Gönderen Konu: Fren Disk-Balata-Hidrolik Yağ Değişim Sorun  (Okunma sayısı 5548 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • 2 kere teşekkür etti
Fren Disk-Balata-Hidrolik Yağ Değişim Sorun
« : Nisan 17, 2018, 18:15:35 »
Merhabalar.2011 dizel mmt aracı 60 bin bakım için ustaya götürdüm.Standart bakım haricinde ön arka fren balata değişimi ve diski tornalatma tavsiyesinde bulundu.Yedek parçaları forumdaki Tem'den tedarik ettikten sonra değişim yaptırdım.Fakat şuan fren performansı eskisinden daha zayıf.Fren şuan daha aşağıdan tutuyor daha fazla basmam gerekiyor.Tekrar ustaya götürdüm fren hidrolik havasını alalım dedi tekrar aldı ama değişim öncesi gibi değil bu tip durumlarda balata disk alışma süreci var dedi . Bu tip bu durum normal mi yoksa başka yaptırmam gereken bir durum mu sorun mu var ya da yapamadı mı tam anlam veremedim.Bir de araç değişim öncesi epey yağ eksiltmişti bu durum normal araç küçük motorlu olduğu için dedi. Bu konularda bilgi verirseniz sevinirim.

Toyota Club Türkiye

Fren Disk-Balata-Hidrolik Yağ Değişim Sorun
« : Nisan 17, 2018, 18:15:35 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: Fren Disk-Balata-Hidrolik Yağ Değişim Sorun
« Yanıtla #1 : Nisan 17, 2018, 18:28:59 »
Hayırlı olsun.
Motor yağ eksiltme oranı (lt/km) ne idi?

Fren balata ve diskin alışma süreci vardır. Balata hamuru esneklik değerine göre belli farklar olabilir, ancak bu biraz öznel his ile de ilgili olabilir. Fren hidroliği uygun ürün ile ve tüm akslardan mı gerçekleştirildi? Hava alma işlemi de tüm akslardan ve doğru sıra ile mi yapıldı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Nisan 17, 2018, 19:28:19 »
Hidrolik yağı dot4 orjinal toyota markalı yağ idi. Yağı tüm balataların ordaki tıpaç açıp civata gevşetip boşalttı sonra kapakları sıkıp hidrolik deposuna koydu 500 ml kadar koydu sonra bir gün arayla iki kez aynı boşalttığı yerden ilk arkalar sonra önler havasını aldı pompala bas çek vs. yaparak. Yağ eksiltmede uyarı ekrandan verdi değişimden 1 gün önce.Usta eksiltmiş dedi epey rakamsal birsey söyleyemem.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Nisan 18, 2018, 08:27:15 »
Birincisi disk te sallama vs varmiydi durduk yere niye tona yaptırdı torna sonrası alışma süreci var ama çok uzun değil frenin altta tutması sistemde hava vardır tam basmiyordur havasını düzgün şekilde tam alması ve arkalar kampana ise ayar yapması lazım yağ eksiltme 60 bin km deki araç için normal değil şahsi kanaatim dir hele ki dizel cokmu agresif kullandınız her meslek gurubu gibi firencilik te ayrı bir meslek dalı onun için işi erbabına yaptırmak lazım geçmiş olsun tekrar bir kontrol ettirin firen hayati önem arz eder
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 19, 2018, 11:25:52 »
Bu işlerden bende muzdaribim.  Direkisyonun fren yapınca titremesi problemi sonucunda daha 5000 km olmadı fren disklerini, balataları ve fren hidroliğini komple sıfırdan değiştirdim.  Şimdi yine aynı  anlamadım gitti. Frene basınca direksiyon yine titriyor.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 19, 2018, 14:05:58 »
Bu işlerden bende muzdaribim.  Direkisyonun fren yapınca titremesi problemi sonucunda daha 5000 km olmadı fren disklerini, balataları ve fren hidroliğini komple sıfırdan değiştirdim.  Şimdi yine aynı  anlamadım gitti. Frene basınca direksiyon yine titriyor.

Fren diski değişirken poryanın üstündeki pasların güzelce temizlenmesi lazım yoksa salgı yapar. Ya da km yüksekse ve poryada bir salgı oluşmuşsa yeni takılacak disk de salgı yapıp buna sebebiyet verebilir.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Nisan 20, 2018, 10:43:09 »
Fren diski değişirken poryanın üstündeki pasların güzelce temizlenmesi lazım yoksa salgı yapar. Ya da km yüksekse ve poryada bir salgı oluşmuşsa yeni takılacak disk de salgı yapıp buna sebebiyet verebilir.

