Gönderen Konu: Kış Aylarında Egzoz dan Çıkan Buhar.  (Okunma sayısı 17358 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 262552
  • Model Yılı: '95
  • 21 kere teşekkür etti
Kış Aylarında Egzoz dan Çıkan Buhar.
« : Eylül 26, 2018, 17:03:22 »
Merhaba arkadaşlar;
Sakarya' da ikamet etmekteyim. İsmim Ergün. yaklaşık 10 aydır,  95 Model XE 1,3 Ae101 kasa sahibiyim. bu araçlar hakkında ki eşsiz tecrübeleriniz den faydalanmak ve, Karşılıklı bilgi alış, verişi yapmak adına, aranıza katıldım.

Bu konuyu açmadan önce Çoook uzun araştırmalar yaptım ve okudum.
Başlıkta da belirttiğim gibi, Yazın bir şey yok lakin, Kış aylarında şu egzoz dan çıkan, Şu beyazımsı buhar beni ayar ediyor. Dikkat ediyorum Ae101 lerin 1,6 sı 1,3 ü hepsinde var. Hatta bir çok araçta var. Ama, yanımdan, Kartal SLX geçiyor bi bakıyorum ki adamda zerre kadar buhar vs bişey yok. Bu sabah ışıklarda durdum, kadın yanındakine arabaya bak nasıl buhar çıkartıyor ya diyo :) artık iyice ayar olmaya başladım.

4 ay önce silindir contası değişti. açıldı bakıldı. pek öyle bir sorun gözükmüyormuş. Az bi üfleme varmış 260 Bİn Km araç için normal dedi usta.
Su eksiltme yok. Yalnız biraz yağ eksiltiyor. Ustam, bu Ae101 lerin neredeyse hepsinde vardır dedi. Keçelerden yağ kaçırdığını fark ettik. keçeleride en kısa zamanda değiştirecez.

Çok uzatmayacağım. dedigim gibi çok okudum çok inceledim. Eğer bitik ve , veya artık miladını doldurmaya çalışan motorlar bunu yapıyorsa, Sabah gördüğün Jaguar marka arabada neden BUHAR vardı :) jaguar damı bitikti.

2. si Eğer, Çok sağlıklı motorlarda bu duman buhar vs, çıkmazsa o gördüğüm, Kartal SLX ler, anadol lar, Lada lar, vs vs çok mu sağlıklı lar .

Kafamda deli sorular. :) Üstad lar, eşsiz tecrübelerinizi lütfen paylaşırmısınız.

herkeze kazasız belasız sürüşler dilerim.   

Toyota Club Türkiye

Kış Aylarında Egzoz dan Çıkan Buhar.
« : Eylül 26, 2018, 17:03:22 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Ynt: Kış Aylarında Egzoz dan Çıkan Buhar.
« Yanıtla #1 : Eylül 26, 2018, 17:49:42 »
Benzin ya da lpgnin yanması sonucu su oluşur. Bu da sıcaklık nedeniyle gaz fazında olur. Eğer dış ortam sıcaklığı düşükse bu buhar görünür olur, aynı 10 derece hava sıcaklığında bile nefesimizi verdiğimizde zaman zaman buharın oluşması gibi.
Eğer soğutma suyu eksiltmiyorsa sıkıntı yoktur. Yaz günü bile sıcak motorda öyle buhar çıkıyorsa contada sıkıntı vardır. Sağlıklı bir motor, motor sıcakken, hava sıcaklığı 20 derece ve üstünde buharının oluşmaması gerekir.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 26, 2018, 18:25:06 »
Sıkıntı yapmayın motorunuz son derece sağlıklı buhar oluşması gayet normal hava soğuk motor sıcak japon araçlarının eksoz ağzına sabah ilk çalıştığında ısınana kadar su bardağını koy 20 dk sürmez doldurur bu terleme ve buhar olayı ilk çalışmada bütün araçlarda olur tabi araçtan araca az veya çok olur
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 202600
  • Model Yılı: '01
  • 17 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Eylül 26, 2018, 20:51:09 »
Önceki aracım Reno 19 1.4 Karbüratörlü eylülden sonra hele hava bozuksa deli gibi buhar atardı egzozdan ama gram ne yağ ne su eksiltirdi. Bakardım etrafta reno 9-19-toroslara yüzde 80 inden duman gelmiyordu. Hava yine çok soğuk buharlı buharlı geliyorum aynadan egzozu kesiyorum bu nedir diyorum yanımdan makyajlı kasa 3.18i geçti 2016 üzeri deli gibi buhar atıyor içim o zaman rahatladı.
Şimdiki aracım 2001 1.4 vvti Corolla geçen sene çok soğuk havalarda geçen yıl bundanda buhar geliyordu.
2018 - ....... | 2001 Toyota Corolla 1.4 VVT-i Terra Special A.C.
2016 - 2017 | 1996 Renault 19 Europa 1.4 RN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Eylül 26, 2018, 21:16:10 »
Çok güzel cevaplar verilmiş zaten.
Çıkan dumanın rengi önemlidir. Bu bazı mesajlar verir. Diğer yandan genel gördüğünüz durum için ise;
Bu bir fenomendir. Sadece bazı şartlarda daha kolay görülür hale gelir. Ayrıca kullanım sırasında ısınan egzoz sisteminde, motoru kapatma sonrası, özellikle soğuk havalarda daha fazla yoğuşma olabilir. Araç çalışıp, egzoz sistemi tekrar ısınırken de bu su buharlaşır ve egzoz gazı basıncı etkisi ile egzozdan dışarı doğru atılır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 21 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Eylül 27, 2018, 10:05:15 »
Yorumları tek tek okudum. Her birinize ayrı,ayrı teşekkür ederim.

ustalarda, sağlıklı araçtan buhar çıkarak konuyu sonlandırıyor. Artık bizde öyle diyeceğiz yapacak bişey yok.

