Gönderen Konu: LPG TANKI MAXSİMUM KAÇ LİTRE ALIR  (Okunma sayısı 105543 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 79000
  • Model Yılı: '17
  • 35 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
LPG TANKI MAXSİMUM KAÇ LİTRE ALIR
« : Mayıs 11, 2018, 22:23:05 »
Arabama Landirenzo Evo kit taktırdım.Aracımda 42 simit tank var.Sorum 42 litrelik tank maxsimum kaç litre yakıt alır.

Toyota Club Türkiye

LPG TANKI MAXSİMUM KAÇ LİTRE ALIR
« : Mayıs 11, 2018, 22:23:05 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2289 kere teşekkür edildi
Ynt: LPG TANKI MAXSİMUM KAÇ LİTRE ALIR
« Yanıtla #1 : Mayıs 11, 2018, 22:34:16 »
Arabama Landirenzo Evo kit taktırdım.Aracımda 42 simit tank var.Sorum 42 litrelik tank maxsimum kaç litre yakıt alır.
Güvenlik amaçlı toplam lt renin %80 ini alır yani en fazla 33 34 lt aldırabilirsiniz
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 11, 2018, 23:17:16 »
Üstteki bilgiye ek olarak;

Kaç barla (daha doğrusu ne kadar basınçla) basıldığıda önemli.Bazı istasyonlar 12 bar ile  basar bazısı daha düşük.Özellikle dikkat edin yazın 12 bardan aşağı basınçla LPG satan yerden uzak durun.

Propan 9 bar gibi bir basınçta sıvı hale geçer.Eğer 9 bardan aşağı bir basınçla dolum yapılıyorsa  bilin ki genleşmiş gaz alıyorsunuz ve fazladan para veriyorsunuz demektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 134500
  • Model Yılı: '10
  • 99 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 12, 2018, 07:49:11 »
42 litrelik simit depom var. Tamamen boşalttıktan sonra doldurdum 34 litre aldı. Otobanda 120-130 km ve ortalama 2500-3000 devirle gittim 473 km yaptı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 30000
  • Model Yılı: '15
  • 48 kere teşekkür etti
  • 105 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 12, 2018, 13:37:49 »
Üstteki bilgiye ek olarak;

Kaç barla (daha doğrusu ne kadar basınçla) basıldığıda önemli.Bazı istasyonlar 12 bar ile  basar bazısı daha düşük.Özellikle dikkat edin yazın 12 bardan aşağı basınçla LPG satan yerden uzak durun.

Propan 9 bar gibi bir basınçta sıvı hale geçer.Eğer 9 bardan aşağı bir basınçla dolum yapılıyorsa  bilin ki genleşmiş gaz alıyorsunuz ve fazladan para veriyorsunuz demektir.

Dispenser basıncının fazla olması fazla yakıt satma amaçlıdır. Basıncı az olan az basar az ödersiniz, fazla olan çok basar çok ödersiniz. Lpg deposunda şamandıra bulunur ve bu şamandıra sıvı (likit) ortamda çalışır. (Basınçla hacim önemsiz miktarda değişir ama sıcaklıkla kayda değer bir değişim söz konusu)

Çakmak doldurur gibi düşünün. O da lpg.

Basınç oynamalarıyla hile yapmak zordur. (Sıcaklık ile kolay). TSE ve EPDK ekipleri tüm istasyonları periyodik olarak kontrol eder ve dispenserlerin kalibrasyonunu ani denetimlerle kontrol ederler. Arada çürük elmalar tabi ki çıkacaktır ama dispenser (pompa) ayarlarıyla oynayacak kadar riskli işe kalkışmaz hiçbir istasyon sahibi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2113 kere teşekkür etti
  • 3159 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mayıs 12, 2018, 16:44:15 »
Genleşmiş hava değil bütan. Lpg bütan ile propan karışımıdır. Bütan daha ucuzdur, ısıl enerjisi biraz daha düşüktür. Propan ise daha pahalı ama ısıl enerjisi daha fazladır. Propan 3000 devir üstünde daha iyi güç sağlarken, bütan 2000 devir civarında daha uzun yol alınmasını sağlar. Bütanın buharlaşma sıcaklığı 0 derecedir. Bu nedenle kışın propan ağırlıklı karışım kullanılırken yazın bütan ağırlıklı karışım kullanılır.
20 derece sıcaklıkta bütanın buharlaşma basıncı 8 bar civarıdır. Bu basıncın altında gaz fazındadır. İstasyon basıncının düşük olması tamamen bütan verdikleri anlamına gelmez, gaz fazında da aktarılabilir.

