Gönderen Konu: debriyaj yağı hakkında  (Okunma sayısı 11810 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • 2 kere teşekkür edildi
debriyaj yağı hakkında
« : Nisan 08, 2009, 18:32:23 »
 arkadslar bizim araçlarda fren hidrolik yağı ile debriyaj yağı aynı yağmıdır 2sinide haznesi eksilmiş gibi duruyor aynı yağı bu iki bölüme ilave etsem acaba olurmu ikisininde üzerinde dot 3 yazıyor  ben eklemeden
 size bi sorayım dedim,(97 xli) forumada baktım ama tam olarak bulamadım iyi akşamlar..

Toyota Club Türkiye

debriyaj yağı hakkında
« : Nisan 08, 2009, 18:32:23 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
Ynt: debriyaj yağı hakkında
« Yanıtla #1 : Nisan 08, 2009, 21:14:35 »
debriyaj hidroliğini ekleyebilirsiniz Sertaç bey ama firen hidroliğini bence eklemeyin fren balataları değiştiği zaman fren hidrolik seviyesi max konuma gelmez ise ekleyin derim.çünki balatalar değiştiği zaman kaliperlerdeki pistonlar bir miktar geri gidicektir ve böylece fren hidroliği artacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #2 : Nisan 08, 2009, 21:32:28 »
Arkadaşlar, ben debriyaj hidroliğini anlayamadım? Nerede oluyor bu hazne? Direksiyon hidroliğinden bahsetmiyorsunuz değilmi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Nisan 08, 2009, 22:30:07 »
Sertac, ikisi de ayni yag. Cok eskilmis gibiyse bence ikisine de azar azar ekle, min. ile max. arasina getir.

Ama en iyisi, debrijaj yagini ve fren yagini ayri ayri 50bin km.de ya da 24 ayda bir tamamen degistirmek.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #4 : Nisan 09, 2009, 01:02:20 »
Biryandan bakım diğer yandan kontroller , öteki taraftan dış bakım yani modifikasyon.Çok kafamı karıştırıyor bu işler.
Arkadaşlar ben arabamın normal şartlarda bir motor yağı , bir motor soğutma suyu , bir cam silecek suyu ara sırada radyatör suyunu kontrol ediyorum...

Başka kontrol etmem gereken neresi var.Söyleyebilirmisiniz.
Bana bir harf öğretenin , 40 (kırk) yıl kölesi olurum.  Hz. Ali

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 09, 2009, 01:37:45 »
1993-2002 model Corolla icin,

1. Her 400 km.de bir ya da her hafta yag seviyesini, antifriz seviyesini, cam silecek suyu seviyesini, fren yagi seviyesini, direksiyon hidroligi seviyesini,otomatik vitesli ise sanzuman yagini kontrol etmeliyiz, tekerleklerin havasini fabrikanin onerdigi seviyelerde tutmaliyiz.

2.Her 5bin km.de ya da her uc ayda bir motor yagi ve filtresini degistirmeliyiz. Daha uzubn surelerde de olabilir ama elimdeki Toyota kitabinda boyle soyluyor.

3. Her 12bin km ya da 6 ayda bir silecekleri kontrol etmeli, gerekiyorsa degistirmeliyiz, debriyaj pedalini bosluk-oynama var mi diye kontrol etmeliyiz, akuyu kontrol etmeliyiz, pas varsa temizlemeliyiz, kayislari kontrol etmeli, ayarlanmasi gerekiyorsa ayarlamaliyiz, kaputun altindaki tum borulari kontrol etmeli ve hasarli olanlari varsa degistirmeliyiz, sogutma-antifriz sistemini kontrol etmeliyiz, tekerlekleri rotasyondan gecirmeliyiz, emniyet kemerlerini kontrol etmeliyiz.

4. Her 24bin km.de ya da 12 ayda bir fren sistemini kontrol etmeliyiz, hava filtresini degistirmeliyiz, yakit sistemini kontrol etmeliyiz, otomatik vitesli (3 vitesli ise) ise diferansiyel yagi seviyesini kontrol etmeliyiz, duz vitesli ise sanzuman yagi seviyesini kontrol etmeliyiz, suspansiyon ve direksiyon sistemini kontrol etmeliyiz, aks koruklerini kontrol etmeliyiz.

5. Her 50bin km.de ya da 24 ayda bir fren yagini degistirmeliyiz, yakit filtresini degistirmeliyiz, bujileri kontrol etmeli, gerekiyorsa degistirmeliyiz, buji kablolarini yipranma var mi diye kontrol etmeli, gerekiyorsa degistirmeliyiz, antifrizi tamamen bosaltip, yeniden doldurmaliyiz, egzos kontrol sistemi unsurlarini kontrol etmeliyiz, otomatik vitesli ise sanzuman yagini ve filtresini ve 3 vitesli ise (4 degil de 3) diferansiyel yagini degistirmeliyiz, PCV valfini kontrol etmeli, tikanmissa, islevini gormuyorsa degistirmeliyiz.

6. Her 100bin km.de ya da her 48 ayda bir valf (subap?) araliklarini kontrol etmeliyiz, belirlenen araliklar disinda ise ayarlamaliyiz-ayarlatmaliyiz, Triger kayisini degistirmeliyiz.

Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Nisan 09, 2009, 08:38:08 »
debriyaj hidroliğini ekleyebilirsiniz Sertaç bey ama firen hidroliğini bence eklemeyin fren balataları değiştiği zaman fren hidrolik seviyesi max konuma gelmez ise ekleyin derim.çünki balatalar değiştiği zaman kaliperlerdeki pistonlar bir miktar geri gidicektir ve böylece fren hidroliği artacaktır.
Aynen katılıyorum. Ayrıca Ahmet'in de söylediği gibi aracın km. sinden bağımsız olarak 2-3 senede bir bunlar değişmeli. Debriyaj hidroliği eskimişse bence ekleme yerine değiştir. Fren hirdoliği normalde eskimez eğer kaçak yok ya da balatalar eskimemiş ise. Bunu bir kontrol ettirmek lazım. Ayrıca üzerinde küçük delik olan hidrolik kablarında (hangilerinde vardı tam hatılamıyorum şimdi :) ) o deliğin temiz ve açık olmasını sağlayın.
 Bu hidroliklerin nem tutma özelliği vardır bu yüzden performansları düşer zamanla. Ayrıca uygun zamanlarda değişirse sistemlerin içindeki jonta takımları vb. nin ömrünü uzatır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Nisan 09, 2009, 09:28:34 »
 valla iyiki varsınız... ewt onu bende okudum belli zaman sonra bu yağların değişmesi gerekiyormuş havadaki rutubet zamanla yağda bozulmaya sebeb olabiliyormuş yanii fren bu başka bişeye benzemez aman dikkat edelim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #8 : Nisan 09, 2009, 12:00:52 »
Ahmet bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim , de örneğin motor yağı çubuğundan bunu kontrol edebiliyoruz , peki ya o bahsettiğiniz hidrolik yağı vs. onları kontrol etmek için bir yer varmı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Nisan 09, 2009, 14:58:56 »
  Onlarında kabının üstünde Max., Min., çizgisi vardır. Ama normalde onlar azalma yapmaz motor yağı gibi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #10 : Nisan 09, 2009, 23:12:33 »
  Onlarında kabının üstünde Max., Min., çizgisi vardır. Ama normalde onlar azalma yapmaz motor yağı gibi.
Peki Hakan bey...Yarın sabah ararım onların kaplarını.Gerçi servisten 1 ay olmadı çıkalı ama merak ettim şimdiden öğreneyim yerini. Teşekkürler