0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Daha önce teker sesi olarak hedef aldığımız konu fren sistemi ile alakalı çıktı. Başka bir rot balans ustasına daha gittim. Hiç bir şey yok diyen ustanın aksine fren kaliper pimlerindeki gevşemeden kaynaklı olduğunu tespit etti. Torna ile kanal açıp küçük lastikler takarak sesi önlüyorlarmış. Daha önce yaptıran oldu mu? Tavsiye edermisiniz?
Osman Bey kaliperin içinde balataların yuvasında da boşluk olup dediğiniz sesi balatalar boşta iken yapabiliyormuş. Onun da tamiri oluyormuş çelik döküm kaynak ile mesafe doldurulup tesfiye ediliyormuş. Toyota da sıkıntı olan bir durum sanırım. Daha önce 10 yıl Ford kullanmıştım hiç böyle bir sorun yaşamadım. 20 000 kilometrede bile yaşayan olmuş.
Tıkırtı varken hafif frene bastıgınızda ses kesılıyorsa fren kaliperındendir. Birde dıreksiyon mafsal cıvatalarından yapıyor..
Aracımı Çorum da özel bir servise götürdüm sırf bu kaliper sesi için. Kaliper pimlerine kanal açıp lastik taktılar sonra monte edip test ettiler. Tıkırtı olan ses bitti ama usta nın lakırtı olarak tabir ettiği sesin ise amortisörler den kaynaklandığını söyledi. 150 000 km amortisörlerin bitmesi normal mi fikri olan varmı?
Benim araç için, en son d i n g i l teshisi koydular. Dingilin iç kısmında çatlak oluştuğunu, araç dengesiz yollarda salınım yaptığı zaman bu sesin çıktığını söylediler. Hani Kemal Sunal'ın bir filmi vardı, lotoyu bilmesi için dolmuş ortamı oluşturmak için minibüsü sallıyorlardı ya, onun gibi aracı sallayınca o ses geliyor. Ben ikna oldum. Ama d i n g i l değişimi çok yüksek bir meblağ, aracın kullanımına güvenliğine bir zarar yok dediler. Sadece bozuk yollarda can sıkıcı bir ses o kadar. Şimdilik böyle devam edeceğim sanırım.
Arızanın ne şekilde olduğunu çok iyi anladım,kendi içerisinde büküm yerinden punta atmış esnediği zaman ses yapıyor,Bu arıza için servis ile görüştünüzmü ? Çünkü bazı parçalar araç garantisi bitse dahi devam edebiliyor,örnek olarak E140 corolladaki boya soyulması gibi veya yıllar sonra geri çağırma ile değiştirilen hava yastığı fişekleri gibi yada Toyota'nın cam düğmesi için çağırdığı araçlar gibi gibi.
"muhterem aks kafasi" değişmeden onarım,kaynak veya başka bir çözüm üretilemiyor mu? yarın bir gün daha sert bir kasis veya çukurda bu çatlak büyümez mi? bence de servise gidip üretim,imalat hatası varsa(büyük ihtimal kullanıcı hatası deseler bile)bu araç sonuçta sağlam bilinen bir araç,garanti kapsamı veya uygun koşulda yapılmasını talep edin,dingilde çatlak çok duyulan bir arıza değil..
Ümit bey hayır görüşmedim. Gerekirse bir yetkili servis ile görüşüp durumu anlatırım.Tokay bey aynen çok sık görülen bir arıza değilmiş, kırk yılda bir olur o da siz denk gelmiş dediler. Tamir olabildiğini, bunun için sesin tam yerini tespit edip oradan "muhterem aks kafasi" üzerinde bir pencere açılıp, çatlak tamir edilecek daha sonra da o pencere yine kaynak ile kapatılacak. Ancak bu sefer de sonra aracınızı satarken çok büyük bir işlem yapılmış, şase kesilmiş yeniden eklenmiş gibi bahaneler üretirler dediler.
Osman bey tamir için önerdikleri sistem son derece ilkel bir tamir yöntemi metal parçalarda kullanıldığı yere göre belirli bir mukavemet derecesi istenir ve üretim ona göre yapılır,sonradan kaynak ile ısıtıldığı zaman o yerin mukavemeti kaybolur çünkü malzemenin öz suyu çekilir,kaynak gören yerin çok çabuk çürümesini sebebi de budur,fabrikalar o yüzden yüksek sıcaklık barındıran punta makinesi ile birleşim yaparlar.
Ümit bey, öncelikle aracımı yetkili bir servise götürerek arıza tespiti yaptıracağım. Ve daha sonra bu problemin kullanıcı hatasından kaynaklanmadığını bu nedenle söz konusu firma tarafından bunu ücretsiz olarak değişimin sağlamasını talep edeceğim. Bakalım süreç nasıl işleyecek. Aynı şekilde internet üzerinde yaptığım bir araştırmada 2014 model Fiat 500 marka bir aracın parça değişimi 2019 yılında firma tarafından ücretsiz olarak sağlanmış.https://forum.donanimhaber.com/fiat-500l-aracimda-"muhterem aks kafasi"-catlamasi-yardim--139640269