Gönderen Konu: fm transmitterin abs'ye zararı var mı?  (Okunma sayısı 8500 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
Ynt: fm transmitterin abs'ye zararı var mı?
« Yanıtla #20 : Mayıs 21, 2009, 10:36:13 »
arkadaşlar murat beyinde dediği gibi elektromanyetik kalkanlama durumu var, diğer adıyla EMC testi yani elektromanyetik uyumluluk testi. standartlar içinde üretilen bir cihazsa bu test uygulanmak zorundadır.

öğrenciliğim sırasında, verilen bir seminerde bu konu gündeme gelmişti.
absnin etkilenip etkilenmediği hususunu sorduğumda, şöyle bir cevap aldım:
"şayet bir ürün üretilip üzerinde CE sertifikası varsa, bu ürün manyetik alandan etkilenmez, avrupa birliği içerisinde satılan bir ürünün de bu sertifikayı almak zorunda" gibi bir ifade kullandığını hatırlıyorum. ve kendi aracında (opel vectra) sürekli kullandığını belirtti.

şimdi ABS arızası yaptırma hususunu dikkate alırsak, cep telefonu sinyali tekerlerdeki sensörlerden gelen sinyali bozabilir. ABS nin çalışma mantığını düşünürsek, tekerlek dönerken herhangi bir problem zaten olmayacaktır. tekerlek kilitlediği zaman ancak girecektir devreye ve freni bırakacaktır. dolayısı ile ABSyi bozma gibi bir sorun değil sadece anlık bir devre dışı kalma söz konusu olacaktır.

ABS dışındaki diğer elektronik cihazlardaki duruma bakarsak:
O403 lerde dijital klima mevcut ve bildiğim kadarı ile kapıların açık olup olmama durumları da klima beyni tarafından kontrol ediliyor. bu konuda birkaç sıkıntı yaşandığını duymuştum. otobüs otobanda giderken olmadık bir anda ön kapı otomatik olarak açılmış. yani beyin kapıyı açma sinyali yollamış gibi laf dolaşmıştı ortalıkta.

sonuç olarak araçlarımızda kullanılan bazı elektronik cihazlar (klima, ECU, ABS, ... beyinleri) standartlar dahilinde üretilmemişse ya da manyetik teste tabi tutulmamışlarda cep telefonundan etkilenebilirler. bu testleri geçen ürünlerde herhangi bir risk yoktur.
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Toyota Club Türkiye

Ynt: fm transmitterin abs'ye zararı var mı?
« Yanıtla #20 : Mayıs 21, 2009, 10:36:13 »