Gönderen Konu: E12 corolla - amortisör ömrü varmı  (Okunma sayısı 4955 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • aynı sözlerle farklı
    • web, network, donanım ve sistem
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 187000
  • Model Yılı: '03
  • 35 kere teşekkür etti
  • 53 kere teşekkür edildi
E12 corolla - amortisör ömrü varmı
« : Kasım 28, 2017, 19:06:35 »
selam arkadaşlar
çok araştırdım ama sorularıma cevap olacak tatmin edici bilgi bulamadım

aklımı kurcalayan bir konu var, amortisör ömrü? aracım 2003 model 155bin km de
60bin kmde kontrol edilir ömrü bittiyse değiştirilmeli denmiş bir kaç yerde, geçen zamanla birlikte amortisör yeteneğini kaybetmekteymiş, haliyle benimde rahatsız olmaya başladıgım bir konu yoldaki sarsıntılar gelen sesler freneaj ve salınım.

acaba diyorum amortisör ve yay ları (yayların belirli bir ömrü yok deniyor ama tam uyumluluk açısından değiştirilebilirmi? gerek yokmu?) komple değiştirsem bu yol tutuş freneaj ve yol sarsıntıları düzelirmi?

bu konuda birşeyler yapan oldumu acaba
syg,

sanma ki dert sadece sende var sendeki derdi nimet sayanlar da var,
derdimi dinledim derdimden iğrendim, onun derdini gördüm, derdime imrendim..
ömür dediğin üç gündür, dün geldi geçti, yarın meçhuldür, o halde ömür dediğin bir gündür, o da bugun dür...
Today Tomorrow Toyota

Toyota Club Türkiye

E12 corolla - amortisör ömrü varmı
« : Kasım 28, 2017, 19:06:35 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
Ynt: E12 corolla - amortisör ömrü varmı
« Yanıtla #1 : Kasım 28, 2017, 21:07:56 »
e12 için orjinal amortisör 2014 te 470 tl idi tanesi. Yanlış fiyat almış olabilirmisiniz? Nereden aldınız fiyatları
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • aynı sözlerle farklı
  • 35 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Kasım 28, 2017, 22:42:31 »
fiyatlar önemli değil yanlış bilgi olabilir ben konforun peşindeyim aslında,
fikri veya deneyimi olan arkadaşlar varmı acaba
ömür dediğin üç gündür, dün geldi geçti, yarın meçhuldür, o halde ömür dediğin bir gündür, o da bugun dür...
Today Tomorrow Toyota

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 29, 2017, 15:20:20 »
Bu konuda çok detaylı bilgiler mevcut sitemizde.
Yine kısaca değineyim; yay çeliği kendine has bir malzemedir. Bukle sayısı, bukleler arası mesafe, malzeme özellik ve kalınlığı çalışma performansında etkilidir. Ayrıca çalışma süresinde üzerine binen yükler de ömrünü etkiler. İmalay özellikleri ve kullanımda maruz kaldığı kuvvetlere göre de bir ömrü vardır. Bunun yanında kalite, uygunluk ve  mevcut durumu da amortisör ömrünü etkiler.
Amortisörler de aynı şekilde imalat özellikleri ve maruz kaldığı yüklere göre zaman içinde performansını yitirir. Normal kullanımda bound-rebound için tasarlanan araç teker amortisörleri bazen yanal yüklere de maruz kalabilir. Bu durum belli sınırları aştığında amortisörü atıl duruma getirebilir. Benzer durum tek eksenli çalışma için tasarlanmış helezon yaylar (sustalar) için de geçerlidir.
Yay-amortisör durumu yeni bir sistem %100 açılma ve sıkışma performansı sergilerken (yol tutuş, frenaj), belli süre zarfonda, kullanım şekli, yük, yol durumuna bağlı olarak bu performansı azalacaktır. Yağ sızdırmamış, dış deformasyonu olmayan bir amortisör bile süre ve yüke bağlı olarak performansını kaybeder.
İster amortisör, ister helezon yaylar mümkünse 4 tekerde, en az ise karşılıklı tekerlerde, aynı anda değişmelidir.
Farklı özellik ve yapıda helezon yay ve amırtisörler mevcuttur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 29, 2017, 20:16:58 »
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Kasım 29, 2017, 20:24:39 »
Monroe amortisör ömrünü 100bin km veya 10 yıl olarak mı ne belirliyordu. Yani evet, her mekanik parçanın gibi amortisörün de ömrü vardır.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 29, 2017, 20:33:33 »
orijinal helezonlar eğer arabada inşaat malzemesi kum çimento nakliyesi devamlı yapılmadıysa kolay kolay zayıflamaz ama bazen hrlezonda kırılma olabiliyor. bizde amortisör yağ kaçırınca tıkırtı yapınca değiştirme gibi yanlış uygulama yapılıyor, Murat arkadaşımızı tebrik ediyorum çok doğru hareket ediyor, bir arabanın yolu iyi tutması için amortisörlerinin çok iyi çalışması lazım. bu km de amortisörler mutlaka zayıflamıştıır ve orj ile değiştirilince arabanın gidişi eski durumuyla kıyaslanamayacak kadar iyi olur bilhassa virajlı yollarda bu daha güzel hissedilir.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • aynı sözlerle farklı
  • 35 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Aralık 23, 2017, 22:44:04 »
eveeet arkadaşlar, bugün itibariyle dörder adet takım olarak kyb amortisör ve kyb yay montajı yapıldı, ön amortisör kulelerinde ömrü azalmış değişsek iyi olur dedi usta onlarıda değiştim yan sanayi aldım tam uyumlu cıktı en ufak ses tıkırtı yok, (orj ön kuleler 330tl, kyb markalar 200tl)

