Gönderen Konu: 2016 Corolla 1.33 Life 4 ay 10.000 km Değerlendirme  (Okunma sayısı 2601 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 36000
  • Model Yılı: '16
  • 7 kere teşekkür edildi
Herkese Merhaba,

Temmuz ayının başında 25.000 km de 2016 model bir Corolla 1.33 aldım. Ya daha eski bir 1.6 alacaktım ya da yeni 1.33. Yeniyi tercih ettim. 1.33 alırken video, forum vs. çok araştırdım. Uzun bir değerlendirme yazma maksadım yok. Daha çok ben nelere dikkat ediyorum ve sıkıntıları aşmak için neler yaptığımdan bahsetmek istiyorum.

Motor:
Evet 1.33 düşük hacimli gücünü yüksek devirden alan bir motor. Aynı zamanda tabii ki ekonomik.
4 kişi dolu bagaj uzun yolda yokuşta kalır diyorlardı. İstanbuldan Bodruma ikinci gidişimde nasıl kullanacağımı öğrenmiştim. 6 da 110 ile giderken 5 e değilde direkt 4 alıp gazlamayı yapınca sorun kökünden halloldu.

Hız sabitleme:
Bunu hep istiyordum. Corollaya çok ucuza takıldığını okumuştum. Alır almaz hemen taktırdım. Uzun yolda çok rahat ettim. Topuklarım şişmiyor artık. Yakıt ekonomiside çabası tabii. Kol şeklinde ve çok pratik. Pedal kullanmadan koldan gaz bile verebiliyorsun.

Motor ve yol sesi:

Lpg ye geçince ses azalmasını direkt hissettim. Lpg enjektörleri daha sessiz çalışıyor demişlerdi haklılarmış.
71 db olan üstündeki lastikleri 68 db lik olanlar ile değiştirdim. Zaten üstündekiler çok sertti ve şehir içinde sürekli tepiliyordum desem yeridir. en son belim tutulunca tepem attıda gittim değiştirdim. Hiç fena olmadı. Daha sessiz ve yumuşak olan yeni lastikler süper oldu.

Lastiklerden ve Lpg enjektörlerinde yukarıda bahsettim. Bunlar bayağı sesi azalttı ancak yüksek devirlerde (3000 den sonra) motordan gelen gazlama sesi beni özellikle şehir içinde rahatsız ediyordu. Sakin kullanmayı seviyorum. Haftada 400km sokak arasında yapıyorum desem yalan olmaz. En son kaput izolatörü aldım taktım. Bunu yapmak için iki sebebim vardı. 1. Havalar soğudu ve benzinden Lpg ye geçiş süresi uzadı ve gün içinde çokça motoru kapatıp bir süre sonra tekrar çalıştırıyorum ve motor hemen soğuyor lpgye geçiş süresi uzuyor. İşe yaradı yaklaşık %25 mesafe kısaldı. 2. yüksek devirlerdeki sesi kesmek. Bu da işe yaradı. Ben sese göre vites değiştiriyorum, malum sese karşı alerjim var, bir baktım yaklaşık 10km daha hızlıyken vites değiştirmeye başlamışım. Ve ses beni rahatsız etmez olmuş.

Geri görüş Kamerası ve navigasyon
Malum life pakette yok. Ama ikinci el aldığım arabamda önceki sahibi navigasyon ve geri kamera taktırmış. Ben taktırmazdım sanırım. ama büyük kolaylık oldu benim için. Özellikle gece ve sabah arabanın üzerine çiğ yağdığında çok kolaylık sağlıyor.
Navigasyonda uzun yolda bana kopilotluk yaptı hep, yolu onun sayesinde önceden görebiliyorum.

Yakıt:
Aldıktan yaklaşık 2400 km sonra Lpg taktırdım. Şehir içi çok inişli çıkışlı dur kalklı ışıklı 60 km hızı geçemediğiniz hatta bir süre dahi o hızda gidemediğiniz bir güzergahım var. 10 lt yakıyordum. Şehir dışı ise 5.5-7.5 arasıydı. Yola, eğime yüke ve hıza göre değişiyordu. Sorunu lpgye geçerek aştım. Yine aynı litreleri yakıyor ama ben yaklaşık yarısını ödüyorum. Ben taktırdığımda 2.21 di şimdi 2.85 ten lpg alıyorum. Benzide 5.1 dan 5.3 a çıktı. Bu aşırı artışa rağmen şehiriçinde 26-29 kuruş arası yakıyorum.
Başta kendimi ve sonra hanımı lpgye geçmeye ikna etmek çok zor olsada şimdi herkes doya doya gezmekten çok memnun.

Lpgde en büyük korku kaçak ve patlama riskiydi aklımıza gelen. Ben youtubeta yapılan yabancı çarpışma ve patlama testlerini izledikten sonra rahatladım ve Lpgye geçtim.

Güneş:
Bunun içinde cam filmi var ama sanırım sökmek zorunda kalacağız bir süre sonra.

Bagaj temizliği:
Bagaj havuzu ile kirlenme sorununu çözdüm. Hayat kurtarıyor bence.

Araç kokusu:
Araç kokuları çok yapmay geliyor ve tercih etmiyordum. Rebul’un yasemin kolonyasını aldım. küçük bir şişeye koyup kol dayama kutusunun içine koydum. Hafif kapağı gevşek bıraktım. mis gibi kokuyor kol dayamanın kapağını açınca.

