Gönderen Konu: Direksiyon Deri Kılıfı Dikme  (Okunma sayısı 3242 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Moderatör
  • *****
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2106 kere teşekkür etti
  • 3134 kere teşekkür edildi
Direksiyon Deri Kılıfı Dikme
« : Ekim 07, 2017, 20:32:06 »
Uzun bir süre sonra konu açarak foruma katkıda bulunayım. :) Deri kılıf dikmek isteyenler yol gösterebilir belki.

Aşağıdaki linkten direksiyon kılıfı almıştım. Direksiyonun parlak yapısı hoşuma gitmiyordu. Bu nedenle deri boyasıyla boyasam da mutlu olmayacaktım. Deri boyasıyla boyayıp batırmak da vardı hem. :D Seat Leonu kiralayıp kullandığım günden beri çok hoşuma giden bu direksiyon kılıfını aracıma uygulamak istedim.

https://tr.aliexpress.com/item/Black-Leather-Car-Steering-Wheel-Cover-for-2011-2013-Mazda-3-Mazda-CX7/32286084992.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.l5XLks

Direksiyonu araçtan söküp direksiyon üstündeki tüm herşeyi çıkardıktan sonra kılıfı dikmeye hazırız.



Direksiyona kılıfı geçirip hizalıyoruz ve tam düzgün olduğundan emin oluyoruz. Ürünle gelen uygulama yönergesinde öncelikle tüm kenarlara beraberinde gelen çift taraflı bant ile yapıştırılması gerektiği söyleniyordu. Ben de saf gibi yaptım bir güzelce vakit kaybettim. Neyse ki çift taraflı bant çok ince ve köpük değil, çekince hemen çıkıyor. Deri sanırım bazı yerlerden olması gerekenden dar kesilmiş. Bu nedenle dikmeye başladıktan sonra farkettim ki arada boşluk kalıyor. Beğenmedim yaptığım işi söktüm tamamen ve yapışkan bantların çoğunu çıkarttım. Bu yapışkan derinin ip sayesinde gerilmesini engellediğini düşündüğüm için çıkardım ki sanırım haklıydım.



Yönergedeki bu adım harici diğer adımları uyguladım. Yapışkan bantları da sadece eğimli yüzeylerin içinde bıraktım. Mesela en alttaki ve yandaki uzantıların içlerinde hem ön tarafta hem arka tarafta kullandım. Bu sayede potluk olmadı.

Öncelikle parça parça ip olmasın diye bir kısımı tek iple bitirmek istediğim uzun ip kullandım.

-İlk olarak ipin ucunu iki kez düğüm yapıp deri kılıfın bir kısmındaki bir başlangıç noktasından içten iğneyi geçireceğiz. İçten geçireceğiz ki düğüm içeride kalsın ve kuvvetle tutsun.
-Ardından tam karşısındaki derinin de başlangıcındaki deliğin üstünden sokup altından çıkarağız,
-Sonra ilk iğneyi çıkardığımız deliğin altından geçirip asıl işlemimize başlayacağız. Yani ilk delikten alttan üste iğneyi geçirdikten sonra öteki delikle arasında tam 1 tur yaptıracağız.
-İpi üstten çıkardıktan sonra bu sefer artık 1er atlayarak karşılklı düz dikişlerin altından geçirerek desenimizi oluşturacağız.
-Mesela sağ ilk delikten ipimizi çıkardıktan sonra soldan 1 düz ip boşluk bırakıp 1. ipliğin altından geçireceğiz. Ardından sağdan 2. ipliğin altından geçireceğiz. Sağ 1- Sol 2-Sağ 3-Sol 4-Sağ 5 diye gidecek. Böylece her bir yanda 1 ip aralıkla düz olacak, sonrasında da desen oluşacak. Aşağıdaki gibi.
-Tüm bunlar tek bir ip ile olacak. İğneye geçirdiğimizde 2 li olarak duracak fakat ilerledikçe bu 2. ipin bu düz ipliklerin arasında kalmamasına dikkat etmek lazım.



Ben dikme işlemini yaparken, önce deriyi sıktırdım ortada birleştirmeye çalışır gibi yaptım. Sonrasında diktiğim ipi düz ipin altından geçirirken gerginliği sağladım. Böylece desenin tipi kaymadı. Bitirme kısmında ise başlangıçta yaptığımız gibi, en sondaki karşılıklı 2 deliği tur atarak diktim.
-En son düz ipin altından geçirdikten sonra, karşısındaki son deliğin üstünden geçirip altından çıkarttım.
-Alttan çıkardığım ipi karşısındaki deliğin altından çıkardım.
-Karşısındakinin üstünden geçirip düğüm attım, bu düğümün oraya çok yakın noktada düğümlenmesine dikkat ettim, aynı şekilde 1 düğüm daha oradaki düğümün üstüne gelmesini sağladım, böylece bitişi sağlamlaştırdım.

Anlatması belki kolay gözüküyor, ama yaparken çok uğraştırıyor. Direksiyon sökük olduğundan boynum ve bacağım arasında sıkıştırdım, bir yandan deriyi sıkıştırırken bir yandan da ipi geçirip o ipi gergin tutmak parmakları ağrıtıyor, beli sızlatıyor. Ama sonuç güzel gözüküyor. Potluk olan yerlere plastik parçalar geleceğinden dert etmedim. Zaten altına çift taraflı bantı koyunca potluk kalmıyor.



Dikim sonrası direksiyonu toparlama aşamalarından.



Yan tuş takımını koyduktan sonra.



Arka kapağı takıp deriyi içine tıkınca...



Ve sonuç...



Sonuç güzel oldu. Hiçbir yerde potluk olmadı, en korktuğum şey buydu. Fakat tek bir sıkıntı oldu, o da bazı yerlerde deriler birleşmediğinden arasında biraz boşluk oluştu. Neyse ki çok göze batmıyor. Direksiyonu monte ettiğimde görüş açısından dikkat de çekmeyecektir diye düşünüyorum. Ürünü aldığım linkteki geridönüşlerdeki fotoğraflara baktığımda 1 kullanıcının daha böyle olduğunu gördüm.

Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Toyota Club Türkiye

Direksiyon Deri Kılıfı Dikme
« : Ekim 07, 2017, 20:32:06 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Hiperaktif Toyotacı
  • ***
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 290000
  • Model Yılı: '04
  • 21 kere teşekkür etti
  • 86 kere teşekkür edildi
Ynt: Direksiyon Deri Kılıfı Dikme
« Yanıtla #1 : Ekim 07, 2017, 20:59:18 »
Vallahi çok güzel olmuş eline sağlık
İSRA-37