Gönderen Konu: Bilgilendirme Konusu (Rot-Balans-Direksiyon)  (Okunma sayısı 2848 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Zamana bırakma!
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 145000
  • Model Yılı: '04
  • 2 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
Bilgilendirme Konusu (Rot-Balans-Direksiyon)
« : Kasım 30, 2017, 00:18:23 »
Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba. Aracımla alakalı bir sorunu yaklaşık 400 tl masrafla hallettim ama bu uzun bir süreçti. Biraz uzun olacak ama her şeyi anlatmam lazım ki nasıl usta geçinen cahillerle piyasa kaynıyor görün istiyorum.

2004 Corolla aracımda direksiyonda boşluk problemi vardı. Bu modellerde kronik diye duymuştum burada. Çok da canımı sıkmıyordu. Taşlı ve bozuk yollarda direksiyonun altından lıklık diye ses geliyordu sürekli. Yüksek hızlarda hiçbir sorunum yoktu. xxxte bile direksiyonu iki parmakla tutmak yetiyordu. Sonra bir gün sağ ön tekerimin havasının biraz indiğini farkettim. Hemen bir benzin istasyonunda ekleme yapıp diğerlerini de kontrol ettim. Hepsini 32 yapmıştım. Bir hafta sonra sağ ön tekerin yine indiğini farkedince bir lastikçiye çektim. Lastik kontrol edildi ve bir adet 2-3 cm boyunda bir vidaydı buna sebep. Lastik söküldü, vida çıkartılıp yama yapıldı. Sağ ve sol ön lastik cihaza bağlanıp balansları yapıldı ve 35tl ile yırttığımı sevinerek evin yolunu tuttum.

Ancak haftasonu şehirlerarası yola çıktığımda 100km hızdan sonra direksiyonda bozuk yollarda tek tük duyduğum lıklık sesi aşırı derecede gelmeye başlamıştı. Direksiyon yerinden fırlayacakmışçasına lıklıklık ötüyor ve serbest bıraktığımda milimetrik de olsa sağa sola oynuyordu. Arabada en ufak bir titreşim bile yoktu. Hemen lastikçiye gittim o gün. Yamanın güvenilir olduğunu, balansın da cihazda yapıldığını, bu durumda ön düzenimi kontrol ettirmem gerektiği söylendi. Kendim ayrı bir rot balansçıya gittim. Lastikleri sökmeden tekrar balans yaptık 4 tekeri de. Ön düzenimde hiçbir sıkıntı olmadığı söylendi ancak kontrol ettiğimde sorun aynen devam ediyordu. Usta da gayet itici bir şekilde "Ben balans yaptım arabada titreme yok. Direksiyonunda sorun var arabanın rotu balansı yerinde" dedi.

Yani araçta hiçbir titreşim yokken yüksek hızda direksiyon lıklık ötüyordu. Lastik havalarını defalarca kontol ediyordum. Hiçbir değişim yoktu. 3 5 gün daha o şekilde bindim. Baktım geçeceği yok Afyonkarahisar'daki Toka Toyota'daki Beytullah ustamı aradım. Direksiyondaki sesin direksiyon arızasından kaynaklandığını, tamir ettirmem gerektiğini ama direksiyona o titreşimi gönderen bir sorun olduğunu, bunun da ya lastiklerden ya da ön düzen rot-balans ayarından kaynaklandığını, eğer iyi bir rot balans ustası bulursam titreşimin kesileceğini ama direksiyondaki boşluktan kaynaklı o sesin tamir edilmeden geçmeyeceğini söyledi. Direksiyon tamiri için ise Çay ilçesinde Direksiyoncu Mehmet Usta adında birini tavsiye etti. Dinarda da direksiyoncu olduğunu ya da Ispartaya gidebileceğimi söylediğimde Mehmet Ustanın bu bölgede meşhur olduğunu, İstanbuldan Çaya müşterisi geldiğini. Her yere direksiyon gösterilmeyeceğini yoksa 300 liralık tamiratın 2000 lirayı bulabileceğini söyledi. Şaşırsam da birkaç tanıdık ustaya durumu sorduğumda aynı şeyleri duyunca direksiyon konusunu halledebilmek için Çay'a gitmeye ikna oldum. Dinar'da oturduğum için 100 km yol vardı. Hemen ertesi gün erkenden gittim. Dükkanın yoğunluğundan ve Eskişehir'den İstanbul'dan gelen arkadaşları görünce güvenilir bir yere geldiğimi anladım. Direksiyonum 2 3 saat süren bir tamir sürecinin ardından en bozuk taşlı yolda ya da xxx km hızda tamamen sessiz hale geldi.