Motor fren sesi:
Bunun için bir şey yapmadım. Ben bu sesi seviyorum. Tıslama şeklide. özellikle 1.viteste motor frene düşünce net duyuluyor. Gençken her hafta otobüs yolculuğu yapardım bana onu hatırlatıyor.

Corollayı neden seçtim. 99 dan beri kullandığım ve yetkili yetkisiz servisleri bildiğim için. 
geniş-rahat iç hacim aile için birebir herkes rahat rahat oturabiliyor, geniş beni sağdan soldan sıkmayan koltukları ve sorun çıkartmayan yapısı.

Bunlar benim için önemli olan konulardı. İnternette dağınık bir şeklide aradığım cevapları bulmak çok zor olmuştu benim için. 10.000 km sonunda düşündüklerimi yazdım.
Cevap arayanlara faydalı olmasını dilerim.

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • 218 kere teşekkür etti
  • 1364 kere teşekkür edildi
Ynt: 2016 Corolla 1.33 Life 4 ay 10.000 km Değerlendirme
« Yanıtla #1 : Ekim 27, 2017, 10:09:20 »
gayet güzel değerlendirmiş ve özetlemişsiniz,dikkatle okuyan eminim çok faydalanacaktır.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 145000
  • 1 kere teşekkür etti
  • 32 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 28, 2017, 17:50:17 »
Çok güzel değerlendirme bende sizin gibi bir ara uzunca yazayım bende 10600 e geldim.  Bagaj havuzu ile ilgili; bir gün bagajda gördüğüm kavunun yarılıp suyunun bagaj havuzuna aktığını görünce iyiki almışım dedim.  :)
2016 makyajlı Corolla 1.33 life 2017 çıkışlı..
C.C.li =)
Prins Technomax 09/11/2019

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 28, 2017, 20:16:44 »
Lpg enjektorleri benzinden daha sesli calisiyor bence. Heleki ayar yapmayi bilmeyen bir ustaniz varsa lpg insani arabadan sogutur. Benzinde 10 litre yakan arac lpg si ayarliysa 12 litre lpg yakar buda birim fiyati lpg 2.85 dersek km de 0.34 krs yakar. Motorun tasarruflu vs bir yani yok. Eski teknoloji urunu. Dizel arabadan inip bu motoro sahip c sinifi bir arabaya binerseniz goturur aldiginiz yere arabayi birakirsiniz. Bu arabanin hakki 1.6 benzinli. (Bunu yazmamin sebebi galerilerilerin bilgisiz vatandasi kandirarak 1.33 benzin motorlu araci satmasi)
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 145000
  • 1 kere teşekkür etti
  • 32 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 28, 2017, 22:35:04 »
Lpg enjektorleri benzinden daha sesli calisiyor bence. Heleki ayar yapmayi bilmeyen bir ustaniz varsa lpg insani arabadan sogutur. Benzinde 10 litre yakan arac lpg si ayarliysa 12 litre lpg yakar buda birim fiyati lpg 2.85 dersek km de 0.34 krs yakar. Motorun tasarruflu vs bir yani yok. Eski teknoloji urunu. Dizel arabadan inip bu motoro sahip c sinifi bir arabaya binerseniz goturur aldiginiz yere arabayi birakirsiniz. Bu arabanin hakki 1.6 benzinli. (Bunu yazmamin sebebi galerilerilerin bilgisiz vatandasi kandirarak 1.33 benzin motorlu araci satmasi)

Benim aracım 6.5 l yakıyor ortalamada. 250 tl depo ile 740 km civarı yol gidiyorum. Ben şehir merkezinde değilim. Yolum şehire 60 km gidiş 60 km dönüş, ortalama 40 - 50 km de şehiriçi. Haftalık oluyor bu yolculuğum genelde. Bu kullanımıma dayalı yakıt sarfiyatım 5.9 - 6.0 a çıkıyor, uzun yola çıkınca 5.7 ye kadar düşüyor. Ve ortalama 500 kmdir aracın litre menüsünü sıfırlamadım. Demekki şu anki fiyatlarla benim aracım uzun yolda 30 krş, şehiriçi ile ortalamasında ise 6,0 l den hesaplarsam 32 krş yakıyor. Hadi 6.5 litre 5,45 benzinden hesaplayalım o zamanda 35,42 krş yakar. Uzun yolda genelde 110 km şehiriçinde ise 2,500 deviri geçmeyecek şekilde kullanmaya çalışıyorum. Demekki dediğiniz gibi aracımı götürüp toyotaya bırakmama gerek yok. Çünkü aracım çoğu aracın lpg de verdiği değerlerde yakıyor.

Bundan ötürü lpg takmak istemiyorum mesela. Bakarsınız benzin fiyatları 4,60 seviyelerine geriler o zamanda 30 krş altına düşer. Yani 1.33 corolla aracım ortalamada 10600 kmdir aracımı kullanıyorum. veriler %100 kullanıcısından hatta ilk günden beri aracın benzin fişleri saklıyorum. Onunda hesabını çıkarıp yazacam bi ara.  :lol:
2016 makyajlı Corolla 1.33 life 2017 çıkışlı..
C.C.li =)
Prins Technomax 09/11/2019