42 lt lik tankım lpg ilk takıldığında 28 taş çatlası 30 lt alırdı. Sonradan şamandırayı çıkartıp daha fazla alabilmesi için ayar yaptırdım. İçindeki tel büküldü. Mantık aynı sifona su dolumunu engelleyen düzenek mantığı. Bu işlem sonrası 35 lt ye kadar alır oldu.

Not: kendimden emin olamadım. Yazıdaki bütan ile propanı karıştırmış da olabilirim. Tam hatırlayamadım.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Mayıs 12, 2018, 21:04:26 »
Arkadaşlar size bir tecrübe aktarmak istedim konuyla alakalı olduğu için paylaşmak istedim birkaç yıl öncesine kadar yakıtımı evimin yakınındaki istasyondan alıyordum yine işe gittiğim güzergah üzerinde aynı akaryakıt şirketinin başka bir şubesi var aralarında bariz fiyat farkı var pahalı olan yerden aldığım gaz ile ( yani ucuz olanla arasında aynı paraya 2 lt kadar daha az gaz ediyor) diğer ucuz olandan daha fazla yol yapması dikkatimi celb etti çünkü devamlı yakıt hesaplanması yaparım sebebini sorduğumda arkadaş açıklamak zorunda kaldı bu lpg de yazlık kışlık kesefat ayarı olduğunu zamanında yapılmazsa eksik lt verdiğini söyledi yani havanın ısınıp soğuduğu zaman gazın hacmi ve akışkan lığı değiştiği için bu ayarin kesinlikle yapılması gerekiyormuş aksi halde ekranda yazan lt reden % 5 kadar eksik verme olabiliyor
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 928 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 14, 2018, 10:00:12 »
Normal şartlarda güvenli dolum ½ 80 doluluk halidir .. 40 - 42 litrelik tanklar için .Tam boş halde iken  33 - 34 litre alması gerekir . Bazı istasyonlarda gaz basıncı çok yüksek olduğu için lpg dolduktan sonra tırrrr diye ses yapar bu sesi duyduğunuz dakika kapattırın .Bu yüksek basınçtan şamandıranın kapatamama sesi ve şamandıranıza zarar veren bozan bu durum . Ben sürekli aynı istasyondan gaz alıyorum aracın çekişinden gidişinden memnun olduğum için artık pompalardaki kapatma düğmelerini öğrendim sesi duyar duymaz kapatıyorum pompacıyı beklemiyorum  . Belli süre sonra aracınızın hangi km de ne kadar gaz alacağını az çok tahmin edebiliyorsunuz zaten 
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 69000
  • Model Yılı: '21
  • 73 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Şubat 12, 2022, 21:30:23 »
Merhaba arkadaşlar, LPG tankı kırmızı ışık vermişti üzerine de sürdüm son anına kadar tamamen bitti neredeyse, dün 9.16 TL'den fulleyin dedim 210 TL aldı. 22 lt yapıyor sanırım. 40 lt değil mi normal tank var simit değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Şubat 13, 2022, 00:13:56 »
Merhaba arkadaşlar, LPG tankı kırmızı ışık vermişti üzerine de sürdüm son anına kadar tamamen bitti neredeyse, dün 9.16 TL'den fulleyin dedim 210 TL aldı. 22 lt yapıyor sanırım. 40 lt değil mi normal tank var simit değil.
Güvenlik nedeniyle sıkışma olmasın diye %20 si boş kalır şamandıra ona göre ayarlanır,22 lt aldıysa tank kapasitesi 32 lt dir.
TOYOTA CORONA 3S FE