Gönderen Konu: Vitesten gelen ses  (Okunma sayısı 2121 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 170000
  • Model Yılı: '06
  • 11 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Vitesten gelen ses
« : Haziran 17, 2018, 10:36:09 »
Selamlar, iyi bayramlar. 2006 1,4 d4d mmt aracımdan uzun zamandır, her zaman olmasa da özellikle düşük viteslerde vites değiştirince vurma sesi geliyor. Ayrıca bozuk yokuştan inerken frene basınca gacırtı da var. Birkaç ustaya gösterdim önemli değil dediler ben de alıştım bu şekilde kullanıyorum açıkçası. Asıl sormak istediğim son günlerde araç çalışır ve duruyor iken ve vites N de iken fren basarken ve frenden ayağımı çekerken vitesten hafif bir tak sesi geliyor. Bu sesi daha önce duyan var mı bana sıkıntı çıkartır mı, diğer gelen seslerle ilgili yorumunuzu da bekliyorum.

Toyota Club Türkiye

Vitesten gelen ses
« : Haziran 17, 2018, 10:36:09 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
Ynt: Vitesten gelen ses
« Yanıtla #1 : Haziran 17, 2018, 17:58:54 »
Otomatik şanzıman yağ seviyesini kontrol edermisiniz ve ne zaman değişti şanzıman yağı ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 17, 2018, 20:22:16 »
Selamlar, iyi bayramlar. 2006 1,4 d4d mmt aracımdan uzun zamandır, her zaman olmasa da özellikle düşük viteslerde vites değiştirince vurma sesi geliyor.
Ayrıca bozuk yokuştan inerken frene basınca gacırtı da var. Birkaç ustaya gösterdim önemli değil dediler ben de alıştım bu şekilde kullanıyorum açıkçası.
Asıl sormak istediğim son günlerde araç çalışır ve duruyor iken ve vites N de iken fren basarken ve frenden ayağımı çekerken vitesten hafif bir tak sesi geliyor. Bu sesi daha önce duyan var mı bana sıkıntı çıkartır mı, diğer gelen seslerle ilgili yorumunuzu da bekliyorum.

Merhaba Gürel bey, iyi bayramlar,

Vites değişirken ve boştayken frenden ayağınızı çektiğinizde oluşan vuruntu sesi aktüatör problemine işaret, en kısa sürede kontrol ettirmelisiniz zira yolda bırakma olasılığı epey yüksek,

Yokuştan aşağı inerken frene bastığınızda gelen "gıcırtı" olarak tabir ettiğiniz sesi tespit etmek gerekli, yürüyen aksam parçalarından olabileceği gibi, motor takozları ve kauçuk ihtiva eden tüm parçaların kontrol edilmesi gerekli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Zamana bırakma!
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 145000
  • Model Yılı: '04
  • 2 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 17, 2018, 20:45:46 »
Yokuştan inerken frenlemede gacırtı sesi bende de var. Vitesle şanzumanla motorla değil de yürüyen aksamla alakalı diye düşünüyorum. Henüz tespit edemedim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 17, 2018, 20:55:08 »
Yokuştan inerken frenlemede gacırtı sesi bende de var. Vitesle şanzumanla motorla değil de yürüyen aksamla alakalı diye düşünüyorum. Henüz tespit edemedim.

En basit kısımdan başlayın, viraj demir lastiklerini söktürüp içlerini vazelinleyin (gres vs. sürmeyin) tekrar takın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 11 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Haziran 17, 2018, 23:37:47 »
Cevaplarınız için teşekkürler.
Tolga bey şanzıman yağı değişeli 6 ay olmadı. En son bakımı yapalı 2 ay oldu ona da baktırmıştım. Açıkçası kendim bakmayı da bilmiyorum.
Ufuk bey frenler için zaten size bu aralar geleceğim. Bu arada baktırırım seslere. İnşallah masraf çıkartacak birşey değildir. Zira elimden geldiğince düzgün kullanmaya çalışıyorum aracı.
Ramazan bey frene basınca gelen ses hakkında ben de sizinle aynı görüşteyim. Gene de bir fikir almak için yazdım. Maalesef elim eripte tam bir kontrol yaptıramadım. Şimdilik böyle devam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Haziran 18, 2018, 12:04:42 »
araç çalışır ve duruyor iken ve vites N de iken fren basarken ve frenden ayağımı çekerken vitesten hafif bir tak sesi geliyor

Çocuk emniyet kilidi sesi. Araç boştayken ve duruyorken (veya 5km sürat altında iseniz), frene basmassanız vitesi E alamazsınız. 5km üzeri süratlerde çocuk kilidi devre dışıdır.

Gacırtılar; Viraj denge çubuğu takozlarınızı değiştirin. Sonrasında Rot ayarlarınızı yenilemeniz gerekecek. Fren kaliper pimlerinizi de yenileyin.

Vites değiştirme vuruntu; Şanzımanınıza kalibrasyon yaptırınız çok kısa sürede tekrarlarsa veya düzelme olmazsa, debriyaj balatasını yetkilide değiştirin.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 11 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Haziran 27, 2018, 13:59:09 »
Selamlar.
Vites değişirken vuruntu sebebi ile actuator kalibrasyonu sonrası 5. vites yüksek hızda giderken araçta motor kısmında bariz sarsıntı olmaya başladı ve tekrardan kalibre yaptırdım. Merak ettiğim bu sarsıntının actuator kaynaklı mıdır yoksa baskı balatadan mı kaynaklanır. Baskı balata değişeli 40.000 km olmuş. Actuator de sıkıntılı bu arada, değişmesi gerektiği söylendi. Actuator bu sarsıntıya sebep olabilir mi? Yoksa baskı balatayı mı değiştirmeli, yada başka bir yerden midir?