 »
Aynen Anıl bey , bir ara Audison DSP ses işlemci almayı da düşündüm ancak ana üniteden gelen vasat kalitedeki ses nedeni ile çok bir şey fark etmeyeceği için vazgeçtim.
sanırım ana ünitelerde çözüm yok gibi şu anda.
benim araç 2012 corolla ana ünite dahil hepsi alpine ama sub yok ihtiyaç duymadım.yine de kulak alışınca daha da iyisi olsa diyor :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Şubat 08, 2022, 21:42:11 »
aslında helix dsp amfilerinde bluetooth adaptör var. yada line girişi olan amfiler var.

İlk ses ne kadar temizse yükseltince o temiz sesi alırsınız. Bir telefondan ne kadar temiz ses aktarımı olabilir bilemiyorum.

Bu teyp sorununu çözmek için sesin yeniden üretilmesi gündemde. Bunun için işlemci yaptılar. Sanal olarak bizim kaset zamanında aldığımız tadın benzerini simule ediyorlar. Yani ortam yaratıyorlar. Sesleri yerlerine yerleştirip üç boyutlu yapıyorlar. Daha duyulabilir hale getirip orjinal kayıt tarzında bir ses ortamı yaratıyorlar.

Dsp nin bass ı güçlendirmesi, oda düzeltme, zamanlama, eq ayarları yanında ek gelen özellikler..

Peki ana ünite bu işi yapamıyorsa ve dsp yeniden sesi üretecekse sorun ne ? Ana ünitedeki ses ne kadar net ise sesi ayırma işlemi de okadar verimlidir.
Öyle bir ünite var ki ben eq ayarını kullanamıyorum. mid sürekli en kısıkta. tizler ortada. bass zaten en düşük seviyelerde.. yine de net bir ses alamıyorum. mid bass sevmeme rağmen bu sesleri çıkartmada çok kötü. derin basslar yok, tizler patlıyor falan falan..

Bunları biliyorsanız ve daha önce duymuşsanız sürekli ararsınız. Ben o nedenle dsp ye geçmenin mantıklı olmadığını düşündüm. Aracımda pioneer in 1004 mini amfisi zaten var ama istediğim tertemiz berrak ses ve stereo sistemi yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Merhaba
  • 84 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Şubat 24, 2022, 20:54:51 »
Arkadaşlar merhaba,

Sonunda Alpine SWE-815 kendinden amfili aktif subwoofer'i da aldım ve set tamamlandı :)

Ön kapı      : Focal RSE-165 Komponent Set
Arka kapı    : Infinity PR6512is Coaxial (İlave olarak Morel TW1 Tweeter'lar arka kapılara montajlı ancak kullanmıyorum)
Subwoofer  : Alpine SWE-815 (kendinden amfili)
Amfi           : Infinity Ref-704A 4x100
Kapı Yalıtım : CTK

Hayırlı olsun , daha da ilave etmem  :D

Not : Araba'nın aküsü de zayıflamış , üzerindeki 45 Amperlik yerine yarın Mutlu akü 55 Amperlik akü gelecek ve takılacak.

Merhaba Barış bey,

Güncel Donanım:

Ön kapı   : "Focal RSE-165 Mid Komponent Set"

Arka kapı : "Infinity PR6512is Coaxial"

Bagaj      : "Infinity Ref-704A 4x100" amfi

Arka kapıların plastikleri kesilerek Morel TW1 Tweeter'ler montajlandı ancak şuan beslemiyorum , sadece görsel olarak duruyorlar.
(Mid range'ler takılıyken besliyordum , Coaxial'den sonra gerek kalmadığı için beslemiyorum)

Kapılara CTK yalıtım malzemesi yaptım

Araçtan Cadence Mid Range , Reiss Subwoofer ve Harward Amfi çıkartıldı.

Sonuç olarak araçta subwoofer eksikliğini hissediyorum , bir arkadaşım Hertz'in güzel bir Subwoofer'ini veriyor ancak araçların akü güçleri düşük olduğu için bağlamak istemiyorum.

Belki son olarak "Alpine SWE 815" amfi alabilirim , kendinden amfili , henüz karar vermedim , elektriğimiz yeter mi bilemiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 563 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Şubat 25, 2022, 15:31:14 »
Bu arada yeni corolla alırsam ana ünite için alpine markasına mail attım(önümüzdeki zaman içerisinde bu marka model araç için ana ünite çalışmanız veya çözüm tavsiyeniz varmı diye)hayır öyle bir çalışma yok,ancak çin markalarında bulabilirsiniz ancak dsp amfi vs uygulanabilir ancak yine de ana ünite çıkışları iyi olmadığı için tam kaliteli ses alamazsınız dediler. kötü oldu :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Merhaba
  • 84 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Şubat 25, 2022, 22:18:46 »
Barış bey merhaba,
Çin markalarında DSP var diye yazıyor ama gerçekten ne kadar kalite farkı oluşturabiliyorlar bilmiyorum. Mevcut üniteye DSP bağlamak da çok fark etmeyecektir. Bu şartlarda DSP'li teyp veya Teyp+DSP ile ayrı bir sistem kurmadıktan sonra ulaşılabilecek seviye sınırlı ne yazık ki.

Bu arada Alpine SWE-815 subwoofer gerçekten oldukça başarılı , boğuk bir uğultu yerine davul sesini hakkı ile veriyor. Beklentim düşük bir bass ile iç akustiği bir nebze iyileştirmek olduğu için gain şuan 1/4 olmasına rağmen kimi şarkılarda fazla bile geliyor.

Bu arada yeni corolla alırsam ana ünite için alpine markasına mail attım(önümüzdeki zaman içerisinde bu marka model araç için ana ünite çalışmanız veya çözüm tavsiyeniz varmı diye)hayır öyle bir çalışma yok,ancak çin markalarında bulabilirsiniz ancak dsp amfi vs uygulanabilir ancak yine de ana ünite çıkışları iyi olmadığı için tam kaliteli ses alamazsınız dediler. kötü oldu :)