Gönderen Konu: Bir Yıl İçinde Üç Araç Alım Satım Hakkı Yasalaştı  (Okunma sayısı 1206 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Dört Dörtlük Şehir (44) MALATYALI
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '18
  • 217 kere teşekkür etti
  • 318 kere teşekkür edildi
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmelikte Son aylarda hareketliliğin zirve yaptığı ikinci el araç pazarına yönelik yeni bir düzenleme geldi.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yeni yönetmeliğe göre kiralama şirketlerine ellerindeki araçları satmak için en az bir yıl boyunca kiralama faaliyeti yapma şartı getirildi.

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikte, "Motorlu kara taşıtı kiralama faaliyetinde bulunan işletmeler tarafından en az bir yıl süreyle kiralanan taşıtların bu işletmelerce satışı" maddesi yer aldı.

Yönetmelik ile ikinci el araç ticaretine getirilen bir başka yenilik ise, "İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti, yetki belgesine sahip işletmeler tarafından yapılır. Bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, aksi Bakanlıkça tespit edilmedikçe ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilir" maddesi oldu.

Buna göre, yetki belgesi olmayanlar bir yıl içinde en fazla 3 adet ikinci el araç satışı yapabilecek.

Resmi Gazete'de yayınlanan yeni yönetmelikte yer alan, "Bakanlık, yetki belgesi verilmesi için mesleki eğitim şartı getirmeye ve bu eğitime ilişkin usul ve esaslar ile bu şarttan muafiyet sağlayan eğitim alanlarını ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak belirlemeye yetkilidir. Mesleki eğitim, Bakanlık veya Bakanlıkça uygun görülen kurum ve kuruluşlar tarafından verilir" maddesi ise, yetki belgesi almak için eğitim alma şartının getirileceğini işaret ediyor.

Ayrıca, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan işletmelerin, 31.08.2020 tarihine kadar durumlarını bu yönetmelikteki şartlara uygun hale getirerek yetki belgesi almaları gerektiği de kaydedildi.

EXPERTİZ RAPORU İÇİN YENİ ŞARTLAR

Yönetmelikte, ekspertiz raporu ile ilgili de maddeler yer aldı. Buna göre, ikinci el araç satışı yapan işletmelere, satışın yapıldığı tarihten önceki üç gün içinde ekspertiz raporu alınma şartı getirildi. Ekspertiz raporu ücretinin ise, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde satıcı işletme tarafından ödeneceği belirtildi.

Öte yandan, model yılına göre sekiz yaşın veya yüz altmış bin kilometrenin üzerindeki taşıtlar için ekspertiz raporu alınmasının zorunlu olmadığı da yönetmelikte yer aldı.

Taşıtın gerçek durumuna aykırı ekspertiz raporu düzenleyen ve Bakanlıkça yapılan uyarıya rağmen aynı takvim yılı içinde bu aykırılığı tekrarlayan ekspertiz işletmesinin hizmet yeterlilik belgesinin yapılan bildirim tarihinden itibaren on gün içinde TSE tarafından iptal edileceği ve iptal tarihinden itibaren bir yıl süreyle aynı konuda hizmet yeterlilik belgesi verilmeyeceği de yönetmelikte yer aldı.

İkinci el araç satışındaki ödemelere getirilen yenilik ise, yönetmeliğin 17'inci maddesinde şu şekilde belirtildi, "İkinci el motorlu kara taşıtı alım satımında ödemenin nakit yapılması halinde taşıtın satış bedeli, Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş anlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan elektronik sistem üzerinden ödenir. Elektronik sistemin kullanılmasına ilişkin masraflar satıcıya aktarılan taşıt satış bedelinden mahsup edilir."

yapılan değişiklikler, Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre, kiralama şirketlerine ellerindeki araçları satmak için en az bir yıl boyunca kiralama faaliyeti yapma şartı getirildi. Yönetmelik ile getirilen bir diğer yenilik ise, yetki belgesi olmayanlara bir yıl içinde en fazla 3 adet ikinci el araç satışı hakkı verilmesi oldu.