Su eksiltme yok fakat , konuyu açarken yazdığım gibi yağ eksiltme var. 5 Bin km ' de yaklaşık, 1 - 1,5 Lt kadar. kimene göre fazla kimine göre, Abi ae101 in hepsi yağ yakar takma diyor.

Çok sağolun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Eylül 27, 2018, 12:18:35 »
Yorumları tek tek okudum. Her birinize ayrı,ayrı teşekkür ederim.

ustalarda, sağlıklı araçtan buhar çıkarak konuyu sonlandırıyor. Artık bizde öyle diyeceğiz yapacak bişey yok.

Su eksiltme yok fakat , konuyu açarken yazdığım gibi yağ eksiltme var. 5 Bin km ' de yaklaşık, 1 - 1,5 Lt kadar. kimene göre fazla kimine göre, Abi ae101 in hepsi yağ yakar takma diyor.

Çok sağolun.
Ergün bey 260 bin km deki 1.3 corolla için hiçte fazla değil zaten normalde eksiltir lpgden dolayı eksiltme bir miktar dahada fazlalaşır 1 veya 1.5 litre civarındaki eksiltmeyi çok kafanıza takmayın boing uçak motoru bile eksiltiyor 4 veya 5 inişte bir yağ eklerler fabrika eksiltmezse sıkıntı var diyor eksilten motor biraz daha iyi gibi olabilir sonuçta piston üstü siboblar vs kuru çalışmamış oluyor
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Eylül 27, 2018, 19:57:34 »
Gayet normal. Kisin arabalar buhar atar. Benim slx im vardi. Onda da buhar atardi.
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 21 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Eylül 27, 2018, 20:35:30 »
Ergün bey 260 bin km deki 1.3 corolla için hiçte fazla değil zaten normalde eksiltir lpgden dolayı eksiltme bir miktar dahada fazlalaşır 1 veya 1.5 litre civarındaki eksiltmeyi çok kafanıza takmayın boing uçak motoru bile eksiltiyor 4 veya 5 inişte bir yağ eklerler fabrika eksiltmezse sıkıntı var diyor eksilten motor biraz daha iyi gibi olabilir sonuçta piston üstü siboblar vs kuru çalışmamış oluyor

Yorum için teşekkür ederim.
Evet, 1- 1,5 Lt ye kadar normal olduğu söyleniyor. Fakat, 1,3 XL si olan bir arkadaşım, benim araba gram eksiltmez diyor. Bu da enterasan işte.

İlave olarak, benim kayınço da, Golf 5 vardı ki, golf5 kadar konforlu ve yola yapışan bir araba hiç görmedim bunuda belirtmek isterim.
golf 5 , testlerde motoru %96 çıkıyordu, araçta öyle bir performans vardı ki binen şaşırıyordu. O bile 5 binde 1,5 LT yağ yakıyordu. motor ustasının söylediği, Abi ; asılıyosanız yakar. Yani performans lı kullanımdan kaynaklı diyordu.

Neyse şimdilik böyle devam yapacak bişey yok. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Eylül 30, 2018, 11:04:22 »
Yağ eksiltme ile yağ yakma farklı durumlardır.
Kullanılan motor yağının motora uygun (sadece viskozite değil) seçilmesi gerekir.
Yağ yakma olup olmadığı ya da eksilte miktarı da gözlenmeli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Eylül 30, 2018, 14:07:47 »
Yorum için teşekkür ederim.
Evet, 1- 1,5 Lt ye kadar normal olduğu söyleniyor. Fakat, 1,3 XL si olan bir arkadaşım, benim araba gram eksiltmez diyor. Bu da enterasan işte.

İlave olarak, benim kayınço da, Golf 5 vardı ki, golf5 kadar konforlu ve yola yapışan bir araba hiç görmedim bunuda belirtmek isterim.
golf 5 , testlerde motoru %96 çıkıyordu, araçta öyle bir performans vardı ki binen şaşırıyordu. O bile 5 binde 1,5 LT yağ yakıyordu. motor ustasının söylediği, Abi ; asılıyosanız yakar. Yani performans lı kullanımdan kaynaklı diyordu.

Neyse şimdilik böyle devam yapacak bişey yok. :)
canınızı sıkmayın yağ yakan motor daha seri olur kayınbiraderinizdeki araçta ondan performanslıdır yanan yağ bir tık daha güç sağlıyor sizin araçta da hiçbir sıkıntı yok daha fazla eksiltme yaptığı zaman 10/60 kullanmaya başlarsınız Ozaman hiç eksiltmez
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Toyota candır gerisi heyecandır.
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 102000
  • Model Yılı: '12
  • 52 kere teşekkür etti
  • 70 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ekim 01, 2018, 11:30:49 »
Merhaba eski araçlarda hava emiş ucunun kışlık pozisyonu vardı oradan sıcak hava alsın diye, bildiğim kadarıyla motor ısınıncaya kadar buhar atması normal ama motor ısındıktan sonrada buhar atıyorsa muhtemelen kaçak vardır. Motorun emdiği hava soğuk+nem oranı yüksek olunca eksoz sistemi ısınıncaya kadar terlemeye devam eder hatta yokuş yukarı çıkan araçların eksozundan suyun aktığını görürsünüz.
Avensis Elegant Extra 1.6