arkadaşlar yakıt tüketimine direk etkisi olan faktörler nelerdir? bi araba fazla yakıyorsa onda yakıt tüketimini azaltmak için hangi değişiklikler yapılmalıdır? bu işten iyi anlayan arkadaşlar yardımcı olabilirlermi? teşekkürler değerli toyotacılar
Ceyhun Bey belki çok genel bi cevap olacak ama en çok etkisi olan unsur sizin arabayı sürüş stilinizdir. Ani ve sert frenlemeler, gaza birden yüklenme gibi durumlar direk yakıtınızı etkileyecektir.
Bunun dışında aracınıza yapacağınız herhangi bir modifiye, en basit olarak ölçüsü arttırılan jantlar yakıta etki edecektir. Hava filtreniz, yakıt filtreniz temizdeğilse uzun süredir bakım yapılmadıysa yakıt tüketiminiz artacaktır. Şu an aklıma gelen basit konular bunlar. Daha teknik detayları eminim konuya hakim arkadaşlar vereceklerdir.
buji, hava filtresi, yağ, rot-balans, lastiklerin durumu, ayağınıza sahip olmanız, araçtaki sorunlar, lastik boyutu, jant boyutu, jant ağırlığı, araçtaki fazlalık ağırlıklar, elektrik harcayan donanımlar, motorun yıpranmışlığı, oksijen sensörü, hava sensörü, gaz kelebeğinin kirlenmesi, motordaki kurum, egsozdaki bir sorun, katalitiğin tıkanması, katalitik içindeki porselenin kırılması vs.. çok fazla etmen var, her sorunda çok yakmaya başlıyor meret!
Filtre temizliğiniz den tutun yüksek hızlardaki açık cama kadar çoğu etken yakıt tüketiminizi etkiler..
Türkay+1
Gökmen Bey'in de dediği gibi özellikle 1- ani hızlanmalar araca aşırı yakıt harcatır, 2-lastiklerinizin havasını 2 ya da 3 haftada bir kontrol ediniz, inik lastikler fazla enerji kaybı yaratıyor ve sürücü bunun farkına varamıyor (bisiklet kullanınca bunu gayet iyi hissedersiniz, inik lastiklerle pedal çevirmek çok yorar mesela), 3- periyodik bakımları aksatmamaya özen gösteriniz, malum eskiyen bujiler ve tıkanan hava filtresi yakıtın verimini oldukça düşürüyor, 4- yokuş aşağı inişlerde fırsat buldukça aracın kendi hızınla hareket etmesini sağlayın (vitesi boşa almayın), 5- yeterli fren mesafesini tutmak da yakıttan tasarruf yapmanıza yardımcı olacaktır, malum gereksiz yere gaz vermek ve ani frenlemeler her zaman olduğundan fazla yakıt harcatır, 6- bir de aceleniz olmadıkça otoyolda ve uzun yollarda gereğinden fazla hız yapmayınız, hız arttıkça rüzgar sürtünmesi de artacağından bu durum yine enerji kaybı yaratacaktır 7- devri 3000 ' in üzerine çıkarmamaya özen gösteriniz, ideal devir aralıklarda mümkün olduğunca bir üst vitese geçiniz 8- gaz pedalına, ayağınızın altında sanki hassas ve üzerine bastıkça her an kırılacakmış birşey gibi davranın

mümkün olduğunca hafif basın, bu şeklide de yakıt tüketimini düşürmeniz mümkün olacaktır..
yerinde bir soru ve aynı güzellikte cevaplar, teşekkürler.
Arabadaki gereksiz ağırlıkları da indirirsen bu yöntemde işe yarayabilir.
Arkadaşların belirttiği hususlar son derece isabetli. Bunun dışında: Hava girişi ve egzos üzerine yapılan modifikasyonlar performansı arttırdığı gibi yakıt tüketimini de azaltırlar (az miktarda da olsa) En basit modifikasyon hava filtre kutusunun içine bir performans hava filtresi koymak şeklinde yapılabilir. (Bunlar yeniden kullanıldığı için çevreye de katkınız olur.)
Egzos modifikasyonuna düşük rezistanslı bir katalitik konvertör kullanımı da eklenebilir. O zaman daha iyi sonuç alınır (fakat yeterince iyi temizlediğinden emin olmak gerekiyor) (Bi de çevre-ahlak açısından tasvip edilemeyecek, katalitik konvertörü komple çıkarmak gibi uygulamalar yapılıyor.) Ve bu değişiklikler aynı zamanda motor gürültüsünü de arttırır. Motor sesinden hoşlanmıyorsanız uzak durun.
Bir de piyasada satılan bir takım aletler var. Kimi işe yarıyor diyor (hatta ODTÜ onaylı olduğunu iddia eden bir tane yerli sistem bile duymuştum.) Kimi de para tuzağı diyor. Bunların önemli bir kısmı motora giren yakıt üzerinde (benzin, mazot,LPG farketmiyormuş) manyetik olarak etki ederek, molekülleri
hizaya soktuğu ve böylece
yakıtın tutuşmasını kolaylaştırdığı iddiasıyla satılan halka biçimli mıknatıslar. Kesin bir yargıda bulunacak kadar çok okuyamadım. (İsteyen araştırabilir.) Bunların iyi yanı kolay monte edilmeleri (kendiniz de yapabilirsiniz) ve en azından psikolojik bir rahatlama sağlamaları

