Gönderen Konu: FREN KALİPER SESİ  (Okunma sayısı 7127 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 11 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
FREN KALİPER SESİ
« : Ağustos 10, 2020, 00:06:15 »
Daha önce teker sesi olarak hedef aldığımız konu fren sistemi ile alakalı çıktı. Başka bir rot balans ustasına daha gittim. Hiç bir şey yok diyen ustanın aksine fren kaliper pimlerindeki gevşemeden kaynaklı olduğunu tespit etti. Torna ile kanal açıp küçük lastikler takarak sesi önlüyorlarmış. Daha önce yaptıran oldu mu? Tavsiye edermisiniz?

Toyota Club Türkiye

FREN KALİPER SESİ
« : Ağustos 10, 2020, 00:06:15 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
Ynt: FREN KALİPER SESİ
« Yanıtla #1 : Ağustos 10, 2020, 11:56:14 »
Bende de ara ara özellikle parkeli düzensiz yollardan aşağı doğru inerken ince bir metal sesi, yani bir yere çarpıyor gibi ses geliyor. Kimi tamirci, dingilden geliyor dedi, kimi kaliper içindeki balata sekmanlarından geliyor dedi, kimisi amortisörden geliyor dedi, kimisi z rotlardan geliyor dedi.  Uzun yolda hızlı giderken hiç bir ses yok, sadece genelde yavaş bir şekilde eğimli  yollardan sağa sola sallanarak giderken geliyor. İlk etapta z rotları değiştirdim, onlardan değil. Konunuzu bende takip edeceğim.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 123000
  • Model Yılı: '11
  • 25 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 10, 2020, 12:29:40 »
Daha önce teker sesi olarak hedef aldığımız konu fren sistemi ile alakalı çıktı. Başka bir rot balans ustasına daha gittim. Hiç bir şey yok diyen ustanın aksine fren kaliper pimlerindeki gevşemeden kaynaklı olduğunu tespit etti. Torna ile kanal açıp küçük lastikler takarak sesi önlüyorlarmış. Daha önce yaptıran oldu mu? Tavsiye edermisiniz?

Aynı durumdan çok muzdariptim. servis o parça değil de komple tuttuğu yerler dahil değişim yaparız dedi. özelde frencilere gittim. her gittiğim usta pimleri değiştirip gönderdi ve ses sürekli tekrar etti. en son dediğiniz işlemi yaptıralı 2 ay kadar oldu ve artık o demir demire vurma sesi kalmadı. çok memnunum Konyadaki arkadaşlara yer tarifi yapabilirim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 11 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 10, 2020, 12:54:43 »
Osman Bey kaliperin içinde balataların yuvasında da boşluk olup dediğiniz sesi balatalar boşta iken yapabiliyormuş. Onun da tamiri oluyormuş çelik döküm kaynak ile mesafe doldurulup tesfiye ediliyormuş. Toyota da sıkıntı olan bir durum sanırım. Daha önce 10 yıl Ford kullanmıştım hiç böyle bir sorun yaşamadım. 20 000  kilometrede bile yaşayan olmuş.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ağustos 10, 2020, 14:09:56 »
Osman Bey kaliperin içinde balataların yuvasında da boşluk olup dediğiniz sesi balatalar boşta iken yapabiliyormuş. Onun da tamiri oluyormuş çelik döküm kaynak ile mesafe doldurulup tesfiye ediliyormuş. Toyota da sıkıntı olan bir durum sanırım. Daha önce 10 yıl Ford kullanmıştım hiç böyle bir sorun yaşamadım. 20 000  kilometrede bile yaşayan olmuş.

Bana da sanki amortisörmüş gibi geliyor.  Çünkü düz ve sıtabil yolda hiç ses gelmiyor. Şöyle düşünün genelde köy ara sokaklarına düzensiz parke döşenir, kimi yeri alçak kimi yeri yüksek olurya, rampa aşağı inerken araç böyle sağa sola salınarak iner ya işte o zaman daha çok duyuyorum bu sesi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 10, 2020, 16:50:29 »
Tıkırtı varken hafif frene bastıgınızda ses kesılıyorsa fren kaliperındendir.
Birde dıreksiyon mafsal cıvatalarından yapıyor..
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ağustos 11, 2020, 09:57:13 »
Tıkırtı varken hafif frene bastıgınızda ses kesılıyorsa fren kaliperındendir.
Birde dıreksiyon mafsal cıvatalarından yapıyor..

