0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Merhaba arkadaşlar. Bir konu hakkında fikirlerinize danışmak istiyorum. Allah herkese daha iyisini nasip etsin benim bir evim vardı Konya'da, satmak icap etti ve sattık. Satışı alan kişi 2017 model bir clio takas verdi bende fiyatı uygun bulduğum için kabul ettim, Astra hala bende duruyor. Ve bu astraya çok alışamadığımız ve fiyatlar daha da yükselmeden hayalimizde olan Accordu satın aldık. Yani şuan üzerimde 3 adet araç gözüküyor. Bir süreliğine(1 yıl belki daha da kısa süre) 2 araç olması bizim için daha iyi olacak o yüzden bu süreçte Astrayı elimden çıkarmayı düşünüyorum. Şimdi danışmak istediğim yere geliyorum. Astrayı satarsam ve elimdeki bir miktar parayıda eklersem toplamda 150-160bin liralık nakit paramız var. Biz şuan için kirada oturuyoruz ve oturduğumuz evden de memnunuz ve tam manasıyla bir yere yerleşmeye karar vermeden ev almayı da düşünmüyoruz. Bu elimizdeki parayı siz olsanız nasıl değerlendirirdiniz? Amacım paramız değerini korusun ve olursa biraz karımız olsun. Aklımdaki seçenekler bu şekilde sizlerin düşünceleri de bu bağlamda bana yön verecektir.1- Altına yatırım2- 1+1 ev alıp kiraya verme(ama 1+1lerin pek prim yapmadığını ve kiralarken sıkıntılar olduğu söyleniyor.3- Sıfır corolla vision alıp garajda bekletme zamanı geline elden çıkarma.4- Arsa alımı(bu konuda biraz çekinceliyim çünkü para acil lazım olduğunda ha deyince satılan birşey değil)Seçenekler bu şekilde bana en makulu ya altına yatırım yada sıfır araba alımı peki ya sizler ne dersiniz?
İyi bir noktaya temas etmişsiniz,hane halkı tasarrufu yatırım için çok önemli,eldeki parayı hem değer kaybetmeyecek hem de ha değince içinden bir kısmını alalım denilemeyecek şekilde garantili bir şekilde tutmak önemli,sırasıyla 1+1 lerin sorunları çıkabilir,içinde oturan kiracı ile olan sıkıntılar yaşanabilir,maliye,vergi,beyanname ve her kiracıdan sonra tadilat-tamirat işleri bıktırıcı;corolla vision durduğu yerde masraf,vergi ve yarın üretim bollaşacak olursa çok fazla değer artışı beklenmemeli (kaç yıl bekleyecek ?); doğrudur arsa en iyi yatırım ama hemen satılmaz ve arsayı takip etmek şart,birisi üzerine gecekondu yapar,sonra uğraşmak gerekir güç meselesi,geriye altın-döviz seçeneği kalıyor,ister bankadaki kasada veya bankada altın hesabı ile tasarrufa başlanabilir ama buraya dikkat diyelim ki altın seçeneğini seçtiniz tam,yarım,çeyrek,gram gibi aynı değerleri koruyacak ürün seçmelisiniz,işlemeli bilezik türü seçenekler de kaybınız olur ve son olarak her ay veya her fırsatta yine tasarruf kadar bir altını alıp var olanın üzerine eklemelisiniz,böylece uygun koşullarda bir gayrimenkul seçeneği olduğunda anında nakde arttırımlı olarak döner ve dilediğiniz gayrimenkulü alabilirsiniz.
Yatırım tavsiyesinde altın alımı ile ilgili bilginiz varsa almak isterim. Malum banka hesabından altın veya döviz almına %1 vergi geldi mayısta. Kuyumcudan ceyrek veya tam altın alsak bankanın altın günlerinde hesaba aktarsak gene vergi çıkıyor mu? Aynı işlem döviz için de olabilir. %1 vergi olayından dolayı yatırımlar yastık altına dönecek gibi geliyor. İhtiyaç olduğunda yada yükseldiğinde kuyumcuların bozmama durumu da var. Bu vergiyi keşke üç beş gram alanlara değilde yüksek miktar alanlara yapsaydılar. Bu konuda bilgisi olan varsa cevaplarsa sevinirim.
Arsa seçeneği değerlendirilebilir Selman Bey uzun vade için. Ben aracımı sattım Samsun Atakum bölgesinden imarlı arsa aldım.
uzun vadede altın öneririm. hem sıkıştığınızda hemen paraya çevirirsiniz. altın düşse bile elbet yükselir. araba konusuna gelince düşünceniz güzel ancak şu an üzerinizde 3 araba var. 4. alırsanız ticarete girer ve vergi verirsiniz diye biliyorum. ayrıca ötv çıkarırlarsa elinizdeki aracı satamazsınız diyorum.
Parayı faize yatırmak
Araba alırsam kendi üzerime almayı düşünmüyorum zaten. Bu yıl ÖTV indiriminin geleceğini hiç zannetmiyorum ama hayırlısı bakalımFaiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, "Alım satım da ancak faiz gibidir" demeleridir. Halbuki Allah alım satımı helâl, faizi ise haram kılmıştır. Artık kime Allah’tan bir öğüt erişir de faizciliği bırakırsa geçmişte yaptığı kendisine aittir, işi de Allah’a kalmıştır. Kim de yine faizciliğe dönerse işte bunlar orada devamlı kalmak üzere cehennemliklerdir. Bakara suresi 275. ayet.İslamla şereflendirilmiş bir ümmet olarak kitabımızdaki bu ayetin üstüne nasıl faize bulaşabilirim Anıl
O halde komşusu açken tok yatan bizden değildir hadisini dikkate alıp paranızı fakir fukaraya harcamanız en mantıklısı olacaktır
Altındaki vergi size çok büyük zarar ettirmez. Kardan az bir şey zarar gibi düşünebilirsiniz. Ama altın altındır. Her zaman değerini korur istediğiniz zaman nakde anında çevrilir. Ben şahsen bu tarz durumlarda altına yatırım yapıyorum, çok şükür hiçbir zaman zarar etmedim, hatta çok iyi kar ettim diyebilirim.Arsa işi bu işten anlayanlar için yapılabilecek bir yatırım. Aksi durumda yapacağınız bir hata belki 10 yıllar boyunca değerlenmesini beklemekle geçirmenize neden olabilir.Araba konusunda ise bende ötv indiriminin gelmeyeceğinden eminim. Fakat şuan siz vision alayım deseniz bayilerde araba yok, siz alana kadar zaten gelecek zamlardan etkileneceksiniz. Galerilerdeki sıfır araçlardan alsanız onların fiyatı zaten uçmuş durumda, almanızın bir anlamı olmaz. Velhasıl kelam yatırım için araba almak belki bundan 3 ay önce mantıklı olabilirdi fakat şuanda bence mantıksız. Kaldı ki 2020 model olarak alacağınız arabayı ne kadar bekletebilirsiniz. Ocak 2021 de 1 yıl eski model olacak buda kar etme olasılığınızı iyice düşürecek.