Aracımın ilerleyen zamanda egzoz muayenesi bitecek.
Yeni Sisteme göre Katalizörsüz araçlar muayeneden geçmiyor.
Bir kullanıcı olarak aracımda katalizör olup olmadığını nasıl anlarım.
NOT: Araç 2001 Corolla 1.4 vvti SP. AC.
Az buçuk bilgimle açıklayayım. Hatam varsa ustalar düzeltsin lütfen.
Fabrika çıkışında katalizör takılı gelir. katalizörün görevi; zehirli gazların emilmesini sağlamaktır.
Egzoz üzerinde susturucunun ön tarafında bulunur. Egzoz borusundan bir miktar daha geniştir. Aracı lifte kaldırınca gözle rahatlıkla tespit edilebilir.
Sanırsam, çekiş gücünü artırmak için söktürüyorlar.
"Yeni Sisteme göre Katalizörsüz araçlar muayeneden geçmiyor." demişsin. 4-5 yıl önce ağır kusur tablosunu incelemiştim. Araçta katalizör yok ise ağır kusur olarak belirtilmişti. Yani, yeni bir uygulama değil. (Tahminimce, daha eski yıllarda da katalizör hep ağır kusur olmuştur.)
Egzozcuya gidersen arabanda katalizör olup olmadığını söyler.
Biraz pahalı bir parçadır.
Tasvip etmediğim bir durum: Muayeneden geçsin diye katalizör görünümlü içi boş parça bile satıyorlar/takıyorlar. Tasvip etmememin nedeni: Birincisi kul hakkı. Çünkü milleti zehirliyor. İkincisi sahtekarlığa teşvik.