0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Bu zamana kadar hep lpgli araç sahibi oldum, 2. aracımda lpg yoktu ona da ben taktırdım. Yaklaşık 8 yıldır kendime ait araçlarımda benzin deposunu fullediğim 1 elin 5 parmağını geçmez sanırım. Dün radikal bir karar alarak 3.5 yıldır benzin gösterge çizgisinin yarısına bile hiç yaklaşmamış olan accordumun deposunu fulledim ve benzinde kullanmaya karar verdim. Bunu yapmamdaki maksat; aracı hafta içi eşim kullanıyor gittiği mesafe 5-6 kmyi geçmiyor ve malum havalar soğuduğu için 2 kmye yakın zaten benzinde gidiyor ve lpg fiyatları benzine oranla pek düşmedi(şuan Samsunda lpg 3.25 benzin 6.15). Şuan lpgde 15 lt civarı yakıyor namıssız, bakalım benzinde ne kadar yakacak. Eğer 1 depo ile 500-550 km gidebilirse şuan için benzin daha mantıklı görünüyor.Not : Aracım benzine o kadar açmış ki depo 56 litrede doldu 345 liralık yakıt aldım.
benime hep hayalimdir benzin çizgilernin tavan yapması (profildeki araç) ama 3 "diş" i geçtiğimi hiç hatırlamıyorum ,kış ayları için stratejiniz çok mantıklı ayrıca fiyat konusunda da çok haklısınız 3 TL'nin altına inmesi gerek
Al benden de o kadar Selman abi. Yokuşlu yerde yaşıyorum malum, sabah giderken yokuş aşağı, akşam dönerken yokuş yukarı. Haliyle motor soğukken benzin harcıyor, akşam dönerken sakin de dönsem ortalama yakıt tüketimi yükseliyor. 15lt lpg yakıyor, gösterge 13lt. Lpgde şu soğuklarda 56 kuruş+10 kuruş benzin fiyatı desek of. Bende daha 4bin devir üstünde benzine geçiyor. Okul içinde düz yolda yakıt tüketimi aynı kalırken, yokuş yukarı anayola çıkıp da 90a sabitlesem bile bir anda uçuyor tüketim. Lpgli araç kullanmaya başladığımdan beri ilk defa yurtdışı seyahatinde fullüyordum, malum subap sıkıntısının başlayıp süreci uzatmaya çalışmaktan. Acaba ben de fulleyip benzinde kullanmaya mı başlasam ne.
arkadaşlar siz bence 1.6 araçtan vazgeçip 2.0 3sfe motorlu bir araç alın nedir öyle 15 ltre yakıtlar falan adamın ocağına incir ağacı diker bu arabalar bence bütün sıkıntı 1.6 oluşundan ve havanın soğumasından kaynaklı zaten küçük motor kasaya yeterli değil bide hava soğuduğu zaman dahada fazlalaşıyor yakıt ama Selman Bey'in aracı çok kısa mesafede kullanıyor olması dezavantajı daha yağ ısınmadan varacağı yere yetişiyor yakması normal.
Bir soru aklıma geldi fizik dersi iyi olan cevap versin.Aynı mesafe yol.Biri düz diğeri yarısı yokuş yarısı iniş olsun.Hangisinde araba çok yakar.Sonuçta yokuşu çıkarken fazla yakıyor ama inerken enjeksiyonlular viteste hiç yakmıyor diye biliyorum.
Düzde sadece aracın hızını sabit tutmak için gerekli enerji kullanılacak. Öteki türlü yukarı çıkarken fazla enerji yakılacak. Tabi pedala nasıl basıldığı da önemli. Yalnız son cümlede bir eksiklik var. Yokuş inişinde 2000 devirin altında yakıt kesilir. Bu nedenle bazı yokuşun çok hafif olduğu yollarda boşta gitmek daha az yakıt tüketimine yol açabiliyor.
mutlu hocam ifadede bir yanlışlık mı var sanki 2000 devrin altında yakıt kesilir yazmışsınız benim bildiğim (cut-of) 1600 devirden yukarı olduğunda ayak gazdan çekilince yani kompresyona binince yakıt kesilir Mesaj Birleştirildi: Aralık 11, 2018, 22:39:21 Baki bey bu durum değişkenlik gösterebilir yolun durumu, rüzgar yönü, hava sıcaklığı,hava akımı ,rakım ve birçok neden değişkenlik gösterir mesala benim yaşadığım yer Hatay Belen işe gidiş geliş güzergahı e5 üzerinden toplamda 75 km gidiş istikameti 339 mt rakımdan 660 metre rakımlı belen geçidine tırmanış 12 km ve ondan sonra 14 km amik ovasına aşağı iniş ve oradan itibaren 15 km düzlük dönüş bunun tam tersi benim araç şehir içi dışı karışık 0.29 kuruş yakmaktadır 75*0.29=21.75 TL yakmaktadır ama aynı yolu düzde gittiğimizi farz edelim yakıt 19 TL ye kadar düşebilmekte bu durum kışın değişmektedir yol aynı,mesafe aynı olabilir ama hava durumları değişebilmektedir .Mesaj Birleştirildi: Aralık 11, 2018, 22:44:53Baki bey bide sadece enjeksiyonlu lar değil birçok karbüratörlü araçta viteste inerken belirli devrin üstünde yakmaz tabi karbüratörlü de benzin için geçerli bu durum çünkü onların LPG ecu'su olmadığı için düz olarak yakıt vermeye devam etmektedir aslında onunda sıfır yakıt tüketimi yapabilecek bir şekli var ama burada yazarsam bazı arkadaşlar çok güvensiz bir yöntem diye beni aforoz ederler evet gerçek olan biraz dikkat gerektirmekte onun için yazmıyorum ama var.
Lpgli aracın benzin deposunu fullemek kabaca %1~%3 gibi yakıt sarfiyatını artırır ağırlıktan dolayı. Çeyrek depo yeterli bence.