Kaynak: https://www.haberturk.com/ikinci-el-arac-satisina-yeni-duzenlemeler-geldi-2773550-ekonomi

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Ynt: Bir Yıl İçinde Üç Araç Alım Satım Hakkı Yasalaştı
« Yanıtla #1 : Ağustos 15, 2020, 23:05:57 »
Yeni düzenlemede pek bir değişiklik olmamış sadece expertiz zorunluluğu ve ödeme sistemşnde değişiklik yapılmış ama ödemede kullanılacak sistem nasıl olacak kimler denetleyecek yetki ( noterler) kime verilecek yazmamışlar.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '13
  • 227 kere teşekkür etti
  • 187 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 16, 2020, 00:45:02 »
Ödeme sistemi ile ilgili önceden bir haber vardı. Bankaya para yatırılıyor, banka parayı satış için bloke ediyor ve bir çek veriyor. Satış sonrası noter bankaya satışın gerçekleştiğini sistemden bildiriyor ve para blokesi satıcı lehine kalkıyor. Satış gerçekleşmez ise alıcı yönüne bloke kalkıyor.

https://www.google.com/amp/s/www.haberler.com/amp/ankara-ikinci-el-arac-alim-satiminda-para-12793981-haberi/

Üç adet limiti bildiğim kadarıyla 2016 yılında geldi. Ancak alsatçılar eşinin çocuğunun kardeşinin üzerine alarak sistemi deliyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Ağustos 16, 2020, 11:23:52 »
/

Üç adet limiti bildiğim kadarıyla 2016 yılında geldi. Ancak alsatçılar eşinin çocuğunun kardeşinin üzerine alarak sistemi deliyorlar.
Evet aynı sistem yine devam edecek bu yönde değişen birşey yok malesef o madde olduğu gibi geçmiş.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '13
  • 227 kere teşekkür etti
  • 187 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 16, 2020, 12:02:18 »
Evlerde olduğu gibi bir sistem getirilebilir belki. Aldığınız evi 5 yıl içinde satarsanız satış fiyat farkına yüzde 40 vergi ödeniyor. Yüzde 40 vergi çok olmakla birlikte normal araç sahipleri aciliyetleri yoksa genelde araçlarına 6 aydan fazla binerler. Bu kapsamda aracını 6 ay içinde satan kişiye belirli miktar (örneğin satış farkının yüzde 10'u, aracı 100 bine aldı 110 bine sattı 1000TL vergi) vergi çıkartılırsa al satçılar en azından vergi ödemiş olurlar. Hem galericiler gibi vergiye tabi olurlar. Hem üçkağıtçılığın önüne geçilir. Hemde alsatçıların neden olduğu fiyat artışı bir nebze önlenmiş olur. Sürekli elinde altı aydan az araç tutanlar deftere tabi olmuş olur, ticari kişilik sayılır. Devlet de bunu rahatlıkla tespit edebilir.

Eski sistemde alsatçı, eşi, 2 de çocuğu varsa yılda 12 arabayı vergisiz alsat yaparak para kazanır. Altı ay üzerine kayıt sistemi olsa vergisiz yılda en fazla, oda zorlamayla 8 araç satabilecek çoğu zaman vergiye yakalanmamak için 13 ayda iki tur yapabilecek. Buda alsatçıların 3 güne bir araba satışının önüne geçecektir. Bu durumda hem devlet, hem galeriler hemde normal araç arayan vatandaş mağdur oluyor.