yol tutuş frenaj ve konfor aşırı derecede arttı tam istediğim gibi oldu daha doğrusu umduğum gibi bu yaştaki araçlarınız için tavsiye ederim yolların keyfi bir başka oldu
yoldaki bozuklukların sesi ve sarsması artık yok, artık olur olmaz yerlerde tümseklerden kasislerden kaçmıyorum, virajlarda çok daha kararlı direksiyon tepkileri mükemmel oldu

fakat eski haline nazaran arka taraf 3cm alçaldı ön taraf 3cm yükseldi, tekerlek üstü boşluklar eşit yani şu an, daha aşağıda olması gerekmiyormuydu yine diğer araçlardan daha yüksekte duruyor ona takıldı kafam biraz

ON AMORTISOR SOL KYB 334818 226tl
ON AMORTISOR SAG KYB 334817 226tl
Ön Amortisör kuleleri yan sanayi 70tlx2
ARKA AMORTISOR SAG/SOL KYB 341816 166tlx2

KYB HELEZON YAYI ON - RG3185 80tlx2
KYB HELEZON YAYI ARKA - RG6544 110tlx2
montaj 200tl
motor suyu değişimi (kırmızı antifriz) 50tl
montajdan hemen sonra rot balansçıya gittim, alt takım komple kontrol edildi sıfır hata hiçbir kusur çıkmadı, usta sıfır araba olsa bu kadar hatasız olmazdı dedi tebrik etti, gurur duydum önce arabamla sonra kendimle;)

geçenlerde yaptıgım bir diğer bakımda ise aşağıdaki ürünleri değişmiştim

valeo debriyaj seti faciasından sonra (http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=80711.new) aisin marka kullandım soruın çözüldü
4 adet trw fren diski
4 adet trw fren balatası
hava akış metre temizlendi
hava polen filtresi değişti
castrol magnatec 10w-40 yağ yenilendi (her yıl 7-8bin km civarında kışa girerken yağ değişimi ve beraberinde lpg bakım kontrol ve filtre değişimi yaptırıyorum)
orjinal yağ filtresi (fiyat hatırlamıyorum geçen sene almıştım)
denso k16u-r11 10tlx4

amortisör yay montaj öncesi

sonrası

Today Tomorrow Toyota

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 24, 2017, 11:25:12 »
İyi bir bakım olmuş. Z rotları hiç değiştirdiniz mi ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • aynı sözlerle farklı
  • 35 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Aralık 24, 2017, 13:06:53 »
özellikle kontrol ettirdim sorun yok dendi,
z rot komplike bir malzeme değil arıza yoksa değişiminde fark yaşanmaz sanıyorum?
viraj demir lastikleri hala ilk günkü gibi

sadece musait zaman sol sış aks körüğünü değiştirteceğim o arada z rot lara tekrar baktırırım artık
Today Tomorrow Toyota

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 90000
  • Model Yılı: '06
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Kasım 14, 2018, 20:10:15 »
İyi bir bakım olmuş. Z rotları hiç değiştirdiniz mi ?

Arkadaşlar merhaba

Resim yuklemeyi beceremediğim için bu mesaj ustunden yazmak istedim.Mesajdaki arka amortisorun alt kısmındaki burç tek olarak satılmıyormu.Benim aracımın arka sol amortisoru sağlam ama o lastikli olan parça burçmu denir takozmu bilmiyorum o parca yerinden çıkar gibi olmuş.Bugun servise gitttim arka sol amortisor değişmeli dendi tek değişim yapmayıda tavsiye etmedikleri için mecburen takım almam gerekicek.İşin garip kısmı amortisörde arıza yok sadece o lastik parça yuzunden komple değişmek gereksiz değilmi.
2016 corolla 1,4d mm (kullanımda)21000km-2006 corolla 1.6 ov(kullanımda) 89000 km-2012 Kawasaki ER6 15000 KM-1990 MAZDA 626 25000 KM-1999 MONDEO 2.0 30000 KM-2010 rav 4 15000 km-2012 megane 20000 km-2001 mondeo V6 50000km-2004 megane 45000km-2003 peugeot 206 gti 40000 km-1990 3.16i 40000 km-1989 3.20i 30000 km- 1990 dan 2010 Yaz dönemine kadar  250cc-1000 cc arası 15 ten fazla motorsiklet

