Gönderen Konu: Ötv her şeyi değiştirir. 2.el'de fiyat sorunsalı.  (Okunma sayısı 751 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '14
  • 230 kere teşekkür etti
  • 234 kere teşekkür edildi

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 51 kere teşekkür etti
  • 152 kere teşekkür edildi
Ynt: Ötv her şeyi değiştirir. 2.el'de fiyat sorunsalı.
« Yanıtla #1 : Haziran 11, 2020, 17:01:06 »
Mantıklı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '13
  • 227 kere teşekkür etti
  • 187 kere teşekkür edildi
Ynt: Ötv her şeyi değiştirir. 2.el'de fiyat sorunsalı.
« Yanıtla #2 : Haziran 11, 2020, 20:58:43 »
Bu yazacakların benim görüşümdür. Resmi bir bilgi değildir.

Araçlara ötv konulmasının bence 2 nedeni vardır.
1. Devlet, peynir ekmek gibi satılan araçlar üzerinden gelir elde etmek.
2. Yüksek ötv ile lüks araç alımlarının önüne geçip daha az yakıt yakan yerli üretim araçlara halkı yöneltmek.

Eskiden mahallemde 2 araba vardı. 1. Varlıklıydı diğeri de Almanya'dan dönüş yapmıştı. 1980 sonrasında 2 araba daha geldi. 1990 larda aynı sokakta araç sayısı 10 oldu. Şimdi sokaklarda araba park edecek yer bulamıyoruz. Eskiden toplu ulaşım bu kadar rahat değildi, metro yoktu veya azdı. Halkta çok olmasa da para vardı. Ancak araba almak kimsenin aklına gelmiyordu. Elinde ki para ile ev alayım, arsa alayım, altın alayım derdindeydi. Bankalardan kredi kartı alayım, kredi çekeyim yoktu. Paran varsa alırsın yoksa almazdın veya esnafa yazdırırdın.

Bizler gözümüzü küçük arabalarla açmadık. Çoğumuz 6 silindir 8 silindir belair, impala, consol, granada, nova gibi araçların motor sesleri ile büyüdük. Yani büyük hacimli büyük motorlu araç sevdamız bilinç altımızda herzaman canlıdır. Bu nedenle sedan ülkemizde çok satar.

1990'lı yıllarla beraber bir alışveriş çılgınlığı başladı. Parası ve birikimi olmayan kredilere yönlendirildi. Araba al, ev al, elektronik eşya al. Parası olmayan da bu sefer ne yaptı kredi.çekti sıfır araç aldı. Sıfır alamayan kredi çekti ikinci el araç aldı. Sıfır araç satımı sürekli pompalandı. Ben şahsen 2. El araç bakarken bir anda kendimi sıfır araç alırken buldum.

Bunu neden yazdım. Tüketim zihniyetinde olan halkımız ulaşılabilir durumdaysa eğer kesinlikle küçük motorlu araçlara binmez. Bugün benzin ucuz olsun kimse dizele binmez. En küçük motor hacmi 2.0 cc olur.  Uzun, geniş ve yüksek araçlardan geçilmez. Olsun ne olacak vatandaşımız bunlara layık değil mi? Tabi ki layık, ancak birde madalyonun öbür yüzü var. Bu neyi doğurur. Yüksek yakıt tüketimini sağlar. Biz petrol ülkesi değiliz, ithalatçıyız. Zaten cepte yani bütçede para yok. Araba ucuz, yakıt ucuz iyi hoşta ödeyecek para yok ki. Tüm para yurt dışına gidiyor ama ben birşey kazanamıyorum ki.

Bu durumda devlet ne yaptı. Önce yakıta vergi koydu, kendine beleşten gelir elde etti. Bu durumda motor talepleri küçülmeye başladı. Sonra devlet baktı ki yav biz bu araçlara vergi koyalım millet alıyor nasıl olsa dedi motor hacmine göre vergi koydu. Büyük motorlu araçlara talep daha da azaldı. Sonra sanırım deprem sonrası gelir elde etmek için ÖTV adında vergi kondu. Devlet baktı ki bu vergiden güzel gelir geliyor. Vergiyi kaldırmadı, hatta daha da yükseltti.

Ha ÖTV olmasaydı ne olurdu. Bugün bindiğimiz 1.6 motor olan corolla'yı egea'yı, megane'yi clio'yu kimse almaz yüzüne bakmazdı. 1.2 cc motorlar hiç konuşmuyorum. Büyük motorlu Passat, audi, mercedes araçların 2500cc ve üzeri motorlarına binerdik. Ha diyeceksiniz ki motor küçük ama turbo var beygir büyüdü. Biz büyük turbo motor daha beygirli araçlar isterdik. Bugün mercedes sırf ülkemizde satabilmek için 1.6 motor çıkardı ve ülkemize satıyor.

Gelelim ÖTV indirimine bugünlerde ÖTV indirimi kesinlikle gelmez. Geçenlerde Toyota Türkiye Genel Müdürü konuşuyordu. "Stokta araba kalmadı, 2 ay önce alınan siparişler fabrika kapalı olduğundan yeni üretilmeye başladı. Bu süreçte Ötv indirim talebimiz olamaz" dedi. Bence Bu yıl böyle geçer. Seneye stok durumuna göre ÖTV indirimi gelir. Gelmezse Ikinci el satışına vergi gelir.