Mutlu, araç daha 144 binde.  Şimdi ben diskleri ve balataları km 133 binde  sıfır değiştirdim. İlk 1000 km falan iyiydi sonra yine titreme başladı.  Neyse iyi kötü 10 bin km falan bindim. Sonra içim rahat etmedi, 143 binde yine gittim, dediler, soğuk suya girmişindir, araç sıcakken yıkamışındır  falan, tornalayalım dediler.  Bende garanti olsun diye tekrar sıfırdan bu sefer diskler, balatalar ve fren hidroliğini de komple değiştirdim. 1000 km  falan oldu  yine titreme var anlamadım gitti. Aracımı 70 bin km de aldım, 130 bine kadar sıkıntısız kullanmıştım üzerindeki diskleriyle.

Sadece kafama takılan bir şey var. Son iki disk değişiminde   diskler araç şasi numarasına göre alınmasına rağmen ( her ikisi de TRW) orta deliği tam oturmadığından 0,5 mm falan tornada genişletilerek takıldı. Bunun etkisi olur mu bilemiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Nisan 20, 2018, 10:58:13 »
Mutlu beyin dediği her iki neden de arızaya sebebiyet verir bide yeni disk ler genelde 1.sınıf değiller belli km sonra eğilme yapabiliyorlar güzel bir torna yapılırsa düzelir yani araç üzerinde disklerin iyice pişme diye tabir edilen olayın olması lazım bide disk göbeğinde sonradan yapılan tadilat düzgün olamayabilir o ölçüm cihazı ile ölçülür testi yapılır ama siz poryayi bi kontrol ettirin evvela ama bu kontrol sırasında teker bilyasinida değiştirmek zorundasınız aklınızda bulunsun iki tercihiniz var ya tekrar torna yaptırmak yada forya kontrolü ama işlemi yapacak olan tamirci değil frenci olsun firencilik ayrı bir meslek dalıdır ayrı incelikleri vardır geçmiş olsun
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Nisan 20, 2018, 11:02:08 »
iki tercihiniz var ya tekrar torna yaptırmak yada forya kontrolü ama işlemi yapacak olan tamirci değil frenci olsun firencilik ayrı bir meslek dalıdır ayrı incelikleri vardır geçmiş olsun

Daha önce hiç torna yaptırmadım. Şimdi ikilemde kaldım yine, o zamanki gibi.  Torna mı yaptırsam, tekrar diskleri mi değiştirsem.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Nisan 20, 2018, 11:11:18 »
Osman bey dediğim gibi araçta normal seyir halinde sallama veya başka bir durum yoksa torna yaptırın ama farklı yerde yaptırın
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Nisan 20, 2018, 11:59:27 »
Osman bey dediğim gibi araçta normal seyir halinde sallama veya başka bir durum yoksa torna yaptırın ama farklı yerde yaptırın

Yok normal giderken sıkıntı yok. Hatta en son 2 ay önce  4 lastiği değiştirdikten sonra  yapılan balans ayarlarından sonra araç yolda akıyor resmen.  Tek sıkıntı 60 km ve üzeri hızlarda frene dokununca gelen direksiyon sarsıntısı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 309280
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Nisan 20, 2018, 14:31:18 »
Bi ihtimal direksiyon mafsalından yapabilir titremeyi. Ben aldığımda tıkırtı ve frene basınca aşırı  titreme vardı. 3 ustaya gösterdim kutudan dediler,değişti düzelmedi. En son mafsalın vidalarını değiştirip karşısına somun taktım sorun kalmadı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Nisan 20, 2018, 15:13:04 »
Arkadaşlar bu konuda fren tamircisi ustamın söylediği ni (işine ve bilgisine son derece güvendiğim bu güne kadar tek sefer yaptı)  aktarıyorum piyasadaki diskler hepsi yan sanayi tak dersen takarım ama garantisi yok sağlam iş istiyorsan çıkma orjinal bul torna yapalım takalım aksi halde 1000 km bile sürmez eğilir yine ve sonuç ortada usta haklı çıktı
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Nisan 24, 2018, 17:37:07 »
Şimdilik torna yaptırdım, titreme kesildi.  Ama tekrar olursa artık direk orjinal disk alıp taktıracağım. Çünkü son 10-11 bin km de yaptığım  disk-balata-torna masrafı toplamda 500 tl yi geçti.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Nisan 24, 2018, 18:55:43 »
Disk ve balata belli düzeyin üzerinde ısınmamalı. Bunun için soğutma özellikleri de var, gerek diskte (soğutmalı tip), gerek araç kaporta ve jantlarında.