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 260
  • Model Yılı: '05
  • 81 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Kasım 14, 2018, 22:15:33 »
selam arkadaşlar
çok araştırdım ama sorularıma cevap olacak tatmin edici bilgi bulamadım

aklımı kurcalayan bir konu var, amortisör ömrü? aracım 2003 model 155bin km de
60bin kmde kontrol edilir ömrü bittiyse değiştirilmeli denmiş bir kaç yerde, geçen zamanla birlikte amortisör yeteneğini kaybetmekteymiş, haliyle benimde rahatsız olmaya başladıgım bir konu yoldaki sarsıntılar gelen sesler freneaj ve salınım.

acaba diyorum amortisör ve yay ları (yayların belirli bir ömrü yok deniyor ama tam uyumluluk açısından değiştirilebilirmi? gerek yokmu?) komple değiştirsem bu yol tutuş freneaj ve yol sarsıntıları düzelirmi?

bu konuda birşeyler yapan oldumu acaba

syg,

Murat bey ben yeni değiştirdim normal de Sol ön patlaktı Ben dedim ki eşitsizlik olamsın 4 düde değişsin dedim kesinlikle 4 Adet değişmelei Helezonlara gelin Ustacıklar sayesin helezonlarda değişti Açtığım konuda Araçın değişen resimleri mevcut yalnız kaya gibi oldu   Hiç esnemiyor :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '15
  • 65 kere teşekkür etti
  • 127 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Kasım 15, 2018, 09:27:12 »
Amortisörlerin bozulduğunu nereden anlıyoruz ? Benim 15 yaş -140.000 km aracım var, sızıntı falan yok, çukurlarda esnemiyor, keklik gibi zıplıyor, sert yani, aldığımda da öyleydi galiba. Fazla yumuşayınca mı fonksiyonsuz oluyor ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Kasım 15, 2018, 09:58:09 »
Amortisörlerin bozulduğunu nereden anlıyoruz ? Benim 15 yaş -140.000 km aracım var, sızıntı falan yok, çukurlarda esnemiyor, keklik gibi zıplıyor, sert yani, aldığımda da öyleydi galiba. Fazla yumuşayınca mı fonksiyonsuz oluyor ?
keklik gibi zıplayınca amortisörler bitmiş demektir, amortisörleri sağlam araba zıplamaz, tekerlekler yerden ayrılmaz yani yolu tutar.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Kasım 16, 2018, 20:58:07 »
Aslında amortisör testi için profesyonel cihazlar mevcut. Atilla abi de gerekli bilgiyi vermiş.
Sizin yapabileceğiniz; aracı amortisör kulesine yakın bir noktadan, kaportaya zarar vermeden aşağı doğru bastırın. Araç o yönde ilk salınım sonrası duruyorsa amortisörler kabaca iyidir denebilir.
Amortisör, yayın (helezoni ya da yaprak) salınım hareketini sonlandıran cihazlardır. Bu yüzden yay ile uyumlu olmalıdır. Ayrıca yaprak yay ile helezonik yay arasında da çalışma farklılıkları vardır. Örneğin yaprak yay sürtünme ile sönümleme yetisine sahiptir. Helezonik yayda bunu sadece amortisörler gerçekleştirir.
Ayrıca amortisör simetrik ya da asimetrik de olabilir. Peki bu ne anlama gelir? Amortisör iki yönlü çalışır, sıkışma ve açılma. İşte bu aşamalarda verdiği tepki kuvveti farklı ise asimetriktir, aynı ise simetrik (iç yapıları ile ilgili bir teknoloji).
Araçta ilk sönümlemeyi lastik gerçekleştirir (lastik ölçü ve özellikleri ölçüsünde). Ondan sonra süspansiyon sistemi etkiyi alır. Aracın ağırlık ve süspansiyon özelliklerine göre de karşı tepkiyi ortaya koyar. Eğer amortisör performansını tamamen yitirmiş ise (yağ vb. kaçaklar olmasa dahi) bu tepkiyi gerektiği gibi ortaya koyamaz ve araç helezon yayları üzerinde zıplama hareketi gösterir.
Amortisör yeni iken %100 performans gösteriyor ise, kullanım özellikleri doğrultusunda (araç kullanım ağırlığı, aldığı etkiler, süre vs.) performansını belli oranda yitirir (bu yüzden en azından karşılıklı, mümkünse takım halinde değiştirilmelidirler). Ani ve uygun olmayan yüklenmelerde ise fiziki şekil bozuklukları (çatlama, kaçak, yamulma) meydana gelir ve görevini yerine getiremez.
Ayrıca amortisörün depolama şekli de sağlıklı ömrü konusunda etkilidir.