Gönderen Konu: 2009 Prius Gen. 2 şanzıman yağı değişimi  (Okunma sayısı 1650 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 165000
  • Model Yılı: '12
  • 2 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
2009 Prius Gen. 2 şanzıman yağı değişimi
« : Eylül 25, 2017, 15:36:48 »
Merhabalar,

uzun zamandır üye olduğum forumda Prius ile ilgili kendi yaptığım bakımları ve onarımları sizlerle paylaşmaya başlayacağım. Bu hafta sonu yaptığım şanzıman yağı değişimi sırasında bir kaç fotoğraf da çektim. Umarım bu işleri yapmak isteyenlere yardımcı olurum.

Yaptığım işlerle ilgili araştırmaları Amerika'daki Prius forumlarında yapıyorum. Toyota şanzıman yağının değişmesi için bildiğim kadarıyla belli bir period belirlemese de forumlarda 80bin km mantıklı bir period olarak kabul görüyor.

Prius'ta HSD Yaris'ta kullanılan üniteye çok benzemektedir. Bu anlatımı Yaris Hybrid kullanıcıları da kullanabilir.

Gerekli ekipmanlar:
24mm lokma
Tork anahtarı
10 mm Allen (Alyan) anahtar
4 litre Toyota ATF WS (3,8 lt gerekiyor) (00289-ATFWS)
2 adet şanzıman tapa contası (90430-18008)
huni ve 1 metre şeffaf boru
Tercihen iki kişi

Aracı kaldırıp alttan güvenli çalışılacak şekilde destekliyoruz. İdeal olarak araç platformunda bu işin yapılması daha kolay ancak zorunlu değil. Yapacağımız işe engel olacak bir kapak / muhafaza yok. Şanzımana baktığımıza altta bir adet 24mm'lik tapa bir adet de Allen tipi anahtara uygun tapa var. Bizi ilgilendiren Allen tipi tapa, buradan şanzıman yağını boşaltacağız. Şanzıman yağını doldurmak için ise şanzımanın ön tarafında (araç yönüne göre) daha yukarıda bir 24 mm'lik tapa daha var yağı buradan dolduracağız. Ancak buradaki problem bu deliğin tam olarak yere dik durması, yağ doldurmak için yukarıdan huninin ucuna bağlayacağımız hortumla bu deliğe yağ dolduracağız.

Sol tarafta motorum karteri, sağ tarafta şanzıman ve bahsettiğim tapalar görülmektedir.
[/url]

TRM'de ilgili sayfa

Tüm malzemelerin elimizde olduğundan emin olduktan sonra ilk önce yukarıda bulunan yağ doldurma tapasını açıyoruz. Burada amacımız eğer bu tapa açılmazsa işleme başlamamak. Sonrasında alttan yağ tahliye tapasını açarak eski yağı boşaltıyoruz. Sonrasında alt tapanın contasını / pulunu yenileyerek tekrar takıyoruz. Eğer elimizde tork anahtar ve uygun Allen lokma varsa 39 Nm ile torklamamız gerekiyor. Bende sadece bildiğimiz L şeklinde Alyan anahtarı olduğu için sıkıca kapattım. Sonrasında yukarıdan motor ve radyatör arasından hortumu geçirip doldurma deliğine sokuyoruz. Elimizdeki yağı doldurmaya başlıyoruz. ilk 3 şişeyi hızlıca dökebilirsiniz. 4. şişenin yarısından sonra dikkatlice doldurmaya başlıyoruz. Doldurma deliğinnde yağ taşana kadar dolduruyoruz. Sonrasında bu tapanın conta / pulunu değiştirerek mümkünse yine 39 Nm ile torklamamız gerekiyor. Bende bu işe uygun anahtar vardı 40 Nm ile torkladım.

Yukarıdan uzun bir hortumla huniden dolum yapıyoruz

Çıkan şanzıman yağının rengi. Çıkan yağ koyu bordo, yeni yağın rengi ise açık kırmızı.

Videolar bana ait değildir. Sadece bilgi amaçlıdır.

Prius Gen 2 için video:
https://www.youtube.com/watch?v=QVxihGd5VH8

Yaris Hybrid için video:
https://www.youtube.com/watch?v=fq-RmLG3Cms

Bu yazı bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. İşlem sırasında kendinize ya da aracınıza zarar vermeniz sizin sorumluluğunuzdadır.
2010 Prius GEN III     (2012 -        )
2009 Prius GEN II      (2015 - 2021)
2012 Auris I Hybrid    (2022 - 2023)
2017 Verso 1.8 MD+LPG (2022 -    )

Toyota Club Türkiye

2009 Prius Gen. 2 şanzıman yağı değişimi
« : Eylül 25, 2017, 15:36:48 »