ANCAAAAAK Afyonkarahisar'daki ustamın dediği gibi ses kesilse de direksiyona bir şey titreşim yaptımaya devam ediyordu. Bu durumda iş iyi bir rot balansçıya kalıyordu. Direksiyoncu Mehmet Usta'nın tavsiyesiyle Bolvadin ilçesinde bölgenin en iyi rot balans ustası olan Eyüp ustaya gittim. Lastikleri sökmeden 4 lastiğe de balans yapıldı ve 4 tekerin de balansı bozuktu. Yani ilki cihazla ikincisi lastikler sökülmeden yaptırdığım balans ayarları yalanmış. Ardından aracın ön düzeni kontrol edildi ayarlamaları yapıldı. Yola çıkıp denediğimde ise direksiyonda ne bir ses ne de en ufak bir titreşim dahi kalmamıştı. Araba ok gibiydi yolda. Hiçbir titreşim ses vs bir şey yoktu. Direksiyoncuya 300 rot balansçıya ise 60 tl verdim ve sorunum halloldu.

Daha öncesinde yaptırdığım iki balans ayarı da fos çıkmıştı. Bu bana çok koydu. Demekki Sandıklı'dan sonra Afyonun nüfus yönünden 2.büyük ilçesi olan Dinarda adam gibi bir rot-balans ustası yoktu. Tamamen hayal kırıklığı. Ve bu da benim ilginç bir tamirat hatıram. Her tabela asana araba teslim etmemek gerekiyormuş. Bunu bizzat yaşayarak öğrendim. Bir daha Dinar sanayisine yağ değişimi için bile uğramam.
Zaman harcayıp okuyan arkadaşlara teşekkürler.

Çay ilçesindeki meşhur ustanın sitesi için: http://www.hidrolikdireksiyoncu.com

NOT: Hız kurallarına uyalım!

Toyota Club Türkiye

Bilgilendirme Konusu (Rot-Balans-Direksiyon)
« : Kasım 30, 2017, 00:18:23 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
Ynt: Bilgilendirme Konusu (Rot-Balans-Direksiyon)
« Yanıtla #1 : Kasım 30, 2017, 00:31:21 »
Geçmiş olsun öncelikle.

Balans meselesinde aslında suçun tamamı ustanın işi bilmemesinde olmuyor bazen. Bizim sanayimizde alet ve edevat kalibrasyonu diye bir şey duyulup  bilinmediği için adam 10 yıllık kalibresiz  cihazla iş yapıyor ki o cihazın 6 ayda bir kalibre edilmesi gerekirken.

Yanlış hatırlamıyorsam Gedore markası Torkmetrelerini ücretsiz kalibre ediyordu.Buna rağmen elinde bu marka aletleri bulundurupta "yahu şunu kalibreye göndereyim" diyeni duymadım.Zaten dükkanda 1 tane var onuda ne gönderecem havasında ustalar yada olaydan tamamen bihaber.

Yani Usta veya dükkan sahipleri bile yanlış ölçüm yaptıklarının farkında değiller.Adam cihazı ilk aldığında ne yapıyorsa yine aynısını yapıyor ama 10 sene sonra aynı sonucu vermesini bekliyor veya öyle zan ediyor.Kendince yanlış bir işlem yapmış olmuyor hali ile.Tabi bu arada o alet ve edevat almış başını gitmiş kimse farkında değil.Yanlış ölçü ile de doğru sonuç beklemek zaten mantıklı değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Zamana bırakma!
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 145000
  • Model Yılı: '04
  • 2 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 30, 2017, 00:57:32 »
Teşekkür ederim sağolun. Malesef profesöre emanet etmek varken arabayı stajer adamlara emanet etmişiz. Ne zamanki profesör olduğunu kabul bile etmeyen mütevazi Toka Toyota Beytullah ustama ulaştım o da kendisi gibi işinin ehli profesör bir arkadaşa yönlendirdi de sorunumuz çözüldü. Allah razı olsun böyle ustalarımız var :) Reklamlarını da yaparım hiç affetmem ;) Özelden numara isteyen de olursa paylaşırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: -
  • 46 kere teşekkür etti
  • 103 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 30, 2017, 08:07:21 »
güle güle kullanın aracınızı. siz de zahmet edip yazdığınız ve bu bilgileri bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.