Benimkinde frenle hiç alakası yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 11 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 21, 2020, 21:38:16 »
Aracımı Çorum da özel bir servise götürdüm sırf bu kaliper sesi için. Kaliper pimlerine kanal açıp lastik taktılar sonra monte edip test ettiler. Tıkırtı olan ses bitti ama usta nın lakırtı olarak tabir ettiği sesin ise amortisörler den kaynaklandığını söyledi. 150 000 km amortisörlerin bitmesi normal mi fikri olan varmı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ağustos 22, 2020, 03:35:47 »
Aracımı Çorum da özel bir servise götürdüm sırf bu kaliper sesi için. Kaliper pimlerine kanal açıp lastik taktılar sonra monte edip test ettiler. Tıkırtı olan ses bitti ama usta nın lakırtı olarak tabir ettiği sesin ise amortisörler den kaynaklandığını söyledi. 150 000 km amortisörlerin bitmesi normal mi fikri olan varmı?
Çok hor kullanıldıysa sizde veya öncesinde çok bozuk yollarda gezildiyse bozulabilir,benzer ses benim araçta da var bende amartisörden şüpheleniyorum ama daha baktıranadım haftaya kapsamlı bir bakıma gireceğiz önümüzdeki ay muayene var.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Ağustos 24, 2020, 17:11:04 »
Benim araç için, en son   d i n g i l   teshisi koydular. Dingilin iç kısmında çatlak oluştuğunu, araç dengesiz yollarda salınım yaptığı zaman bu sesin çıktığını söylediler. Hani Kemal Sunal'ın bir filmi vardı, lotoyu bilmesi için dolmuş ortamı oluşturmak için minibüsü sallıyorlardı ya, onun gibi aracı sallayınca o ses geliyor. Ben ikna oldum.  Ama   d i n g i l   değişimi çok yüksek bir meblağ,  aracın kullanımına güvenliğine bir zarar yok dediler. Sadece bozuk yollarda can sıkıcı bir ses o kadar. Şimdilik böyle devam edeceğim sanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Ağustos 24, 2020, 22:27:30 »
Benim araç için, en son   d i n g i l   teshisi koydular. Dingilin iç kısmında çatlak oluştuğunu, araç dengesiz yollarda salınım yaptığı zaman bu sesin çıktığını söylediler. Hani Kemal Sunal'ın bir filmi vardı, lotoyu bilmesi için dolmuş ortamı oluşturmak için minibüsü sallıyorlardı ya, onun gibi aracı sallayınca o ses geliyor. Ben ikna oldum.  Ama   d i n g i l   değişimi çok yüksek bir meblağ,  aracın kullanımına güvenliğine bir zarar yok dediler. Sadece bozuk yollarda can sıkıcı bir ses o kadar. Şimdilik böyle devam edeceğim sanırım.
Arızanın ne şekilde olduğunu çok iyi anladım,kendi içerisinde büküm yerinden punta atmış esnediği zaman ses yapıyor,
Bu arıza için servis ile görüştünüzmü ? Çünkü bazı parçalar araç garantisi bitse dahi devam edebiliyor,örnek olarak E140 corolladaki boya soyulması gibi veya yıllar sonra geri çağırma ile değiştirilen hava yastığı fişekleri gibi yada Toyota'nın cam düğmesi için çağırdığı araçlar gibi gibi.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ağustos 24, 2020, 23:13:01 »
"muhterem aks kafasi" değişmeden onarım,kaynak veya başka bir çözüm üretilemiyor mu? yarın bir gün daha sert bir kasis veya çukurda bu çatlak büyümez mi? bence de servise gidip üretim,imalat hatası varsa(büyük ihtimal kullanıcı hatası deseler bile)bu araç sonuçta sağlam bilinen bir araç,garanti kapsamı veya uygun koşulda yapılmasını talep edin,dingilde çatlak çok duyulan bir arıza değil..
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Ağustos 24, 2020, 23:17:23 »
Arızanın ne şekilde olduğunu çok iyi anladım,kendi içerisinde büküm yerinden punta atmış esnediği zaman ses yapıyor,
Bu arıza için servis ile görüştünüzmü ? Çünkü bazı parçalar araç garantisi bitse dahi devam edebiliyor,örnek olarak E140 corolladaki boya soyulması gibi veya yıllar sonra geri çağırma ile değiştirilen hava yastığı fişekleri gibi yada Toyota'nın cam düğmesi için çağırdığı araçlar gibi gibi.

Ümit bey hayır görüşmedim.  Gerekirse bir yetkili servis ile görüşüp durumu anlatırım.

"muhterem aks kafasi" değişmeden onarım,kaynak veya başka bir çözüm üretilemiyor mu? yarın bir gün daha sert bir kasis veya çukurda bu çatlak büyümez mi? bence de servise gidip üretim,imalat hatası varsa(büyük ihtimal kullanıcı hatası deseler bile)bu araç sonuçta sağlam bilinen bir araç,garanti kapsamı veya uygun koşulda yapılmasını talep edin,dingilde çatlak çok duyulan bir arıza değil..

Tokay bey aynen çok sık görülen bir arıza değilmiş, kırk yılda bir olur o da siz denk gelmiş dediler. Tamir olabildiğini, bunun için sesin tam yerini tespit edip  oradan "muhterem aks kafasi" üzerinde bir pencere açılıp, çatlak tamir edilecek daha sonra da o pencere yine kaynak ile kapatılacak. 

