güzel konu. oncelikle jant değiştirmeyi duşünüyormusun diye sorayım? eger dusunmuyorsan yanak profilini azaltman lazım o zamanda orj çap değerini tutturamayabilirsin ve göstergedeki hız ile gercek hızında sapma olacaktır belkide daha az yol gidip km sayacında daha cok gitmiş gibi olacaksın bu senın ıcın ne kadar onemli bilmiyorum ama bilgi olsun diye soyledim
simdi yol tutuşunu artırmak için dediğim gibi yanak profili orj lastikten daha az olan( yani 195 e 60 derken o 60 yazan kısım taban alanının( yani 195 in ) % ı 60 kadar demek oluyor ) bir lastik ebatıyla değiştirmen gerekecek bu değişim sana daha doğrusu lastiğine ve aracına viraj içinde esnemesini daha aza indirecektir
daha extreme bir ornek verirsen lastiklerinin odun oldugunu dusun bu durumda viraja girdiğinde aracında esneme olsada sadece yaylardan kaynaklanan bi esneme olacaktır. Esnemeden kastım aracının yuk merkezinin değişmesi Zaten yol tutuşu artırmanın 1 numaralı kuralı yanal kuvvetleri olabildiğince mininize etmektir. konu dağılmadan şöyle devam edeyim;
Şimdi yanağı incelttik ustune taban alanınıda genişletelim tam olsun

bunun içinde gene orj boyutlara sadık kalmak ilkesiyle hareket ederek camurlukta herhangi bir sürtme yapmayacak ebatlar secilmeli ki bu ebatlar aşağı yukarı bellidir FAbrika verilerine görede takacagınız max boyut 215/35/18 ebatlarıdır daha genişide takılabilir ama çamurlukalrın kucuk bir operasyondan geçmesi gerekebilir ki 15 " den 18" e yukselmek sizin fren performansınızı bariz bi şekilde kotuleştirecektir. jant ağırlıkları konusuna hiç girmiyorum o başlı başına bi tez konusu

nerde kalmıştık Aa evet taban alanı... şimdi 195/60/15 orj boyuttaki lastikelerinizi 15" e sadık kalarak 205/55/15 yapabilirsiniz bu ölcüde lastık bulmanız zor olsada veya jant buyuterek 215/55/16 yapabilirsiniz ama ebnım tavsiyem 205/45/17 dir ki hem orj boyuta sadık kalınmış hem yanak inceltilmiş hemde taban genişletilmiştir.
biraz uzattım mevzuyu ama marka olarak tavsiye edebilceğim B.Stone adrenalin serisi Yokohama S01 serisi Continental in perf serisi ucuz lastikelrden kumho ku17 olması lazım bunları iyilastikler ama ses yapma balon yapma cabuk aşınma olayları tamamen kişisel tercihler ne kadar kofte o kadar ekmek butcede onemli
ayrıca sana tavsiye lastikle beraber mutlaka eibach streetline 3.5 cm yayları edinemen yay olamdan yol tutuş olmaz amortisor olayına girmiyorum suan için benım aklımdaki en iyi kombinasyon su;
3.5 cm eibach yay+17 " hafif alaşım jant ( max tanesi 7 kg civarı)+205/45/17 veya 215/40/17 b.stone adrenalin veya yokohama s01 lastik