Gönderen Konu: 99 Corolla 1.3 Terra (2.Haftasında) Bilmem gerekenler &tavsiyeleriniz  (Okunma sayısı 7519 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 198000
  • Model Yılı: '99
  • 10 kere teşekkür etti
Merhaba TCT ailesi, sayfayı uzun süre önce keşfetmiştim, amcamın t25 ve t22 avensisi sayesinde toyota tutkusuna ben de ortak oldum. Şimdi kendi aracım 1999 1.3 Corolla terra ile aranızdayım. Bilgisi olan ve kullanıcılarından nelere dikkat etmem gerektiğini, tavsiyelerinizi bekliyorum.  :)

Aracımı alalı 2 hafta oldu, henüz 1000km yol yaptım, ortalama tüketimim lpg ile 100km/10lt şeklinde oldu.

Araç üzerinde değişmesi gereken 175/65/14 Petlas marka lastikler vardı, 185/65/14 Nexen Blue yazlık lastikler ile yeniledim.

Arka sağ amortisör üzerinde yağ izleri gördüm ve aracın arkası oldukça yere yakın durumda, benim gözlemlediğim kadarıyla helezonlar da eskimiş durumda. İlk değişim bunlardan başlayacak sanırım. İstanbul avrupa yakasında amortisor ve helezon için tavsiye ettiğiniz yer neresidir?

E11 alt başlığıyla forumda ufak nir gezinti yaptım, manifold vidalama işlemi dikkatimi çekti sanırım o hırıltı benim aracımda da var, bundan nasıl emin olabilirim?

Yağ eksiltme sorunum var mı henüz bilmiyorum. Aracı satın aldığımda üst çizgideydi yağ seviyesi ve rengi koyu değildi. Mavi duman da yoktu, muhtemelen ilerleyen zamanlarda anlayacağım bir durum bu.

Kaloriferi  fanını 2.seviyeden daha yükseğe açtığımda artan bir "viiiuu" sesi oluşuyo, Lo Ve 2. seviyede böyle bir ses yok. Neden kaynaklı acaba ?

Kilometre şu an 198600'de. Periyodik bakımına 2400km var, bakımda hangi marka malzemeleri kullanmalıyım ?

Şimdiden teşekkürler :)

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 327 kere teşekkür etti
  • 76 kere teşekkür edildi
Merhaba hayırlı olsun güle güle kullanın aracınızı, öncelikle aldığınızda yağ ve filtre bakımı yaptırmadıysanız bunu yaptırarak başlayabilirsiniz. (Yağ filtresini mutlaka orijinal kullanmaya bakın ve mobil castrol gibi kaliteli 10w-40 yağ kullanın)
Amortisörü toyotadan anlayan iyi bir ustaya kontrol ettirirsiniz, eğer patlak ise ikisini birden değiştirmeniz gerekir aracın yol tutuşu ve konforu için, arkası çökük ise helezonların da değişmesi gerekir. Ben kendi aracımda orjinale en yakın KYB ile değiştirmiştim. Forumda konuşulan manifold hırıltısı sizinkinden sonraki VVT-İ motorlu olan serilerde vardır, sizin motor EFİ diye geçer diye biliyorum. Ses başka yerden gelebilir (kayış, kasnak, rulman vb.)

Eğer aracınızın bu km ye kadar yapılan bakım kayıtları yok ise genel kontrol ve değişimler anlamında aşağıdaki işlemleri yapmanız aracınız ve sizin için faydalı olacaktır;
* Triger kayışı ve diğer V-kayışı değişimi
* Şanzıman yağı değişimi (orijinal 75W-90 sentetik)
* Disk ve fren kontrol ile ayarı, fren hidrolik değişimi
* Buji kontrol ve değişimi
* Gaz filtre değişim-bakım ve ayarı
* Mevcut tüm sıvıların kontrol ve değişimi

Avrupa yakasında TEM Toyota ve Toyotronic isimli servisleri kullanıyorum ben, netten bilgilerini bulabilirsiniz.
2001 1.4 Terra Special

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 10 kere teşekkür etti
Hilmi bey çok teşekkür ederim,  :alkis: :alkis: :alkis:

tirger kayışı değişeli 10bin km / 1 yıl olmuş henüz.
Periyodik (yağ-filtre) bakımına da 2400km kaldı. Kayıt altındakiler bunlar. Şanzıman yağını ve diğer kayışları da eski sahibine sorarak öğreneyim. Benim aracın motorunda kronik yağ yakma problemi var mı peki ?