Benim yazdıklarım tabi ki hayal ürünü bir öneri. Uygulamada nasıl olur. Açıkları nasıl bulunur bilemem. ancak sistem hayata geçtiğinde belli olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 16, 2020, 12:22:31 »
Dağ fare doğurdu,yıl da kimse 3 araçtan fazla alım satım işi yapamaz demekle olmaz ama kaynanasının,kayın biraderinin üzerine pekala yapılıyor demiştik,çözüm 2.el satın alan kişi aldığı aracı 1 yıl satamaz,şartı getirilecekti,satış yaparsa essahlı bir vergi çıkar ve vergi tabanına kayıt edilir,izlenir koşulu olmadıkça değişen hiç bir şey olmaz,galericilere ne kadar kızsak ta sonuçta bunlar esnaf,vergi verirler ve  adresleri bellidir,piyasayı karıştıran al satçı denilen,ölücü denilen başıbozuk kesimdir,bunlar bu yönetmelikle kontrol altına alınmıyor,yıl da 3 -5 araba al sat olsa 30-40 bin tl makul b-c sınıfı araçlarla kazanılır, asgari ücret 2320 tl değil mi? kara paracılara gün doğdu akladılar bile..Diğer maddeler kabul edilebilir nitelikte,teknik ekspertiz yanında 15 gün geçerli mali ekspertiz de olmalı işleri dizginlemek açısından.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ağustos 16, 2020, 13:04:13 »
Vergi vs uygulaması bizim milleti durdurmaz adam zaten piyasa hareketliliğinden ötürü sattığ her araçtan en aşağı 5000 kâr ediyor ayda bir araç satsa her araca 1000 TL vergi çıksa bişey olmaz ki zaten emeksiz işletmesiz, personel çalıştırmadan oturduğu yerden para kazanıyor,
Tokay abinin söylediği sistem çok iyi iş görür 2.el araç alan 1 yıl satamaz ibaresi eklenirse o zaman piyasa durulur.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '21
  • 763 kere teşekkür etti
  • 798 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 16, 2020, 16:11:24 »
Kendi üç hakkı dolsa gidip eşinin üstüne yapıyor oda dolunca başkasının.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Corolla&Yaris
  • Kilometre: 56000
  • Model Yılı: '17
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Eylül 01, 2020, 21:28:16 »
6 ay ya da 1 yıl içinde satana alım satım arasındaki farka göre vergilendirme ve belge alma zorunluluğu şeklinde yapılabilirdi ama bu durumda da alım satım değerini yalan beyan ederler ya da açıktan para alarak yaparlardı.

Yılda 3 tane hakkına vekaletle yapılan işlemler de dahil. Yani eşini, dostunu bizzat getirmesi gerekir. Nispeten azaltır bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Dört Dörtlük Şehir (44) MALATYALI
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '18
  • 217 kere teşekkür etti
  • 318 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Eylül 02, 2020, 10:24:58 »
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren mi geçerli yoksa öncesini kapsıyor mu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Eylül 02, 2020, 13:19:35 »
Vergi vs uygulaması bizim milleti durdurmaz adam zaten piyasa hareketliliğinden ötürü sattığ her araçtan en aşağı 5000 kâr ediyor ayda bir araç satsa her araca 1000 TL vergi çıksa bişey olmaz ki zaten emeksiz işletmesiz, personel çalıştırmadan oturduğu yerden para kazanıyor,
Tokay abinin söylediği sistem çok iyi iş görür 2.el araç alan 1 yıl satamaz ibaresi eklenirse o zaman piyasa durulur.

bu olur birşey değil, diyelim araç aldık , ağileden biri rahatsızlandı ve acil para lazım , arabamı satıcam ? yasak var nasıl olacak ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Eylül 02, 2020, 13:54:13 »
bu olur birşey değil, diyelim araç aldık , ağileden biri rahatsızlandı ve acil para lazım , arabamı satıcam ? yasak var nasıl olacak ?
Öncelikle ALLAH cc kimseye hastalık vs durumundan mal sattırmasın, 1yıl satamaz derken kati bir şey söz konusu olmamalı tabiki,eğer dediğiniz gibi bir durum olursa durumunu arz eden bir resmi belge eklenir araç satışı yapılır şeklinde düzenleme eklenebilir istenirse herşey her türlü düzenlenir.
TOYOTA CORONA 3S FE