Ancak bu sefer de sonra aracınızı satarken çok büyük bir işlem yapılmış, şase kesilmiş yeniden eklenmiş gibi bahaneler üretirler dediler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Ağustos 25, 2020, 11:52:05 »
Ümit bey hayır görüşmedim.  Gerekirse bir yetkili servis ile görüşüp durumu anlatırım.

Tokay bey aynen çok sık görülen bir arıza değilmiş, kırk yılda bir olur o da siz denk gelmiş dediler. Tamir olabildiğini, bunun için sesin tam yerini tespit edip  oradan "muhterem aks kafasi" üzerinde bir pencere açılıp, çatlak tamir edilecek daha sonra da o pencere yine kaynak ile kapatılacak. 

Ancak bu sefer de sonra aracınızı satarken çok büyük bir işlem yapılmış, şase kesilmiş yeniden eklenmiş gibi bahaneler üretirler dediler.
Osman bey tamir için önerdikleri sistem son derece ilkel bir tamir yöntemi metal parçalarda kullanıldığı yere göre belirli bir mukavemet derecesi istenir ve üretim ona göre yapılır,sonradan kaynak ile ısıtıldığı zaman o yerin mukavemeti kaybolur çünkü malzemenin öz suyu çekilir,kaynak gören yerin çok çabuk çürümesini sebebi de budur,fabrikalar o yüzden yüksek sıcaklık barındıran punta makinesi ile birleşim yaparlar.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Ağustos 25, 2020, 12:33:10 »
Osman bey tamir için önerdikleri sistem son derece ilkel bir tamir yöntemi metal parçalarda kullanıldığı yere göre belirli bir mukavemet derecesi istenir ve üretim ona göre yapılır,sonradan kaynak ile ısıtıldığı zaman o yerin mukavemeti kaybolur çünkü malzemenin öz suyu çekilir,kaynak gören yerin çok çabuk çürümesini sebebi de budur,fabrikalar o yüzden yüksek sıcaklık barındıran punta makinesi ile birleşim yaparlar.

Ümit bey, öncelikle aracımı yetkili bir servise götürerek arıza tespiti yaptıracağım.  Ve daha sonra bu problemin kullanıcı hatasından kaynaklanmadığını bu nedenle söz konusu firma tarafından bunu ücretsiz olarak değişimin sağlamasını talep edeceğim. Bakalım süreç nasıl işleyecek.   Aynı şekilde internet üzerinde yaptığım bir araştırmada 2014 model  Fiat 500 marka bir aracın  parça değişimi 2019 yılında firma tarafından ücretsiz olarak sağlanmış.

https://forum.donanimhaber.com/fiat-500l-aracimda-"muhterem aks kafasi"-catlamasi-yardim--139640269

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Ağustos 25, 2020, 13:37:03 »
Ümit bey, öncelikle aracımı yetkili bir servise götürerek arıza tespiti yaptıracağım.  Ve daha sonra bu problemin kullanıcı hatasından kaynaklanmadığını bu nedenle söz konusu firma tarafından bunu ücretsiz olarak değişimin sağlamasını talep edeceğim. Bakalım süreç nasıl işleyecek.   Aynı şekilde internet üzerinde yaptığım bir araştırmada 2014 model  Fiat 500 marka bir aracın  parça değişimi 2019 yılında firma tarafından ücretsiz olarak sağlanmış.

https://forum.donanimhaber.com/fiat-500l-aracimda-"muhterem aks kafasi"-catlamasi-yardim--139640269
Osman bey ilk msj'da önerdiğim gibi ilk önce servis ile görüşüp ücretsiz değişim talep etmeniz en akılcı yöntem olacaktır çünkü bu gibi sorunlar kullanıcı hatası ile alakalı olmaz kullanıcı parçanın içindeki bölüme müdahale etmesi mümkün değildir,haklı çıkmanız için ilk incelemede arızalı yerin dışında darbe vs olmaması lazım eğer dediğim gibiyse burada açıkca üretim hatası var ama servis bunu kabul edermi bilemem, Toyota bu konuda daha ılımlı yaklaşım sergilemekte müşteri memnuniyeti ön planda tutulmaktadır.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '12
  • 22 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ağustos 28, 2020, 17:00:50 »
Fren balatası değişimi sonrası orjinal kaliper pimi takarsanız ses kesiliyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 11 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Haziran 19, 2021, 22:06:52 »
Tahmin edildiği gibi sesi amortisör yapıyormuş. Yeni amortisörler takıldı ve sıfır ses mükemmel oldu. Orjinalde yağlı imiş ve hiç görev yapmıyormuş. Çift comfortlu ve gazlı tercih ettik yenisinde.