Gönderen Konu: rot ayarı nasıl bozulur, hangi durumlarda ayarlatılmalıdır ?  (Okunma sayısı 30912 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • TOYOTA SEVER,ESKİ TOYOTA SAHİBİ.
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 54000
  • Model Yılı: '10
  • 19 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
merhaba arkadaşlar. geçenlerde, kasis demek yanlış olur, geniş ve derin bir çukura düştüm. bir amasör, aks taşıyıcı, aks bilyası ve aks birşeyi daha değişecek dediler servisten. tam bilgi veremiyorum, servisin hazırladığı rapor yanımda olmadığından dolayı.

sağ amasör değişince, solda değişmelidir diye biliyorum ben yanlış mı biliyorum acaba ?

yeni parçalar takıldıktan sonra, rot ayarına girmeli mi acaba aracım ?

lastiklerin balanslarını kontrol ettirmeli miyim acaba ?

rot, balans ayarlarını kontrol ettirmek ve yaptırmak ne kadara mal olur ?

iyi sürüşler dilerim. kazasız belasız... selamlar

2021 Corolla HYBRID Dream (AKTİF)
2013 Hyundai İ30 1,6 GDİ ELİTE (AKTİF)
1991 Mazda 323 HB AT. (AKTİF)
2010 MERCEDES C180 KOMPRESSOR (satıldı)

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
  Öncelikle geçmiş olsun Serkan.Amortisörü bilmiyorum da akisler falan değişeceği için Rot ayarı gerekecek ve çukura düştüğün içinde Balansını kontrol ettirmende bir yarar var diye düşünüyorum.Yaptırmışken her şeyin tam ve eksiksiz olmalı....
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • 1 kere teşekkür edildi
sağ amortisorun sola bi ilgisi yoktur tabi iki tekerde cukura düşmediği sürece.zaten bu işlemleri yaptıktan sonra servis rot ayarını yapar çünkü akiste oynama meydana gelmiş.servisin yapması lazım diye dusunuyorum..geçmiş olsun

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • fastest 3zzf(t)e in turkey :)
amortisörler söküldüğü zaman rot ayarı kaçar çünkü rotlar sabitliği bozulur....amortisörler çift olarak değiş bu yüzden sol ve sağ olarak değişirler.....aks yada amortisör değişiminde rot ayarı kesinlikle yapılmaalı zaten ayar kaçtığını sende anlicaksın dreksiyon düz durmaz sen düz gitmeye çalşırken.....rot balans en fazla 25-30 arası bi fiyat yapar.....ayrıca geçmiş olsun
3sgte swaped rolla?awd?

skyrolla01@yahoo.com.tr
ufuk L. yalçın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
ufuk arkadaşımız gayet güzel açıklamış.

bir de bazı ustaların efsanevi şekilde rot ayarını bozmadan bu işlemleri yapabileceklerini iddia etmelerine oldukça sık rastlanır.
itibar etmeyiniz :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • fastest 3zzf(t)e in turkey :)
sağolasın...tesadüfende olsa ayar kaçmıyo amortisör değişiminde ben 2 kere kaçırmadım ama yinede gidip bi kontrol ettirdim ne olur ne olmaz:) 20-30lira için deymez...
3sgte swaped rolla?awd?

skyrolla01@yahoo.com.tr
ufuk L. yalçın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
  Selam.
 Geçmiş olsun Serkan.
 Arkadaşlar zaten oldukça detaylı açıklamış. Bende elimden geldiğince ekleyeyim.

Amortisörler hemen hemen her zman karşılıklı değişmelidir. Çünkü aşınma (performans kaypmları) sonucu sertlik ve çalışma şekilleri homojen olarak kaybolur. Ama sağ ya da sol yeni iken (sert ve sağlıklı çalışan, tepkisi hızlı) diğer taraf eski olursa (amortisör yeni iken %100 performans veriyorsa,3 senen sonunda farzı misal %60 verir. Aynı şekilde bir taraf yeni, bir taraf eski amortisör olursa, aracın bir tarafına sert, diğer tarafına yumuşak amortisör taktırmışsın gibi de olur)aracın yol tutuş stabilitesinden fren performansına kadar olumsuz etkisi olur. Fakat diğer yandaki amortisör çok eski değilse tek değişmesinde (bence) bir sorun olmaz.
 Rot bağlantıları sökülünce girmeli ancak öyle bir çukura düşünce muhtemelen zaten rot ve balans ayarlarıda bozulmuştur.

Eğer rot ve balans için ekstra bir sorun olmazsa (jant yamukluğu gibi ki bir jantı da sanırım 20-25Tl. ye düzeltirler) bulunduğun şehire ve kullanılan cihaza göre 30-50Tl. gibi birşey tutması lazım rot-balans ayarının.

Not: Lastikte yanağın balon yapıp yapmadığınıda kontrol et bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • gülerek kaybettiklerini ağlayarak kazanamazsın..
Geçmiş olsun serkan.Rot ve balans ayar fiyatı burada 70 tl arkadaşım.
COROLLA 97 GLİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • TOYOTA SEVER,ESKİ TOYOTA SAHİBİ.
  • Kilometre: 54000
  • Model Yılı: '10
  • 19 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
bilgilerinizi paylaştığınız için hepinize çok teşekkür ederim arkadaşlar. selam ve saygılar...
2021 Corolla HYBRID Dream (AKTİF)
2013 Hyundai İ30 1,6 GDİ ELİTE (AKTİF)
1991 Mazda 323 HB AT. (AKTİF)
2010 MERCEDES C180 KOMPRESSOR (satıldı)