Diğer biligilendirmeleriniz çok faydalı oldu tekrar teşekkür ederim :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 327 kere teşekkür etti
  • 76 kere teşekkür edildi
Sizin motorunuz efsane kasa ile aynı diye biliyorum, yağ yakma sorunu yok fabrikasyon olarak. Tabi kontrol altında tutmanız menfaatinize olur, sonuçta 18 yaşında ve 200 000 km civarlarında bir araç. Güle güle keyifle kullanmanızı dilerim, sorunsuz ve çok keyifli araçlardır bu kasalar. Dış görünüş ( farlar) sebebi ile pek tutulmadı ancak kullananlarda alışkanlık yapıyor diyorlar.
2001 1.4 Terra Special

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 10 kere teşekkür etti
Sizin motorunuz efsane kasa ile aynı diye biliyorum, yağ yakma sorunu yok fabrikasyon olarak. Tabi kontrol altında tutmanız menfaatinize olur, sonuçta 18 yaşında ve 200 000 km civarlarında bir araç. Güle güle keyifle kullanmanızı dilerim, sorunsuz ve çok keyifli araçlardır bu kasalar. Dış görünüş ( farlar) sebebi ile pek tutulmadı ancak kullananlarda alışkanlık yapıyor diyorlar.

Evet farlar yüzünden bu kasadan bakmıyordum ama bütçem buna yetince aldık :) Alışınca sizdeki kasadan daha hoş gelmeye başladı gözüme. Bilgilendirmeleriniz çok işime yaradı en azından yağ yakma paranoyasından kurtuldum :)

Bir sorum daha olacak, henüz antifiriz ölçümü yaptırmadım. Daha önce antifiriz konulmamışsa sakın ha koymayın deniliyor. Aslı nedir konunun ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 42000
  • Model Yılı: '13
  • 4 kere teşekkür edildi
Aracınız hayırlı olsun.2000i bende vardı yuvarlak farli.daha önce nasıl oldu da hiç antifriz konmadı acaba.şimdi konmaz diyenler suyun donmaması için ne tavsiye ediyorlar peki.akşamdan suyu salıp sabah doldurmayımı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 218 kere teşekkür etti
  • 1364 kere teşekkür edildi
şehir efsanelerine kulak vermeyin,forum bunun için var,farzedin ki sabah su doldur,akşam boşalt yaptınız ,bir gece unuttunuz,tapa attı veya blok çatlattı ne olacak akıl verenleri nerede bulacaksınız? elbette bulunduğunuz bölgenin soğukluğunu karşılayacak asgari şartlarda antifreez konulacak .suyu boşaltın,kovanın içindeki suyu inceleyin pas vs tortu ne var? herşey yolunda ise -35 lere uygun ölçüde antifreezli su ayarlayın ve radyatörü doldurun,biraz gaz verin içeride hava varsa çıkar sonra üst seviye göstergesine kadar doldurun.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 10 kere teşekkür etti
İnceledim, eski sahibinden de teyit ettim. Kırmızı/pembe renkte antifiriz var. Bende açılmamış yeşil renk var. Youtube de yarise 2 sefer su ile temizleme yaparak antifiriz değişimi yapılan bir video var ona göre kendim yapmaya çalışacağım. Radyatör tapasını bulursam tamamdır. Yorumlarınız için çok teşekkürler Hilmi bey ve Tokay bey. İyi sürüşler :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
Hayırlı olsun yapılması gerekenleri arkadaşlar yazmışlar. Antifriz ekleme yapacaksınız farklı renkleri karıştırmayın. Radyatörün sol alt tarafında boşaltmak için tapa var,radyatördeki boşalsada blokta sıvı kalır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 10 kere teşekkür etti
Hayırlı olsun yapılması gerekenleri arkadaşlar yazmışlar. Antifriz ekleme yapacaksınız farklı renkleri karıştırmayın. Radyatörün sol alt tarafında boşaltmak için tapa var,radyatördeki boşalsada blokta sıvı kalır.

Teşekkürler, linkteki videoda olduğy gibi boşaltım yaptıktan sonra 2 kez su ile temizleme yapılırsa renk değişimi yapılabilir mi ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi

Video linki görünmüyor. Suyla temizledikten sonra istediğiniz rengi koyun sıkıntı olmaz,komple antifriz koymakata pek tavsiye edilmez. İklim koşullarına göre yarı/yarıya karıştırılır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
ACİLL buji kablo sıralaması nasıl olması gerekiyor ve yanlış sıralıysa ne gibi sorun olur

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 218 kere teşekkür etti
  • 1364 kere teşekkür edildi
araçta distribütör kapağına göre 1-3-4-2 olması gerekir,yoksa zaten araç düzgün çalışmaz ,karbüratör de pislik var da attırmak için bazen buji kabloları ters bağlanmış gibi olur.uzun süre zorlanırsa sorun yaratır.
Tokay Ceritoğlu