..
Aletlerin bir kısmı da ateşleme sistemi üzerinde çalışan ve, ya ateşleme zamanlamasını değiştiren ya da bir yerine ardarda birkaç kıvılcımla ateşlemenin kalitesini arttırmayı hedefleyen sistemler var (
MSD : Multiple Spark discharge) Bunlar da benzinin tamamının yanmasını sağlayarak verimi arttırdığını iddia ediyorlar. Mesela bu çok çekici göründü bana:
http://elcfuel.com/ELC_FUEL_SAVER/testimonials.html Kulağa hoş geliyor ama ne derece doğrudur bilinmez. Bir de bu gibi şeylerin montajını ve ayarını Türkiye'de yaptırmaya kalkmak

takdir edersiniz..
Bir de myth-busters diye bi bilim-eğlence programı var. Orada bi deney yapmışlardı. Ben de orada gördüm. Klimayı açmak, pencereyi açmaktan daha fazla yakıt tüketimi artışına neden oluyormuş. Eğer gerçekten gerekmiyorsa klimayı açmayarak (yetiyorsa mesela pencereyi aralayarak) tasarruf yapabiliriz demek ki.
Arkadaşlar, yaklaşık 2 aydır ister tembellikten deyin, ister unutkanlıktan lastiklerimin basınçlarını, kompresörlü makinelerle kontrol etmiyordum. Sadece gözle ve ayaklarımla kontrol ediyordum

Son 1 ayda yakıt tüketimimde hafif bir artış olduğunu gözlemliyordum. Lastiklerden olabileceği şüphesiyle son 4 günde gözlem yaptım. Lastiklere hava basmadan 3 gün sabah evden işe giderken ölçüm yaptım. Sağlıklı ölçüm yapabilmek için evden çok erken çıkıp, akıcı trafikte yol aldım. Yol bilgisayarında yakıt tüketimi ortalamam sırasıyla 5.4, 5.5 ve 5.4 çıktı. Dün akşam lastiklerimi kontrol ettim. Ön lastiklerin basıncı 29-30'a, arka kastiklerin ise 26-27'ye düşmüştü. Her zaman yaptığım gibi önlere 34, arkalara 31 hava vurdum. Ve bu sabah arabayı son 3 gün sürdüğüm gibi sürerek 5.0 ortalama ile işe geldim. Aracın gidişi bile değişti. Lastiklerinizin hava basınçlarına her zaman dikkat edin arkadaşlar.
Hava filtresine dikkat edin bence..aygaz şirketi lpg li araçlar için ücretsiz hizmet veriyordu.Bi götüreyim dedim Usta bana filtreyi değiştir sonra benzine al yanıma gel dedi.Bende öle yaptım.Filtre değiştikten sonra gaz ayarını yaptı.Enaz %20 daha fazla km yaptım.Hele tozun çok olduğu şehirlerde filtreyi daha sık aralıklarla değiştirmenizi tavsiye ederim...
En büyük etken arkadan selektör yapan sürücüler:))))))
En büyük etken arkadan selektör yapan sürücüler:))))))
En sinir olduğum şeylerden biridir... Dibime kadar gelir, çekil diye sellektör yapar...
birde kırmızı ışıkta beklerken sarı yandığında korna yapanlara ne demeli...
Şöyle bir fikir geldi aklıma. Dağ taş gezmiyorsanız stepne taşımak yerine lastiği geçici olarak şişiren ve öyle kalmasını sağlayan o sprey benzeri şeylerden bulundurmak. Stepne ağırlığınden kurtulunca onu taşımak için gereken ek yakıt tasarruf edilmiş olur. Bu ayrıca simit tüp kullanan LPG'li araç sürücüleri için de bagajdan kazanma yöntemi olarak kullanılabilir. (LPG kullanımı da neticede bi tasarruf)
Bir de gerekmiyorsa depoyu tam doldurmayın diyorlar. Boşuna benzin hammallığı oluyormuş.
Kırmızı ışıktan sonra, siz arabayı zorlamadan biraz daha az benzin yakması için yavaşça hızlandırırken, o esnada arkadan "biraz daha hızlı git birader" şeklinde selektör yapan -Range Rover Sport- sürücüsüne ne demeli...
1-Lastik havaları
2-Yakıt ve hava filtresi
3-Subap Ayarı
4-Sürüş tekniği (İdeali 2500 - 3000 devir arasında kullanmaktır)
5-Lastik ve jant ebatları
kelebek bogazı temızlıgı.lastık basıncları bunlar hep onemlı faktorler hepsının bır etkenı vardır.
birde kırmızı ışıkta beklerken sarı yandığında korna yapanlara ne demeli...
bırı bana oyle yaptıgında (dolmuscular) gıcıklıgına gec kalkıyorum
Toplumların medeniyet seviyesi trafik lambasının sarı olmasıyla korna sesi arasındaki zaman ile düz orantılıymış...İngilterede 3 dakika geçse kimse kornaya basmıyordu gözlerime inanamamıştım....

))
.bırı bana oyle yaptıgında (dolmuscular) gıcıklıgına gec kalkıyorum 
mustafa pardon ama yaş 17 nerde kullanıyorsun, ehliyetsiz trafiğe çıkıyorsun, çekinmeden de söylüyorsun bravo!